Отслабване със Саксенда. Отношение на ендокринолог.

• 4 733
  • 127
  •   1
Отговори
# 105
Добре, жената писа че дори за самия препарат нищо не била обяснила лекарката, а вие се чудите как тъй се възмущавам и какво повече да ѝ била обяснявала... Ами не е нормално пък, каквото и да ми разправя някой.
Ако случа на такава, честно ви казвам че ще си поискам парите обратно Grinning Тъй де, работата аз я върша относно моята ИР, ако в друга ситуация не ви свършат услугата за която сте отишли си е за рекламация.
Дано да си е намерила нов лекар до сега, то май мина доста време откакто стартира темата, може и да има вече по-читав план за действие. Че май при вече пълна доза на такива инжекции не е и много оферта да ги захвърли от раз, дори и да не ги иска дългосрочно.

Последна редакция: пт, 15 авг 2025, 21:24 от natka

# 106
  • София
Изобщо не разбирам защо продължава да се коментира как да отслабне жената, като тя темата я е пуснала за съвсем друго. Тотална простакеса е била лекарката и туйто. Дано си е намерила друга, с която да си паснат.

# 107
Аз направо си представих ако ми назначат лекарство и отида с оплакване как не е добре работата с него и ми е зле... И да ми се подиграят в отговор. Щеше докторката да дойде да пуска теми да се оплаква какви неща съм ѝ обяснила за нея самата, като ми е лошо рязко ми се обогатява речникът когато вече няма как да мълча.

# 108
Ами Нати знаеш ме, мен точно такова поведение и отношение ме накара да почна да чета. Не че преди това не четях, но някакви повърхностни неща, статийки, които са пълни с глупости.
Аз казвам, че ми е лошо, гади ми се, вие ми се свят, коремни болки.
А тя вика - нищо, пий си хапчето.
Теглих и една наум и приключих с тия ендокринолози.
Който има време да сменя всеки месец по двама трима лекаря и ако му дават направление или има пари.
Аз реших другояче да действам.
Приех си своята отговорност и вина.

# 109
Всички сме различни, сигурна съм че и авторката се е информирала вече доста повече отколкото когато започна темата. Която между другото точно с това започна - че според нея не е ОК как се е отнесла с нея лекарката, ето и ти казваш че и за теб не е ОК такова нещо. 
Кой от къде почва не е толкова важно, важното е да си намери пътя да се оправи накрая. И ти си минала и пробвала различни неща дето сега няма и да ти хрумнат, че и други ще разубедиш даже. И много други също. И тя ще си намери начина.
Но това нападане което видях тук не виждам с какво ѝ помогна, освен че си беше напълно права да смята че са се отнесли зле с нея а накрая и за това я насмотаха. Да не смее да се оплаче човек в тоя форум понякога, камо ли съвет да потърси.

# 110
Авторката пише, че цял живот е била дебела. Решава да слага Саксенда, като последна надежда. Обаче яде картофи, ориз, грозде и сандвичи. Защото от други храни ѝ се гадело.
Не е ли за насмотване от лекарката? Като си цял живот дебел, все ще си чул/прочел, че въглехидратите са отрова за теб. Ако пък не си, проблемът си е твой. Да си прочел.
Все едно алкохолик да иде и да каже, че се лекува като пие само бира.

# 111
  • София
Значи в България най-страшния грях е да си дебел. Винаги задължително си си виновен сам и ако лекарите се държат невъзпитано и подигравателно с теб, пак ти си си виновен.

# 112
А кой е виновен?
В крайна сметка, никой не те е закарал с пръчка при лекар, който (според теб) те ругае.
Но така е - хората вече не искат самото лечение, а психотерапия. И уверение, че всичко е наред, никакви усилия не трябват и има магическо хапче.

# 113
Дебелите си живеят в някакъв си техен свят розов.
Те са невинни. Те се хранят перфектно, те дори не ядат. Те са си просто такива. Вселената, Господ, гените са ги направили такива.
Единици са тия дето ще се признаят.
Ето, една колежка все повтаряше как не яде по цял ден и се чуди откъде.
През пет минути пъхаше солета в устата. Бонбон, бисквитка.
Редовно си поръчва пици, сандвичи, дюнери.
Иначе тя не яде нали Grinning Все така повтаря. Как не яде въглехидрати вкъщи. Тук на работа била драмата, защото всеки носи и тя какво да прави като са до нея. И като го каже пак след пет минути започва да твърди, че тя не яде нищо цял ден и само на малка салатка ще бъде вечерта.
Ми аз как не ям. Даже воля не ми трябва за да не ям на работа нещата.
Понякога почва да се оправдава след като изяде големия дюнер как нямало да вечеря и това се водило фаст.
Егото може много да навреди. Незнанието също. Не на другите обаче.
Да, грешно е да си дебел.
На мен не ми пука. Грешно е заради самите нас си. Върви си така човек срещу природата, вреди си.
Да, грях е. Сори.
Грях е и да се лъже. А те и това правят. Ама лъжат само себе си. А милите си мислят, че лъжат околните.

# 114
  • София
Кой е виновен за какво? Имаме тема за жена, сблъскала се с гаден лекар. Ако жената беше сърдечно болна, или нещи друго там и беше отишла при кардиолог, гинеколог, или каквото и да е, за да се оплаче, че от предписаноте лекарства й е зле, не й действат добре и лекарката се беше държала подигравателно, невъзпитано и надменно, реакциите нямаше да са такива. Щяхме да кажем - леле, каква неприятна лекарка, да се отнесе така грубо към пациент, който спазва предписаното от нея самата лечение. Щяхме да я сложим в черния списък с лекари и да не ходим при нея.
Само че понеже в историята жената е дебела, коментарите избиват в забележителен хейт и хули как сама трябва да се лекува и да не разчита на лекарката.
Впрочем, каквото и да се разкаже и каквито и да са обстоятелствата, има ли дебел човек замесен, край щ, всичко е ясно;)

П.С. Елора, писала си, докато и аз, аз отговарях на предишния пист. Но и твоите постове изобщо не ги разбирам, защото нямат буквално никакво отношение към темата. Нито твоята лична история, нито колежките и роднините ти, нищо няма общо с темата - лекар се държи грубо с пациент.

# 115
Ами така е. Никой от въздуха не е станал , изведнъж, дебел. Има си предистория. И тя задължително включва и прекаляване с храна.
Аз безброй пъти пиша. Като видиш, че качваш  кг, обърни си внимание още на първите 2 -5. Не чакай да станат 30+. Тогава е много трудно да се обърне посоката.
И кардиолози се държат гадно, ако пушиш и пиеш. И с право. Всеки, който съзнателно си уврежда здравето, трябва да е готов за гадно отношение. Не за успокоение, нито за похвала.

# 116
Бърди, не пиша на китайски.
Всеки човек си носи отговорност за здравето.
И за това което си вкарва в устата.

И кардиолози се държат гадно, ако пушиш и пиеш. И с право. Всеки, който съзнателно си уврежда здравето, трябва да е готов за гадно отношение. Не за успокоение, нито за похвала.

Абсолютно. Но даже и не се и държат гадно. Просто гледат да го закрепят. Притръпнали са на такива.
Има хора от пушене им режат краката. Информирани са отдавна, че ще загубят краката си и имат еди какво си заболяване.
Пресен случай от болницата където е майка ми.
Жена за втори път има рак на хранопровода. Причинен от цигари.
Първия път спира цигарите, излекуват я. Ама и пораснала работата и пропушила след няколко години. И много бързичко пак проимала същия рак.
Не са груби с нея. Тя не е глупава, знае че сама си го е направила.
И пак иска да ходи да пуши като за последно.
Абе паднало магаре не се рита.
Но дебелите имат шанс.
И трябва да се критикуват, да им се посочват грешките, да им се говори, а не да се галят по главичките и на ти хапчето.
Да, лекарката за някои неща не е права.
Първо саксенда дава после се кара, че не яде правилно.
Но реално пък и не сме били в кабинета ние, имаме само разказа на авторката.
Знам ги аз дебеличките колко са докачливи и преекспониращи.

# 117
*Coraline*, точно щото съм изчела съм наясно, че има много причина за килограмите.
При кой какво ще проработи е нещо, което човек сам трябва да си намери.
Как така защо е длъжна да чете? Лекарката книжки ли да и разказва? Откъде накъде? И колко часа трябва да отдели. Хайде сериозно.
Точно колкото е отделила да й се кара после, ама не после, а преди това и информативно, а не с упрек. Не виждам защо нон стоп игнорираш този сценарий. След като може да се пени след това, може и да го обясни спокойно преди това. Или като минимум като не го е казала предварително, няма право да е недоволна, че пациентката й не е хвърляла боб да знае, че не одобрява нещо после.
Цитат
Айде пак все някой е длъжен. Но да поемат отговорност за собствените си действия и какво си вкарват в тялото - не можело, и за това не се длъжни. Аха...
Ако на някой нещо му е важно като здраве и килограми - ми  няма да вика не съм длъжна да чета, ще седне и ще чете.
Гаранцията е в четящия.  В това което е разбрал.
А ако не е разбрал правилно? А ако е чел грешните неща? Защото аз се сещам за буквално фалшиви и/или вредни режими, които обаче са много популярни. В някои случаи са и измамно ефективни, докато не осъзнаеш страничните ефекти. 

Цитат
Примерно аз това което съм прочела е невъзможно за минутки да го синтезирам така, че да го възприеме един незнаещ и автоматично да му стане прекрасен и режима и мисленето.
Няма как да се случи. А и не смятам, че съм длъжна да го правя.
Все едно да карам някой да ми разкаже някоя фентъзи поредица ама ако може за пет минутки и всичко да ми стане ясно така че да не ми се налага да чета.
Никой не те кара, не си и лекар. И не, насоките за хранене не са многотомно фентъзи с главна сюжетна линия, десет паралелни истории, двайсет главни и сто второстепенни героя, фабула, надграждане на напрежението и развръзка, не е все едно, това просто е удобно извинение. Понеже на теб ти е било трудно и е трябвало да вложиш огромни услия, не можеш да приемеш на друг да му е лесно, това нарушава реда на Вселената. За съжаление много хора постигнали упехи имат този мироглед, защото чувстват нечестно за едно и също нещо те да се мъчат, а другите = не. И то не е, но е нечестно това, че някой се е мъчил излишно, а не че може никой да не се.

# 118
*Coraline*, нямам време да правя сценарии и да нищя.
Не съм била там.
Щото често се оказва, че не било компоти, а компютри. Така е при дебелите. И други зависими. Когнитивен дисонанс се нарича. Затова и не става за 15 минутки лекцийка. Няма как за 15 минутни и дебелия да получи мозъчно просветление и да хукне за чия, киноа, рукола и разни други такива неща.
Grinning
Е, нищо не пречи да се прави, може да включи нещо след месеци там в главата.
Но и да се направи, ще видите, че няма да работи. Но е по-добре от нищо.
Естествено, че може да е чела грешните неща. Иначе нямаше да я докара дотук.
И аз съм чела грешните неща. И съм била възпитавана погрешно. Кой не е?
Но да не мислиш, че като прочетох верните неща за 3 минутки си оправих и мислене и режим и всичко.
Не съм и видяла някой друг бързичко да си променя навиците.
Всъщност са много нещата. Не баш като фентъзито Колелото на времето. За теб са малко, за мен са много. Дявола е в детайлите. Да не говорим за нюансите.
И да, точно щото съм вложила усилия, знам много. И това е истината. Да знаеш. Това не може да ми го вземеш Wink И точно защото ценя себе си, труда който съм вложила, последствията за мен са дългосрочни.
Хората себе си не уважават, особено дебелите, няма да им дреме за някаква 15 минутна лекцийка. Минава им през едното ухо и се сещаш през къде ще излезе. В почти всички случаи е така. И налитат на хапче и инжекция.
Имам позната даде 100 лв за режим, иначе все уж знаела много. Ама я слушам, нищо не знае.
И режима не работи. Ама прави ли го. Не. Иначе има дадено какво да яде. Уж знаела нещо.
Още е дебела. Има и още 10 режима. Колекционира ги явно.
И впрочем на нея точно лекар и и е чел лекцийка не за 15, а за 30 минути. Просто защото е близка на еди кой си. Затова и е отделил време. Резултата е кръгла нула.

Виждам го всеки ден в дебелите. Ежедневно. Мислят си че знаят какво е даден режим на база три изречения.
Аз се втрещявам от това, което са разбрали. Втрещявам се от това което говорят.

# 119
В крайна сметка, аз отдавна се примирих, че не мога (и не трябва) да живея нечий чужд живот. Дори и този на децата ми. Пробвам - казвам, разказвам, посочвам какво да слушат, какво да четат, какво да ядат. Един, два пъти - не става. Имам точно същите наблюдения като Елора.
Еми като не става - не става. Всеки си минава по неговия си път.
Естествено, че най-лесно е да е отговорен някой друг - лекар, мъж, жена, родители, приятели, колегите със сладкишите в офиса…

Общи условия

Активация на акаунт