Финансовият натиск над жените - или имат ли жените друг избор освен да са зависими?

• 4 844
  • 206
  •   1
Отговори
Напоследък се замислих над този въпрос докато си говорих с моя млада колежка елегантно изритана от бащината къща и принудена директно да се премести при гаджето си, което почти не познава.
За образование и дума не става - родителите й смятат, че просто трябва да се ожени и да им се махне от главата.
Момичето е страшно умно и интелигентно и би постигнало много, ако родителите й не я считаха за "излишен разход". Дори не са сметнали за нужно да я подпомогнат да учи, за да постигне нещо в живота си - а не да трепери над някакъв мъж дали утре няма да й бие шута, ако нещо не му играе по свирката.
Само в работата ми познавам поне още три жени в сходна позиция - директно изритани като мръсни котета и оставени да се оправят сами (да, знам че германците са студени, но и българите не им отстъпваме по подобно мислене щом стане дума "за пъденето на дъщерята от бащиния дом") - форума е пълен с такива теми от които страшно ме боли, защото и аз съм била "гонена" и знам, че ако стане нещо няма къде да се прибера.
Много често обсъждаме т.н. "феминизъм", но аз поне не го виждам в действие - дори в днешния свят.
Какъв избор има една млада жена изритана от родителите си като ненужна вещ?
Да слуша мъж, свекър и свекърва и да се моли да не я изгонят?
Да се съгласява с всичко, защото родителите й не биха я приели обратно заради "фалшива гордост"?

# 1
Ами има възможността да учи и работи едновременно, както го правят не малко момичета (и момчета де) в България, а и не само.

# 2
За пръв път чувам подобно нещо, че в България жените били гонени. Иначе е хубаво да си независим не само от мъж, но и от родителите. Ако не са платили образованието ти, има стипендии, има работа, по-лесно от живот със свекъри.

# 3
Ами има възможността да учи и работи едновременно, както го правят не малко момичета (и момчета де) в България, а и не само.

Това става с необходимата подкрепа от родители (или някой друг).
Или как точно се случва това, ако ти покажат вратата на 18 години с един куфар дрехи?
Много ми е любопитно.

Таня, в малките населени места жените се гонят - да. Или се принуждават "деликатно" да се изнасят.

# 4
  • Наблизо
За етнически германци ли става дума?И момичето щом работи,защо не живее сама?
Честно казано познавам такива хора,но изгонването не е било ''за да се махне от главата'',обикновено изгонения си е тръгнал заради непоносимост.
Не разбирам защо жената трябва да е зависима-ок,не я изкат вкъщи,работи-да вземе квартира?

# 5
Добре, някакви родители изгонили дъщеря си.
Ако бяха изгонили сина си, той в по-добра позиция ли щеше да бъде?
Или щеше да е в същата позиция - без пари и да започне от нулата.

# 6
BeautyfulM, да за етнически.германци става дума.
За тях си е нещо напълно нормално да си пъдят децата след навършване на пълнолетие.
На какво ли не съм се нагледала.

Lanarete, да ако изгонят сина той е в по-добра позиция, защото и работа ще си намери по-лесно и жилище.

# 7
BeautyfulM, да за етнически.германци става дума.
За тях си е нещо напълно нормално да си пъдят децата след навършване на пълнолетие.
На какво ли не съм се нагледала.

Lanarete, да ако изгонят сина той е в по-добра позиция, защото и работа ще си намери по-лесно и жилище.

Това не го разбирам, защо на сина ще му е по-лесно да си намери работа и жилище?

# 8
  • София
Скрит текст:
Напоследък се замислих над този въпрос докато си говорих с моя млада колежка елегантно изритана от бащината къща и принудена директно да се премести при гаджето си, което почти не познава.
За образование и дума не става - родителите й смятат, че просто трябва да се ожени и да им се махне от главата.
Момичето е страшно умно и интелигентно и би постигнало много, ако родителите й не я считаха за "излишен разход". Дори не са сметнали за нужно да я подпомогнат да учи, за да постигне нещо в живота си - а не да трепери над някакъв мъж дали утре няма да й бие шута, ако нещо не му играе по свирката.
Само в работата ми познавам поне още три жени в сходна позиция - директно изритани като мръсни котета и оставени да се оправят сами (да, знам че германците са студени, но и българите не им отстъпваме по подобно мислене щом стане дума "за пъденето на дъщерята от бащиния дом") - форума е пълен с такива теми от които страшно ме боли, защото и аз съм била "гонена" и знам, че ако стане нещо няма къде да се прибера.
Много често обсъждаме т.н. "феминизъм", но аз поне не го виждам в действие - дори в днешния свят.
Какъв избор има една млада жена изритана от родителите си като ненужна вещ?
Скрит текст:
Да слуша мъж, свекър и свекърва и да се моли да не я изгонят?
Да се съгласява с всичко, защото родителите й не биха я приели обратно заради "фалшива гордост"?
1. Да мрънка непрекъснато колко е несправедлив животът и да избере да виси на някакъв мъж;
2. Да се стегне, да види, че не живее в Афганистан (например) и че има варианти да вземе живота си в ръце, и да избере да зависи от себе си.

След като германките могат да са независими, след като "са изритани" да живеят сами, значи и ние можем. Не сме по-тъпи.

П.П. В много теми съм писала, че всяка жена, преди да се обвърже сериозно, трябва да поживее сама, независима. Така че, дори родителите ѝ да не я изритат, е добре тя да се "самоизрита". Освен ако не предпочита непрекъснато да е зависима от друг.

Последна редакция: вт, 15 юли 2025, 17:47 от milenaka

# 9
  • Наблизо
И аз не разбирам.И защо единственият вариант е да живее жената При някой.В Германия има дори варианта ВГ (общежитие) и да се запише да учи,дори само да е проформа заради достъпното жилище.

# 10
Това да не е арабския свят, че на сина да му е по-лесно, и дъщерята да я пъдят на 18 да се жени? А тя задължително да живее и слуша свекъри.

# 11
Всички на този свят са зависими.

# 12
  • София
Работиш и докъдето изкараш. Може да ти се отворят хубави възможности, да се ожениш и да изградите заедно дом и семейство, а може и да се спукваш да работиш и да умреш под моста като много други, които не ги пишем по форумите.

Не знам защо пускаш темата в тоя форум, като знаеш много добре, че сега ще се изредят една след друга да обясняват как сам самички всичко са си построили.
Госпожата със сребърната лъжица и апартаментите и ултра независимите деца. Земеделската, избягала рано рано от токсичните си родители, които ... са я прибрали, след като мъжът ѝ я набил. Имотната, чиито родители са ипотекирали собствения си дом, за да тегли тя кредит, самостоятелните, прикрепили се към по- възрастен партньор, чакащи кончината на родителите си, че да имат нещо на свое име.
Мога до утре да продължавам да цитирам.

И да, мъж може да намери и хамалска работа бързо, ако му трябва да закрепи положението. Не знам защо е тая възмута.

# 13
  • София
Имам наблюдения над Швейцария и Скандинавия, където също "си пъдят" децата. Стандартно помагат с първите наеми на квартирата, но не по правило. И затова там почти няма явлението "5 поколения под един покрив", намирам практиката за по-правилния подход спрямо българския.
Колкото до жените - понякога те сами избират от къщата на мама и тате директно да се прехвърлят в къщата на гаджето. Казват, че нямат избор, че така са се стекли обстоятелствата, че животът ги е принудил и прочее, но истината някъде там дълбоко са собствените им неуверености и желание някой друг да е отговорен. И виновен, при нужда.

# 14
  • Paris, France
Или как точно се случва това, ако ти покажат вратата на 18 години с един куфар дрехи?
Много ми е любопитно.
Не знам точно, но на тази възраст сама се изнесох с 2 куфара. Около мене на никого не са показали вратата, даже и в студена и северна Англия. Обикновено се изнасяме сами за да живеем, учим и работим другаде. От съучениците на пълнолетните ми деца са се изнесли само двама, които живеят в същия град и то, защото учат на час път с влак. Останалите са се изнесли в други градове или държави.

Статистиката за % живеещи с родители на 25 и 30г оборва това, което твърдиш. В северните държави се изнасят млади, но имат помощ с наеми. 50% от българските 25-30г живеят с родители. 15% от немските младежи на същата възраст са все още у родителите.

https://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/edn-20200812-1

Може ли статистика? Повечето жени не щем мъж за съквартирант. Обратното не е валидно. А работа защо? Без проблем съм намирала и почасова, и в определени дни, че и точно в моя район за да не губя време в път. Дъщеря ми също намира работа, даже по-лесно от сина ми това лято. Момичетата можем да се нанесем у гадже и парите да са си за нас. За 18г момче е почти невъзможно ако не изглежда като Аполон и не е отракано. Има повече бездомни мъже, отколкото жени.

А за колежката ти - кажи и, че в ЕС родителите са длъжни да издържат децата си докато учат или навършат 25г. Да записва нещо и адвокатът и да праща сметките на родителите и.

Общи условия

Активация на акаунт