Седмокласници 2025/2026

• 26 067
  • 749
  •   1
Отговори
# 465
Ето една статия как се подготвят учителите:
https://www.marica.bg/plovdiv/obrazovanie/dokato-chakat-ukazaniq … g#google_vignette

За мен има откровени глупости като това как родителите трябвало да търсят учители по 6 предмета за частни уроци. Как в училище щяло да има клубове по логическо мислене, бла-бла. Допълнителна и крайно ненужна истерия създават и самите учители, а не трябва.

# 466
Мен единствено ме е страх да не е наистина по-лесно НВО-то. От много трудно не се притеснявам, но ако е прекалено лесно всяка една малка грешка и недоглеждане може да изиграят решаващо значение. Освен това при лесно НВО по математика и тежестта на НВО по БЕЛ ще се засили още повече.

# 467
  • shumen
Мишленце,и мен ме е страх да не е по лесно НВО-то.Тогава не знам къде ще отидат всички приети деца като при нас има по една най-много две от желаните паралелки и то в едно училище.
Моя иска с История и испански след 7 клас,но му казах да помисли и още някъде,ако там не го приемат.

# 468
Мишленце,и мен ме е страх да не е по лесно НВО-то.Тогава не знам къде ще отидат всички приети деца като при нас има по една най-много две от желаните паралелки и то в едно училище.
Моя иска с История и испански след 7 клас,но му казах да помисли и още някъде,ако там не го приемат.
История и испански ми звучи като 22-ро Grinning

Моята още не е решила и нямам идея какво ще й щукне в главата. Преди споменаваше езици и компютри, но сега и това не казва.

# 469
  • shumen
АDream,ние не сме в София.История и Испански при нас са в Хуманитарната гимназия.
За езици и компютри моя не ще и да чуе.

# 470
А мен ме притеснява, че част от учителите излишно ще стресират децата, сякаш животът им зависи от някакво НВО. Голяма работа къде ще учи! Ако не остане в МГ, ще е в ЕГ или в СУ. Чужди (учителски) тревоги не са ми нужни, а още по-малко на децата. Нищо не е на всяка цена.

# 471
  • София
Мен учителите не ме притесняват. Притеснява ме това, че дъщеря ми отсега се е притеснила за НВО-то. Иска да учи единствено и само в училището, в което учи в момента. Тя самата си дава сметка, че при минимален бал 489 на второ класиране шансовете не са големи, а ако дадат по-лесни задачи на НВО шансовете ще намалеят още.
С голямото ми дете беше различно. Училището беше до 7 клас и беше ясно, че ще учи в ново училище. Подредихме желанията според бала и предпочитанията му. Накрая избра ЧУ и цялата седмокласна драма се оказа излишна.

# 472
  • Някъде по Дунава
Мен учителите не ме притесняват. Притеснява ме това, че дъщеря ми отсега се е притеснила за НВО-то.
При нас е обратното. Наборът грам не се притеснява, а аз имам големи резерви относно учителите му.
Целта ни е една единствена ЕГ с две паралелки - испански с английски или английски вероятно с немски.

# 473
  • shumen
Rouzi,и моя иска само и единствено в училището,което учи в момента.Мен също не ме притесняват учителите.

# 474
Мен учителите не ме притесняват. Притеснява ме това, че дъщеря ми отсега се е притеснила за НВО-то. Иска да учи единствено и само в училището, в което учи в момента. Тя самата си дава сметка, че при минимален бал 489 на второ класиране шансовете не са големи, а ако дадат по-лесни задачи на НВО шансовете ще намалеят още.
С голямото ми дете беше различно. Училището беше до 7 клас и беше ясно, че ще учи в ново училище. Подредихме желанията според бала и предпочитанията му. Накрая избра ЧУ и цялата седмокласна драма се оказа излишна.
Ето това е истината 🤣

# 475
Rouzi, кое е училището? 😬 Чак аз се напрегнах... 😄

# 476
  • На морето!
СМГ вероятно е училището с бал 489 на второ.

Министърът не мисли да усложнява изпита по математика, защото така или иначе след 3 години за там няма да има повече от 15-20 места след 7ми клас.

# 477
  • София
Ей, голям смях с тая статия, дето Детелина е споделила. Направо прилича на нашите корпоративни проекти, с ежеседмичните празни и абсолютно ненужни колове за проследяване на прогрес, чесане на езици и най-вече за споделяне (докато започне същинската част) кой до къде е със зимнимата, има ли много камъни на едикойси плаж в Гърция и как вече валял сняг по високите части в Румъния. Програмата по природните науки не е направена така, че да позволява да решават задачи в учебно време. Как пък няма да го запиша на логическо мислене, ментални аритметики и разни други майни след часовете.... И аз съм приела позицията на Детелина- кот доди и те така. В нашия случай ще има много здрава подготовка и по история, та не смятам това дете да го докарам до емоционалното състояние на маруля в края седми клас. За четене, учене и решаване дума няма да отварям, че с нашето домочадие няма да сме в тон, пък и не искам да звуча като лежералните майки, където детето е оставено да избира, учи докато ровичка в мравуняците и джапа в локвите.. Направо съм наци аз Joy  ама така да ме мързи и да не ми се занимава да подканвам, че все си казвам „от утре“.

# 478
  • Пловдив
Изпуснах ви последния месец и само хвърлях поглед, но се бяхме отдали на почивка и малко работа Wink
Бъдещият седмокласник му е широко около врата, със самочувствие, че ще се справел с матурите, ама оценките от миналата година не свидетелстват за това. Аз си повтарям мантрата, че училищата няма да свършат и е важно да е жив и здрав Simple Smile
За промяната незнам какво да кажа... Адвокат съм и не съм специалист в сферата на образованието, НО... Всяка промяна се въвежда от днес за утре, не се знае формата още и не се знае кога ще се знае. Не е ясно лесно ли ще е или трудно, какъв тип ще са въпросите и защо например по дяволите са набутали географията към математиката - освен да изчисляват обиколки на контитенти например. Набора често са опитни зайчета, та и сега не направиха изключение. Не смятам, че с тази промяна ще станат по-умни и по-кадърни, а само ще докарат повече стрес за настоящата година.
Иначе имаме резервирани учители по БЕЛ и МАТ, при които ще ходи по един път в седмицата, защото имат ремонт в училище и ще са само втора смяна. Та изобщо съм се примирила, че всички тези неща ще окажат негативно влияние и много вероятно да не се справи добре моя момък.

Ще се връщам назад да чета, но да попитам мързеливата имаме ли вече поща с достъп до материали за подготовка и за споделяне. Аз също имам едно друго и бих го качила.

# 479
  • София
ADream, НПМГ, математическата паралелка. На второ класиране даже не е имало свободни места за момичета за паралелката с английски. Имало е за другата паралелка с немски и минимален бал 487.
Ще видим. Новият формат на НВО-то може и доста да промени статистиката следващата година.

Общи условия

Активация на акаунт