Етикет - връщане на подарък

• 3 668
  • 55
  •   1
Отговори
# 30
Моята майка за всяка Коледа подарява на цялото семейство коледни чорапи и така години наред....Въпросните чорапи стоят в един шкаф с етикетите(мога магазин да отворя), защото никой не иска да ги носи, носим само бели и черни чорапи...И през ум не ми е минало да ги връщам или да и казвам да не купува повече. Тя е пенсионерка и това може- това купува. Децата ми са презадоволени, но винаги ги приемат с благодарност и пускат нещо от рода "Бабо, тази година чорапите са много готини". Та в този смисъл смятам, че е неуважително да върнеш или покажеш нехаресване на подаръка.  

Имам и една близка, която наричам "вуйна", но тя не ми е точно вуйна. И тази жена всяка Коледа ми праща плетени чорапи по майка ми, които аз не нося, а подарявам на свекърва ми. И този подарък ужасно много ме разчувства всяка година, защото тази жена специално е изплела тези чорапи за мен. Та в този смисъл, не е важен подаръка и дали ти харесва, а жеста и посланието което носи.

# 31
Не , подарък никога не се връща на този, който ти го е подарил. Ако не ти харесва може да го подариш на някой друг или хвърлиш на боклука.
Ако имаш касов Бон, може да го смениш в магазин, ама даже не нужно подаряващият да разбере.
Спомням си на мен една румънка ми подари кисело зеле. Живея в чужбина, та трудно се намира и със сигурност е било с добро чувство, ама много смърдеше и го хвърлих в първата кофа. На нея благодарих и въобще не разбра за съдбата му.

# 32
Под "връщане на подарък" разбирам, да се даде знак към подаряващия, че не е желан, и да се разкара. И е добре това да стане, като подаръкът изобщо не се приеме. Директен подход, на момент - "Благодаря за жеста, но няма да приема този подарък. Не искам да имам нищо общо с теб,  спести си усилията." Да се получи, и после да се връща, не го разбирам.

Това няма нищо общо с връщане или замяна в магазин, нито пък с приемането на ненужни, но от сърце подарени неща от възрастни хора или хора с малки възможности Simple Smile

# 33
Аз това с подаряване на чорапи, които ще се хвърлят в даден момент не го разбирам. Моя братовчедка ми подари терлици, казах че не нося по принцип и не е повторила. Майка ми доста време ми подаряваше бельо, мълчах си и го приемах, въпреки, че не е по мой вкус. Обаче видях, че тя не спира и ѝ казах, че предпочитам сама да си избирам. Спря.

# 34
Аз това с подаряване на чорапи, които ще се хвърлят в даден момент не го разбирам.
Аз дрехи не хвърлям. Това което е като ново го дарявам в един център за настаняване на деца (в нашият град), където има на всякаква възраст. Или ги слагам в контейнера на БЧК.

# 35
Пък ние много обичаме чорапи, детето се радва ама точно като малко дете на смешни чорапи, майка ми подарява на мъжа ми някакви луксозни от Андрюс по 16 лева чифта, а аз изрично си пожелавам бельо. Жената така или иначе не може ни дрехи, ни вещи да ни подари, но се радва като и дадем точно такава задача за подаряване. ПоДАРЯването има други цели .

# 36
Понякога близките ни хора имат пари да отделят само за чорапи и бельо. Друго би ги затруднило. Грубо е да кажеш не ща ви чорапите и гащите. Показва липса на любов и емпатия.

# 37
Общо взето не е прието да се връща подарък на подарилия, обидно  е и го поставя в неловко положение. По добре е да се отървеш тихомълком.
Разбира се, изключвам случаи като подкуп, или нежелано ухажване.

В случая, обаче има и някакъв контекст, колко точно сте близки, как избра точно кана, как ти я върнаха? Ако, например ми е близка приятелка ще я питам има ли си кана, преди да и купя. Това е някак...домакински подарък, явно се цели нещо полезно.

# 38
Понякога близките ни хора имат пари да отделят само за чорапи и бельо. Друго би ги затруднило. Грубо е да кажеш не ща ви чорапите и гащите. Показва липса на любов и емпатия.

Шоколад винаги би ме зарадвал. Не струва милиони.

# 39
Моя приятелка ми подарява няколко пъти чорапи, някои топли. И все са хубави, на Пирин хил. Смешното е, че винаги ми е топло на краката, зимата нося тънки 3/4 чорапи, вкъщи ходя боса. Харесват ми чорапите, но си стоят необути.

# 40
Връщала съм подарък.. човека се обиди много, ама на следващият ден го помолих за помощ и ми помогна. С времето свикна да не ми подарява нищо, защото се чувствам зле и връщам подаръците му. Иначе държим на отношенията си и ги поддържаме вече четири години. Но подаръци - не. Нося му сладки, той ми купува пица. Обаче тогава беше много обиден, вярно.

# 41
Аз затова подарявам ваучери от любими места на човека, на когото подарявам. Според мен това е най-удачният вариант.
Иначе в така създадената вече ситуация мисля, че е неуважително

# 42
  • "Всички сме в канавката, но някои от нас гледат към звездите" О. Уайлд
На мен би ми било неудобно да върна подарък на подаряващия ми го. В България нямам наблюдения да е приета подобна практика. Затова вече от години подарявам винаги пари и плюс нещо дребно в допълнение като винаги уточнявам "ако не ти харесва не се притеснявай да го изхвърлиш, преподариш или замениш". На мен упорито ми подарят книги (нито една досега не ми е харесала) и прахосъбирачки за дома, което ме побърква. А най ме дразни като се започне с въпросите "ма харесва ли ви, къде го държите, ползвате ли го" и като се дойде на гости да се види сложено ли е. А, аз се чудя кво да ги правя и само ги премятам от килер в килер.

# 43

В случая, обаче има и някакъв контекст, колко точно сте близки, как избра точно кана, как ти я върнаха? Ако, например ми е близка приятелка ще я питам има ли си кана, преди да и купя. Това е някак...домакински подарък, явно се цели нещо полезно.

Беше така. Видях, че тя има много старa електрическа кана (Bosch) от черен пластмас . Казах ѝ, че черният пластмас е токсичен, особено ако е стар, и че следващият ми подарък ще бъде стъкленa кана. Подари ѝ хубавa стъкленa кана (не Bosch), без специален повод, просто така.
След два месеца дойдох с колата, за да я закарам на гарата, и тогава дъщеря ѝ взе каната и я сложи в багажника ми. Приятелката ми това видя. Не коментирах, за да не я напрягам преди пътуването.

Извинявам се за езиковите грешки, уча български от 9 месеца.

# 44
На мъж, който не харесвам, въобще не приемам подаръка, така че няма нужда да го връщам.

Общи условия

Активация на акаунт