Финансовият натиск над жените - или имат ли жените друг избор освен да са зависими?

• 4 876
  • 206
  •   1
Отговори
# 150
Учи и липсата, и неволята. И кредитите са част от финансирането на проекти, ако имаш идея какво да правиш. Пък който гледа в чуждата паничка - там все ще има повече, все на другите ще дават и т.н.

Имаш право да печелиш за себе си, да си изградиш финансова култура и да взимаш решения. Това никой не може да ти го отнеме. И точно в това отношение всички стартираме еднакво подготвени / неподготвени. Животът ни учи.

Хечи, ми длъжни са, ама ето - аз не съм имала "издръжка" като студентка. Какво следва Simple Smile Хайде стига с тия трилъри, защото вярно не сте видели май истински препятствия и трагедии.

# 151
Хубавото на "никой не ти е длъжен" е, че и ти "не си длъжна на никого".

# 152
На 18 повечето хора са в 11 клас. Моля ви се, спрете с това “на 18 никой не ти е длъжен с нищо”. Баш тогава, в 11 клас ли да те отрежат вашите? Ако учиш и висше редовно са длъжни да ти дават издръжка.
Е хубу, единствената ти цел на 18 е да отидеш на бала. Не се хващайте за цифрата 18. Като си още ученик нали после завършваш и какво? Пак има непреодолими пречки защо не можеш като пълнолетен човек да се грижиш сам за живота си ли?
Длъжни са дръжки. На някой преди бала им умират родителите, длъжни били ….

# 153

Аз като човек, който винаги е бил "на ръба" винаги съм се глезила защото знам, че утре може и да няма.

И пестят. За какво пестят и те не знаят? Или ходят по евтини екскурзии в долнопробни хотели, вместо да си направят кефа в четири или петзвезден хотел. И за какво живееш?

За децата си. Да им осигуриш образованието. Wink
Да си купиш имот, който ще наследят, докато реват, че нищо не им е дала съдбата.

Не е вярно Кетч. Баба ми и дядо ми живяха така, ама наследството им отиде изцяло при големият им син, а за майка ми остана едно "дърво в гърба" защото е "жена и някой ще я вземе".
Глупости са това.

# 154
  • Наблизо

Не съм съгласна въобще. Точно хората с пари им знаят цената.
Аз като човек, който винаги е бил "на ръба" винаги съм се глезила защото знам, че утре може и да няма.
Но хората с финансови възможности имат тотално различен мироглед - нерядко са болезнено стиснати, карат на хляб и лютеница и не оставят една стотинка бакшиш на келнера в ресторанта. И пестят. За какво пестят и те не знаят? Или ходят по евтини екскурзии в долнопробни хотели, вместо да си направят кефа в четири или петзвезден хотел. И за какво живееш?
Имаш пари, ама мислиш и живееш като бедняк. Не благодаря.
Беднотията е начин на мислене, а не наличие или липса на пари.
А аз пък не съм съгласна с твоето мнение.Точно тези глезени деца,на които завиждаш,че са обрижвани от родителите си с възможности,са често и тези,които живеят на ръба и харчат безогледно.Когато парите ти идват на готово и не знаеш ''и две и двеста'' как да се научиш.
А тези,които са се оправяли сами,са доста по-предпазливи и си ценят парите-изкарани от тях.

Хеч,в чужбина завършват на 17-18.Нали лирическата героиня е етническа германка,принудена да живее при гаджето си,защото защото не може да си намери квартира или не знам какво беше.А уж работи.

# 155
Законово са длъжни родителите на редовен студент Simple Smile обаче аз друго искам да кажа. Липсата не учи на финансова култура. Това са думи на човек, който иска себе си да успокои, че се е научил, че е имало някакъв смисъл, че някак му се е отплатило колко гадно се е чувствал, докато гледа някого наоколо. В реалността това рядко се случва. Хората просто взимат кредити.

Взимат кредити до един момент. Тия десетки фирми за бързи кредити да бяха фалирали досега, ако не съумяваха да им измъкнат парите, а не постоянно нови и нови да никнат на пазара. Е, вярно, че понеже толкова им е акълът, плащат само лихви и наказателни вноски и си стоят закачени с години като длъжници на бързите кредити, ама никой не дава кредити до безкрай.

# 156
Докато гледате къде е отишло на някой наследството, няма как да сте щастливи и доволни. Не стига, че родителите виновни, ами вече и баби и дядовци греховни и недаващи. Е, и? До Адам и Ева да стигнем, пак няма да има - и какво правим Simple Smile

# 157
Боже хора, ама вие се чувствате длъжни да живеете в модела, в който сте израстнали ли?

# 158
Ариел,имат пари,защото си правят сметката. Ако си издухат парите за 5 звездния хотел,няма да имат пари.
То не е само да изкарваш много, а к да умееш да ги управляваш. Не умееш ли,и милиони да изкарваш,няма да имаш пари.

# 159
  • Melmak
Ами тук масово се пише до 18, до 18… аз бях в 11 клас тогава. Завърших на 19 и половина, щото съм родена януари.. и някак си представих как на 18 рожден ден ти казват “бяхме до тука”, нищо, че още си първи срок на 11 клас.. 😁

# 160
Добре, сега е наистина на 19. И аз лично не съм родител като моите, просто други са ми възгледите по отношение на деца - студенти.

Обаче - вие какво печелите от това ровене? Докъде може да ви доведе то?

# 161
Това 18 е условно , означава пълнолетие. Обикновено и децата тогава се ежат , че са големи. И решават всичко.
 Между другото моите учиха редовно,  издържах докато вземат поне две заплати. До 30 единия, че специален.

# 162
Така е, за завърших на 17, а децата сега може и на 19. Има се предвид завършване на училище, след абитуриентския бал.

# 163
Лукс е всеки ден на заведение. Да идеш на екскурзия с класа или в университета да не сплестяваш джобните за два седмици за една книга от антиквариат - това вече е мизерия и не калява.

Как да не калява? Да ходиш всеки ден на заведение откровено казано си е безумна простотия. Но да спестяваш, за да си купиш книга е похвално и осъзнаваш цената на тази книга.
Беднотията те учи по трудния начин на финансова култура. Така че когато се пребориш и вече имаш, да знаеш цената на парите.
Когато си получавал всичко на готово, няма как да знаеш тези неща и дори и много пари да ти дават, никога няма да ти  стигат и никога няма да имаш.

Не съм съгласна въобще. Точно хората с пари им знаят цената.
Но хората с финансови възможности имат тотално различен мироглед - нерядко са болезнено стиснати, карат на хляб и лютеница и не оставят една стотинка бакшиш на келнера в ресторанта. И пестят. За какво пестят и те не знаят? Или ходят по евтини екскурзии в долнопробни хотели, вместо да си направят кефа в четири или петзвезден хотел. И за какво живееш?
Имаш пари, ама мислиш и живееш като бедняк. Не благодаря.
Беднотията е начин на мислене, а не наличие или липса на пари.

Точно защото разсъждаваш по този начин - ще харча днес, все едно няма утре, никога няма да имаш и да разбереш, какво е да си финансово стабилен човек. Тук вече родителите не са ти виновни. Сама си си виновна, че нищо не си се научила.

# 164
Какво ровене, коментираме си. За мене пък е заравяне в пясъка да си говорим как не трябва да се говори за тези неща и как нямало задълженията. Бе...то няма, но тези, дето говорят за липса на задължения, не са точно бедните.

Общи условия

Активация на акаунт