С какво ви дразнят свекървите? – 166

• 29 141
  • 752
  •   1
Отговори
# 195
  • Другата България
Аз имам дежа вю с тази история.
Чела съм я вече в темата.

# 196
Като отговарям, решавам, че се оплакват млади жени с бебета, с млади свекърви. Рядко са баби на 70-80.  И не живеят заедно, защото  ако са заедно,  и за себе си поддържат и  трева и къща. Никой не носи на оня свят нищо, остава за наследници.  Та трева се коси за час-два, не е времеемко.  Два-три пъти месечно, но от София няма да се   засилиш във Варна.                                             
За възрастен и болен човек  - според човека и  степен на помощ, някои не позволяват, други могат и  изискват, не заради помощта, а да държат наблизо своите . За контрол.
 Като се разграничат  кой какъв е  и защо такъв  е се действа.
 Нито отричане,  нито   слугуване на каприза са полезни.   
 И първо са  мъж, жена и деца, после другите.    Сега и веднага е съмнителна работа                                   

# 197
Съзнателен избор са децата, ние също сме съзнателен избор на родителите си. В моето семейство всеки помага и се грижи(се е грижил) за всеки, независимо от посоката. И мисля, че така е редно.
Иначе съм съгласна, че може и в повече да е ангажиментът, но първо това са отношения родител-дете и мъжът следва да прави преценка кога и колко. А второ-да се говори за майката на съпруг, че "се е разгащила", защото иска помощ за ремонт, е грозно и отвратително.

Последна редакция: пн, 04 авг 2025, 08:28 от Светкавица

# 198
  • Пловдив
Съзнателен избор са децата, ние също сме съзнателен избор на родителите си. В моето семейство всеки помага и се грижи(се е грижи) за всеки, независимо от посоката. И мисля, че така е редно.
Иначе съм съгласна, че може и в повече да е ангажиментът, но първо това са отношения родител-дете и мъжът следва да прави преценка кога и колко. А второ-да се говори за майката на съпруг, че "се е разгащила", защото иска помощ за ремонт, е грозно и отвратително.
Е ако свекървата го привиква половината уикенди - прекалява. И аз не бих търпяла. Ще го изпратя обратно при майка му, да си живеят заедно. Ако е един ремонт - примерно два поредни уикенда - добре. Ако е месец и отгоре уикенди - да си наема майстори.

# 199
Понеже и моя мъж почина преди три години, парите за майстори и ремонт са нещо задължително в бюджета ми. Не се захващам да правя неща от които не разбирам. Как ще тръгна да оправям ключа на бойлера, да вземе да гръмне апартамента. С ВИК то е същото, не мога да рискувам да наводня съседите. Това да се моля на този или онзи да ми го свърши, не е за мен. Парите за екскурзия или почивка са нещо незадължително, ако остане  - добре, ако не -пак добре, щом има за жизнено важно неща, света няма да свърши. Честно не разбирам хората, които пестят от майстори, за да идат на почивка, но може би така съм възпитана, на заплата първо си заделяш за храна и сметки, транспорт, разходи за поддръжка за жилището, авариен фонд -ако някой е болен, ако нещо се счупи. Чак ако няколко месеца остане излишък, може да си позволя да го похарча за нещо за душата. Не коментирам казуса, дяволът е в детайлите, дали този мъж отвреме навреме помага на майка си или през цялото време, когато не е на работа е зает с нейни поръчки. С второто предполагам, че нито една съпруга не би се съгласила.

# 200
Какво значи разгащила се, има нужда от ремонт, косене, казва на сина си. На кого да каже, двама сина има, все пак, би трябвало да има кой да и помогне.

А той вече трябва да прецени - да, не,  мога, не мога, зает съм, имам работа в къщи, да извикаме майстор. Тя щом има пари, може и да си плати, Пък и финансово да и помогне сина, ако трябва.

Щом на авторката и се вижда много, трябва да отнесе недоволството към мъжа си, свекървата си е екстра, има услужлив син, средства, развлечения...

В плацикането по света нищо лошо няма.

# 201
  • Пловдив
И не знам вие какво косите - но между края на април и средата на юли ние косим ВСЕКИ уикенд. Но си косим НИЕ, имаме трева - угаждаме си. Коси се всеки уикенд, най-много през уикенд. Който иска да има трева - коси. И ако свекървата го вика за косене.... хич не е за пренебрегване. Това е много работа.

# 202
Еми и ние така, коси мъжа ми и аз където мога, преди викахме хора, даже вземаха тревата, сега нито има на кой, да платиш нито някой иска трева.
Не може и да я зарежеш, съседи се сърдят, животни се въдят, пожароопасния е...

Тя тревата си расте, все трябва някой да я коси, обикновено е собственика, на някои места и жена може но не на всички.

Последна редакция: пн, 04 авг 2025, 08:16 от Iris04

# 203
Тя казва, че няма лошо да ходи на почивки, но не ги дава парите за майстори. Не знам дали видяхте, но го вика 2-3 пъти на СЕДМИЦА. Е тоя мъж като и работи, кога има време за семейството си?
То и на ММ майка му е в друг град, ама веднъж не го е викала за работа вкъщи - когато се видят, което е веднъж на месец-два, си прекарват времето да се видят. Ако има нужда да се свърши нещо може да иска контакти на майстори, но сама се оправя. Може да звънне за съвет.
И тя ходи по почивки и то в чужбина по няколко пъти. Мъжът й е починал. Не е прехвърлила ролята на мъжа вкъщи на сина си.
Ама разбира се, че снахата е виновна, че иска мъжът й да прекарва време с нея.
Въобще тоя мъж защо се е местил в друг дом? При мама е най-добре.

# 204
Ами него да го попита, за мен също 2-3 пъти в седмица е много, освен ако не се касае за болен човек, какъвто не е случая.

Мъжът трябва да си редуцира ангажиментите само до абсолютно необходимите, само че той май не иска,  а даже с удоволствие се заема.

# 205
В тази ситуация предпочитам свекървата все по екскурзии да ходи, та да няма време да си измисля "ремонти".

# 206
В свободното време между екскурзиите явно й играе въображението към ремонтните дейности. Но пък снахата казва, че свекървата тогава не се сещала особено за сина си. За мен си е чисто използвачество това.
Баща ми е такъв, мека Мара. Той е по майсторлъците и всякакви такива неща му се отдават. Решава нещо и се учи как да го прави. Майстори и техници у нас не съм виждала.
Обаче на леля ми мъжа й почина преди 10г. Тя освен, че се е вкопчила в синовете си (изненадааа, живеят с нея, уж в отделни къщи в един двор, ама нали се сещате как стоят нещата), ами всичко каквото има да се свърши е от баща ми. Даже не се пита удобно ли ти е, можеш ли, ИСКАШ ЛИ? Дори и пазаруванията от супермаркетите - а не е, че тя с някой от синовете си не може да го направи. Просто им е по-удобно да пътуват със служебния си автобус и веднага след работа да се приберат. Баща ми? След работа ще иде и ще им свърши каквото са решили. Мрънка, оплаква се, ама го прави. Е, кой е виновен? Според мен той.
Че не си е поставил границите.

# 207
Значи, косенето може да  е за мъж, става за кратко време. На две седмици, който иска повече - има си хора да го правят, ако не е в някоя махала в балкана.
 Помощ е веднъж, при някои  обстоятелства. Всеки ден е слугуване.
 То трева за вземане няма при редовно косене. Има колички и за жени,  аз признавам, не мога, това не съм правила, но има редовно обяви  на косачи, чистят клони, като няма кой си наемаш. За превоз - също, такси от магазина, пазаруваш за месец трайни , ежедневните се носят.
 Като не можеш да откажеш - теглиш каиша. Кой се отказва от безплатен слуга?

# 208
Тоест ако родим момчета, значи някой ден може да ги ползваме за услуги, защото сме им бърсали дупетата и сме ги приспивали?! Такъв тип родителство не го разбирам. Родила съм, за да дам живот и да възпитам човек. Ако ми трябва някой за ремонти някой ден - ще викам майстор или ще се опитвам сама, ако ми трябва някой за косене - същото. Хипотетично един мъж има няколко часа вечер и уикенда свободни. Кога да ходи да прислужва на майка си, кога да гледа семейство, кога да си почине...всеки да си гледа домакинстото. Сигурна съм, че докато той обгрижва маминка, жена му е на пангара с готвене, чистене, деца и тн. И ако това на някой му се струва нормално и в реда на нещата и то за случки по 3 пъти седмично - не знам...

# 209
  • Be realistic - plan for a miracle.
Yellow HeartYellow Heart Радвам се, че все още има хора мислещи така, че това "танто за танто" разсъждаване и тотално небезусловна любов малко ме стреснаха.
Има майки, които ползват синовете си за платоничен, сурогатен съпруг.
Обикновено в тези случаи истинският съпруг е неналичен (мързелив, тръгнал си или починал), та ролята се запълва с друго момче в семейството, в 99% това е единият син.
Всичко е до манталитет и грешни модели, да не кажа по-силна дума. Но всеки сам си преценя, разбира се.

Тоест ако родим момчета, значи някой ден може да ги ползваме за услуги, защото сме им бърсали дупетата и сме ги приспивали?! Такъв тип родителство не го разбирам. Родила съм, за да дам живот и да възпитам човек. Ако ми трябва някой за ремонти някой ден - ще викам майстор или ще се опитвам сама, ако ми трябва някой за косене - същото. Хипотетично един мъж има няколко часа вечер и уикенда свободни. Кога да ходи да прислужва на майка си, кога да гледа семейство, кога да си почине...всеки да си гледа домакинстото. Сигурна съм, че докато той обгрижва маминка, жена му е на пангара с готвене, чистене, деца и тн. И ако това на някой му се струва нормално и в реда на нещата и то за случки по 3 пъти седмично - не знам...

Общи условия

Активация на акаунт