Юни 2025

• 23 207
  • 738
  •   2
Отговори
# 645
Като ви чета - ние доста изоставаме с храненето 😩 Ама каквото такова - не се дърпа, сама си хваща лъжицата и я пъха в устата, но мога да се похваля само с голямо облизване. И дума не може да става за ядене хаха

Голямо желание има да сяда - плочки на корема очаквам скоро от всичкото набиране.

Спането е малко мираж, аз съм парцал от недоспиването, но уж стискам зъби и това да мине…

Чакам някаква промяна в режима скоро - още е на хранене на три часа, игра и спане. Много рядко пропуска сън, а си мисля, че до сега трябваше да сме намалили дремките.

Genome, продължаваш ли да си доволна от Babymoov? Позамислям се вече за нещо такова. Само не знам дали ентусиазмът да готвя пюретата вкъщи няма да си отиде скоро и да подкарам купешки пюрета. Та може би се ориентирам към нещо, което може да се готви за цялото семейство, а не само за пюрета.

# 646
Аз живея в Божурище и не знам, дали ще дойдат до тук?
Същото се питам и аз понеже съм във Филиповци 😁

Звъннах, утре ще ми се обадят от Бодимед, за да ми кажат, не знаеха, дали идват до Божурище.

# 647
Славейче, аз готвя в мултикукър на пара за 3 мин стават зеленчуците, разтапят се, пасирам след това с масло и адаптирано мляко и давам. Този уред си го ползвам за всичко, готви под налягане и ми е изключително полезен.
Иначе аз давам по малко пюре два три пъти на ден, наведнъж не иска и не го насилвам, от каша страшно се запече, от плодови пюрета му излизат червени петна по лицето и главата, нямам идея какво е това чудо.

# 648
Мерси, Werra, ще ги разгледам. Ти с какъв точно си (модел/марка)? Не съм изобщо запозната 🙈

Като каза масло - гледах по някоя от схемите, че много в началото казват да се слага олио. Не съм слагала още нищо. Първо си мислех за масло, но пък то не се ли води млечен и да се въвежда по-късно?

# 649
Привет, дами.
Ние започнахме захранването преди 2 седмици. Засега сме само на зеленчуци и авокадо. Всичко си хапва с голям апетит, не проявява предпочитание към определен зеленчук. Много е лакома - колкото и да й предложа, все ще го хапне, като бездънна яма е. 🤣 Вчера за пръв път изяде около 150гр пюре от сладък картоф и не й дадох мляко след това.

Малко се притеснявам, че пие много малко вода. 🤷‍♀️ Може би не повече от 30-40мл. на ден. Предлагам от преходна чаша, нормално шише на филипс с биба и отворена чашка, но нищо не помага сякаш. Даже след като пие, след това започва да прави с уста "бррр" и ме пръска. 🤣 Вашите бебоци как приемат водата?

Исках да Ви питам как приготвяте тези каши, че въобще не ми е ясно. С вода ли се правят, или АМ, или кърма и в какво съотношение? Имам няколко пликчета със замразена кърма във фризера и мисля да ги ползвам, само трябва да прочета как се размразява, че до сега не се е налагало.

Другата седмица сме на консултация и очакваме педиатърката да даде направление за прегледи, както и за кръв и урина. От сега ми е притеснено как ще събера урина на девойката.. 😅

# 650
Още съм доволна от Babymoov-a и се ползва ежедневно. Направих си заготовки на пуешко и пилешко, разделих и замразих на кубчета за по 1 доза хранене и си вадя през ден различно да редувам. Само едно купешко пюре съм давала - заешкото и не го хареса, та сега и заготовки заешко ще му направя. Имаме и Instant pot и Мултикукър отделен - в тях също си стават, но аз в последно време не готвя за нас, а само за малкия и нямам място в момента да приготвям в тях и да им мия кошниците. Ние сме във вечен ремонт Neutral Face

При нас вода пие от новородено, през нощта се буди постоянно да пие и едни 40мл пие само в просъница. Яде по 170мл порции пюрета. На преходната чаша много се лигави, мята я, хвърля я, всичко друго, но не и да я вдигне да пие.. навежда се да пие Joy А в началото имах надежди. От малко пластмасово шише пие - пие си я сам понякога като му я дам.

Кашите спрямо указанията на кутията правя - има млечни и безмлечни. Конкретно на Хипп тези, които са уж безмлечните - зелените кутии, се приготвят с АМ, имат и указания с вода, май и с кърма, но не съм сигурна. Сините им, които са млечни уж - се приготвят с вода. Иначе го виждам как отказва и не иска по-гъсти пюрета и каши, та не знам как ще сменим текстурите на храната - яде всичко, но с гъстота и текстура имаме отказ.

За урина при момиченцата някой спомена тук за колектори, че вършат работа.

# 651
Кашата за момента съм приготвяла само оризова безмлечна на Хип - с адаптирано мляко, като водата спазвам да е, както е описано на опаковката - на 50°. Разтваря ми се много добре и става с много добра консистенция. Правя с 90 мл вода и 3 лъжици АМ и 2 супени лъжици каша, които са 10 гр. Ако се прави с кърма, знам, че много бързо се втечнява и трябва да се прави на порции по 30 мл, да се изяде и да се направи нова. Струва ми се страшна хамалогия, а и моя лакомник няма как да ме чака така, затова си действам с АМ.
Пюре яде по 190гр, понякога и 200 и винаги иска още... Притеснявам се, че е много, имам чувството, че колкото и да му дам, ще го изяде.. Вода си пие още от началото по съвсем мъничко, сега откакто започнахме захранването, първите дни почти не искаше да пие и изпиваше едва 20-30 мл, но последните дни започна да пие повече - по 70-80мл, даже вчера и днес 100-120 мл. Пие и от отворена чашка по малко, но там не мога да хвана колко пие и колко разлива😀 От преходната чаша първоначално пиеше, после започна да си играе с нея и не я ползваме в момента. Взех му наскоро едно преходно шише на Dr Brown's и с него си пие повече.
Но нефроложката, при която ходихме, каза, че до 1г няма значение колко точно вода ще изпие, важното е да пийва по мъничко след хранене и дори да не пие големи количества, не е проблем.
В пюретата слагам масло - краве или козе, или зехтин. Педиатърката ми каза още от първия ден да слагам масло, но аз първите 3-4 дни му давах без и после започнах да добавям. Не съм ги въвеждала отделно от новите зеленчуци.

# 652
Ние вчера бяхме на платен преглед в Токуда и отново останах много доволна от д-р Денева. Прегледа си го обстойно и коментирахме захранването. Каза да започна по-бързо да въвеждам месата (засега сме само на пилешко) и жълтъка. А до навършени 7 месеца да съм започнала с глутеновите каши. Препоръча и да използва бънджи по 10 мин на ден, тъй като е много активен, а и това ще му помогне да започне да се изправя. Същото го потвърди и ортопеда на прегледа в понеделник. Направи и преглед на коремните органи, който също бил препоръчителен на 6 месеца.

Неговият педиатър мин. месец го измери 66.5см, т.е без да е мръднал от предходния - аз вкъщи още тогава го бях измерила м/у 69 и 70. Бяхме при нея във вторник (3 седмици по-късно) и го измери 68,5см - алилуя пораснал е с 2 см за 3 седмици, нищо, че преди това за 1 месец не беше мръднал. А вчера на прегледа в Токуда го измериха 72см, колкото и аз си го измерих вкъщи. Демек - за един ден е "дръпнал" с 4 см. Grinning Grinning  Супер възмутена съм от нашия педиатър, но въобще не знам къде да търся нов.

Аз купих колектор за урина, но утре смятам да се "боря" с него, също взех и чашка. Най-близката лаборатория ми е "Синево", но ще се обадя първо дали приемат бебета. Ако не - директно ще си отида в лабораторията на Токуда, там поне имаме опит.
Записах час и за нефролог в Поликлиника България.

Аз в пюретата слагам рапично олио. В схемата на Плазмон също дават масло, ама като не са въведени млечните, се чудя Rolling Eyes

Вода едвам пие от шише с биберон по 20 мл, но ще го "мъча" по-често, за да я пропие тази вода. Като по-малък повече пиеше вода.

Аз правя кашите с АМ, иначе ако е с вода, няма никаква хранителна стойност на този етап. Вчера му дадох и царевична, като че ли повече му хареса. Оризовата уж запичала, моят юнак след нея 3 пъти ходи по голяма нужда. Laughing

Genome, като замразяваш на кубчето месото, после как го добавяш към пюрето? Размразяваш и слагаш към пюрето и го затопляш или?

# 653
Аз вчера влизах в 3 аптеки докато намеря тези колектори за урина. Сега със ставането сложих, надявам се при смяната на памперса преди сън да има достатъчно урина. Проблемът само е, че май туко-що се изака 🫣
За нефролог не ни каза нищо нашата, явно иска да види резултатите първо? Иначе утре сме при Фурлакис на ортопед. Днес сме на преглед с ехограф на коремче и т.н.

Hydrangea21, откъде купи ореховото олио? Аз много искам да взема.
Вчера купих безмлечна оризова и царевична на Хип. Ще пробвам по схемата на EL, днес следобед ще му направя, мисля първо чиста да му предложа. Взех и разни плодови пюрета, май наблегнах без да искам на ябълката 🤷🏻♀
Скрит текст:
Тази с банана е с глутен. Нямам търпение да го вкараме и него другия месец и да му взема от тези плодовите готови каши (те са и с малко млечен протеин, от това което гледах и чат ГПТ ми каза, че в случаи при чувствителност към него, може да има реакция).
При приготвяне с кърма - както някой беше писал вече, трябва на порции по 30мл, защото за 10мин всичко става на вода.

Вода давам, понякога пие към 20-30мл, друг път - не. Според др Владимирова било хуабво да се предлага с цел изграждане на навик. Също според нея чак след 9я месец се увеличава количеството жълтък, та ми стана интересно педиатъра на EL, как я е посъветвал. Може и аз по-натам да увелича преди да чакам 9м, ако всичко върви добре. После знам че първия път в печиво се дава белтък.
Според нейния метод и маслото се води към млечните след 8м.
Държа да отбележа, че пиша тези неща чисто информативно. Както споменах, вече леко избягах от нейния график.

Werra, тези червени петна ми звучат като някаква алергична реакция? Забелязала ли си от конкретен плод или не? На нас ни препоръчаха да имаме капки Фенистил за такива случаи.

# 654
Аз живея в Божурище и не знам, дали ще дойдат до тук?
Същото се питам и аз понеже съм във Филиповци 😁

Здравейте.
Току-що ми звъннаха от Бодимед, в сряда ще дойдат вкъщи да й вземат кръв и аз трябва да съм готова с урината 🫣.

Ходят и във Филиповци. 45 лв е посещение за София, 65лв. - извън София.

Не можаха да ми кажат аз колко трябва да платя - приемам,  че съм извън София и приготвям 65 лв.

070070113 - телефон за записване

# 655
Здравейте момичета!
Петната се появяват само като дам плодово пюре, а е от буркан, био, спрях си засега, благодаря за препоръката за фенистила, те бързо изчезват иначе, може би за около 10 Мин. Моят кукър е на Тефал, но не съм доволна от него,защото не му се сваля капакът, не може да се измие добре, но върши много работа, искам да го сменя с инстант пот скоро, иначе е незаменим за мен, преди правех на голямото дете пюрета в него, месо, зеленчуци, телешки костен бульон под налягане за 15 мин, слагах ги в буркани още горещи и ги ползвах 2-3 дни. Засега правя пюрета на пара само с адаптирано мляко.
Кашите ги правя също с адаптирано мляко,налагам една лъжичка АМ и разреждам с 30-40 мл вода и след това добавям 2 лъжички каша овесена, смесвам с плодово пюре до консистенция на гъста боза, но ставаше малко каша, а сега я спрях защото получи запек младежът. Вода той пие много от малък, но с батко му беше по същия начин, не пиеше изобщо вода, а после изведнъж започна по повечко да пие, затова не бих се притеснявала колко изпива на този етап, все пак си приемат и мляко все още, може би като съвсем се заместят храненията с твърда храна, тогава ще пият и повече вода.
Всяко бебенце си е различно, моите уж са братя и въпреки това са много различни.
В пюретата слагам гхи, мисля че има малко казеин в него, мисля ,че така се казваше, слагам по малко, колкото лешник.
Да и на мен ми е интересно варите ли месото и пасирате предварително и от къде се намира био месо?
И аз се чудих за уред за готвене на пюрета, обаче ни е толкова тесен апартаментът, че просто няма никакво място за него, за съжаление.

# 656
Monica Geller, изненадващо, но от Deluxe серията на Лидл - намерих Walnut Seed Oil по 250 мл. Иначе и на фирмата Balcho има /техни неща има по принцип в Billa/, но само на сайта им продават ореховото масло.

Аз вчера се престраших и не му дадох АМ след пюренцето, само малко вода - сложих му жълтък и орехово олио, ок. 150 гр порция стана, много беше гневен и се тръшкаше накрая, но го успокоих. Grinning Ще видим днес как ще е, освен да пробвам да увелича и количеството пюре с 10 гр, да видим ще остане ли доволен. Иначе и нашето момче има проблем с текстурите ми се струва, като пробвах да смесвам пилешка заготовка на Плазмон със зеленчуково пюре не знам какво правя грешно, но остават едни малки топченца от пилешкото и той буквално ги избутва с език и негодува. И досега се мръщи на по-гъсти пюрета, в които фигурира много картоф. Общо-взето още го нацелвам с консистенцията и с комбинацията от зеленчуци. Вчера пробвах и да му дам 100 мл АМ с 2 с.л. оризова каша, мисля, че уцелих там пропорциите този път, всичко изяде, доизпи си останалото АМ и накрая и малко пюре от круша му дадох за десерт. Тук вече драми нямаше Grinning той винаги е вървял с месец по-напред откъм количество АМ, което консумира, та вероятно и порцията на обяд му идва по-малка, ще тествам.

Относно съня - уж четох, че имало регресия на шестия месец. Тук от седмица е хаос. От една страна се научи сам да заспива в кошарата без шъткане, галене, потупване и пр. за сравнително кратко време - 5-10 минути, докато си размятва с една ръка плюшената играчка и после си я метне върху лицето и заспи. От друга страна, първите две дремки често са по ок. 30 минути, та с последната се налага да доприспивам, за да стигнем поне едни 2 часа, 2 часа и половина дневен сън. Последният му интервал будуване е ок 2ч30мин, понякога 3 часа, и пак заспива сам, но през нощта се буди на два часа с рев, с изплюта биба и задължително към 5 и 30-6 сутринта трябва да доприспиваме, защото тогава се буди на 15-20 мин, евентуално за да започне деня поне в 7-7:30. Ако имаме късмет - 8:30. От различни места чета различни неща - нищо не правете, регресия е, или пък трябва да минете на две дремки, увеличете ИБ, скъсете ИБ, въобще, тотално се обърках. Иначе като му дадем бибата пак обикновено успява да се унесе, но задължително има поне няколко такива будения през нощта.

# 657
Ау, Вики, проблемът с измерването ми е любим. Преди 2седмици го измерих 73, даже с помощ, че даже по няколко начина - и с метърче просто, и на една подложка еднократна го сложихме, изпънат, нашите му държаха главичката да не мърда и крачето - ударих с маркер една точка горе докъде му е главата и една на петата - все 73см. Отиваме на личната- 68см, питах я и вика "е, то всеки метър е различен" 😂🤣 Как точно е различна метричната система не знам, извика ме да го държа и каза "да, добре има 70см", но аз виждам, че коляното му още е свито Joy Излезе за нещо от кабинета и другата лекарка (те са 2) дойде и го измери - 73см. Joy та, ако съдя по нашата 2 месеца е един ръст, въпреки че на кг не мърда много, а вече е 80 размер.

Иначе да - вечер вадя кубчето в кутийка за пюре, до обяд е размразено напълно - или го натискам да го намачкам и го добавям така + рапично олио, или го слагам и пак през блендера, но е излишно май. После го затоплям и р готов. От вече не помня, имах записано някъде, 300гр пуешко станаха към 16 дози по 20-25гр. С пилешкото пак там някъде.
Скрит текст:
Прясна заготовка -> замразено на кубчета по 20-25, после ги местя в торбичка -> в пюре
За месото има уж локални ферми, но при нас пилешкото си е наше, нашите гледат кокошки, та и яйца му давам домашни, вуйчо ми гледа телешко и ще ни снабди с него, заешкото също от познати, които се оказа, че отглеждат и ще ни дадат прясно да му направя заготовки. Пуешкото не помня от къде го взех.

Ние го слагаме в бънджи, голямо мятане е, обръща се със седалката. Макс 15-20мин го държа.

# 658
Преди малко гледах на ХИПП схемата за кашите - следващ тип не се смесва с предходния, а се дава чист, така ли правихте и вие?

# 659
Аз да - до овесената, нея в началото я смесвах с царевична и разтварях заедно 1:5 така около 5дни. После правих овес малка доза отделно, тъй като се води глутенова и нормална доза от другите каши - колктоо трябва да му докарам поне 170 общо количество.
Във вторник беше 30овесена чиста да пробва и дохраних със 140/50 от "първата каша на бебето".
Вчера 60 овесена и 120 елда. Давах и по малко круша с тях.
Иначе единият ден се отпусна и поне 200 каша изяде Grinning
Нямаше никаква реакция от овеса.

Иначе и при нас все дозата АМ я вдигаше няколко седмици преди да достигне възрастта за нея - по принцип сега трябва да е на 160 пюрета, но той под 170 не иска, че понякога иска още. Както казах - и аз дохранвах с мляко, че си търсеше доза. Сега понякога пак имаме единични такива случаи. На кашите също често яде по-голяма порция. За месец и половина захранване е качил около 600 и няколко, 700г.

За месото забравих - правя го и него в уреда на пара, блендирам и с пасатора до гладко оправям, но може и да се свари, да се ползва бульона и директно да се пасира. Аз пробвах текстури просто с блендирането, че малкият е претенция.

Общи условия

Активация на акаунт