Юни 2025

• 23 756
  • 745
  •   1
Отговори
# 135
Виж в Рибарица - комплекс “Тримата глупаци”. Много яко, ходили сме няколко пъти и сега е точен момент за там.
Боровец - става в Ястребец.
Копривщица е любимо място, там е прохладно. Simple Smile

Ще взема и аз тази играчка за колата значи. Ние досега пътувахме само веднъж до бабите и дядовците на 100 км. Спа през целия път и в двете посоки, но ме притеснява на по-дълъг път как ще е. Мислим следващия месец да ходим до Гърция, а преди това ни се искаше и до нашето море, но нещо още не събирам смелост за по-дълъг път. Иначе за пътуването си носихме и стерилизатора, и нагревателя, не ни пречеха в колата и много се радвам, че реших направо тях да си вземем, защото ми беше много по-удобно. Бях взела пликове за стерилизиране в микровълнова, но в последния момент реших да си вземем стерилизатора направо и не съжалявам, смятам и за морето да си го носим. Искаше ни се и на планина да го заведем някъде за няколко дни на вила, но да не е много далече от София, но не си намираме нищо подходящо. Ако имате някакви идеи и препоръки, ще съм благодарна.

# 136
Оо, в Тримата глупаци сме ходили няколко пъти и много ни харесва, не знам защо не се сетихме за там. Много благодаря за напомнянето и другите идеи!

# 137
Здравейте момичета, аз съм с термин октомври (първо детенце), но следя и вашата тема, т.к. давате много полезни съвети и разбирам какво ме очаква 😁
Исках да ви помоля за помощ по два въпроса, за които се опитвам да се ориентирам:
1) може ли да ми препоръчате добър офталмолог в София, при които сте ходили преди раждането?
2) за раждалите в Токуда - при изписването носихте ли нещо на екипа и ако да - какво? Съответно правихте ли подарък на следящия ви АГ след раждането?

Извинявам се предварително за безпокойството и намесата в темата ви!

# 138
Минавам набързо да споделя за безплатното приложение за iOS Baby Feeding Tracker - можете реално доста повече неща да следите освен храненията, изкарва ви готови таблици за анализ, които можете да си изпратите после до имейл и да си ги следите, въобще, много съм доволна.

Нашият син е вече 5.5кг на втория месец, тъкмо днес направихме ваксините, излезе мъжко момче и съвсем малко плака, а после и заспа в колата. Да видим и нощта как ще е... Но да се оплача - знам, че темата е противоречива, но по принцип мисля, че в София практикуват забелване едва след 8-9 месец, чета, че напоследък се препоръчва да се избягва, докато детето не стане още по-голямо... Пък нашата петидатърка без да пита директно днес му го забели и му пусна кръв... Бях в тотален шок, главно от факта, че си го направи на бюрото и нашият после директно се напишка, даже драмата с ваксината не ми беше толкова голяма. Сега мога ли да я оставя да си зарастне пак кожичката и да не я пипам, или трябва да продължа със забелването против личните си убеждения? Страхувам се да не му докарам по-голям физиологичен проблем, особено сега, докато текат и ваксините всеки месец.

# 139
  • Пловдив
Минавам набързо да споделя за безплатното приложение за iOS Baby Feeding Tracker - можете реално доста повече неща да следите освен храненията, изкарва ви готови таблици за анализ, които можете да си изпратите после до имейл и да си ги следите, въобще, много съм доволна.

Нашият син е вече 5.5кг на втория месец, тъкмо днес направихме ваксините, излезе мъжко момче и съвсем малко плака, а после и заспа в колата. Да видим и нощта как ще е... Но да се оплача - знам, че темата е противоречива, но по принцип мисля, че в София практикуват забелване едва след 8-9 месец, чета, че напоследък се препоръчва да се избягва, докато детето не стане още по-голямо... Пък нашата петидатърка без да пита директно днес му го забели и му пусна кръв... Бях в тотален шок, главно от факта, че си го направи на бюрото и нашият после директно се напишка, даже драмата с ваксината не ми беше толкова голяма. Сега мога ли да я оставя да си зарастне пак кожичката и да не я пипам, или трябва да продължа със забелването против личните си убеждения? Страхувам се да не му докарам по-голям физиологичен проблем, особено сега, докато текат и ваксините всеки месец.

Леле, най-големия ми страх е това с пишлето, че ще го барат без да ме питат. Извинявай, че не мога да изкажа полезно мнение.

# 140
Здравейте момичета, аз съм с термин октомври (първо детенце), но следя и вашата тема, т.к. давате много полезни съвети и разбирам какво ме очаква 😁
Исках да ви помоля за помощ по два въпроса, за които се опитвам да се ориентирам:
1) може ли да ми препоръчате добър офталмолог в София, при които сте ходили преди раждането?
2) за раждалите в Токуда - при изписването носихте ли нещо на екипа и ако да - какво? Съответно правихте ли подарък на следящия ви АГ след раждането?

Извинявам се предварително за безпокойството и намесата в темата ви!

Здравей,

Аз ходих в клиника "Светлина" по препоръка на офтамолог, за да ме гледат на специален апарат (забравих как се казва) предвид, че съм с висок диоптер и да дадат препоръка да/не за секциото.

Да, при изписването бяхме подготвили 2 кошници - за родилно отделение и за неонаталогията. При първия преглед при АГ-то също й занесох подарък - ваучер за бижутерски магазин и гравирана персонализирана дървена фигурка със зелен мъх

# 141
Но да се оплача - знам, че темата е противоречива, но по принцип мисля, че в София практикуват забелване едва след 8-9 месец, чета, че напоследък се препоръчва да се избягва, докато детето не стане още по-голямо... Пък нашата петидатърка без да пита директно днес му го забели и му пусна кръв... Бях в тотален шок, главно от факта, че си го направи на бюрото и нашият после директно се напишка, даже драмата с ваксината не ми беше толкова голяма. Сега мога ли да я оставя да си зарастне пак кожичката и да не я пипам, или трябва да продължа със забелването против личните си убеждения? Страхувам се да не му докарам по-голям физиологичен проблем, особено сега, докато текат и ваксините всеки месец.

Точно за това ни предупреди уролога, да внимаваме и да не позволяваме...
Ние поради многото различни мнения, ходихме на уролог да видим той какво ще ни посъветва. Каза, че е много рано и не трябва насилствено да се дърпа сега, защото дори и да се направи сега, в момента е много трудно да се спазва достатъчно добра хигиена и има много голяма вероятност да се възпали или да зарасне пак и да се наложи после оперативно да се прави. Затова той препоръчва, като стане на 1 година, защото тогава по-лесно вече може да се измива добре, защото ще е по-голямо пишлето, да се маже с един крем в продължение на 1 месец, който омекотява кожата за по-лесно придърпване. И след този месец да отидем да види как е положението и да ни покаже как да го правим. Каза, че ако не се получи вкъщи ние като си го правим, до към година и половина най-късно, той ще го направи, защото тогава нямат спомен децата.
Каза в никакъв случай да не позволяваме на баби и дядовци или педиатъра, ако е от по-старото поколение, да го дърпат рязко насилствено да се забели.
Каза, че има случаи, педиатрите си решавали и си ги дърпали, докато лежат бебенцата за консултация, без да питат родителя... Аз честно казано много се изненадах и чак ми стана странно, че би било възможно това, но ето, че е... Определено ще бъда нащрек всеки път, като ходим при педиатъра. Според него забелването след шести-седми месец трябва да се прави, но все пак още от сега ще бъда внимателна..

# 142
  • Пловдив
EL* благодаря за инфото, много е полезно.

Момичета, има дни в които се чувствам, че просто земята пропада и не се справям с нищо. Мъжът ми работи доста последно време почти не се задържа вкъщи, опитвам се да наваксам с домакинстването, с другото дете, но и малкия е доста кисел. Например вчера и днес, спи само върху мен, яде и след това мрънка или реве и пак спане. Не мога да мръдна до тоалетна да ида, вода да пия, опитвам се да сготвя трети ден без успех. На обяд го изкарах, навън му е приятно гледа си, мълчи, но за кратко 15-20 минути и после пак рев, иска да спи, а не успява в количката. Не мога и да напазарувам като хората. Пробвах с ергономичната раница, рев. На всичко отгоре напоследък пак се увеличи повръщането. Ходя оповръщана и това ме до смазва. Чудя се другите майки как успяват, изглеждат добре, излизат на разходки с количките, децата им мълчат и си стоят.
Извинявайте, че ви мрънкам, но се чувствам неуспешна и имах нужда да си се оплача на някого освен на мъжа ми Disappointed

# 143
Мариелката, и аз съм като теб, бебчето ми доста плаче и трудно заспива. Чувствам се супер изтощена, чудя се дали да не си пусна някакви изследвания...Момичета, вие какви прегледи и изследвания си направихте след раждането?
Този съвет "навън с количката" не работи и при нас. Дори и да не плаче, рядко заспива в количката и се превъзбужда от разходката, вместо да се успокои.
Някой път не успявам да се изкъпя или съм толкова изморена, че заспивам без да си измия зъбите...Дъното Grinning
Готвя много рядко някакви супер лесни неща, и повече поръчвам храна.

Последна редакция: чт, 14 авг 2025, 19:34 от Darly_K

# 144
Момичета, и нашият е голям рев да е на ръце, само така заспива. Навън в количката, ако не е изкаран точно след хранене ми е невъзможно вече. Днес отидох до Лидл с него, на 5-10мин от нас, на горната улица. Такова пищене и рев, като го вдигна и спира. Хората се обръщаха да ни гледат. Накрая се прибирах с него на ръце, да му държа шапката на главата, че да не му пече, а с другата ръка бутах пълна количка. И чо стълбите така се прибрахме, с него в едната ръка, а с другата дърпах количката по стъпалата. По въпроса - аз съм спокойна майка, малкият е редовно засмян, но иска да го носиш, да оглежда, да рита, енергичен е и това, ако си по цял ден сама е изтощително. В раницата не иска да седи, че да не е вързан Joy И в крайна сметка не издържахме и поръчахме шезлонг, който вече няколко дни пробваме - преродих се, когато е спокоен се люшка сам, а когато е кисел и много ме боли гърбът го слагам и с крак го люшкам (доста лесно се люлее шезлонгът) и за секунди се успокоява и заспива. Вечер по принцип заспива с много носене на ръце, снощи реших да го пробвам в него и за няма 5мин заспа и го преместихме в леглото, спа си до сутринта. Дори само за тези моменти си заслужаваше парите Joy . На мен извледванията са ми - 80 хемоглобин още след операцията и все забравям да почна да приемам желязо. Ние също поръчваме, а когато баща му е хоум офис успявам да готвя.

# 145
EL *, благодаря за коментара, общо-взето същото ни каза и детски уролог от София, с който пост-фактум направих консултация в Healee. Ще мажем с кортикостероиден крем един месец и ще се надяваме да не стане по-голям проблем. Иначе ние сме от Русе, а тук просто няма такива специалисти, педиатрите като цяло са малко и нашият е 60+... та методите му са доста остарели... Отделно сега като видях в картона на сина ни, са му сложили само шествалентната ваксина, а пневмококите чак след три седмици, мега странно ми се стори това.

Относно изследвания след раждането - аз пусках ПКК, D-dimer и коагулационен пакет, защото съм с тромбофилия. Иначе за умората през бременността приемах 1000mcg Б12 метилкобаламин, защото се оказа, че заради тромбофилията съм в тежък дефицит и синтетичен вариант на витамина не се усвоява от моя организъм. Определено имаше разлика. Аз веднага след раждането бях с хемоглобин 105, след две седмици прием на ферофолгамма, на ПКК-то излезе 135, толкова висока стойност не бях виждала в живота си. Grinning

Мариелката, виртуална прегръдка за теб. Няма точна рецепта за това, колко натоварване как ще ти се отрази на психиката. И аз имам такива дни, особено като съм събрала 5 часа сън за денонощие с 9 наброй събуждания, нито имам настроение да върша къщна работа, нито да се занимавам с малкия, то просто очите ми залепват... Моят мъж ми помага, когато може, взема бебето за част от нощта, или пък последно го гледа, докато аз отидох да си направя маникюр - колкото и рядко да е, пак го считам за mental health day, който да ме държи на повърхността. Колкото и да ни е трудно, ние правим всичко по силите си да растат децата ни здрави и в безопасна среда, обградени от любов, така че в тежките дни е хубаво да си го повтаряме и да не се корим твърде много.

Последна редакция: чт, 14 авг 2025, 19:50 от Hydrangea21

# 146
Нашият татко го гледа изцяло вечер като се прибере от работа, както и ако работи хоум офис го наглежда, за да мога аз да свърша нещо друго. Много им се радвам, не само на мен е отмяна, а го виждам как го прави с желание и малкият е много щастлив с него.
За забелването на нас само ни каза след 1 месец, тогава каза след 3ти. Другото е, че само веднъж му е сваляла памперса да го погледне. При нас ми се струва още толкова затворено и толкова малка дупчицата, че въобще ми изглежда невъзможно дори да се забели все още. При вас как беше, извинявам се за въпроса, защото също искам да се свържа с уролог, че нашата като я питах няма ли да го погледне "ами той скоро е пишкал, няма да му махам памперса"?

# 147
  • Варна
genome какъв шезлонг взехте? И аз последните дни не знам къде се намирам. След ваксината малката изпадна в някаква превъзбуда за 24ч имаше само 1ч.сън, а вечерите бяха кошмарни. Подскачане и истеричен рев.. все едно не беше моето дете. Аз не бях спала изобщо и на моменти бях тотално неадекватна.  Пия витамини за кърмачки, вит В12 и вит Д когато се сетя, обаче липсата на сън не мога да компенсирам с  нищо.

# 148
Нашият татко го гледа изцяло вечер като се прибере от работа, както и ако работи хоум офис го наглежда, за да мога аз да свърша нещо друго. Много им се радвам, не само на мен е отмяна, а го виждам как го прави с желание и малкият е много щастлив с него.
За забелването на нас само ни каза след 1 месец, тогава каза след 3ти. Другото е, че само веднъж му е сваляла памперса да го погледне. При нас ми се струва още толкова затворено и толкова малка дупчицата, че въобще ми изглежда невъзможно дори да се забели все още. При вас как беше, извинявам се за въпроса, защото също искам да се свържа с уролог, че нашата като я питах няма ли да го погледне "ами той скоро е пишкал, няма да му махам памперса"?

Ами напълно затворена си беше, като в пашкулче, четох, че докато е така, имало някаква предпазна мембрана, която самопочиствала вътре главичката... Преди малко изпробвахме въпросния крем след къпането с малко отлепване... ами, представете си картинката - мажем първо с лосион цялото тяло, после с крем за подсичане и накрая таткото добива смелост да му мацне от кортикостероида и нашият тъкмо в тоя момент отвърта кранчето... хич не е сложно, само още 29 дена........... което можеше да ни бъде спестено. А пък сега след банята, дето трябваше да го успокои, нашият си реве с пълно гърло.

tedi133, ние сме на Baby Bjorn шезлонг, много сме доволни. Има три нива за повдигане, още от новородено го ползва.

# 149
Скъпи мами,
Чета ви от началото на бременността и предишните теми. Не обичам да пиша, но понеже подхванахме темата с умората и предизвикателствата покрай майчинството, не се сдържах да споделя нещо за смях и утеха:

Правим най-доброто, на което сме способни и вярвам, че децата усещат любовта ни.

Общи условия

Активация на акаунт