Финансовият натиск над жените - или имат ли жените друг избор освен да са зависими?

• 4 848
  • 206
  •   1
Отговори
# 45
Кеч, не съм аз - казах, че познавам три такива и то германки.
С едната просто се заприказвах онзи ден и ми стана адски болно, защото за разлика от мен дори не й бил даден шанс да завърши нещо и да направи нещо друго с живота си.

# 46
  • Paris, France
Ариел, това "момиче от работата ти, което било натирено", ти ли си?
Т.е. ние знаем, че и твоята съдба е подобна, но ето ти друга гледна точка, която може би малко ще те успокои.
Не е тя, защото сравнява с брат, а тя брат няма. Също става дума за 18г човек, а не на 2 пъти по толкова. Не е тя, но използва случая да се оплаче от родителите си, които май не са я гонили или поне не на 18г. Също и с гаджето на нея и е провървяло, та и образование и платил, освен че я настанил.

Ариел ако вземе да отвори тема или блог за живот у гаджета и как да накараме някой шваб да ни плаща масрафа, ще надмине Кобилкина, че и пари ще изкарва.

Тя е единствено дете и родителите и май също. Има синдром на принцеса. В други теми е писала, че майка и е работила в чужбина (едва ли само за себе си). Баба и я водела на море за по 2 месеца или поне 1. Не са чудовища родителите и, ами има поколенчески разлики и характерови несъответствия. Тя не е и зле в живота.

# 47
Ариел,генерално поставя нещата като бяло/черно,път без изход, вариант само А и Б.
 Да,има изход за жената,генерално,но не за всички. Не всички могат да се справят да кажем според общата представа-да си платят образование,да си купят самостоятелно жилище и да работят хубава професия. Това е според форумното правило,в реала нещата са различни. Това обаче не означава,че не се справят. Не означава и че трябва да са зависими. Нито висшето образование е задължително, нито собствения дом преди брака. Да,желателно е,но не е задължително. Не всички жени искат да са независими. Точно обратното. Искат мъж,който да им осигури всичко(каквото и да значи),а те да гледат себе си или децата. В което няма нищо лошо,ако си намери подходящия мъж. За една сама жена,която може да си покрива разходите сама е окей. Дали ще е амбициозна да учи и да се развива си е нейн проблем и въпрос на желание,приоритети и амбиции. Познавам и жени,които чакат на мъжете си за всичко,познавам и мъже,които си търсят такива жени-да им родят деца и да бъдат домакини,а те да си преследват целите в живота. Познавам и семейство,което не желае деца,кариеристи,които са си самодостатъчни. Внито едно от изброените няма нищо лошо.
Някой не полагат достатъчно усилия,не получават възможност или просто не желаят да се справят и очакват някой друг да ги подсигури-родители или съпруг. Конкретно на въпроса-имат избор,вече въпроса е в желанието,в мотивацията и тн.

# 48
  • Paris, France
Нито висшето образование е задължително, нито собствения дом преди брака.
И бракът не е задължителен, нито съжителство с мъж. Може в началото да живее с приятели и да си делят режийните. Стая в споделена къща е достъпна всекиму в Германия.

Също - Германия не е добър пример, защото е сравнително социална държава с ниска безработица и гарантиран минимален доход. Да изхвърлят на 18г немкиня в Германия не е като да изхвърлят камерунка в Яунде. Явно се справят накак си, че и чужденци драпат натам.

До нас, в Lidl работи жена от Камерун, която е завършила и работила в Германия и там са родени първите и две деца. Сега има 5 и не съм я чула за 15г да се оплаче, а е самотна майка. Винаги направена, чиста, усмихната и децата и те. Нейните родители не са и дали 1 стотинка, защото нямат. Тя им праща пари. Нейните аспирации и очаквания са винаги били по-ниски от тези на Ариел, та е доволна на жилище под наем с течаща вода, парно, тройни прозорци и хубави балкони към чиста и подредена градина. Нейният живот реално е бил като филм на ужасите пред този на Ариел, но няма Ариелините пориви да се оплаква. Двете и деца завършиха тук, с мизерни стипендии и на общежитие. Не очакват пари от нея и си правят сметката и затова не са недоволни. Едното даже се върна да живее при нея.

# 49
На мен също ми показаха вратата на 18, с парите от бала от роднините се изнесох.
Който не го е изживял, той си мисли, че е много лесно да се оправиш - учиш евтина специалност задочно, бачкаш като луд, трепериш да не се разболееш, защото 1 грип ти бута бюджета за целия месец и гледаш как другите си живеят живота и си свиркат.
Виждаш как много по-мързеливи и много по-глупави си оправят живота, защото имат подкрепа, а ти се чудиш откъде да отделиш пари за зъболекар.
Ако си умен и носиш на мизерия се оправяш, но правиш много жертви, които други хора дори не са подушвали.
Та да, случват се такива работи.

# 50
Познавам високообразовани жени, които нямат проблем да си намерят хубава, добре платена работа. На заплата сходна с тези на мъжете на същата позиция. Въпреки това е крайност да се каже, че нямат друг избор освен да си хванат мъж! Ами, че то има толкова много мъже с нисък или никакъв доход. Така, че не - алтернативата на богатите мъже е да се вложи много труд, обучение и упоритост. Това важи за двата пола.

# 51
Не знам много богатите какво правят с  кукли-жени, трофейки, но за средно статистически  мъж с нормални  данни е нужен приятел, изградена личност,  съпруга и майка, способна да възпитава деца с него. Да се опират един в друг, да са партньори. Дори компаньонките  са умни жени ,с които се случва и само да разговаря един самотник ,да бъде разбран.
 Та  може да нямаш  образование, диплом с който да  постигнеш добра , удовлетворяваща работа, но да си добър в друго - занаят,  личностни качества, да имаш харизмата  и обичта на  един мъж ,децата си, близките си. Да имаш стойност.
 Да нямаш никакви качества за успех, собствен успех, задоволство, обезпеченост  или възможност да я  имаш при случай - днес не върви. Не се цени.

# 52
Аз се издържах сама, докато следвах висше, защото родителите ми нямаха възможност. Образованието в България (и в Германия по информация от мои близки, завършили и живеещи там) е почти без пари, а аз в България взимах и две стипендии за успех.

Около мен повечето жени на моята възраст бяха така. Дори тези, които останаха да живеят у родителите си до завършване на висше, започнаха да работят втори курс, защото родителите им спряха кранчето. Повечето живеехме в друг град или на квартира в родния. Съученичките ми, отишли да учат в чужбина, също бяха без финансова помощ след първия месец. Никоя от нас не е живеела в насилие и всички сме в близки отношения с родителите си. Не сме изпъдени, а пуснати на свобода.

# 53
Ариел, за пръв път чувам за такова отношение на родители към дъщеря.
Защо ми се струва,че пишеш за себе си и твоите родители?
Лошо няма, но това е по- скоро изключение, не модел за нормални отношения.
Хората искат да си изучат децата, пък били те и женски, осигуряват ги,
напътстват ги, и когато са готови, да имат постлано да поемат по пътя си.
Нямам познати с такова мислене и поведение към дъщерите си.

Последна редакция: вт, 15 юли 2025, 22:30 от happy doc

# 54
  • София
Напълно нормално е един пълнолетен човек, независимо от пола, да живее отделно от родителите си и да се издържа сам.
Ако има желание да учи и ако родителите му дават рамо, няма по-добре накъде.
Вече дали ще има гадже в картинката е въпрос на избор. Отдавна не сме във времената, когато жената се е смятала за неспособна да живее без мъж поне няколко години, докато не прецени дали човекът е подходящ за нея.

# 55
  • София/Севлиево
Ако гаджето е мъж на място и има сериозни намерения няма да я спре да учи и дори ще ѝ плати образованието.При мен така се стекоха нещата -мама и татко починаха когато завърших трети курс и ММ(с който бяхме само гаджета) пое изцяло финансирането ми в 4 и 5 курс(в 5-ти учих магистратура задочно и работех,но пак семестрите ми ги плати той).Изобщо не е бил длъжен да го прави.

# 56
metal.vixen, отлично мнение, благодаря ти!
Зависи и как е станало изнасянето.
Ако си възпитан, че светът е хубаво място, пълно с възможности и при самото изнасяне ти кажат, че ще помагат, ако стане нещо можеш да се върнеш и т.н., т.е. ако имаш safety net е едно усещането.
Ако си възпитан, че светът е опасно място, а ти се махай и повече не ни се вясвай и не чакай от нас подкрепа и помощ - тогава е съвсем друго.

# 57
Ако гаджето е мъж на място и има сериозни намерения няма да я спре да учи и дори ще ѝ плати образованието.При мен така се стекоха нещата -мама и татко починаха когато завърших трети курс и ММ(с който бяхме само гаджета) пое изцяло финансирането ми в 4 и 5 курс(в 5-ти учих магистратура задочно и работех,но пак семестрите ми ги плати той).Изобщо не е бил длъжен да го прави.

Болднатото е много важно Елислава.
Прекрасно е когато мъжете се застъпват за жените си (и аз нямаше да постигна това, което успях без моят мъж да ми е жив и здрав!).
Обаче, не е тяхна работа да инвестират време и пари в нас.
За това уж би трябвало да са на първо място родителите ни.

# 58
Хубава тема .В други държави има отдавна закони за това .Например мъж ,които те ограничава финансово може спокойно да си полежи в затвора .Това се нарича финансов шантаж ,и се води като вид насилие .Същото важи и за родители ,които ограничават правата и свободната воля на дъщеря си. В България все още робува патриярхада ,и колкото съфорумките тук да пишат ,че не са срещали двоен стандарт при жените ,то ето ти едно прекрасно доказателство .

# 59
  • Paris, France
Хората искат да си изучат децата, пък били те и женски, осигуряват ги,
напътстват ги, и когато са готови, да имат постлано да поемат по пътя си.
Нямам познати с такова мислене и поведение към дъщерите си.
И аз нямам. Това с предимственото изучаване на мъжкото потомство и даже не всички синове е било валидно за предишните поколения, тези до баба ми и дядо ми, може би. Сега 60% от семействата имат по едно дете и ако е момиче, го изучават и отглеждат само него. Същото ако е момче. Майка има братовчедка, която остана вдовица когато второто и дете беше новородено. И двамата ги изучи в София до магистратура включително, че сина и през мизерните 1990. И двамата завършиха ТУ, МЕИ за дъщеря и и са реализирани прекрасно. 

Момичетата по-рано се изнасяме и по-рано създаваме връзка и деца, но не е, защото са ни изгонили.

През 1990те почти не познавах учещи в Англия българи, чиито родители да ги издържат. Имаше работещи в чужбина родители, които са помогнали с първия билет, малка сума пари, но повечето си се издържахме сами и нито имахме стипендии, нито образованието беше безплатно. Да не говорим, че едвам признаваха някои дипломи и искаха приравнителни.

Имаше хора от цял свят, не само българи, дошли скрити в ТИР с 50$ в джоба. Знаеха, че нямат право на помощи, нямат право на работа, нищо. Някои бяха от села без течаща вода. Справиха се и сега са добре в живота. Имаше и хора на по 40 и 50г, изгубили работата си във фалиралите заводи, оставили малки деца, с висше образование, което там не се признава. Освен, че трябваше да се издържат, трябваше и да пращат пари за децата си в България. И те се справиха, а някои не знаеха бъкел език. В днешно време, в Германия, 18г мома може да омае някой устроен още преди да иде, да поработи 3 месеца и да легне на социал. После си търси друга работа, квартира, университет итн.

Около мене повечето момичета на 18г имат проблем да убедят родителите си да ги пуснат да живеят сами на 18г, а не да ги изхвърлят. Изхвърлянето от дома е забранено със закон.

Общи условия

Активация на акаунт