Етикет - връщане на подарък

• 3 642
  • 55
  •   2
Отговори
# 45
На мъж, който не харесвам, въобще не приемам подаръка, така че няма нужда да го връщам.
Аз съм жена )))

# 46
  • До хладилника, който обичам
С новите детайли е малко по-различно мнението ми. Видяла си, че има стара кана, която по твое мнение е негодна,  заради черната пластмаса, от която е направена. Казала си, че ще й вземеш друга кана, и си го направила. Но не пишеш приятелката ти какво мисли, какво е мнението й за черната кана, за предложението да вземеш нова. Може да не вярва като теб във вредата от черна пластмаса, да си харесва каната особено много, или пък да й е станало неприятно от критиката и натрапен подарък, който не зачита какво иска.
Лично аз пак не бих върнала подарък, но и няма да ползвам нещо, което ми е натрапено, ако не се връзва с каквото искам, или ако изглежда все едно съм некомпетентна да избирам сама. Бих преподарила, вероятно.
Но разбирам, че си имала добри намерения. Може би помисли как да подобриш комуникацията, преди да правиш такива жестове, за да няма недоразумения.

# 47
На мен би ми било обидно да ми критикуват вещите и да ми подаряват нещо, защото по преценка вещите ми не стават. Но по-скоро бих отказала на момента подаръка, отколкото да го връщам.
Ако споделя, че търся нещо или пък искам да заменя някоя вещ, да. Но тска някой да решава вместо мен какво е качеството на моите вещи, ето това вече може да се окачестви като липса на етикет.

# 48
Има един момент, когато ти подарят нещо, но ти не го ползваш, и примерно решаваш да го подариш на някой друг, или да го продадеш в Олх. И този който ти го е подарил вземе, че ти дойде на гости. Ако установи, че го даденото нещо го няма става много сконфузна ситуация. Аз в такива моменти не знам какво бих отговорила.

# 49
За да не стават такива ситуации, за себе си съм решила проблема. Приемам, че щом съм подарила нещо на някого, то е вече негово и може да прави каквото иска с подаръка. Оттам нататък нито питам, нито се интересувам. Ако видя или ми каже, че си ползва подаръка, се радвам, ако нищо не казва, не питам.

# 50
За да не стават такива ситуации, за себе си съм решила проблема. Приемам, че щом съм подарила нещо на някого, то е вече негово и може да прави каквото иска с подаръка. Оттам нататък нито питам, нито се интересувам. Ако видя или ми каже, че си ползва подаръка, се радвам, ако нищо не казва, не питам.
Вие да, но много хора не са така. Принципно и аз гледам да не питам, но мен са ме питали 1-2 пъти, и добре че това са хора, които не са идвали вкъщи.

# 51
  • There I was on a July morning
Моля, кажете, прието ли е в България да се връща нежелан подарък?
Според мен не е прието. Получавала съм подаръци, които не харесвам или не са ми нужни, но не съм ги връщала нито съм си казвала мнението за тях.
Електрическите кани изкарват по няколко години и се развалят. И новата кана би могла да влезе в употреба някога. Но при обстоятелствата при които е подарена, явно я счита за натрапен подарък (нищо, че е направен с добри намерения). Засегнала се е от забележките, затова са я върнали.

# 52
  • София
Аз скоро имах такъв казус с един подарък на сина ми. Опитах се с школата в която беше ваучера да намерим подходяща работилница за него, но всички бяха прекалено детски и докато търсим валидността му взе че изтече и школата в която трябваше да се направи затвори изобщо дейност. Жената ми предложи да ми върне парите от свои средства, но ми стана изключително неудобно да й ги приема. Тъпо ми стана, че парите отиват на вятъра, но не успях да се пречупя да взема пари от служител и то съвестен.

# 53
Според мен дъщерята на приятелката се е подразнила, че авторката и купува кана и се е намесила.

Не го мисли повече, авторке,  и друг път  не подарявай нищо,  освен ако изрично сте се разбрали. Аз нищо вече не бих и купила  така, или иначе, без да си разваляме приятелството, обаче.
Да си купува сама домакински уреди, или дъщеря и да и купува, каквото си искат и намират за уместно.

# 54
Нахлуването в личното пространство с непоискани съвети и подаръци  е не само дразнещо, но и невъзпитано.

Деликатният човек би казал "Аз вече не ползвам изделия от черна пластмаса, защото прочетох, че е токсична. Искаш ли да ти препратя информацията?", и при отговор "не" - ще забрави темата и ще я пропуска в общите разговори.
Повечето апологети на някоя идея обаче, са изключително нахални вербално, и се изказват от типа "Как може да използваш още тази токсична черна пластмаса, ти се тровиш буквално всеки ден и вредиш на здравето си!".
А купуването на нова кана за мен е още по-голямо нахалство.

На мястото на жената не бих приела подаръка още в началото, но тя явно е била сащисана и не е знаела как да реагира. Одобрявам връщането, независимо от "етикета".

Може би съм малко по-остра, защото едва се отървях от една позната ентусиастка, която така и не можеше да  приеме, че не използвам и не одобрявам хомеопатия. Непрекъснато ми подаряваше - нещо за синузит, нещо за имунната система, мазило за рани... Не ги взимах, разбира  се, и ясно заявявах, че трябва да престане с това. По-досаден човек не съм виждала, "разбра" ме едва когато престанах да и вдигам телефона и я блокирах навсякъде. Та покрай нея съм алергична съм всякаква намеса от този вид.

# 55
  • София
А защо въобще трябва да се коментира каната. Купуваш кана, хубав чай, бисквити и отиваш на гости.

Общи условия

Активация на акаунт