Ново строителство последен етаж

• 5 393
  • 32
  •   1
Отговори
# 15
Аз съм живяла на последен етаж,определено съм ЗА. Съжалявам, че не можахме да намерим подходящ за да си купим отново последен.
Донев е писал за терасата и е прав,проучете я. Относно покрива,да някога може да създаде някакви проблеми,може и да не създаде. По принцип покрива е обща част,за която всички плащат. Най-вероятно ще имате и професионален домоуправител,което улеснява нещата с плащането от всички.
На две жилищни локации сме били с професионален домоуправител - няколко фирми сменихме, и са много зле. Много трудно и по юридически път се разделихме с тях. Точно за събираемост не бих разчитала. За ремонти също. Те държат да си съберат собствените месечни такси обслужване, а че в касата сумите не се събират за друго, не ги интересува. Също не бяха плащали известно време нито за осветление, нито за асансьор. Само проблеми.
Ремонт на покрив е хиляди левове. Това, че се води обща част никой не го бърка щом не тече у тях. Това е реалността у нас и е хубаво да се вземе предвид.

Иначе относно терасата - също са го казали вече. Имам открита тераса и ми е писнало да я мия постоянно, ама постоянно. Накрая махнах и мебели и всичко и се приключи с ползването. Градът е много мръсен и прашен.

# 16
Североизточно изложение, ако беше само северно, щеше да бъде ателие. Нямаш ли някой прозорец поне на друга страна? В северно изложение е по-тъмно и по-малко слънце, дано да е поне североизточно, провери с компас лично.

Терасата -- скъп ремонт ще правиш, ако/когато протече на тези под вас.
Покривът, в началото може и да е ок, но след години все ще си правиш ремонт - и най-често сам ще си събираш пари.

Покажи гледката да преценя дали си струва. Мебелите са, колкото да го продадат за обзаведен.

# 17
Това е една от най-евтините кухни, които съм виждала.
До три години ще е за изхвърляне.
Банята е покъртително зле.
Не знам от какво село трябва да идваш, за да си купиш такава кочина.

# 18
  • София
Не съм гледала схеми или каквото си приложила....

Течовете са ти най-малкия проблем. Течна хидроизолация (ако някога протече покрива), и си решаваш проблема за много години напред. Последно беше около 30 лв/кв. м. Ако жилището ти е 100 квадрата, вадиш 3000 лв и оправяш над вас, и оставяш съседите да събират парите когато могат... и не се разправяш....

Да, лятото може да ти е малко по-топло, но има климатици....

Но горе е по-чисто, по-светло и по-приятна панорама (обикновено)...

Но най-ценното и незаменимо е - нямаш съседи отгоре, няма кой да ти тропа, когато се прибиреш изморена или искаш да спиш/почиваш...

Аз, ако трябва да купувам жилище, първото, което бих гледала, е да проуча съседите. Защото един луд, пияница, наркоман или обикновен простак да имаш във входа, язък за разположение, гледки, обзавеждане... ще ти скапе живота

Та последният етаж не е вече това, което беше

Успех! ☺️

# 19

Каквото и да си говорим гаранцията на покрива е около 10 години. А може да напарви проблем още  на първата зима или първият по-сериозен дъжд.
Тоест основен ремонт на покрива се прави всеки 10 години като минимум.

Аз изрично писах ако е добро ново строителство, последен етаж е супер. Гаранцията на добрите системи за хидроизолация на покриви, стига да са изпълнени по спецификация е 30 до 50 години. Реално няма да имат проблеми и повече. Говорим за Mapei, Sika и тн...

При базова топлоизолация и добри стъклопакети, което също според мен е необходимост при строителство в 2025-та, няма да имате никакви проблеми и с топлото/студеното.

Остават само хубави неща: повече слънце, повече светлина, липса на кой да ви тропа на главите, по-тихо, повече въздух.

# 20
Освен хубави материали, е важно и кой работи с тях. За жалост технологията не се спазва винаги от строителите на място.

Това с проучването на съседите как да стане? Да се звъни от врата на врата и да се разпитва? Не мисля, че е реалистично, за съжаление.

# 21
Освен хубави материали, е важно и кой работи с тях. За жалост технологията не се спазва винаги от строителите на място.

За съжаление сте прав/а, почти никога не се спазва, дори и от строители с претенции и на обекти за по хиляди евра /м2. Сериозните системи си имат спецификация с точни стъпки за полагане и точни материали. "Майсторите" обаче не ги четат тези работи и я карат както си знаят/ както им е удобно.

# 22
последен етаж означава да си правиш сам покрива. Живял съм на последен етаж, никой не иска да дава пари за покрива въпреки, че е обща собственост. Щом не им тече у тях, не им пука изобщо. Зимата винаги е по-студено, лятото много по-топло. И това е без значение дали е ново или старо строителство. Майсторите са супер калпави и неставащи, оставят си ръцете и бързат да вземат парите. На строителя не му и пука, важното е да изглежда добре, нали няма да живее той там.
Едиственият плюс е шума. Няма кой да ти тропа на главата.

# 23
Здравейте, няма да имате проблем с  изложението. Ще имате слънце до обяд и тогава все още не е така силно. Относно покрива гаранцията Ви е 10 години, но при проблем разходите са за сметка, на всички собственици. В София много трудно се намират обзаведени нови жилища, а в момента цените нарастват всеки ден и ако се забавите ще платите със 100 евро отгоре на квадрат. Друг вариант е 2 ри етаж, там все още се намират свободни, но там пък е сложно с отоплението, студено е и е шумно. Жилището, което сте харесали има всичко необходимо и може да влезете веднага и да забравите за разправии с майстори и тичане по магазините за да обзавеждате.

# 24
Да използвам темата и аз да попитам Simple Smile

Заради цените широк център в Варна, който са вече еднакви с София( е тук може леко да съм преувеличил но хайде да кажем почти еднакви) почнахме да се оглеждаме за покупка на жилище в София, ходихме на няколко огледа, може да се каже, че си харесахме нещо но малко съм притеснен не толкова защото е на последен етаж, а това, че сградата е малко над 15 години, в хола има скосяване с прозорец, капандура ли му викат, има и широк прозорец с врата към тераса, която не е голяма, и спалнята си има нормален прозорец, но мен най ме притеснява тая капандура колко ли живот има и също и покрива е плосък и той колко ли живот му остава преди да протече и е точно над нас ( така да се каже няма някаква пространство  ако правилно съм се изразил и сте ме разбрали).
Вие какво бихте ме посъветвали Simple Smile

# 25
Трудно е да се каже. Хубавите и маркови хидроизолационни системи са с по 30 години гаранция, което значи, че би трябвало и 50 да издържат стига да са изпълнени по спецификация.

Но българските строители като цяло са мърлячи и често дори при маркови системи не изпълняват монтажа прилежно и в детайл.

Трудно е да се каже без да се "разглоби", наемете опитен строителен инженер да се пробва да огледа, като е хубаво да му осигурете достъп до покрива.

Последна редакция: пн, 04 авг 2025, 23:10 от Анонимен

# 26
sweet13, ако няма вие да живеете там, не го купувайте. Българските строители са мърлячи всичко протича още на първата година и това ще протече и няма да е един път. И ако сам неможш да си правиш ремонта по добре не си го купувай. Живял съм на последен етаж и мога да ти гарантирам, че ще протече със сигурност. И никой няма да иска да плаща от съседите. И посред зима и майстори няма да намериш. А ако живееш във Варна и да трябва да ходиш до София да правиш ремонт, няма да ти е много хубаво.
Както и преди това казах, последен етаж е добре за хора, които или имат пари или могат сами да си извършат ремонта, в случай на проблем. От питането ти, по-скоро си мисля, че не си нито един от двата типа.

# 27
Здравейте
И аз се двоумя за апартамент последен етаж.
Ново строителство със скосен покрив. Истината е, че тавана е покрива, но е бетонна плоча, скосена, и се чудех, дали рисковете от теч там не са по-малки. Някой с мнение и опит ? Сградата се строи в момента и апартамента върви с гараж на нивото на уклицата - Овча Купел, до НБУ. Гледката не е кой знае какво, източна, но реално гледам скосения покрив на съседната сграда. Прозорците ще са Велукс, защото и те ще са ъглови. Мисли ли са ги да са големи и отвора в момента е на самите скосения. Искам да кажа, че прозореца няма да е на правата стена а през самото скосение.

# 28
  • София
Кофтито на последните етажи е, че ако не попаднете на читави съседи ще кажат, че теча е само при вас и да се оправяте…

# 29
  • София
Апартаментът от оригиналния пост още е наличен. А изобщо не е лош и цената му не е много висока за София.
Мои близки купиха в Испания наскоро. Решиха да се поглезят и купиха на последен етаж. Там последният етаж е най-скъп. Но там нещата са по-регулирани, та стандартните опасения от нашата действителност, не са валидни.

Общи условия

Активация на акаунт