Ново строителство последен етаж

• 5 372
  • 32
  •   1
Отговори
  • гр. София
Здравейте,

Разглеждам апартамент ново строителство в Студентски град, който се намира на последен етаж, със североизточно изложение. Харесва ми разпределението и сградата изглежда качествено изпълнена, но се колебая основно заради етажа и изложението. Харесах този апартамент:

https://www.imoti.com/obiava/67192843/prodava-3-staen-grad-sofiya-studentski-grad

Ще се радвам да споделите мнения или личен опит по следните въпроси:
Има ли проблеми с прегряване или изстиване при това изложение и етаж?
Има ли риск от течове, въпреки че сградата е нова и с нов покрив?
Има ли значение каква е покривната конструкция и изолацията – на какво да обърна внимание?
Всякакви съвети и насоки ще са ми от полза – благодаря предварително на всички, които се включат!

# 1
  • Melmak
Здравей, аз лично винаги съм скептична към последен етаж, въпреки плюсовете като възможност за читава гледка, по-малко прах и тн.
За мен най-стресиращо е проблем с покрива. Дори сега да няма проблем, дори да е качествено изпълнен, всеки покрив има нужда от ревизия след време. А ако живееш с кофти съседи, ще ти се стъжни живота. Там, където живея не сме на последен етаж, а на другия кофти етаж 1ви. Съседите отказват да дават пари за поддръжка. Една малка част от нас даваме пари, другите не дават. И ако на теб ти текне, а съседите ти са мишкари, просто ще си проклинаш живота. Това е моята гледна точка, живот на първи етаж - никога повече, също!

# 2
Категорично НЕ бих. Сигурно има хора, които никога не са имали проблеми с последен етаж, но аз лично съм имала, което означава постоянни финансови инвестиции и стрес дали при по-силен дъжд/снеготопене, пак ще се появи теч.
Дори да не е сега, да е след 5-10 години, този момент все някога ще стъпи и ще трябва да се борите сам. С голяма вероятност съседите няма да се включат финансово или поне не с някаква смислена сума.
Всъщност точно такъв проблем беше причината да напусна предишното си жилище и се преместя в ново като изискването ми изрично беше да не е на последен етаж и да няма открити тераси никъде върху апартамента, защото е същото положение.

# 3
  • София
По принцип зимата ще ви е по-студено и лятото по горещо(зависи доколко е добра изолацията на покрива). Аз не съм последен етаж, но над нас апартамента не беше населен до миналта зима и беше по-хладно. Тази зима беше населен и зимата по къс ръкав съм се разхождал. Лятото също като работят климатиците на комшиите от горе у нас е по-приятно. Терасата е плюс, но ще се ползва 2-3 месеца в годината макс(имам подобна покривна тераса и за тази година съм я ползвал 10-тина пъти максимум). През лятото ще е голяма жега на нея и няма да може да я ползвате, за зимата е ясно. Е ще можете да слагате бидона със зелето на нея де, което си е удобство. Ако сложите чадър или нещо такова ще треперите да не хвръкне при някоя буря и да убие някого а нещо захванато за пода първо може да компрометира хидроизолацията и второ може да имате проблеми със комшиите, защото се води общи части май. Банята е много тъпо направена. Отваряш вратата и хоп пералня. За да се измиеш трябва да я заобиколиш и да се мушнеш в процепа между нея и мивката. Съмнявам се и осветеността в апартамента вечер как ще е с тези лампи, които са насложили. Дори и на снимките се вижда, че в банята е малко тъмно. Тоалетната чиния ми изглежда евтина а е можело да е вградена структура. Може би е можело да се направи затворена душ зона а не просто едно стъкло. Липсва и лира за отоплението на банята и за съхнене на хавлиите/халатите. Кухнята и тя ми е евтинка. Можело е горния ред шкафове да е до тавана и хладилника да се сложи на по-функционално място или поне да се вписва в кухнята. Тая свободно-стояща печка и съдомиялна също ми евтинеят. В спалнята ми липсват контакти до леглото за нощна лампа или за зареждане на телефона. Липсва и ключ за изключване на лампата до леглото. Контаките като цяло ми малеят в целия апартамент. Не ви разубеждавам. Просто, ако не сте обърнали внимание на тези неща да им обърнете, после да не се ядосвате като няма къде да си включите телефоните да се зареждат цялото семейсто и да се почне с едни удължители и разклонители по пода или да ви свършат шкафовете в кухнята. И телевизора е малък, за 200-300лв повече е можело далеч по-голям да се сложи. Общо взето набързо направен апартамент с идеята да се вземе акъла на купувача и да си го представи по-добре апартамента и да не забележи разни недостатъци, вземайки повече пари за него същевременно. Може би е флипър продавача.

Последна редакция: ср, 16 юли 2025, 15:25 от чурек

# 4
И аз съм твърдо НЕ. Квадратурата е толкова голяма, защото е включена тази тераса, която не знам доколко ще Ви върши работа. Но! Наред с това, че покрива абсолютно задължително ще протече, тази тераса също ще протече и ще имате проблеми с живущите отдолу (под терасата е жилищно помещение, предполагам), така че ремонта И на терасата Ви е в кърпа вързан.
Не разбирам много от мебели, но тук обзавеждането ми се вижда изключително евтино. Отделно-тристаен апартамент, а баня и тоалетна заедно-пак НЕ.

# 5
Последен етаж при добро строителство и проект е най-добрия етаж. Не случайно навсякъде е най-скъп.

Обаче в конкретния случай проверете покривната тераса. Много ми прилича на обща част. Което означава, че не е ваша собственост и всеки съсобственик може да иска да я ползва. Не слушайте какви ви ги говорят брокери и строители и какво ви обещават. Заинати ли се някой съсед, трябва да му осигурявате достъп.

# 6
  • София
Последният етаж е като първият етаж и по-скоро е най-евтин. Лятото - горещо, а зимата - студено. Винаги има шанс за течове и след като ще е вероятно само при вас е много вероятно само Вие да си покривате ремонтите. Ако имате нормални съседи - може би по-друг начин ще седят нещата.
Брокер също ми е предлагал доста евтино апартамент на последен етаж. Според него няма как да студено или много горещо, защото си имало климатици. Била съм и в други такива апартаменти за определено време и лятото беше меко казано непоносимо (а аз обичам да ми е топло)!
Извинявам се не видях цената... Абсурд за последен етаж да дам толкова...

Последна редакция: ср, 16 юли 2025, 16:45 от I.R.

# 7
  • Melmak
Дописвам нещо, свързано с коментара на I.R, така е. Наши близки приятели са на такъв последен етаж в ново строителство. Ами... непоносимо е. Лятото там не можеш да съществуваш.

# 8
Със сигурност на последен етаж не бих. Дори да има по-добра гледка, а тук дори гледката не е кой знае каква, почти изцяло гледаш съседните тераси и малко небе.
Северо-източно изложение също не ми харесва. Терасата е огромна, което обяснява площта, но пък стаите са тесни. Все пак не искам да съм аз човека, който ще мие тази тераса или ще рине сняг зимата от нея. Да не говорим за калните и студени есенни дъждове. Но това е само моето лично мнение.

# 9
  • София
Брокер също ми е предлагал доста евтино апартамент на последен етаж. Според него няма как да студено или много горещо, защото си имало климатици. Била съм и в други такива апартаменти за определено време и лятото беше меко казано непоносимо (а аз обичам да ми е топло)!
По принцип сигурно е прав брокера, но това са допълнителни разходи. Трябва да инвестираш в по-добри и по-мощни климатици и да работят повече за да достигнеш комфорт.

Със сигурност на последен етаж не бих. Дори да има по-добра гледка, а тук дори гледката не е кой знае каква, почти изцяло гледаш съседните тераси и малко небе.
Северо-източно изложение също не ми харесва. Терасата е огромна, което обяснява площта, но пък стаите са тесни. Все пак не искам да съм аз човека, който ще мие тази тераса или ще рине сняг зимата от нея. Да не говорим за калните и студени есенни дъждове. Но това е само моето лично мнение.

Така е. Такава тераса за да я ползваш преди това трябва да я измиеш заради софийския пепеляк и това абсолютно всеки път. Ние на есен я зазимяваме терасата и чак късна пролет като се стопли времето и дъждовете намалеят я раззазимяваме и мием и после всеки път преди да я ползваме я мием, защото има много пепел

# 10
Аз съм живяла на последен етаж,определено съм ЗА. Съжалявам, че не можахме да намерим подходящ за да си купим отново последен.
Донев е писал за терасата и е прав,проучете я. Относно покрива,да някога може да създаде някакви проблеми,може и да не създаде. По принцип покрива е обща част,за която всички плащат. Най-вероятно ще имате и професионален домоуправител,което улеснява нещата с плащането от всички.

# 11
Аз съм живяла на последен етаж,определено съм ЗА. Съжалявам, че не можахме да намерим подходящ за да си купим отново последен.
Донев е писал за терасата и е прав,проучете я. Относно покрива,да някога може да създаде някакви проблеми,може и да не създаде. По принцип покрива е обща част,за която всички плащат. Най-вероятно ще имате и професионален домоуправител,което улеснява нещата с плащането от всички.

Каквото и да си говорим гаранцията на покрива е около 10 години. А може да напарви проблем още  на първата зима или първият по-сериозен дъжд.
Тоест основен ремонт на покрива се прави всеки 10 години като минимум.
Спира тока - няма асансьор - лятото горещо,  зимата студено. Аз бих се примирила, ако имаше по-хубава гледка, но тук няма. Мои приятели скоро купиха последен етаж за по-висока сума от тази, но имат чудесна гледка и въпреки това в момента не се диша в тях. Почват да мислят за смяна на жилището.
Не споря просто допълвам.

# 12
Да,то е въпрос на предпочитания естествено.
Аз се напатих от съседи,два пъти ме наводняваха отгоре, шумни,боклуците си изхвърляха на моята тераса,отврат. За това предпочитам последен етаж и гледката разбира се,най-малкото не гледах срещу терасата на съседа,който си пиеше бирата по гащи на терасата....
Сега съм на 4 етаж,не последен,срещу мен няма сграда,а гледка море,но последните етажи са мезонети,които не са изпълнени добре и за това не взехме последен етаж. Моля се само тия над мен да са "хора",а не като тия диваци,с които съжителствах до скоро.
По принцип има страхотни последни етажи,малко са ,но ги има.

# 13
  • София
Ние взехме предпоследен, за да не е със скосявания, но като дойде някой по-шумен наемател над нас, леко започвам да съжалявам. Може би трябваше и двата, ако ще ни тропа някой да сме си само ние.
Климатик за лятото си трябва и у нас, но пък останалите сезони е плюс топлото.
Относно покривните тераси, и ние имаме такива, общи части се водят, но това не означава че собственикът е длъжен да осигурява достъп. На терасата да заповяда който иска, и кафе ще му направя дори. Но как ще стигне до там си е негов проблем. За щастие ние живеем сред нормални хора и не е имало проблем с това, но проучвах нещата преди да купим.
Сега, ако става въпрос за теч или проблем никой не би отказал, аз също, както и не бих търсила пари от етажната собственост за ремонт на "общата част" ако се наложи нещо.  Тези неща си вървят с плюсовете - може да се наложи ремонт на покрива, може да се наложи ремонт на терасата. Като цяло за мен си заслужава по принцип, не бих живяла на нисък етаж, само ако е къща бих се навила.

# 14
  • София
Родителите ми живеят от почти 20 години на последен етаж. Сложиха окачен таван и изолираха с вата. Изложението е южно, гледат към Витоша. Лятото преди окачените тавани си беше много топло, сега няма проблем, зимата не ползват отопление, защото е топло. Те не биха го заменили за друг. За тези 20 години само веднъж е правено някакво заливане на покрива, за сега не е имало течове.

Общи условия

Активация на акаунт