Седмокласници 2025/2026

• 25 975
  • 749
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Никога в 12-годишния си стаж като родител на ученик не съм планирала почивка в учебно време. Нямам намерение да започвам тепърва.
За есенната ваканция може и да планираме нещо, съвпада с РД на набора и почти с 20тата годишнина от сватбата ни. За следващите ваканции до лятото по-скоро не.
Тренировки няма да спира, те и без това са вечер, по това време е абсурд да учи, няма да пречат.

# 601
Продължава си със заниманията както в 5 и 6 клас. Нищо няма да спира, нито да намалява. Уроци или школи за НВО не планирам. Дълги почивки също, тези от по 2-3 дни са нужни периодично, но без да отнемат сериозно от учебното време.

# 602
  • shumen
И моя няма да спира нищо за сега,но ще увеличим Математиката на 2 пъти,а ще намалим Англиския на 1 път.
Adream,аз нямам време,а и нерви да обяснявам,а и той не ме слуша и затова само по БЕЛ ще го мъча да прави по някои тест и преразказ.По Математика ще ходи на уроци,че в училище господина им е тотал щета и не обяснява,а по Английски за 2 години смениха 3 преподавателя,който не ги научиха на почти нищо.Миналата година 2 срок се върна титуляра им,но и тя повече отсъстваше,отколкото им преподаваше и нищо не научиха отново.

# 603
  • Пловдив
Здравейте! Записвам се в темата и аз със седмокласник тази година. На школи и уроци няма да ходи, ще се готви вкъщи с моя помощ. В училище ще имат допълнителен час за подготовка за НВО. Купила съм някои помагала и сборници, ще взема още няколко, но чакам да мине родителската среща другата седмица. Надявам се да се справим без уроци и школи, дано да успеем.
Почивки не планирам през учебната година. Но кратка екскурзия през някоя от ваканциите може да организирам.

# 604
Аз да уточня - занятията, които не иска да изпусне са от школите за подготовка за НВО. Явно не им стига времето и въпреки, че по БЕЛ и математика е по принцип през седмицата, са сложили занятия през ваканциите в събота и неделя...
Трябва да има баланс - мисля да почива по възможност през ваканциите. Пролетната ваканция задължително ще почива и ще я водим някъде да "проветри главата". Иначе ще изпуши. Няма да учи до последната минута. Каквото успее да научи до началото на май това ще е. По 1ви и 24ти май също активно ще почива.

# 605
2 астрономически часа по математика е наложително да се НАУЧАТ да издържат, защото повечето деца не са в състояние. Обаче това е част от подготовката, защото НВО е 3 часа (+15мин от умния ни министър тази година).

Има разлика да усвоява и тренира нови знания 2 часа и да решава 2 часа упражняван материал.
Затова е добре пробните изпити от сборниците у дома да се правят за време. Не да се почива след всяка задача, да се ходи до хладилника и т. н.
По БЕЛ също - сяда, пише без да прекъсва докато приключи, проверява и т. н., влизайки в допустимото време.
Също е важно да могат да се вместват в пространството като листове, които имат и да имат време да пренесат на беловата всичко и да проверят отново, защото чернови не се проверяват. Допълнителни листове за белова по БЕЛ не се дават. И по математика, но по математика стигат.
Дори и детето да не ходи на школа, записвайте го редовно на пробни изпити, за да свикне.
Също децата е добре да познават часовника със стрелки.

Последна редакция: чт, 04 сеп 2025, 18:07 от happy cucumber

# 606
Ние не сме от голям град и при нас школи по математика и БЕЛ няма.Само школи по английски и той ходи от 4 клас.Тази година отново ще ходи.Към края на годината ще видя как се справя и може да потърся учител по математика.Той е отличник,задачите в училище не го затрудняват,но е малко ниско нивото там.А по БЕЛ госпожата е строга и знам,че ще ги подготви добре.На тестовете,които му давах през лятото само на тезите зацепи.Не вярвам и на НВО да напише нещо 😀

# 607
Да се включа и аз - спираме английския, защото още след 5 клас имаше достатъчно високо ниво и продължи да учи в 6-ти.
Ще ходи на уроци (маломерни групи) по БЕЛ веднъж седмично, но не съм сигурна за продължителността на занятието.
Ако има време, ще се занимава с програмиране (не за състезания) и състезателна математика. Ако не, просто приключва за момента. Надявам се да остава време за спорт поне първия срок.
На пробни изпити ще ходи.

# 608
  • София
Времето ще ни е проблем и на нас. Особено с математиката. Тя като забие на някоя задача и стои там. На класното и контролните също не и стига време в училище. При нас няма как да мине без уроци, защото в училище е трагично положението. По БЕ не успяха да си вземат всички произведения в часовете, преразказ изобщо не са правили. По мат - дпбре че  частната учителка, че да разбере изобщо нещо. Аз помагам каквото мога, но нямам кой знае колко време свободно - работа, домакинство, още едно дете, отделно правя докторантура, е как да огрея навсякъде.... Освен това не се чувствам толкова компетентна. Еле па по мат.
На пробни ще ходи, в школата имат 3 май, но ще тестваме и на други места.

# 609
  • shumen
Ели_М добре дошла.
Кати,дано за НВО се събере детето и да започне и тези да пише.Моя на тях се справя,но преразказите му са мъка.Прочита го само и казва,че е много труден и дотам.Ще го мъча през учебната година когато има време да прави по някои,че иначе на НВО нищо няма да напише съм почти сигурна.
На пробни,ако има в нашия град и моя ще ходи.
Дидка,и при нас времето е проблем.Работа,домакинство и време не остава много да го погледна докъде са стигнали.По Математика и при моя е точно така.Добре,че са частните уроци,че да разбере нещо.

Последна редакция: чт, 04 сеп 2025, 18:37 от danaeka

# 610
Явно при дъщерята е имало полза от решените задачи лятото (35 теста по 20 задачи + още 30 задачи от домашното). Днес са започнали с преговор и тя каза, че е била една от най-бързите в решаването на задачи, а принципно винаги е някъде към средата.
Аз прегледах материалът по математика за 7-ми клас. Реално материалът не е труден, дори бих казала е по-лесен от този за 6-ти клас, но се иска практика.

# 611
Добре дошли на новите момичета. Пробните ще ги научат да си разпределят времето. И както каза happy cucumber - да се засича време и при решаване вкъщи без разсейване и почивки. Мен ме притеснява, че нямаме примерен модел на НВО по математика от МОН. Дано да успеят да го пуснат до средата на септември Sad Геометрията им е трудна според мен на децата тази година и за съжаление е втория срок. Нямат много време за упражнения и да я осмислят.

# 612
happy cucumber , благодаря! Не знаех, че не се дават допълнителни за белова. Иначе съм "минала" веднъж през 7 клас. А каква е причината? Синът ми пише много стегнато, не хаби пространството, но пък е до почерк.

# 613
Работите са анонимни и всеки комплект има собствен уникален бар код. Всеки ученик получава по един комплект. Няма как да се добавят листове за белова към комплекта. Листове за чернова може да се получат допълнително, но се записва колко са и се връщат под брой. Беловите по принцип са мислени да стигнат. Не знам по новия формат по колко ще бъдат, но по стария по математика например за втори модул за всяка задача имаше отделен лист като можеше да се пише и от двете страни. По БЕЛ е сходно, като по БЕЛ мисля, че има редове, също означение кой въпрос къде се пише и т. н. На пробните изпити им раздават такива комплекти. Повечето училища имат и свои пробни изпити. Обикновено по един, в миналогодишната тема някой беше писал, че при тях е имало 3 или 4.

# 614
Ясно, благодаря отново!
За преразказа е важен броят им, според мен, там евентуално би могло да има някакъв недостиг на място. Но не съм чела някога да е имало такъв казус, значи вероятно са достатъчно.

Общи условия

Активация на акаунт