Финансовият натиск над жените - или имат ли жените друг избор освен да са зависими?

• 5 414
  • 206
  •   1
Отговори
# 60
И понеже вие "не познавате такива хора", то те автоматично не съществуват така ли?
Кетчър май ще излезе права... за какво ли я пуснах тая тема?

# 61
Ще направя критика относно коментиращите тук .Прави ми впечатление, че повечето сте юристи ,или редовно живеете в чужбина с висок стандарт на живот . Съгласна съм с Ариел ,че това не значи че ги няма тези жени .

# 62
  • Paris, France
Съществуват, Ариел. Съществуват и родени в колиба, на 1000км от медицински пункт, без течаща вода и електричество, които ядат каквото си произведат и понякога при суша нямат и какво да ядат. Ходят пеша по 10км във всяка посока ако искат да се научат да четат и смятат. В България също е имало такива хора в миналото. Да ревем за германката, която е млада, здрава и права, с достъп до медицинско обслужване и евтино образование и не остава на улицата е смешно.

Всичко е как го вижда и усеща самият човек. За мене не е драма 18г, който вече не учи или учи задочно да се изнесе и да се издържа сам и не е ненормално в Европа и Северна Америка. Може би не е идеалният старт в живота, но не всеки родител може да си позволи да поеме на 100% издръжката на студент. Има кризи, войни, семейни несполуки, болести, през които понякога е невъзможно да се издържа студент.

Нашите деца живеят у дома и ги издържаме + плащаме образование за двамата. Приятелка на дъщеря ми, с родители румънци се изнесе и се издържа. Учи това, което учат децата ми, но дистантно. Така може да работи, защото не изискват от нея стажове. За нейните родители в момента е непосилно да я издържат. Взели са ипотека, но цените паднаха и не могат да продадат жилището. Баща и се разболя и си загуби работата. Случват се и такива неща.

Мене ме учеха, че родителите не са вечни и винаги трябва да имам план Б и В. Така и живях.

# 63
  • Наблизо
Ариел,какво значи “не съществуват”.
Както е казала Невена,здрава права етническа германка да не може да бъде повече от “товар” на родителите си и после на гадже,значи просто не иска.Висшето в Германия е почти безплатно,жилищата за студенти са много евтини ( вярно със споделена кухня и баня),има право на подпомагане и може и да работи (както правят междувпрочем хиляди български студенти).Аз също като заминах за чужбина,нашите можеха да ми помагат с минимума в началото и беше цел номер едно да си намеря работа.Справих се,дипломирах се,живяла съм в три държави,включително и вашата.И то като чужденец.
И да,познавам немалко хора с кофти семейна конфигурация,които с диплома за средно и нещата си ,местни западняци (което им дава поне две гърди напред предимство)са се оправили,ползвайки удобствата от държавата и работейки.
Пък и си е масова практика западняците да работят още от 16 годишни,та не е като да нямат хал хабер от живота.
Съжалявам,ако звучи грубо,но си тръгнала да съжаляваш хора,които нямат нужда от това.Ти си постигнала много повече със собствени сили и пот,от тези нещастни местни.

# 64
Мащехата ми германка ,,натирила,, сина си на 19 години,ама със солидна банкова сметка.Пари,които са били спестявани за него.
Той ги даде за образованието си и квартира в друг град,където учеше.
Сестра ми беше ,,натирена,, по същия начин.
Аз -не.Докато учех тук родителите ми плащаха разходите ми,имах осигурено жилище,а когато с мъжа ми заминахме да учим в Германия живяхме доста време с баща ми и мащехата ми.

Но в България има и семейства в които на момичето се гледа ,като на чужд човек в когото няма смисъл да се влагат средства ,защото ще се омъжи и ще живее при мъжа си,а на момчето като на човека,който ще остане да се грижи за родителите си,когато остареят.Да,много консервативно мислене е това,но се среща все още.

Имам приятелка от такова семейство,тя сама си плащаше образованието,за нея нямаше нищо.Всичко беше за брат и.
Обаче сега след 20 години,семейството на брат и се премести в чужбина и родителите опряха до нея.
Ама тя не ще да ги погледне.

Много пъти съм чувала подобни коментари за момичетата и винаги съм била повече от втрещена. Дали момиче или момче детето ти е дете без значение половата принадлежност.

И тук ще си позволя да споделя лична история. Когато съм се родила( в ерата преди видеозона 😂), майка ми е имала глупостта да попита баща ми ,,разочарован ли си, че е момиче" 😐😐😐 На моменти ми е трудно да го проумея как може да зададеш подобен въпрос. Слава Богу той беше най-добрият човек, който съм срещала и винаги съм усещала колко много ме обича и се гордее с мен. Отплеснах се в лична изповед. Но провокирате размисли и лични спомени с коментара Ви.

# 65
  • Melmak

Хечи също описва пак надълго и нашироко рядко срещания си случай, но пропуска факта, че мъжът ѝ я е приютил в жилището си и не е плащала наем/ипотека, както и че когато е искала да се занимава в друга интересна сфера, но на кофти заплата, е имало кой да я издържа.

Тия заключения ги вадите с много крива сметка.

Като съм си сменяла професията с друга, съм работила за заплата. Не е била уау, но достатъчна да се издържам. Не съм разчитала мъжът ми да ме издържа, заплатата ми беше драстично по-ниска от предишните ми заплати, защото започнах на джуниърска позиция. В предишната сфера вече имах опит и взимах добри пари преди да напусна.

Заживяла съм с мм, но единственото вярно в описаното е, че не сме плащали наем или ипотека. Мъжът ми беше в период на преквалификация. Живеехме много скъсани, аз работех на 4 часа, за да ходя на лекции 2 г., а той работеше за много мижави пари и на кофти места. Чак сигурно 2-3 години отне да си стъпим на краката. Аз в четвърти курс започнах работа на 8 часа, едвам избутах университета до край.

# 66
Ако става дума за Германия ,винаги може да иде в защитено жилище,без да се налага да ходи да живее с гаджето .

# 67
всичко социал викаш. винаги можеш да си заживуркаш без да плащаш.

# 68
  • Paris, France
Не знам как стоят нещата в Германия, но се съмнявам някой да тури здрава и права 18г в защитено жилище. Защитените жилища са за младежи под 18г без родителска грижа, инвалиди, бягащи от насилници, ей такива. В Англия можаха да подават молба за общинско жилище ако са в друг град и като им дойде реда, да ги настанят, но им се полагаше не повече от стая с баня и кухня. Първоначално ги настаняваха в хотел или общежитие, след 6м във временно жилище и след още 1 или 2г в постоянно.

всичко социал викаш. винаги можеш да си заживуркаш без да плащаш.
Социалните жилища имат наем, но е значително или леко по-нисък от този на свободния пазар. Предимството е, че не могат да те изгонят ако си плащаш наема. Недостатък е, че се получава празно и трябва да се обзаведе. Има само кухненски шкафове. За обзавеждането дават някакъв безлихвен заем, но той не позволява да се купят нови мебели и техника.

И пак - не е края на света в Германия.

# 69
  • София
Толкоз много мелодрама защо?
Нашата авторка е ревала не един път от родители, които са я изхвърлили не баш, свекърва, която ѝ е платила образованието и омразния нърд, дето ѝ даде пръстен, тя в замяна готви мусака и свири на кавала.

Ариел сама е доказателство, че и за тия има надежда.

Останалите се хващат да работят, учат, купуват апп, развалят годежи, пътуват, живеят и раждат деца по любов.

Стига догми и алени букви, жените можем много!

# 70
Толкоз много мелодрама защо?
Нашата авторка е ревала не един път от родители, които са я изхвърлили не баш, свекърва, която ѝ е платила образованието и омразния нърд, дето ѝ даде пръстен, тя в замяна готви мусака и свири на кавала.

Ариел сама е доказателство, че и за тия има надежда.

Останалите се хващат да работят, учат, купуват апп, развалят годежи, пътуват, живеят и раждат деца по любов.

Стига догми и алени букви, жените можем много!

Така ли? В друга тема разпалено се дискутират квотите в университетите и как отличнички отпадат от класирането заради това. Обществото все още раздава догми и алени букви, не аз. Мен ме оставете - аз съм изключение от правилото и ако утре маминка го обработи да ме напусне (поради някакви причини) и аз ще се върна в "изходна позиция". Нищо сигурно няма в този живот.
Лошото е, че ако стане нещо няма къде се прибереш.
Варианти има много за сама жена - така е, но коя майка честно би ги пожелала за детето си?
Или някоя много би се гордяла ако дъщеря й скача от мъж на мъж само и само да има покрив над главата?

# 71
  • София
Защо пък да скача от мъж на мъж?
И какво е това гонене и т.н.?
Пълнолетна и работеща жена у мамини ли да си стои?
Покриви има под наем. Без да трябва да пере нечии гащи и да топли нечий креват, за да си заслужи да е на сухо и топло.
Ако толкова ѝ се учи, в Германия някои фирми покриват образованието на студенти срещу договор за работа. Аз реално не познавам родители, които отказват да платят образованието на децата си, стига да е в разумни граници и да не са някакви маргинали. При тотален отказ може да пробва да ги осъди. В България родителите трябва да оказват финансова подкрепа (при възможност) на учещите си деца под 25 г. Предполагам, че и в Германия има такава опция. Или да кандидатства за стипендия към някоя фондация, след като едно висше ще ѝ разруши финансите.

# 72

Така ли? В друга тема разпалено се дискутират квотите в университетите и как отличнички отпадат от класирането заради това.

Отпадат от класирането за най-най-желаните специалности, не остават без достъп до образование. Драматизираш излишно.

# 73
И според мен Ариел не си направи добра услуга с тази тема.
И друг път по темите сме стигали до изводът, че ситият на гладния не вярва.
Много е лесно, всички го правете.
Толкоз.
Ама са ти посочили вратата, когато си на 18, още нямаш работа, в най-голямата криза - няма проблем, щом се случва на други хора, а не на нас.
Ама си влязъл хубава специалност, но вместо това трябва да запишеш най-евтината задочна, защото не смогваш с таксата, въпреки че бачкаш като луд - няма проблем.
Ама бил си гладен, жаден, на 14 часов работен ден, боли те зъб и нямаш пари за зъболекар - няма проблеми, живота е лесен и песен, когато някой друг плаща.

# 74
Ариел може да постигне много по-различен резултат във форума, ако излезе от коловоза "всички карат в насрещното, само аз - както трябва".

Общи условия

Активация на акаунт