Осмокласници 2024/2025 - тема 10 - лято, море и още нещо...

• 28 133
  • 769
  •   1
Отговори
# 735
  • София
Мама Ру, аз това го обясних с две изрчения по-горе и без ЧатДжиПиТи. Да, релевантният нормативен акт е Наредбата за организация на дейностите /в предишен пост цитирах точно релевантните текстове от нея/. И тя никъде не определя 36 учебни седмици или 180 дни. Няма такова нещо в нея.

Последна редакция: чт, 28 авг 2025, 16:39 от sanaka

# 736
Наредба 10 изрично посочва, че една учебна седмица има 5 учебни дни, посочва и брой учебни седмици за съответния клас. Съответно на нея стъпват и хорариумите по предмет, и нормативите на учителите.
Чат джи пи ти го ползвах да ми даде наготово информацията, че да не ровя аз в интернет 😉

# 737
  • София
Наредба 10 изрично посочва, че една учебна седмица има 5 учебни дни, посочва и брой учебни седмици за съответния клас. Съответно на нея стъпват и хорариумите по предмет, и нормативите на учителите.
Чат джи пи ти го ползвах да ми даде наготово информацията, че да не ровя аз в интернет 😉
В кой член на Наредба 10 е посочен броят на учебните седмици? Това, че в момента са 36, не значи че това е задължително. Според разпоредбите на Наредба 10, министърът може да определи различна продължителност на втори срок, съответно и различни ваканции. И самата наредба може да промени еднолично, както и всички други наредби, издадени от него.

Между другото, последната проектна промяна на Наредба 10 предвижда отпадане на есенната и междусрочната ваканция като задължителни такива, а дали ще ги има ще се решава всяка година със заповед на министъра. Та, още може да орежат ваканциите.

Последна редакция: чт, 28 авг 2025, 16:29 от sanaka

# 738
  • Пловдив
Ехаа! Санака, чудесна новина! Желая всичко да е леко и безпроблемно !

Наборът ваканцува с пълна сила. Дигитална раница няма да гледам,  тетрадки също още не мисля да купувам.  Само дадох учебниците за машинно подвързване и купихме един униформен суичер. А той започна да чете немската книга за ваканцията и да прави задачите към нея. След като 2 месеца не беше пипал немския, в началото преживя малък шок, че нищо не помни, но се окопити и вече напредва. Другите книги по БЕЛ даже не знае кои са...голям е да се оправя.

viara_iv, твоят син не беше ли в ЕГ"Иван Вазов"? Питам, защото и моята госпожица е там, но не са си върнали старите учебници и съотватно няма за 9 клас. С АЕ е, но все пак са един набор.

# 739
Санака, ако министърът реши, че ще обяви по-малко учебни седмици или учебни дни съответно, то помисли си как това ще се отрази на учебните планове, защото те са разработени на база 36 учебни седмици по 5 учебни дни. На същата база са и нашите нормативи и разпределения. Та, ако реши министърът да удължи няма страшно - ще има дни резерв. Не, че няма да се отрази на другите дейности като стажовете през юли на професионалните паралелки и приемът на гимназистите. Обаче, ако реши да даде повечето почивни дни през учебната година ще стане така, че ще трябва да се бутат и учебните планове и хорариумите по учебен предмет. Нещата са навързани.

# 740
  • София
Че нещата са навързани съм съгласна.

Сега, като се замисля, може би идеята да изключат есенната и междусрочната ваканция като задължителни е да има свобода министърът да добави тези мижави 1-2 дни, които за нищо не вършат работа, към някоя друга ваканция - примерно към коледната. Ако това е идеята, не е толкова лоша.

# 741
  • София
Малко да ви разнообразя, момичета.
Днес проверихме поправителните ДЗИ по математика.
Не било функция, а Пункция....
Да се смееш ли, да плачеш ли...

# 742
Въпросният  зрелостник не е с майчин български език.
П.п уж нямам дислексия, но напоследък чета не каквото пише. Пункция го прочетох пунктуация и се зачудих каква пък е тази пунктуация по математика.

# 743
  • София
Joy
Навремето на изпит по обща теория на правото на една колежка и се пада въпросът "Празноти в правото" . Дават й готов пищов, сяда тя и започва: "Празиота в правото..." и "празиота в правото...", затова "празиота в правото..." На всеки "празиот" професорът само вдигаше вежди, но не я поправи нито веднъж. Joy

# 744
Санака, а колко й писа?

# 745
  • София
Писа й тройка, въпреки че това ясно и недвусмислено показва, че си нямаш хал хабер от материята. Ама нула! Точно като с пункцията на Ганис.

# 746
Това ме подсети за едно стихотворение на Асен Босев
Асен Босев — Цанко Цаката — Моята библиотека https://share.google/gGzr1y5dQhUB51cuD

# 747
Аз се притесних, че нещо ново са въвели в математиката и съм изостанала Joy

# 748
Леле, майко, и този човечец до ДЗИ е докарал… Е как се оценява това по МАТ, отнемате ли за правописни/стилистични грешки? Joy

Санака, гледал ѝ е сеира явно. Тройка, че го е позабавлявала с бисерите си. Дано само се е отказала от професията впоследствие.

# 749
Ако човекът не е от малцинствен произход, реално има хора от градчета, в които българският е екзотика и се ползва само в час, речникът е беден и се бъркат елементарни думи, има вероятност и зрелостникът да е с дислексия или дисграфия. Синът ми, който Е с дислексия и дисграфия може да напише Пургас и Порис и да прочете Бургас и Борис, бърка И и Й, въпреки че знае правилата като такива.

Общи условия

Активация на акаунт