Битата родилка в Майчин дом София

• 51 844
  • 1 342
  •   1
Отговори
# 1 110
На мен не са ми викали и не са ме "шляпали" там. Бяха нормални, любезни хора. И колежката ми, която е раждала там, казва същото. За други не знам.

И да припомня - без избор на екип раждах. Избор на екип платих за операцията след 10 години, защото тогава имах конкретни предпочитания за доктор. При раждането никой не познавах и си отидох така.

# 1 111
Еее щом с Вас и Вашата колежка са били любезни и нормални, сигурно останалите лъжат и драматизират. 😄

# 1 112
Това колко пъти го прочетох вече в различни вариации.

Между другото, любопитно ми е какво става с колективния иск срещу Шикова, ще го завеждат ли. Да видим какво ще каже и съдът.

# 1 113
Нищо няма да каже съдът, нито медицинският надзор, защото както всички знаем “гарван на гарван, око не вади” 😉
Това обаче не прави разказаните истории по-малко достоверни. Просто живеем в такава държава.

# 1 114
  • Be realistic - plan for a miracle.
Не знам как по-ясно да го напиша:
Никой не казва, че винаги е с шляпане и грубости.
Само, че е прекалено често.
А прекалено често е дори веднъж.

Последна редакция: вт, 26 авг 2025, 08:45 от Preggo

# 1 115
Пак ли с мантрата-щом на мен не се е случило, значи не е вярно?

Мен не са ме били в МД. Даже една дума накриво не са ми казали, а постоях там с месеци. Но виждам и по далеч от носа си.

# 1 116
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
И аз писах същото за "Тина Киркова", и мен не са ме били, и не са били особено груби, но видях неприемливо отношение към други родилки...

# 1 117
Аз се сещам за две лекарки, които не си падат особено по емпатията. Не, че унижават или шамаросват, ама са доста серт и ще ти се накарат здраво, вместо да те галят. Но много странно защо има опашка от чакащи пред кабинета им. И аз май предпочитам тях пред някоя много любезна, дето ще ме посрещне с усмивка и ще ме изпрати пак само с усмивка, вместо с диагноза и лечение.
Нашето бебе се роди в Правителствена болница. Не с връзки, случайно разбрахме, че има опция да си платиш и там да следят бременността и да родиш. Хареса ни идеята, защото се плащаше официално на каса, а не на черно. И всичко мина гладко, после сама в стая, с телефон, чисто, любезни сестри и акушерки... Но в последствие разбрах, че ако се е било случило нещо сложно там е нямало да се справят. Предната нощ били изпуснали някаква родилка и при нас всички бяха под пара, и не акушерка, а лекар беше там. Но добре, че всичко беше нормално и нямаше отношения.
И малко философия. лекарят е човек като всички в живота - децата му не слушат, в трамвая го блъскат, чиновниците го мотаят... Но когато си облече престилката и започне работа в болницата лекарят се чувства малко като бог и повелител и не търпи лаици да му дрънкат, да му мрънкат, да му обясняват кое какво...  Всъщност държи се точно като лелката на гишето, която му е вдигнала кръвното, защото там пък тя е повелителят Simple SmileТа така, не знам как може да се промени това освен с време и с повече часове по етика. Ама пък като гледат какво правят старите лекари май ученото по етика се изпарява.

# 1 118
Изборът не трябва да е между серт лекар с добри медицински познания и любезен лекар, който нищо не знае.

Иначе в Правителствена болница, където се следих до някое време, сега ми изплува в съзнанието как отидох с кървене при завеждащата отделението по това време (една от тези с опашка пред кабинета) и след като ѝ казах, че се следя при друг лекар, който не е на смяна, но съм с кървене, първият ѝ въпрос беше “И аз какво да направя?”.

# 1 119
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Изборът не трябва да е между серт лекар с добри медицински познания и любезен лекар, който нищо не знае.

Иначе в Правителствена болница, където се следих до някое време, сега ми изплува в съзнанието как отидох с кървене при завеждащата отделението по това време (една от тези с опашка пред кабинета) и след като ѝ казах, че се следя при друг лекар, който не е на смяна, но съм с кървене, първият ѝ въпрос беше “И аз какво да направя?”.
Ми нямало е бакшиши за нея, какво да прави сега?

# 1 120
  • Варненска клюкарка
Камери и придружител с родилката, постепенно персоналът ще свикнат да ги снимат, колкото и да не им се чува за такъв вариант, а присъствието на придружителя поне малко ще гарантира нормално отношение към своя човек, за компетенност и грижа не знам камерите ще помогнат ли, но поне няма да смеят да ошамарват родилките или да се държат грубо и цинично.

В сутрешния блок на НОВА показаха съпруга на починалата, каза че жена му е беряла душа в реанимацията, а в отделението ни сестри, ни лекар, никой. Хукнал по етажите да търси лекар но не намерил, изпаднал в парадоксална ситуация да звъни на 112 и да обяснява къде е и как е жена му, а отсреща му се изсмяли те какво да направели, нали била в болница. Обиколил 4 етажа и намерил 4-ма да си бъбрят в една стая. Напълно го вярвам, виждала съм подобни седянки, а в оделението никой. Преди 2 седмици синът ми на стаж в болницата ми разказа как в лекарската стая звънял телефонът. Звънял, звънял, вратата отворена, чувал се в отделението и накрая той отишъл да вдигне, обаждали се от лабораторията да преде нещо на персонала, тръгнал да ги търси и никой никъде не видял, ни сестри, ни лекари, някъде били духнали всички и така половин час.... А пациентите във вътрешно оделение оставени на грижите на няколко студенти между 3 и 5 курс, това през седмицата посред бял ден.

Вялвам и че ще измислят някоя емболия или друго сериозно сътояние, Може и да е било неспасяемо дори в болница, говоря за примера на ra2 с дисекацията на аортата, може и това да е или друго, но е недопустимо отделението да бъде изоставено на грижите на една санитарка.

# 1 121
Аз отидох в 12 седмица с тромб в крака. Докторката ми каза- аз не знам какво да те правя. Ще ти включа магнезий. WTF? Аз нямам кьорава контракция, за чий ми това. Та ми изписаха лечение от трета градска. Едва едва ми намериха перфузор в болницата.

# 1 122
  • Пловдив
В другата тема - за бакшишите - се обясняваше как да дадеш подкуп на лекар било също толкова избор, колкото да дадеш подкуп на полицай. Щото можело било да отидеш при друг. Можеш - и няма, ама изобщо, вероятност той да ти каже "аз какво да направя?". Ама съвсем същото е като с полицая, разбира се, че сами сме си виновни. Wink

# 1 123
В другата тема - за бакшишите - се обясняваше как да дадеш подкуп на лекар било също толкова избор, колкото да дадеш подкуп на полицай. Щото можело било да отидеш при друг. Можеш - и няма, ама изобщо, вероятност той да ти каже "аз какво да направя?". Ама съвсем същото е като с полицая, разбира се, че сами сме си виновни. Wink
Е не, все пак живота ти не зависи от рушвета за полицая.
Скрит текст:
На мен лично се беше случила ситуация с превишена скорост. Проверяващия тръгна издалеч - да видим колко (каква скорост) е отчел апарата, после - имате ли точки, докато накрая си дойдохме на думата - сега какво ще правим. Моя отговор - "ми каквото се полага по закон" направо го остави безмълвен. Simple Smile Simple Smile Simple Smile После се загледа в прииждащите по трасето тирове и реши - "ами аз искам да направя компромис, обаче карайте внимателно" Simple Smile
Когато си при лекар обаче "по закон/правилник" никак не помага. Поне пациента се усеща като без избор. Те някои лекари точно на това разчитат.

# 1 124
  • Пловдив
И аз това казвам. Не е същото.

Общи условия

Активация на акаунт