Юни 2025

• 23 220
  • 738
  •   1
Отговори
# 630
Ами по 2дни въвеждах. Също правих по-малка доза от упътването на кутията. Не си спомням вече най-в началото по колко, но май по ¼ от цялата доза и давах между 20 и 30мл първия ден, а на следващия директно ¼, което е ок.50. След това си почнах по 150 и около 20 плодово пюре - основно круша, синя слива, а и тиквата е вариант. Даже май по-добре приема нея. Днес му дадох и овесена каша, която е с глутен, но я смесих с царевична. Тотално обърках количеството, което ми трябваше за 150мл и докато я разредя да не е на тесто стана 250, че отделях 🫠
На 5 или 6 ден от кашите му дадох млечна - "Първата каша на бебето" на Хипп, нея си я правих с вода, май му е любимата засега, но е с оризов грис и май ванилия беше, та е като мляко с бисквити. Елдата също им е млечна каша. При нас се хареса и една, която е царевична със сливи, ябълка и банан мисля беше.

Вчера с мнооого зор за целия ден яде половин дози и много малко пюре - днес пак не е особено ентусиазиран за храна, но кашите ги хапва по-апетитно от пюретата, но вероятно е заради АМ. Ама гледам и да не го насилвам - предпочитам да яде по малко мляко или каша, отколкото да не приеме нищо.

Rarina, аа нашият едва от няколко дни, абе май тази седмица си беше даже, започна да се обръща свободно от корем на гръб. Иначе бяха инцидентни или ако по-силно се обърне по корем и се търкаляше на другата страна.

А нашият татко има клип по Коледа, и той юнско бебе, как му дали да гризе кебапче и питка Joy а той горкият и помен е нямал от зъби тогава, едва началото на март му е избил първият.

# 631
При нас захранването върви доста леко, яде всичко. Днес въвдох и пилешко, хареса се. Отделно дадох пълна порция зеленчуково пюре 190гр, но не успя да го изяде цялото - може би защото се лигаваше през цялото време. От няколко дни научи ново умение - да плюе 😆 и оттогава всичко, което влезе в устата, започва да се плюе.
Ще започна и с кашите идните дни. Голямо смятане пада от кое колко грама.😩
От въведените зеленчуци получа червни петна по лицето от морков. Забелязах, че само при пюретата с по-голяма концентрация на зеленчука. Тази седмица сме на преглед и ще питам как да процедирам с моркова.

Юнакът е вече 9200гр, навърши 6 месеца. В понеделник сме на ортопед та се надявам да даде зелена светлина за сядане. Иначе лази из целия апартамент като войник.

Малко развалихме режима на спане покрай пътуването, ама сега ще влизаме отново в график.

Зъбите при нас още не са започнали да избиват, но е започнал доста “яростно” да си гризе играчките в някои моменти, направо е като озверяло животно. 😁

# 632
Здравейте и аз дадох пуешко днес за втори път, колко време чакахте за да въведете следващия вид месо? Мисля да дам пилешко скоро. Редувам жълтък с месо и мисля вече да мина към препоръката ма Владимирова: 140мл пюре+1/4 жълтък+1л АМ. Няколко пъти ми отказва мляко. Вече изяждауж 130-150г, но според мен има фира около 20г, където се маже, защото бърка в лъжичката или устата си 😑😅 Скоро и на мен ми предстои въвеждане на кашата и според Владимирова трябва да е за закуска, ама аз нещо обърках май при въвеждането на пюрето и сега яде в 11, 11 и нещо. И сега се чудя дали е окей  кашата да е сутринта, той има едно или две нощни хранения (само той си знае..), но очаквам в един момент и това в 8/8 и нещо да е първо. Но и тогава ще е много късно след ставане (около 7:30) , т.е.ще трябва да изместя по-рано, обаче после ще се засече със съня… и полудявам. Може ли да споделите вашия режим за хранене и сън какъв е? Неговия интервал на будуване в момента е около 2:30ч.

Иначе и ние имахме доста неспокойни нощи и само, когато спи между нас се успокоява, после ще мисля как да го отучвам от това .. но е единствения начин вкъщи и тримата да спим.  Виждам двата долни резеца.. вече доста подуто изглежда, проверявам с перъст от време на време, у той започва да си чеша цялата уста.. дано да избият скоро и да се успокои малко положението.
Заедно с тези неща, е започнал да вдига дупе и нещо като лицева опора, но не мърда 😁 ще видим дано пролази скоро, че сякаш и заради това е нервен. Той по-скоро се местви някак назад, отколкото напред 😂

# 633
  • Варна
Ние също от скоро вдигаме дупето и вървим ама назад😁 Много е смешна като рибка на сухо. Аз въведох 3 от кашите(давам ги следобед към 16:30,17ч.) и като цяло се харесват. От пюретата съм въвела зеленчуковите, но има дни в които хапва 100гр,има и такива много малко количество яде. Като цяло си я дохранвам с кърма. И аз очаквам да избие някой зъб в най-скоро време. То е бъркане  и чесане с  всичко  де що докопа в устата, лиги навсякъде и мрънкане без причина.

# 634
Аз вече от месец го захранвам, преди да започна имаше по 6-7 хранения с 210 мл мляко, та си знаех още тогава, че е голям лакомник. Сега обаче с пюретата и дохранването с АМ ми е малко трудно да изчисля наяжда ли се, или е още гладен.

Става към 7:30-8 и първото му ядене е 210 мл мляко в 8:30. След това минат ли точно 3 часа и ако вече не съм изкарала пюрето и не съм почнала да го храня, почва тръшкане. Изяжда си съвсем спокойно от 130 до 140 гр порция зеленчуково пюре, въвела съм и пилешко и пуешко месо, само жълтък още не съм, че бяхме миналия четвъртък на ваксина, мисля утре да го пробвам. Наскоро намерих и орехово олио и му слагам в пюренцето. Същевременно обаче винаги си изпива 60-те мл мляко след това, че и мрънка за още, а мен ме е страх да му давам повече, да не му претоварим коремчето. Има ли други лакомници като нашия, които да ядат по-големи количества, отколкото е нормата за възрастта? И ако да, как като цяло разбирате, че са сити. Grinning

Вчера му дадох и за първи път оризова каша, смесих 1 сл от кашата с около 50-60 мл АМ и той всичко опатка, че после си допи и останалото мляко. Не знам нацелих ли консистенцията, но пък той накрая беше много щастлив.

От плодовите пюрета засега само ябълка съм дала и то със зеленчуковото пюре на обяд, това с малките количества пюре като междинна закуска на нас не ни върши работа, защото автоматично ще си търси още за ядене. Иначе храненията са си твърдо 5, като последното е към 20-21часа и после прави голяма пауза до сутринта. 

# 635
При нас също първите седмици освен цялата доза пюре допиваше и мляко докато не докара сумарно 200мл. Лекарката му каза да не му давам въобще млякото, защото таква порция с пюрето е за много по-голямо бебе и да следвам схемата 5м-150гр порция, 6м-160гр пюре, защото ще му разширя стомаха с по-голяма доза, но той сега си яде по 170 пюре и по толкова каши.
След пюрето хленчи на шезлонга и мислих, че е гладен, давах мляко, а той се лигави на бибата, та видях, че като просто му дам малко вода или чай след пюрето и го вдигна на ръце, то забравя, че е ревал за мляко, а и поне 4-5ч не търси да яде след това, та значи е сит.

Откакто вдигнах на 210мл мляко рязко намали храненията, не знам дали и от зъби не е, защото единият зъб се усеща с пръст, че всеки момент ще пробие - като стъргалото пред блока едно време, но под венеца, а миналата седмица го нямаше. Та да, свали на 4 хранения на ден - 1 от които си е пюре без мляко.
Първо ядене - ок.10ч - 210мляко
Второ ядене - 14/15ч - 170гр пюре
Трето ядене - 19ч - 170гр каша с плодово
Четвърто ядене - 23ч и заспива като пън до 8ч, когато се буди за час и после спи пак до 10-11 и чак тогава търси ядене.
Започнал е да прави огромна пауза от вечерното хранене до сутришното. Когато плаче от глад е "амм аммм", защото на всяка лъжичка му казвам Аммм и вече си прави асоциацията. Снощи се превъзбуди и не можа да заспи, не спираше да се обръща по корем и да седи на колене да се напъва напред, та успя над половината вечерна порция да си я повърне и сутринта в 7 огладня, но след това още не си е търсил.

Вчера за пръв път му дадох купешко пюре - със заешко, ей с такъв зор яде от него, трябваше да му го смесвам с мляко да го разредя, защото му беше много гъсто, но не беше много впечатлен. Най-много обича пюретата с пуешко или жълтък. Пилето също не му е на почит.

# 636
При нас графикът е следния:
7:15 - ставане
7:30 - 1во хранене с мляко 200мл готов разтвор
9:30-10:20 - 1ва дрямка
11:00 - 2ро хранене пак с мляко 200мл
12:30-14 - 2ра дрямка
14:00- 14:30 - пюре - изяжда цяла порция пюре+месо и спрях да му давам мляко, само малко вода
16:30-17:10 - 3та дрямка
17-17:30 - каша +мляко
20:30 - последно хранене с мляко 210мл

Вчера дадох за първи път оризова каша на Хип - не беше одобрена 🤣. Следвах инструкциите на кутията, но докато разбера каква да е консистенцията, малкият вече не я искаше. Така че приемам, че вината е моя. Аз си хапнах малко, не е толкова гадна. 🤣🤣 Днес ще му дам 1с.л. Каша с 50мл мляко да видим как ще се приеме. След това ще си го дохраня с оставашото количество мляко (150мл).
Обедното хранене вече му е изцяло заместено и не му давам мляко. Слагам лъжичка рапично олио също към пюрето.

Въвеждам нови суровини през 2 дни. Първият ден чиста суровина, за да усети вкуса, после добавям към останалата храна.
Мисля да му предложа плодово пюре като междинна закуска след 2рото хранене.

Засега се водя по схемата на Хип, понеже тотално се обърках вече от различните източници. За сутрешна закуска (2ро хранен) си представям да му давам плодове пюре или като порасне малко палачинка. Всъщност като станат на по 8 месеца и имат вкаран глутен, тогава ще се пада да ядат примерно попара, юфка и др.

# 637
Аз също се водя по схемата на Хипп и вече почнахме глутена - при тях започва с овеса, но ми се стори много бързо - 1 ден 2-3лъжички чиста овесена каша, втори ден няколко повече, трети ден и на 5-я ден се вкарва просото и след няколко дни и пшеницата. По тяхната схема съм го докарала до Просо като са му въведени всичките зеленчуци и плодове + други, от схемата на Хипп. От нея не съм въвела само просо, пшеница, телешко и риба, та все алергените.
Аз глутенова каша започнах да му давам първите 4дни по схемата на Бионино - в съотношение с беглутенова. Вчера просто му дадох 30гр чиста овесена - добре я прие.

Плодово пюре започнах да му давам преди доста време вече, между яденето в 8 и това в 12, т.е. към 10ч, но от 50мл пюре после не огладняваше бързо и огладняваше чак към 14ч, та сега вече му го давам след обедното ядене.

И при нас като въвеждам ново първо му давам малко чисто - после в смесено пюре, но когато му дадох зелена чушка забравих и директно я сложих с другите неща в пюрето.

# 638
При нас не знам какво се случва, храненето му е скандално. През деня яде 100 мл на три пъти с много увещания и връща, нощем изсмуква 160 и иска още. Буди се през два часа. Тъкмо бях решила да минаваме на ЗВБ и днес си изяде почти целия буркан ябълково пюре без борба и катапултиране и поръфа доволно един печен морков. Графика е мираж. Повечето дни спи по час и половина сутринта и после по 40-50 минути още два пъти, но някои дни и втората му дрямка е по час и половина, а други всичките са по 30 минути. Единственото гарантирано нещо е че ще се събуди в 6, дали ще заспи после пак - само той си знае.

Днеска малко ни се накараха пак на прегледа, този път, че не съм го захранвала "правилно". 😑 Що съм му давала грах пък не съм въвела още круша. Изморих се от методи и акъли. Иначе е дръпнал само 500 гр, но е пораснал 5 см. Явно всичкото (нощно) ядене отива да расте на височина.

# 639
Момичета, днес личната пусна на малката направление за ПКК и урина.

Къде е най-добре да ги направя.

Рамус ми е на две крачки, но …

# 640
Аз ги пусках в Лина и двете - в отделни дни и различни лаборатории (във Варна), че първо ги питах взимат ли кръв на толкова малко бебе и ме пратиха в друга тяхна манипулационна, където основно пращали бебета. Не знам дали ги беше страх те да боцкат, ама отидохме в другата - малкият нищо не разбра, смя се и дърдори на лаборантката. Боцкат пръстчето и взимат кръв като с домашен глюкомер и лентички.
Масово лекари ми казват да не ходя в Рамус - поне ендокриноложката ми даде довод, че техниката, с която отчитат ТСХ дава редовно големи отклонения.

# 641
За София ние и други приятели ходим в Цибалаб на Гешов( работят до 18ч). Днес на моя му взеха в болницата (бившата 3та градска), резултатите са готови даже. Нищо не разбра и той, не ревна, не измрънка. Много съм доволна. Трябва да съберем урина и утре да я занеса.
Биха му и последната ваксина 🥳 дано от тук, нататък само за профилактични се виждаме с дикторката. 🤞🏻 каза, че за да не се буди за мляко през нощта да включа каши, тааа излизам да купя ей сега и да почваме. Ще ги включа следобед, пък дано докато стане време за закуска да сме изградили някакъв график.

# 642
На мен няколко лекаря са ми казвали да не ходя в Рамус...
Аз се обадих в Бодимед и си извиках мобилен екип да му вземат кръв вкъщи. Много съм доволна, лаборантката беше много мила и внимателна. Не знаех, че има такава услуга, педиатърката ми каза, че някои лаборатории предлагат и ме посъветва така, вместо да го водим по лаборатории сред болни.

Аз захраних с жълтък миналата седмица. Много се чудих и в крайна сметка реших да последвам схемата на педиатърката - в продължение на 7 дни започвам със съвсем малко и всеки ден увеличавам с по мъничко до достигане на половин жълтък на седмия ден. Слагах го в 2-3 лъжици от пюрето и първо си изяждаше него, след това останалото пюре. Идеята е по-бърза адаптация с въвеждане на минимални постепенно растящи количества ежедневно в рамките на седмица и това помагало на храносмилателната система да свикне по-бързо с новата храна. И целта е да се стигне бързо половин жълтък, за да може да получава от него необходимите дози желязо, витамин Д и мазнини. След седмия ден започвам да давам през ден по половин жълтък и като въведа месото, да редувам с него. Вчера започнахме и кашите - с оризова. Хареса му, първо дадох няколко лъжички чиста, а останалото смесено с малко пюре от круша. Пак по съвет на педиатърката, каза да му слагам по малко плодово пюре към кашите, за да избегнем запек. Та преди кашата въведох круша за два дни. Чистата вчера му хареса повече, а на смесената с круша малко се понамръщи, но го разбирам, много сладко беше пюрето.  Уж няма захар, а беше ужасно сладко... А днес му смесих с печена тиква и много му хареса. И на мен ми хареса кашата, представях си я гадна😀. Особено така с тиквата беше много добре. Вчера му дадох 50 гр каша, днес 100 гр плюс около 50гр тиква и утре мисля да му дам пълна порция каша. В петък сме на последна ваксина и от следващата седмица ще започваме с месото.

Последна редакция: ср, 10 дек 2025, 16:04 от EL*

# 643
Аз живея в Божурище и не знам, дали ще дойдат до тук?

# 644
  • Варна
Аз живея в Божурище и не знам, дали ще дойдат до тук?
Същото се питам и аз понеже съм във Филиповци 😁

Общи условия

Активация на акаунт