Седмокласници 2025/2026

• 25 945
  • 749
  •   1
Отговори
# 45
Биийпс, Дидева е написала, ако я разбирам, че и Вашето училище ще го завари закона да не държи изпит след 7 клас. Остава да го приемат и влезе в сила преди юни 2026 Simple Smile

# 46
  • София
Гинес, честит рожденик! Здраве и щастлива ваканция, много сбъднати мечти!
Сега ще отварям да чета, ама ме съмнява тая работа, Синеочке- за профил Класически само видях, ма ко е туй животно, никой не казва.

Прибирам се днес от офиса и.. шок, ужас и страх, че съм объркала входната врата. На масата в кухнята сборника на Коала прес и яко изписани листове със задачи, а детето в банята- пере на ръка 😂😂 Богородице, добре ли си бе майкиното? Да не си си ударил главата? После ме обзе една ми ти гордост- викам си, ей ‘начи, един път поне да не си майка на годината и гледай как добре си го възпитала това дете!  А то каква прозаична била картинката - наборът нещо ядосал баща си през деня и той като един истински мой мъж- разбира се, заточил го да решава задачи 🤣 Пък на ръка си прал метълските тениски да е сигурен, че няма да скапе щампата..
За който е на Гънс довечера- супер да си изкарате и много да се забавлявате. Аз Аксел предпочитам да го помня с аурата, която му сложих в четвърти клас.

# 47
  • София
Към специализираните училища, освен МГ и ПМГ, които бяха в първоначалния проект, са добавили и "класически училища".
Но пък нищо не са казали за тях в преходните и заключителни разпоредби, за разлика от МГ и ПМГ, за които отлагат автоматичния прием в 8-ми клас за набора, който сега ще постъпи в 5-ти клас. Това също е ново, нямаше го в първоначалния проект.

# 48
Аз даже се чудя дали нямат предвид да важи за бъдещите 4 клас. Защото реално бъдещите 5 клас са вече записани и как следва да се тълкува това - значи ли, че се обучават в прогимназиален етап към момента на приемане...
Да решават вече нещо (включително да дадат одобрения формат за НВО за нашата година) и да гледаме напред. Макар че каквото стана ясно до момента, не очаквам някакви големи промени във формата. Сплави, движение и тн така или иначе не са били изключени. Бел никой не чух да е коментирал, та си остава този формат, явно.
Beeps, разсмя ме.
Аз похвалиш чедото, че отвори сборник на почивка, но го урочасах нещо и подобни моменти няма, откакто сме се върнали 😅

# 49
  • София
хаха, да, kbl- нивото на кортизол в третокласната тема, вероятно е ударило тавана 😅 Добре че си ги записват тия промени, че то няма помнене, всеки месец е нещо ново. На мен лично толкова ми дотегна това непрекъснато говорене, че ми е тотално безразлично вече.. Всяко дете ще си намери мястото и всичко ще бъде наред!

# 50
Ще видим дали няма да има и още промени, че реално докато не го гласуват всичко е възможно. Вече е зачислен и към комисии и в сряда започва разглеждането.

Аз малко се радвам, че няма да ни хване това с автоматичното преминаване в 8 клас, защото това ни отваря възможност за кандидатстване и в друга област. Не, че съм решила ако случайно я приемат в София как да процедирам, но е хубаво все пак да не ти затварят изцяло вратата.
В пловдивското МГ гимназиалният етап не се слави с много добро ниво на образованието. Повечето деца успяват въпреки системата, а не благодарение на нея.

# 51
  • София
Аз даже се чудя дали нямат предвид да важи за бъдещите 4 клас. Защото реално бъдещите 5 клас са вече записани и как следва да се тълкува това - значи ли, че се обучават в прогимназиален етап към момента на приемане...
Ами не е съвсем ясна формулировката, да. А и зависи кога ще приемат закона. Може и да важи чак за бъдещите четвъртокласници.

# 52
Това е то промяна - същата като интегралните изпити. С две думи -няма такава. Не че бях фен точно на този й вид, биваше обаче да не остане само НВО като единствен фактор. Ако се приеме така, де, знам.

# 53
  • shumen
Според мен ще важи за бъдещите четвъртокласници чак промяната.
Мама Яси,а не сме оставили нерешени задачи и оставили неизчетени книги.Моя бързаше да ги свърши,че Август да може да му е почивен,но не му се получи.Има да чете още Бай Ганьо и да решава задачи.А по БЕЛ да не говорим,че нищо не е отворил.
Beeps,разсмя ме.
Моето му остава още ден и се прибират.Ето малко снимки и от днес с цялата група.

# 54
  • София
Още една интересна новост има във внесения в НС законопроект. Предвижда се възможност ученици, приети на места по държавен план прием в VIII клас, да могат да се разпределят в паралелки в зависимост от нивото си на владеене на чужд език въз основа на резултатите от националното външно оценяване и/или проверка на способностите по съответния чужд език.
Това вероятно означава, че най-накрая ще е възможно изучаването на чужд език в 8-ми клас да не започва от нулата за всички, което е чудесно.
Има май и други новости, но нещо не намирам сили в тази жега да чета проекта в цялост отново.

Последна редакция: вт, 22 юли 2025, 10:16 от sanaka

# 55
  • у дома
Да,така това НВО ще придобие смисъл,защото за момента е безсмислено.

# 56
Е добре, как ще стане това, като има по една или максимум две паралелки със съответния втори език? В двете АЕГ как е? Не са ли една паралелка с втори испански, една с втори френски примерно? А и по две да са, а сред приетите има деца, които трябва да започнат от азбуката, деца на А1, на А2, на В1 и на В2. Как ще ги разпределят в две паралелки? Завършилите примерно СС, които излизат на ниво В2/С1, пак цялата година в 8 клас ще си клатят краката, дори и да започват от В1, а не от азбуката.

# 57
  • София
Във 2 АЕГ има по три паралелки с испански и по три с немски. И, не, ако започваха от В1, няма да си клатят краката цяла година. Различно е с езика в гимназията. А може и от В2 да почват, има доста деца, които знаят на доста високо ниво английски, не само от ЧУ.

# 58
Не бяха ли по 2 паралелки? Или тази година са по 3?

# 59
  • София
Винаги са били по три. И една с руски.

Общи условия

Активация на акаунт