Юни 2025

• 23 158
  • 738
  •   1
Отговори
# 735
Руби, ще си ги напиша кое кога съм давала, че съм писала в таблицата на тефтера срещу всяко на колко дни е бил и не са поред. Не се притеснявай, че не си въвела много неща. Аз от един момент почнах всеки ден да въвеждам по едно или няколко нови неща.
С безглутеновитв май най-често се почва с оризова (позапича), можеш да пробваш да направиш ¼ от указанията на кутията - да стане към 50гр и да пробваш по малко с нея, на следващия ден цяло 50, да смесиш с някакъв разхлабващ плод или просто с малко пюре от тиква.
И за сядането не се тревожи - нашият на нова година нито сядаше сам, нито краката можеше да си лапне, нито да пълзи, нито да става сам. Единствено като го сложиш седнал или го подпреш се застояваше, но дори не за много дълго, а минутки, а сам да стане да седне абсурд, единствено по коремче се влачеше назад, даже не можеше да лази напред Joy. Буквално в диапазона от 1 седмица започна да се застоява сам, да сяда сам, да се изправя на колене, рязко тръгна да пълзи и се изправя сам по мебели и кошара. Днес дори като стана прав на шкафа в хола, въпреки че бях на 5см от него и го гледах, се хлъзна, изгуби баланс, че се удари в дръжката на чекмеджето.
За говорене, като стана на 6м започна да повтаря срички "аа бабаа, баа баа баа, маа ма ма, даа да, дада". Още го прави, казва и татта, но нищо от това не мисля, че е съзнателна дума с мисъл към някого от нас. Казва и "нее", "даа" без да го повтаря, а еднократно. Единствено с някакъв смисъл казва "амммамм", когато е гладен и захленчи. Случвало се е да се разсея с времето и да почне да амка и плаче, та знам, че е от глад. Като се буди вечер или като му се спи пък казва "маммм, мамм". На кошара, защото още е с преносимата, на долно ниво със свалена преграда, то вече ще я вдигаме, защото днес в 3ч чувам как си "аабабаба ууу, йог а баба, еее гуу, даадада" поглеждам.. нашият се хванал за свалената преграда, станал и си дърдори.

# 736
Руби, аз с кашите започнах много плахо. Първо взех безмлечни оризова и царевична на Хип, които почти не ги яде, а дори си мислех че като са с АМ ще ги хареса.. да, ама не. После започнах с млечните: Хип Млечна каша "Първата каша на бебето", както и на Гербер една с банан, която му е любима. Вече поне нямам проблем и не ми стават на вода, не знам на какво се дължи. После взех и елда, от която все още му правя и яде. Пробвах с малко и много плодово пюре, но не му допада, освен ако самата каша не е плодова. Просто взимай и започвай да експериментираш с вкусовете, ще си проличи кое се харесва според мен - или ще яде, или не Grinning
Не го бавих много и от 3 седмици вече му давам глутенова през ден. Отново имам една на Гербер с ябълка и морков, и една на Хип с банан, ябълка и праскова. Реших, че е много голяма хамалогия да правя две купи, или да смесвам две каши както е по онази схема и така след няколко дни малки дози глутен започнах да увеличавам. Според ГПТ-то алергията могла да се прояви веднага или след около 2 седмици постоянен прием, но за всеки случай през ден. Не съм му контролирала грамажа, той яде между 40-100г каша, зависи колко е гладен и коя е. А от скоро взех и паста, мисля тези дни да му дам. Както и харесах бисквитки да му взема. Ще го подготвям и за млечни към края на месеца. Успешно вече давам почти всичко, мисля скоро да включа свинското. Риби: пъстърва, хек и треска, трябва сьомга да включа също. Давам му вода от отворена чаша и понякога ми се струва, че пие, друг път леко се задавя и кашля малко. Но много иска да гризе чашата Grinning
Искам да започна да давам парчета, но да видим ще започна когато баща му си е вкъщи. Днес гледах това и се шашнах направо колко различни бебета има.. https://www.instagram.com/reel/DQ44rpQjLTq/?utm_source=ig_web_co … =MzRlODBiNWFlZA==

Относно активността: започна да седи на 4 точки, понякога се клати напред-назад. След Коледа започна и да се влачи по корем, най-голям стимул са му 1-2 любими играчки, пантофите и ако види робота. Joy Няколко пъти го хващам да лапа краката на офис стола Rolling Eyes
Все по-стабилно седи на дупе, в началото падаше и затова когато не седя зад него, мятам три възглавници от дивана, че един път така се чу като падна, че и поплака малко. А и много го мързи да се обръща от корем по гръб, много рядко го прави. Повечето пъти като му омръзне застава в поза "самолет" и надува гайдата. Може би трябва да правим упражнения.

Зъбчета още няма при нас, хем подуто, хем реве и нищо.. Направо ме е страх да не се окаже, че се е метнал на мен, защото моето първо зъбче е избило 10тина дни преди да направя 1 годинка. 🫣

Не говори още на разбираем език, понякога казва да или не, но не мисля че е съзнателно. Чета му книжки, главно когато чакаме да слегне храната или вечер преди банята. Преместихме храненето преди банята и като, че има подобрение в съня му. Преди започна често да заспива на шишето и да се буди много вечер.
Сънят е кантар работа, но все още има поне 1 будене за мляко. През деня ИБ не са много големи, от седмица някъде вдигнаг всичките на 2.30ч, последния 3-3:15ч. Искам още малко да вдигна за да увелича общото будното време към 11часа и с това малко ще се вдигне и ДС, но той не иска да става сутрин. Ще видя до къде ще го докарам, не успявам много да синхронизирам нещата, имам чувството че всеки ден е различен, има разминавания от 10-15-30мин. Има ли вече някое бебе на 2 дремки? Като чета и ми става зле за този преход, но се успокоявам, че е далече защото са ни още малки ИБ.

Режимът ни е:
7:30-8ч събуждане
• 9-9:15ч АМ 150мл
• дрямка 1 - около 35-50мин
• 12ч. пюре (ако трябва дохранвам с АМ)
• дрямка 2 - около 1ч-1ч,15мин
• 14:30-45мин едно късо мляко 60-90мл
• 16:15 каша (ако трябва дохранвам с АМ)
• дрямка 3 - 20-30мин
• 19:30-45мин вечерно мляко 210мл
• баня
• 20:15-20:30 Сън

Утре сме на преглед при педиатърката, интересно ми е колко е качил, усещам го тежичък, вече ми омаляват ръцете. Така е от както прояде кашите  Grinning

Май ще трябва нова тема, някой иска ли да пусне?

# 737
Момичета ,много ви благодря за съветите❤Знам,че няма нищо спешно и на всяка цена,но е друго някой да ти го каже❤От днес ще търся безглутенови и почвам
Моето момче е над 10 кг ,вече едвам го нося🤣
Иначе много се върти опитва се да лази,кучето му е голям стимул.Мятаме играчки и той ги дърпа,много са сладки.Иначе като го оставя на таткото все има гаф.Беше му правил снимки с кучето и гледам налапал му играчките,днес влизам да се къпя и гледам долазил до купичката на кучето и я ближе🤨Само се надявам да не хване нещо ,иначе е неизбежно
Ние ту имаме 2 ту 3 дремки.
Тази нощ беше добре съня,само с 2 будения.
Вчера дремките бяха по -къси и може би това му се отрази добре,ще опитам и днес да са къси пък да видим🤣

# 738
Както при genome, така и при нас, двигателното развитие се разви много бързо между празниците. За една седмица, започна да седи на 4 опори и да се клати напред назад. После започна да се изправя по дивана. Вече седи доста по-стабилно.

При нас режимът е следният:
7:15 - събуждане
7:25 - мляко 200мл готов разтвор
9:45 - глутенова каша с плод
10:15- 10:50-11сън
13-13:15 - зеленчуково пюре
14:00 -15:00- сън
16:30 - безглутенова каша с плод
19:15 - баня, тоалет
19:30 -мляко и сън

Вчера дадох броколи на пара да си гризка с ръчички, ама нещо не му хареса, освен че два пъти щеше да се задави. 😂 Усещам го, че му е рано да яде сам, може би по-често трябва да опитвам.

Кучето е голям мотиватор за активно движение и орпотедът същото каза. При нас също ходи и му бърка по купите с водата и храната, но за сега нищо не е изял/изпил оттам 😂, но като порасне съм убедена, че ще ходи да си гризка по някоя др гранула. Вчера го заварих да ближе прозореца, а аз стерелизирам🤣🤣.

За кашите - започнах с безглутенови (ориз, царевица, елда и “моята първа каша - всичките на Хип) по 5гр + 50мл АМ и постепенно увеличавах, докато стигна колкчеството описано на кутиятата (20гр). Всеки ден си ги редувах.
При глутеновите започнах с овес + царевица, отново постеппенно и вече си хапва цяла порция овес. Няма алергични реакции.
От другия месец ще започна да му давам попарка, юфка, звездички и др. Взела съм и някакви бискитки на Хип.

Общи условия

Активация на акаунт