Осмокласници 2024/2025 - тема 10 - лято, море и още нещо...

• 28 131
  • 769
  •   1
Отговори
# 750
  • София
Преди години при мен постъпи жалба от студент трета година медицина. Жалва  се, че фирмата, с която има договор, не му дава стипендия, защото успехът му е 3,56. На 15 реда имаше 16 правописни грешки.

Последна редакция: чт, 28 авг 2025, 22:07 от sali

# 751
Еха,Sanaka, прекрасна новина!
Лека и безпроблемна бременност на дъщеря ти! Вълшебни емоции ви предстоят ❤
Ние още сме на морска вълна по плажовете, нито гледам, нито питам за тетрадки, раници, задължителна литература… така де - и аз човек 😉
Скоро септември ще ни завърти в центрофугата 😬
За МОН -ските щуротии ще изчакам пак да ми дойдат на главата, та не ги мисля отсега.
Единствено за новата директорка се надявам да успее да запази духа и преподавателите по езика, да надгради и да подобри.
Весело и пълноценно изкарване на остатъка от ваканцията 🏝🏖🏝

# 752
Ще се наместят ваканциите. На педагогически съвет се гласуват до три неучебни дни. Я Коледен базар, я тържество и 23 декември ще стане неучебен, но присъствен. Не навсякъде предполагам, но пак ще е нещо.

# 753
Навсякъде ли има коледни базари?
При нас единствено около празника на училището има такъв присъствен неучебен ден. При детето тази година имаше много мероприятия, но имаха юбилей и беше разбираемо.
Цанко Цаката ме развесели Simple Smile

# 754
Ох, за съжаление има много, много неграмотни деца, които си завършват средно образование
Един познат учител ми е разказвал, как на не знам си коя поправка решили да дадат на ученика да препише и да минава, дали му учебника, показали от къде до къде да пише, а той толкова дословно преписвал и без да разбира, че преписал и пояснението- " виж фигурата на стр. 87 "

# 755
Ако човекът не е от малцинствен произход, реално има хора от градчета, в които българският е екзотика и се ползва само в час, речникът е беден и се бъркат елементарни думи, има вероятност и зрелостникът да е с дислексия или дисграфия. Синът ми, който Е с дислексия и дисграфия може да напише Пургас и Порис и да прочете Бургас и Борис, бърка И и Й, въпреки че знае правилата като такива.

А може да не обясняваме всичко само с такива причини. Има си достатъчно неграмотни, без да си търсят извинения

# 756
  • София
Sanaka, поздравления и от мен! Лелееее, не мога да си те представя в тази роля. Млада, хубава и дива баба ще бъдеш! Лека бременност на твоето момиче желая!

Аз поизоставих малко форума, че повече попътувахме. В понеделник сме отново за една седмица, този път на Боровец и приключваме със състезанията за тази година. Не знам какво направихме, но от толкова скиторене се оказа, че и двамата са доникъде с домашните. Sad  Вчера гледах, мислих и... няма наваксване. Ще се червят явно септември.

Съответно по темата с тетрадките нищо не сме гледали и на никой не му беше хрумнало даже.  Simple Smile С две думи - не ни стигна ваканцията и на 3-мата. Искаме още! Ако може г-н Вълчев да я увеличи, ще има в наше лице голяма подкрепа.  Simple Smile

# 757
Ама вие и домашни ли имате ?

# 758
Second, за неграмотността винаги има причина. За хора от малцинствен произход думи като функция и пункция са сложни и ги бъркат. Отделен въпрос е, че няма училища, поне в моя град няма, които да предлагат професионално обучение до десети клас, подходящо за ученици, които имат обучителни затруднения или нямат интерес и подкрепа към по-високо образование. Съвсем реално част от учениците стигат до 12 клас и ДЗИ без капацитет и/или без интерес, просто защото ги пращат на училище заради помощи и детски например или защото така е прието. Да не говорим колко ограничени и с беден речник са доста ученици извън елитните училища. А за капак университетите предлагат запазване на място / предварителен прием още март-април и после стигаме до парадокса оставен на поправка ученик без капацитет да вземе ДЗИ да се тревожи, че е приет за студент пък лошите даскали не го пускат или не му дават ДЗИ. От друга страна, ако от 40 ученици в училище, което приема с бял 30 до ДЗИ бъдат допуснати 5-6 това е лошо за училището, но пък като ги пуснат 30 души на изпита и получат 25 слаби оценки пак лошо.
Ако ученикът си е решил задачата вярно може да приемем, че не лазерно използва думата или, че допуска техническа грешка, т.е бърка П и Ф. Все пак се явява на изпит по математика, едва ли е слаб ученик, ако правилно съм разбрала това е от ДЗИ математика, което значи, че има капацитет.

# 759
ДЗИ математика е по избор! Никой не го е пратил насила там, още повече че е стигнал до 12 клас, а не като в твоите хипотетични случаи-едвам стигнал до 10. И в условията на задачите се пише какво се търси, и то надали е пункция! И ако такъв ученик си пази място в университет, то по-жалко от това, здраве му кажи!!!
Никак не съм по дългите и протяжни обяснителни постове, но силната и все повече задълбаваща неграмотност ни обгръща от всякъде! И не можеш да ме убедиш, че всички са дислектици и всички са страдалци, неполучили подкрепя(демек някой друг им е виновен)!

# 760
Аз не виждам Мама Ру да подкрепя неграмотността. Обяснява причини за нея, за която неграмотност има хора, получаващи огромни заплати, които да я разгледат, да търсят причини и най-важно начини, за да се минимизира. Вярно, че ни завладява.
Ще дам пример с моето дете. Давам  тези дни задачи по мат. Кв.уравнения, рационални уравнения -6, коренуване 5, геометрията 2 с 3 минуса. Не разбира. Занимавам се с нея редовно от преди училище. С алгебра няма необходимост. Но с тази геометрия не става. Имам някаква представа от математика, не съм педагог, опитвам по хиляди начини да обясня, детето слуша и не разбира. Тогава кой е виновен, за мен остава да е учителят, педагогът. Той не е могъл добре да обясни, или материалът е сложен за възрастта, или приемаме, че има деца, на които е трудно. Приемам и да казват, че е глупаво, и, какво следва?

Последна редакция: пт, 29 авг 2025, 10:36 от laurentin

# 761
Здравейте, момичета 😊
И ние сме по плажове и активно почиваме.
Sanaka, честито за чудесната новина🍀 здрави да са бебчо и дъщеря ти!
Подбутвам на младежа темата за преговор, но по-важни са басейнът, морето, плажът и компанията 😀
После ще му мисли…

# 762
Да, Секънд, пише я в условието думата. Да, ДЗИ математика е по избор и едва ли говорим за лош ученик. И да, характерна грешка е. И да, дислексията в България е често срещана. Не знам в случая дали става въпрос за дислексия, но е напълно възможно.
ganis, как се е справил с математическата част зрелостникът?

# 763
  • София
Ама вие и домашни ли имате ?

Дребното, не набора.  Simple Smile
Набора се надявах да попреговори разказвателните малко, че едва ли нещо е останало в главата, но уви.  Sad

# 764
То и моето по едно време говореше, че ще решава входни по разказвателните, че да си припомни, ама дето се вика - исках, ама нямах желание LaughingLaughing

Общи условия

Активация на акаунт