Юни 2025

• 23 199
  • 738
  •   2
Отговори
# 660
Hydrangea21 при въвеждането на глутена ли имаш предвид? Объркана съм. Според Владимирова нали това е схемата:

Скрит текст:
Тогава значи ли, че трябва да правя в две отделни купички?
Днес минах през Лидл и взех ореховото олио, много благодаря! Heartbeat Успях да се докопам и до една тарамбука Relieved

За моя какво да кажа.. правя по 150мл почти на всяко хранене. Почти винаги ми остава мляко, само ако на предното не е ял много си изяжда всичко. А аз се чудих дали да не му давам по 180.. ама файда. Пюрето днес, също ми остави половината. Забелязвам и аз, че май гъстите не го кефят, днес точно давах на хип картоф и пащърнак. 140мл + 1л АМ + 1/4 жълтък (отделно първо него с малко пюре), после много бавно яде.. рева, дадох 30мл АМ, пробвах още малко, разредих го с малко вода.. Не и не. Не знам дали да не слагам готово АМ, а не сухо.

Иначе имах успех с колектора за урина, сложих го преди дрямка и като се събуди беше пишкал бая, малко имаше и отвън, но повече от достатъчно имаше в плика. Туко-що проверих и урината му е супер. Днес и на ехографа всичко казаха, че е наред. Утре остава Фурлакис.

# 661
За безглутеновите питах по принцип, дали след ориза примерно давам директно същото количество чиста царевична и т.н., както е по схемата на Хипп. Май така ще карам и аз.
Иначе от 4 дена само оризова му давам, защото започнах жълтъка, а нали не можем да въвеждаме уж нови вкусове първите 5 дена от приема на алерген.

# 662
При нас нещата станаха още по-зле. Още повече не иска да яде през деня, приспиването за дремките стана пак с държане и люшкане и реве като при коликите. Нощем се буди през два часа да яде и изсмуква по 160, ако случайно се събуди напълно няма приспиване, снощи час и половина го успокоявахме. Пюретата я хапне, я не, поне с парчетата се справя прилично засега, но както е тръгнало очаквам и тях да откаже скоро. Преживявах лошото хранене понеже поне заспиваше сравнително лесно но с този рев вече се отчайвам. Много малко си играе сам, не иска и в столчето да стои, плаче като го закопчавам в количката, спокоен е само като го държа и разнасям насам-натам. Не мисля че са зъби защото гелчето нищо не прави, дори и за минутка. Имам чувството че не се справям....

# 663
  • Варна
ellarin Не си само ти така. И ние отскоро се будим за нощно хранене или люшкане за доприспиване. Не знам сънува ли, какво става, но все едно плаче насън понякога. Повтарям си, че и това ще отмине...

# 664
При нас пищенето в съня и отказа от храна наистина се оказа зъб. Вчера се показа първото зъбче, стана доста бързо - сутринта от зачервено, следобед като афта побеля, привечер проби и към 00ч вече беше се показало зъбчето и реши да ми захапе ръката, за да покаже, че е там. Успокои се, спа като пън и днес отново яде.
А вчера за целия ден яде 3 пъти като на 2 от тях половината повърна. През другото време искаше да е закачен за врата ми или спеше.

Както казва една майка/инфлуенсърка в инстаграм - не си сама. Просто в момента са в период, в който съвсем всичко им е ново, много неща се случват с тях - опити да пълзят, седят вече, да дърдорят, зъби, храна, стават много по-самостоятелни и осъзнати и толкова им е ново всичко, че е нормално да са неспокойни. То ако не е едно, ще е друго, регресия - зъби, нови умения, стават вече малки човечета, а не просто бебенца. В някои дни си признавам и на мен ми идва в повече, та сигурно рева повече от него. Някои деца да по-спокойни от други. Аз гледайки колко спокоен беше малкият на приятелите миналата година, то тя излизаше на курсове първите месеци, хобита, излизахме почти всяка вечер по заведения на вечеря, разходките с малкия след работа, събирахме се постоянно, толкова спокоен, ако заплаче - бибатс и спираше. Та нашият като се роди и беше рев до небесата от болницата още. Бибс тотална отказа, не спеше, в количка не искаше, на раница пък съвсем, с хора не можехме да се видим, защото аз висях проскубана и оповръщана, а той по цял ден искаше да е само и единствено на ръце - къде да излезем на културна разходка, на заведение да ядем??абсурд, та той не искаше повече от 1мин в количката, в колата пък беше още по-голяма истерия, там повече от 5мин и полилавяваше от рев. Та, се чувствах, че аз съвсем не правя нещо като хората, как другите имат толкова спокойно бебе, а нашето врещи повече от сирените на 2 юни. Вече е доста по-спокоен или пък просто си свикнахме. Колкото и спокойна да съм била винаги с него, то той беше неспокоен, та не е всичко "нервна майка-изнервено бебе". Просто всяко бебе е различно, едно е по-спокойно, по-усмихнато и социално, друго по-чувствително и иска много повече внимание. То понякога дори при близнаци двете бебенца могат да са с различен нрав, а майката да ги гледа еднакво.

# 665
Благодаря ви, малко ми олеква така... Аз също имах разни идеи, че ще ходим на плуване, на йога за бебета, ще си плета докато спи и тн... Успяхме да отидем два пъти на ресторант с него но е много трудно вече заради кратките дремки в количката.

Genome, само се моля и той да почне магически пак да яде. Наистина не вярвам при нас проблема да са зъбите, защото миналата седмица като му избиха първите два беше много по-спокоен и ядеше повече. Днес е изял 300 мл за целия ден и пак ще наваксва през нощта, знам си.

Супер много го мразя това "ако си нервна и бебето ще е нервно". Ама то като реве цял ден и не мога да го оставя за две минути да си направя сандвич как да съм?? А го чувам от всички около мен и направо ме побърква, сякаш аз съм виновна, че реве.

# 666
Благодаря ви, малко ми олеква така... Аз също имах разни идеи, че ще ходим на плуване, на йога за бебета, ще си плета докато спи и тн... Успяхме да отидем два пъти на ресторант с него но е много трудно вече заради кратките дремки в количката.

Genome, само се моля и той да почне магически пак да яде. Наистина не вярвам при нас проблема да са зъбите, защото миналата седмица като му избиха първите два беше много по-спокоен и ядеше повече. Днес е изял 300 мл за целия ден и пак ще наваксва през нощта, знам си.

Супер много го мразя това "ако си нервна и бебето ще е нервно". Ама то като реве цял ден и не мога да го оставя за две минути да си направя сандвич как да съм?? А го чувам от всички около мен и направо ме побърква, сякаш аз съм виновна, че реве.

Искрено съчувствам. Мен много ме дразнят странични коментари от рода на "спи, когато и бебето спи" - той като прави две дремки от по 30 минути, кога точно да спя Grinning или пък "малко бебе - малки проблеми, голямо дете - големи проблеми". Днес и на мен ми дойде в повече - с каквото и да го занимавам, мрънка, мрънка, докато не пусне съвсем сирените, видях се в чудо. Писна директно от сън за ядене, а трябваше да му смеся тепърва кашата, и станах разноръка - ту с играчката в една ръка да го разсейвам, ту бъркам кашата с другата, а пробвам ли се да му дам с лъжичката, докато реве, даже не асимилира, че има храна в устата. От яд, че за част от секундата не е дошла храната, чак става червенолилав. Аз затова съм се специализирала по принцип да съм готова с разсипани и смесени пюренца още преди да се е събудил, но с кашата не става, че ще се сгъсти много и ми се налага да разигравам театро. :/ В такива моменти ми се иска да имаше още някой да ми помага, ама това е положението.

# 667
Мами и при нас бебка не се отделя от мен, не мога и за минута да е оставя, постоянно ми виси в ръцете, до тоалетна да отида оставям на пода и се примирявам че ще реве докато се върна. Не знам период ли е, но едвам издържам вече, всичко ме боли. Навън ако не спи иска на ръце да е нося също. Зъби нямаме все още, но постоянно дъвче каквото и паднеш нон стоп реве и е крива.....Бабите не помагат, веднъж е оставих на майка ми за 2 часа да си почина и на първия още отидох да си е взема понеже ми се обади че ревяла много, свекито със седмици не звъни дори да чуе как сме..... Иначе хапва за сега имаме заместен обяд и каша следобед. Понякога хапва повече друг път малко на настроение общо взето. Другата седмица ще и взимат кръв и ще ходим на нефролог. Иначе е 6.600 кг 66см. Наддала е само 200 грама, а на см не е мръднала. Иначе мисля да и взема бънджи с надежда да се заиграва поне малко там. Някоя от вас има ли комплекта на my munche купичката, чинийката и лъжичка? Чудя се дали си заслужава парите.

Последна редакция: пт, 12 дек 2025, 20:33 от Greeny88

# 668
Ellarin, не си сама Simple Smile Пускай такива коментари покрай ушите. Един ден докато спеше в мен и дойде куриер - възрастна жена. И възмутено ми вика ‘ама на ръце ли спите?’ Казвам - ‘да’ и тя започна да ми обяснява колко лошо било това, но завърши с ‘внук ми само така спеше и на ръце го отгледах’. И се засмях й и казвам ‘значи няма решение’.

Тези, дето знаят много - да си направят деца и да си прилагат знанията и уменията над собствените деца. Грижиш се за детето по възможно най-добрия начин за него и теб.

# 669
Дами, както да ви кажа .. и при нас е така. Дори и да е в добро настроение, понякога многооо бързо го сменя. Реве много повече от преди и с тези крокодилски сълзи и целия почервенява, искам да му помогна ама не знам защо реве?! Най-накрая открих поне, че като реве по корем и после го обърна по гръб, и пак реве, иска да седи Grinning Понякога пищи... идва ми да пищя и аз. Забелязала съм, че когато се е случвало да не издържа и да се разрева, той някак спира и ме гледа явно по-спокоен от мен. Правила съм се, че рева и действа понякога.. Онзи ден от нерви, че за 2ри път се буди да яде през нощта, се разревах и аз. Не издържам, вече наистина започвам акция за спиране на нощните хранения. Това не е нормално, колко и да ме убеждава ГПТ-то.

- Разбирам те, миличка… Това, което описваш, е много типично точно на тази възраст – преминаване към 3 дремки, захранване, скок в растежа, повече движение → и дневният прием на калории пада, а нощем тялото му наваксва. Няма нищо.
- Как да няма нищо.. искам да спим спокойни.
- Разбирам те напълно ❤
И когато си уморена, всеки нощен плач и будене тежи двойно. Има как да ви помогна – просто да подредим нещата стъпка по стъпка, за да върнем спокойните нощи.

Това, ако беше реален човек щях да го ударя Rage И не знам от къде започна да ми вика миличка Grinning Веднага го поправих. Та всички имаме тежки моменти, за съжаление като майки вече това ни чака. Аз онзи ден водих разговор с мъжа ми, не че не ми помага ама той никога не е ставал с детето в 7:30... Искам и аз един ден да поспя примерно, като него до 10-11ч. и не когато, мама е в нас. Не стана сутринта, но пък поне се включва още по-активно във всичко.
За предстоящите празници ще сме при неговите родители и нещо много съм се притеснила как ще е положението, защото те имаха затруднения и не са го гледали скоро .. и не сме се виждали толкова.  Искам да поддържам режима на детето както до сега с ИБ и хранения. Не знам как ще е, аз съм леко пряма и се надявам да няма напрежение.

За кашите: Вчера дадох оризова, май не се хареса кой знае колко, но хапна. Странното е, че ми се втечни след 15тина минути, а не е с кърма (такова нямам). Днес дадох царевична, май се хареса повече. Накрая не искаше особено много, но му сложих една лъжичка пюре ябълки и круши. Направих 11г каша с 100мл АМ, и накрая ~10г пюре, останаха 10г неизядени. Много съм доволна, но това е днес.. може да е друго утре. Мисля да дам оризова пак, и да пробвам с пюре ако не иска. Вие редувате ли ги като са запичаща и разхлабваща?
Мисля и скоро да дам риба и пилешко.

А и започнах да разреждам стерилизацията, пускам само сушене от миналата сряда насам, днес пуснах за разнообразие да стерилизира. Мисля след няколко дни пак.

Вчера бяхме на прегледа при Фурлакис, много съм доволна. Всичко е наред, пу-пу! Каза, че вече може по време на хранене да го слагаме на 90 градуса. През другото време докато не започне да седи по-стабилно/самостоятелно нека си е на полулегналото. Обясни и за всички проходилки, бънджита и тем подобни неща, че не са вредни, естествено с мярка. И за главата му ме успокои, че е леко крива. Grinning

Едит: аз не бих купила бамбукови съдове за бебето. Задържат миризми и се оцветяваха май. Избери според мен качествени силиконови съдове и прибори. Аз дълго време се чудих и накрая купих на Sassi. Доволна съм, не се огъват, стабилни са, не са се оцветили. Имам купа, чинийка с разделения и лигавник (него го сложих за 3 път днес за кашата, понеже няма са ме спаси при пюрето) 😂.

Последна редакция: сб, 13 дек 2025, 23:11 от MonicaGeller

# 670
Ние имаме подарен комплект на Mymunche - не ми харесва и много рядко ползвам купичката, най-често от комплекта ползвам лигавниците. Мирише ми странно, не може да се накисва във вода, а аз почти никога не мога да измия веднага след хранене и после трудно се измива, като засъхне пюрето или кашата... Лъжичките изобщо не са му удобни на малкия, два-три пъти го пробвах с тях и повече не съм. Единствено предполагам, че термосът ще върши добра работа.

# 671
Monica, същата работа и при нас, иска нещо да направи но не може и почва да реве яко, не иска и да му се помага, иска си той сам. И аз съм забелязяла, че като не издържа и ревна той сякаш се смущава и спира. И аз много искам да спрем нощните, но като съм опитвала преди да давам разредено мляко или вода единствения резултат е, че се буди по-рано да яде. Вчера беше голяма суматоха и не сварихме да му дадем пюре или парчета и снощи се буди "нормално" отново - на 3/4 часа, вместо на 2. Ще видим дали днес като му дадем ще се върне на гадния режим.

На нас също ни подариха комплект от Mymunche и потвърждавам казаното от EL - лъжиците са му неудобни, купата не съм пробвала, защото му давам от едно чисто бурканче храната. Но по принцип бамбуковите малко ме притесняват мен, по едно време преди години излезе информация, че са лепени с някакво лепило, което при високи градуси почва да се отделя в течността. Това беше като предупреждение бамбуковите чаши да не се ползват за горещи напитки като чай, но знам ли.

# 672
Ellarin, вместо парче/пюре сте дали мляко, обичайното количество от другите хранения? Защото, в сряда, като бяхме на ваксина, не успях и аз да му дам, съответно си изпи цяла доза мляко и се събуди чак към 3ч. Значи калориите не му стигат и трябва да се дигне дажбата през другите хранения. Не знам при вас как е, но аз бях споменавала, че нашия не си изпива млякото и да му я вдигна все тая.. Сега започнахме да намаляме количеството мляко за това хранене, което искаме да махнем в 1-2ч., с 10-20мл всяка вечер. Така бях намаляла до 90мл преди месец, ама нещо ми дожаля и се предадох. Сега няма да се отказвам. Ще пиша пак дали има резултат.
Иначе да даваш вода и после мляко, да не е окей защото огладняват по-бързо. И това бях правила, но ме светнаха че е по-зле. Или само вода колкото иска и търпиш рев няколко нощи или така с намалянето. А и 3 вариант със забавяне. Аз гледах този клип на Мамо, спи ми се.  🌸

# 673
Monica, по принцип ние му даваме мляко да си дояде след пюрето/зеленчуците, защото и от тях яде скандално малко - дотук максимум 60 гр е изял веднъж от ябълката. Да, този път бабата му е дала обичайното количество мляко вместо тях. Обаче при нас е същата работа, през деня не си изяжда храната, независимо каква е тя. Мляко изяжда най-много по 100 на 3-4 пъти, понякога връща. Нощем яде по 160 и не връща. Опитахме и с намаляне по 10-20 мл. Трудничко се приспивахме после, но заспа. Притеснява ме обаче, че въпреки че яде по-малко през нощта, през деня пак не искаше повече от обикновено. Вашия яде ли повече през деня, согато намалихте нощните порции?

# 674
На нас ни подариха нещата на Mymunche, но не ги ползвам, понеже ми се виждат много големи. Колко изяжда едно бебе, а купичката е огромна. Ползвам едни по-малки, на които е отбелязан грамажът и така се ориентирам колко е изяла малката. Сега като пътуваме за празниците ще пробвам термоса. Иначе малката много харесва техния лигавник да си чете венците на него Grinning По отношение на нощните хранения, ние също имаме две и ще я чакам сама да си ги махне. Също бях пробвал да намалявам количествата докато една нощ не плака от глад и се отказах. Нямам особен толеранс да я слушам как плаче. Нощният сън и без това е хаос, та тези хранения са най-малкият ми проблем.

Общи условия

Активация на акаунт