Етикет - връщане на подарък

• 3 633
  • 55
  •   1
Отговори
Моля, кажете, прието ли е в България да се връща нежелан подарък?

Последна редакция: вт, 15 юли 2025, 23:17 от Не се сърди, човече

# 1
Моля, кажете, прието ли е в България да се връща нежелан подарък?

Връща в магазин или връща на човека който ти го е подарил?

# 2
Ако е за връщане на човека, който ти го е подарил, е изключително обидно и грозно, а за връщане в магазина трябва касова бележка.

# 3
Не мисля, че има стриктен етикет. Ако подаръкът е нелеп, неуместен и особено-задължаващ, няма проблем да се върне.
В магазин, ако се пази касовата бележка.

# 4
Цитат на: Mbj999  link=topic=1794973.msg49972023#msg49972023 date=1752599925

Hа човека. Подарък – електрическа кана, а приятелката каза, че вече има такава.

Последна редакция: вт, 15 юли 2025, 20:47 от LupusCinereus

# 5

Не, не е прието, но ако сте приятелки може би очаква, че имаш касовия бон и ще го върнеш или замениш с по-подходящ.

# 6

Не мисля, че е прието. Реално е подарък, предполага се че човека го е направил от сърце, а сега - дали вие ще може да го ползвате е друг въпрос. Важен е жеста.

# 7
Toва, което е направила е невъзпитано.
Ако сте много близки може да помоли за касовия бон, за да я подмени. Ама моята сестра ми се сърди дълго като я помолих за това, за нещо което ми подари за Коледа.

Има значение и как ти е върнала подаръка - какво е казала, как се е държала. 

# 8
Невъзпитано и грубо. Толкова ти е приятелка.

# 9
Аз реших, че иде реч за диамантено бижу, пък то ...за ел. кана.
Запазете си каната, ще й дойде реда за употреба. Много бързо се развалят. Ние подменяме нашата кажи-речи всяка година.

# 10
  • Melmak
Не е учтиво. Дори да имаш касова бележка не винаги щв ти приемат връщането. В България можеш да връщаш до 14 дни ако е поръчано онлайн. Ако е купено от физически магазин най-вероятно няма да ти приемат връщането. Това го пиша, за да обясня, че не е просто до касов бон.
За мен е невъзпитано да върнеш подарък. Важно е уважението, жеста, а не дали имаш такова вече.

# 11
И аз мисля, че е много невъзпитано. Каната е нещо, което винаги ще влезе в употреба, не е нито задължаващо, нито нещо много специално, което не всеки би ползвал. И аз получавам от приятелки подаръци, които не харесвам, но никога не съм си позволила да го покажа.

# 12
  • Down south
Надявам се връщането на подарък в магазин, от който е купен да стане реалност и приемливо.
Това е за тези, които го намират неприемливо.  
Ако имам кана и ми подарят още една, ами не, благодаря! Отивам връщам я и за кредита, който ми дава магазина си купувам нещо по-полезно.
Да се сърди, който иска да се сърди.

ПП Вероятно съм повлияна от тукашната действителност.
Може да се върне/смени всичко нежелано купено или подарено. Достатъчен е етикет, чрез който се "чете" покупката. Дори и да е ползвана в рамки от 30/60/90 дни, взависимост от политиката на магазина.

Последна редакция: ср, 16 юли 2025, 04:02 от Daylily

# 13
Ползвана няма магазин, който да я прияме обратно. Даже и с касов бон е вероятно да не я приемат защото трябва да има основателна причина относно качеството на самата стока, а това че вече има такава не е основание да я вземат обратно защото не е техен проблем. Автора е трябвало като купува нещо да се е убедил че не се повтаря, а и приятелката е проявила нетактичност. Все пак има една поговорка, че на харизан кон зъбите не се гледат! Все пак дори магазина да а приеме е по вероятно да поискат срещу нея за тия пари или с доплащане да се вземе друго нещо и най добре самата приятелка да иде и тя да си го избере, че после пак може да не и хареса.

# 14
Когато се попита за етикет, останах с впечатление, че става въпрос за протоколни подаръци или поне много скъпи. Иначе, на приятели като подарявам , пазя касовата бележка и предлагам, ако има проблем, да замени, но не се е налагало.
На мен ми е неудобно да питам кой от какво има нужда, а също ми е не ловко аз да отговарям. Затова най-често подарявам ваучер, предмет само при абсолютна сигурност, че човекът не притежава такъв предмет(но се отнася за съвсем близки). За Коледа или друг не личен повод - само за децата играчки, а за възрастни - нещо символично-храна, напитки, такива неща.

Общи условия

Активация на акаунт