Седмокласници 2025/2026

• 25 954
  • 749
  •   1
Отговори
# 675
  • София
При нас са на кабинети. Във всяка стая има кутии при учителя и си оставят телефоните и в края на часа ги взимат.

# 676
А сега знаете ли как ще е?
В нашето училище се чува, че ще бъдат тотално забранени, вкл. И смарт часовници.

И втори въпрос - малките класове ще започват тази година с 20 мин по-късно (едносменно е училището). Било разпоредба от МОН. Не стана ясно за големите как ще е. При вас чува ли се нещо?

# 677
  • Бургас
При нас 1и 2 клас ще започват в 8,20. Всички останали в 8.00

# 678
  • shumen
При нас 1-4 клас започват в 8 часа,а от 5 нагоре 1 смяна 7,30,а втора смяна 13.30.От 5 клас нагоре са на 2 смени и нямат занималня,а начален етап са цял ден със занималня.
Shushi,а откъде знаеш,че няма как да мине номера със втори апарат в джоба?И аз си мислех,че няма,но се оказа,че има и деца с по 2,а и има,който не ги оставят в кутията.Никои учител няма да започне да проверява кои е оставил и кои не телефона.

# 679
Здравейте, качих и аз в седмокласната поща някакви помагала, които имам.
Забелязвам, че наближаваме края на темата, моля който направи новата тема да копира и информацията от първия пост, която беше добавена с любезното съдействие на модераторите.

Между другото, попаднах на един коментар в социалните мрежи, че геометричната задача от тазгодишното НВО я е имало в сборниците на Веди и Архимед. Не знам доколко е вярно това, но дори и да е много подобна задача е интересна информация, ако е истина.

При нас на иновациите са започнали преговор и по БЕЛ, като дъщерята каза, че са започнали с произведенията от 5-ти клас. Госпожата им е казала да си направят папки за всяко едно произведение и в тях да събират материалите. Също така е казала за помагалата с тезите, че не ги препоръчва, защото по новите изисквания много повече се ценели собствени разсъждения, отколкото назубрени тези. За жалост също е казала, че не знае дали ще се съберат желаещи за школата по БЕЛ в училище, но аз казах на дъщерята все пак да се запише ако набират желаещи. Учителката им е изключително добър професионалист и не вярвам някой да ѝ даде по-добра подготовка.

# 680
Ако се запишат, но не посещават (редовно), група може да има, поне така беше при големия ми син. При него искрено се учудих на точките, които имаше на тезата (не съм гледала НВО-то в дните за преглед, но от грешките, които имаше на теста ставаше ясно, че на тезата и преразказа е имал близо до макс). Един ред не е прочел от книжките за тези, според мен никак не беше подготвен специално за тезата, но явно наистина се цени собственото разсъждение. Или е попаднал на проверители, които това гледат. И въпреки това не ми е ясно например - ако тезата ти е в пълно противоречие с анализите из учебници и помагала, но си я доказал читаво, какво следва? 0 или 6?

# 681
  • shumen
Мишленце,ако аз правя новата тема не знам как да ги копирам.Ще помоля някои да помогне,ако може.
На моя тезите му са що годе добре,но преразказите са му мъка голяма.Само го прочита и казва голям и труден е и дотам.
От вчера не мога да го позная.Сам сяда да си припомня стихотворенията и идва да ми ги казва.
Нашата почивка свърши.Прибираме се сега и от Понеделник се започва въртележката работа и задачи отново.

# 682
  • Пловдив
Моята се спече нещо преди входните в школата.  Не искала да се излага. Решава задачи ,прави тестове  в Уча се.
Искахме да се поразходим по Главната (Пловдив),тя върви и чете от телефона  задачи🙄.Губили  сме и времето за учене.
Верно беше лудница,толкова народ....ама хич не съобразих ,че ще е така заради празника.

# 683
следя и аз темата
тази задача е смразяваща дори и в жегата
Скрит текст:

Иван, ученик от 7. клас, прекарва пролетната си ваканция на село при баба си, която е на 66 години и много обича да чете. Той забелязва, че очилата ѝ имат само една леща. Баба му споделя, че е изгубила лещата, че има далекогледство, но не си спомня колко диоптъра са очилата ѝ. За да ѝ помогне, Иван решава да използва знанията си по физика. Той знае, че далекогледството се коригира със събирателна леща и че ако успее да измери фокусното разстояние на лещата, може да изчисли оптичната ѝ сила P_0 в диоптри (D) по формулата: P_0=1/f, където f е фокусното разстояние в метри. Иван поставя на пътя на пряката слънчева светлина лещата от очилата и фокусира светлинния сноп в една точка. Измерва разстоянието от тази точка до средата на лещата и то се оказва 40 cm.

А. Как се нарича точка А на чертежа, в която се събират лъчите, след като са пречупени от изпъкналата леща?

Б. Пресметнете по формулата колко диоптъра са очилата, които трябва да носи баба му, когато чете? /Задачата е придружена от графика/

# 684
Задачата е елементарна. Дори не вярвам да да дадат такава. А фокус, Б 1/0,4=2,5 диоптъра. Объркващото за дете са безкрайният брой думи. Само обема на текста те фрустрира, гаче ли ще искат докторска дисертация. Ей това е ужасното. Напълно несъобразено с възрастта на децата и без никакъв преход. 99% процента от децата като видят такъв дълъг текст, напълно ще блокират и ще откажат да мислят въобще.
P.S. Дори сега видях, че то в самото условие пише, че f e фокусното разстояние, т.е. без човек хабер да има, се сеща, че точката е фокус. Ама възрастен човек, и то който чете бг-мама с чаша вино в ръка. За дете под стрес в изпитна обстановка и с още 5 такива задачи никак, ама хич никак не е ОК. Само като види текста и ще се отчая.

Последна редакция: сб, 06 сеп 2025, 23:48 от Татко Мецан

# 685
  • shumen
Princess Leia,браво на твоята.То днес май навсякъде е било лудница заради празника.
Моя и той не искал да се излага пред госпожата по Английски и утре щял да преговаря.Чак не повярвах на ушите си като го чух.
И да питам тези със слаби,а високи момчета откъде им намирате долнища?Моя е слаб и висок и на дължина добре ли са,в кръста му са много широки.Това лято и в Тайван като бяха се научи и да се връзва най-после и поне с маратонките ме улесни,че не търся само с лепенки вече.Вече и по маркови дрехи взе да се заглежда и по външен вид.Битер жена е станал.

Последна редакция: нд, 07 сеп 2025, 00:15 от danaeka

# 686
При нас 1-4 клас започват в 8 часа,а от 5 нагоре 1 смяна 7,30,а втора смяна 13.30.От 5 клас нагоре са на 2 смени и нямат занималня,а начален етап са цял ден със занималня.
Shushi,а откъде знаеш,че няма как да мине номера със втори апарат в джоба?И аз си мислех,че няма,но се оказа,че има и деца с по 2,а и има,който не ги оставят в кутията.Никои учител няма да започне да проверява кои е оставил и кои не телефона.
Номерът с 2ри телефон минава, когато се събират всеки час по отделно. Затова и тази практика е неработеща, да не говорим, че губи 5мин от всеки час за събирането им. А и след това още 5 мин те са като замаяни от екраните.

Когато се събират до края на ДЕНЯ, не минава, защото ако го извади в междучасие, ще е единствен и ще го видят веднага (ако е в час да речем, че може да се скрие). Освен това останалите ще негодуват защо той има, а те нямат. Още на първата седмица ще се съберат всички "втори" телефони, родителите ще бъдат сигнализирани и децата ще останат само с 1 апарат, защото старите ще се хвърлят като ненужни. А и като целия клас си приказва и се забавлява в междучасието, той в крайна сметка ще се включи също. Да не говорим, че в момента големите много се тормозят чрез снимане и други онлайн методи в междучасията, а този вид тормоз остава скрит за учителите и е  най-опасен.

# 687
За тезите и преразказа може би има значение какъв проверяващ ще се падне.
Вярно, че има критериии за оценяване, но в голяма степен има субективизъм.
На моята дъщеря ѝ харесва да прави преразкази, явява се и на областния кръг на олимпиадата по БЕЛ , има точки, близо до максимума. Не знам дали това е достатъчен критерий, че ще се справи добре и на НВО.

Ако на интегрирания изпит са толкова дълги условията на задачите, вярно, че ще има деца, които ще блокират. Децата ще се загубят в толкова много текст. Като гледам как говорят и пишат със съкращения, как предпочитат книги с малко текст, ще им е трудно.

Нямам никаква информация за РС, за това как ще е уреден въпросът с телефоните, от колко часа ще започват сутринта. Предполагам, че вече другата седмица госпожата ще пише в групата.

Много се надявам да се организират групи за подготовка за НВО в училище, както беше за миналогодишните седмокласници.

И накрая имам едно предложение към съфорумците, с които отдавна пишем в темата. Всъщност, не знам дали зависи само от нас, ако трябва да се обърнем и към модератор.
И така. Понеже тази година за първи път ще сме по нов формат, съгласни ли сте, достъп до пощата да имат съфорумците, които са участвали в последните две теми, а не както до сега в последните три? Вярно, че тази година ще изписваме може би по-бързо темите, но може да се проточат до края на първия срок.

# 688

При нас на иновациите са започнали преговор и по БЕЛ, като дъщерята каза, че са започнали с произведенията от 5-ти клас.
Какви са тези иновации? Нещо съм пропуснала. Моето си го готвим вкъщи по математика, сега прави преговор на 6 клас, след като цяло лято минахме учебника за 7клас в уча.се (втората част с уклончив успех).

# 689
  • ВАРНА
Задачата е елементарна. Дори не вярвам да да дадат такава. А фокус, Б 1/0,4=2,5 диоптъра. Объркващото за дете са безкрайният брой думи. Само обема на текста те фрустрира, гаче ли ще искат докторска дисертация. Ей това е ужасното. Напълно несъобразено с възрастта на децата и без никакъв преход. 99% процента от децата като видят такъв дълъг текст, напълно ще блокират и ще откажат да мислят въобще.
P.S. Дори сега видях, че то в самото условие пише, че f e фокусното разстояние, т.е. без човек хабер да има, се сеща, че точката е фокус. Ама възрастен човек, и то който чете бг-мама с чаша вино в ръка. За дете под стрес в изпитна обстановка и с още 5 такива задачи никак, ама хич никак не е ОК. Само като види текста и ще се отчая.

супер прав си, Мецане!
2020 задачата с разхода на гориво, резервоарите и т.н. прати момчетата в езиковите гимназии и напълни мг-тата с момичета, които не се бяха стъписали пред многото текст и решиха задачата от "мъжката" тематика.

мон още спят зимен сън и модели на нво-тата на сайта ня-ма.

Общи условия

Активация на акаунт