За любителите на корейски и китайски сериали – Тема 17

• 18 269
  • 736
  •   1
Отговори
# 525
  • пак на Рив Гош
Еха, Роца, какво съм ти намерила за днес!
Вики, благодаря! Hug

Chicagо Typewriter си го свалих на български през май, когато си бях в София. След вашите отзиви ще го изгледам след като приключа със Signal, тъй и тъй ще съм на вълна "минало и бъдеще", та ще се впише в пейзажа.

Twelve с всеки изминат епизод ми става все повече на кантар. Не мога да вляза в историята, не мога да разбера кой какво прави и защо. Но може и "разбиранката" ми да е дала фира, знам ли 😂.

За пореден път се заричам, че ще зарежа Our Golden Days и всеки уикенд изглеждам поредните 2 серии. Засега симпатиите ми към Чонг Ил У все още надвишават неприязънта ми към Главната (даже не й помня и името...).

Сутринта, след като старческото ми безсъние ме събуди в 5ч, взех, та си поразчистих събраните на телефона ФБ линкове. Не са много петъчни, затова ги пускам в сряда. Основно са Лео У и Ли Сян, с и 1-2 други заблудени между тях (надявам се да няма вмъкната някоя рецепта 😂 )

След което гледах разни туристически неща в Ютуб, пускам ви ги и на вас. Щедро ще ви спестя онсените в глухите планински градчета на остров Кюшу в Япония 😂:
- остров Чеджу от висотата на дрон: https://youtu.be/jQP5nDhxyZU?si=5-rrfAfd1sl4mV7G
- травъл влог от китайската провинция Юнан, дето Ли Сян упорито я рекламираше в сериала Meet Yourself преди 2-3 години: https://youtu.be/Qn6tcuxeeN8?si=tvz4gMt9fcD7kDUo (тук вече ми се доходи в Китай!)
- какво може да ядете като туристи в Северна Корея (да се гледа с голяяяяяма щипка здравословен скептицизъм): https://youtu.be/auUJKa750Vw?si=6ZcgXLQGoPkLRB4X

Гледам, че нещо тия дни дъвчат Катерицата, заради негова реплика при гостуването му в ток-шоуто в Ютуб канала на Ю Йон Сок този уикенд - че не би искал жена му да излиза с приятели-мъже след 22ч, защото тогава било време за спане, или за гледане на сериала My Youth (който започва вдругиден). Аз гледах видеото, но не ми се стори чак толкова скандално. Ама аз съм GenX (с манталитет на бумър, според щерката 🤭) и не ги разбирам нещата.

# 526
Роца, Катерицата се опитва да си направи реклама на сериала, но звучи скучнооооо.🤥😴😴
Все едно някой ще му повярва,че си лягат в 22.00,че тя жена му ще почне да му пее Dame un grrr и после ще премине на онази песен за Стив -Me and you, and you and me. Just us, and your(задраскано и променено на my) friend Steve….Grrr 🙄

Viki Raruten вчера ми напомниха,че този сериал започвал скоро🤣

Колко епизода гледа на Twelve? Аз повече от един не успях☺️

# 527
  • вятърничава
Аз му вярвам на Катерицата, защото той вече е един скучен женен мъж с малко дете и вечер е много уморен. Иска само да изгледа епизод и да си легне и поспи, преди детето да се е събудило.

Здравейте, отдавна не съм писала, но ви чета. Simple Smile Гледам "Бон Апети, ваше величество" Доста дълъг първи епизод, но много забавен Joy
Тц, тц, засрами се Wink пиши, че ни липсваш!
Добре, че г-ца Мишлен от Париж се приземи в Чосон, та да им покаже как се готви традиционна корейска средновековна кухня по учебник. Пускам си го, докато работя, за да съм в час с коментарите ви. ММ ме попита това приказка ли е, как да му обясня Joy

Последна редакция: чт, 04 сеп 2025, 10:29 от bb6

# 528
  • пак на Рив Гош
Ми да, с две малки деца в 22ч си нокаут (особено, ако жена ти е излязла) и дори "Копико" трудно би помогнало Joy

Tuon, изгледах три епизода на Twelve и за тази вечер съм си приготвила четвъртия. Та ще съм на половината сериал... докато се чудя дали да го зарежа, той ще свърши Joy

# 529
Вече е ясно кога ще излезе. Чакам....

На китайският фронт през септември https://www.facebook.com/photo/?fbid=3254649824687309&set=pcb.2941098992743350

Последна редакция: чт, 04 сеп 2025, 11:43 от Danifin1

# 530
  • София
За всички, които гледате Бон Апети...искам да питам нещо... Защо не казвате, че там ядат полуразсъблечени? А? А?!
Ами трябва да го разбирам така:

https://www.facebook.com/reel/1966726824122430

# 531
  • гр. София
Почти винаги така се храни кралят и преживява невероятен вкус Joy
Забавен е сериалът, започнах го в нетфликс, докато успея да догледам първа серия , я качиха в playtube с бг субтитри. Изгледах първа и втора серия с бг букви, 3 и 4 без, не ми се чакаше  превод, а сега нямам търпение за следващите серии.
Малко се бях пренасочила към други сериали и нямаше какво да коментирам Simple Smile
Twelve - изгледах първа и втора серия, още ни въвеждат в ситуацията. Ще гледам, но мога да чакам за превод. За сега не ме е грабнало.
Гледащите Бон Апети знаят, но все пак ще го сложа в спойлер Simple Smile
Скрит текст:
Имаше целувка, той няма да си спомня, но това са подробности 😂
Скрит текст:

# 532
За всички, които гледате Бон Апети...искам да питам нещо... Защо не казвате, че там ядат полуразсъблечени? А? А?!
Много се капят и още никой не е измислил лигавника и за това....да перат по-малко.🤣

Ми да, с две малки деца в 22ч си нокаут (особено, ако жена ти е излязла) и дори "Копико" трудно би помогнало Joy
и
Аз му вярвам на Катерицата, защото той вече е един скучен женен мъж с малко дете и вечер е много уморен.
Все едно си нямат поне няколко бавачки.

# 533
За пръв път ще видите истинските лица на участничките във форума
Скрит текст:

ако разгледате внимателно в дъното има дори един "генерал", но е твърде много облечен

# 534
  • вятърничава
Аз не съм стигнала още до там Innocent А,може и да съм пропуснала,улисана в работа Thinking
Много се капят и още никой не е измислил лигавника и за това....да перат по-малко.🤣
Все едно си нямат поне няколко бавачки.
Че той да не се пере сам,сега да не кажеш,че и препарати срещу петна нямат, много му пука на него. Всички млади моми в Чосон са му любовници, всички стари моми са му готвачки и перачки. Голям ценител Joy
И защо всички все в демилитаризираната зона се приземяват?
На теста съм 16/20 - не съм готова все още и няма да пътувам до там засега. Пък и самолетите им хич не ми вдъхват доверие, люта паста не ям. И президент избраха, който не ми харесва Joy цял сериал го гледам този герб в президенския кабинет и накрая щях да се изложа.

# 535
ако разгледате внимателно в дъното има дори един "генерал", но е твърде много облечен
Това е модератора 🤣
Аз искам да съм тази в лилавото,която държи купата с вино. 🥂

Че той да не се пере сам,сега да не кажеш,че и препарати срещу петна нямат, много му пука на него.
Гледал е в Check in Hanyang колко трудно е да се пере - първо в реката, да изсъхне, да го изгладят и като добър владетел се грижи за своите служители.

# 536
Четох анализ на източното изкуство за повтарящите се мотиви или щампи. Ако погледнете портрета по-горе ще разберете какво имам предвид.
Скрит текст:
Техниката, която виждате на изображението, е традиционна японска дърворезба (укийо-е).

Конкретно, когато едно и също лице или мотив се повтаря многократно в композицията, това може да е:

Множествено изображение на един и същ персонаж – използвано често в японската гравюра, за да се покаже движение, различни сцени или нюанси на изразяване. В изкуствознанието това се нарича „повторение на фигурата“ (на английски repetition of figure).

В по-общ художествен смисъл, техниката на повтарящ се мотив се нарича орнаментално повторение или патерн.

В японската традиция често се използва и терминът mitate-e (見立絵) – когато един и същи образ или мотив се представя в различни вариации, често с цел игра или алюзия.Повторение на лица

В укийо-е често ще забележите, че всички женски фигури имат почти еднакви лица – овална форма, малки устни, подобни прически. Това е нарочно:

Художниците се стремят да покажат идеал за красота, а не индивидуални портрети.

Така зрителят не се разсейва от личността, а от дрехите, позата и атмосферата.

Например, в гравюрите на Куниёши, Кунісада или Хирошиге жените изглеждат „еднакви“, но се различават по кимоната и обстановката.

🔹 Повторение на мотиви

В традиционната японска естетика повторението е хармония, а не „еднообразие“.

Листата, цветята, вълните, облаците и дори архитектурните елементи често се подреждат като орнамент.

Така изображението става декоративно и почти „текстилно“ на усещане.

🔹 Нарративна функция

Понякога един и същ персонаж се повтаря няколко пъти в една сцена, за да се покаже различен момент от историята.

Това е подобно на „комикс“ или разгънат разказ в една картина.

🔹 Термини

Ukiyo-e (浮世絵) – жанр на японски дърворезни гравюри (XVII–XIX в.).

Mitate-e (見立絵) – игра с образи и мотиви, често повторение или вариация.

Pattern (紋様 mon'yō) – декоративен мотив, който се повтаря ритмично.

Figure repetition – художествен похват, когато една и съща фигура е изобразена няколко пъти в една композиция.
Замислих се правят ли същото и в киноизкуството? Особено след като днес четох, че Минка е стигнала 37 кг?
Сага ще ви пратя малко към "Бон апети, Ваше Величество". Направило ли ви е впечатление, че "кралската резиденция" по сериалите е все в едни помещения, в които вратите като че ли са направени от чугунен  профил? Много неестично зелени? Като сглобяем "плод.зеленчук”.

Последна редакция: пт, 05 сеп 2025, 07:43 от victoria vassileva

# 537
  • Русе
.https://www.facebook.com/reel/739063738948688
Някои артисти отслабват за роля, други минават интензивна подготовка...Thinking

Последна редакция: пт, 05 сеп 2025, 08:43 от winona

# 538
  • пак на Рив Гош
За пръв път ще видите истинските лица на участничките във форума
Аз съм тази зад паравана Joy
Беше ми интересно да прочета за укийо-е 🤗

След 4тия епизод на Twelve започнаха да ми се поизяснават героите и взаимоотношенията им. И, понеже става въпрос за знаците на зодиака, се просвещавах за корейските (и китайските) зодии. Също така, понеже героят на Ма Донг Сок е Тигър, а този на Шики - Врана (или Сойка), а покрай К-поп Ловците на Демони видяхме, че тигърът и враната имат близка връзка, се просвещавах и по този въпрос. Направо се чудя как съм живяла във времената преди Гугъл! 😂
В епизода май разпознах тунела от Hotel del Luna  😄

# 539

Общи условия

Активация на акаунт