С какво ви дразнят свекървите? – 166

• 29 513
  • 752
  •   1
Отговори
# 360
Покойната ми майка казваше: "Една майка 10 деца може да изгледа, 10 деца една майка - не могат!"
Много е сложно за една жена и да е грижовна дъщеря, и грижовна майка, когато в уравнението има малки деца и възрастни родители.
И винаги по-близо живеещото дете го отнася, дори и по-далечното да не е кофти характер.

# 361
jfjallen според мен моментът на твърдо и спокойно "Не" е пропуснат. Сега трудно ще я възприемат на сериозно. Трябва и друга стратегия- да я забележат и започнат да я отразяват.

# 362
Не мисля, че има възможност майката изведнъж да преосмисли поведението си, да прояви разбиране, да намали изискванията си. По-скоро, с напредването на възрастта и на болестите, те ще се увеличават. Затова основната задача на авторката е да се справи сама със себе си, да постави граници без да се чувства виновна.

# 363
Много съвети са дадени, авторката ги разбира и приема като правилни, но.... Нищо няма да се промени. Тя се държи така, защото има такъв характер и изградено възпитание в продължение на цял живот, а сега за няколко дни трябва да промени всичко. Ще стане, ама на куково лято! Моят коментар - дано издържи поне докато децата й заживеят самостоятелно и нямат нужда от гледане, че иначе те ще го отнесат. Това не е честно, но се случва и то не рядко.

Последна редакция: сб, 09 авг 2025, 09:33 от Ън

# 364
Тя е "избраната" да отнася.
 Да се запита защо. Вече дадох насоки. Малко емоционална съм била ,че не се разбира много, просто е  удобна ,послушна, да го кажа в прав текст.
Така налитат на удобните, но дават на другите деца в повече дори. Да има мир. И защото  послушните се справят, или така изглежда.
 Просто не правят проблеми и няма напрежение с тях.

# 365
Аз на моята майка съм й казала, че когато един човек има някакви желания, но не е способен да ги изпълни сам, а за целта му е необходима помощ от друг човек, се съобразява с възможностите му. Не може от днес за утре сутринта да се иска нещо, ми може човека да е неразположение нещо, да има вече уговорен негов си ангажимент.
Не стана от един път, но след няколко обяснения с назидателен тон го разбра и вече се обажда няколко дена предварително и пита удобно ли ми е.

# 366
Тя е "избраната" да отнася.
 Да се запита защо
. Вече дадох насоки. Малко емоционална съм била ,че не се разбира много, просто е  удобна ,послушна, да го кажа в прав текст.
Така налитат на удобните, но дават на другите деца в повече дори. Да има мир. И защото  послушните се справят, или така изглежда.
 Просто не правят проблеми и няма напрежение с тях.
Защото е различен натюрел и характер, съответно не умее да отказва и казва "не". Това пък е защото чувства вина ако им откаже. Това е  изграден фундамент в отношенията и само с желание не се променя или много трудно. За това психолог може да е полезен да се отработи вината, оттам другото да се поразплете.
Аналогичен типаж съм и говоря от личен опит.

# 367
И аз. Бях. Знам от първа ръка.

# 368
Така...не искам да разпалвам пак огъня обаче...опитах , но не ми се получава. Опитах да обясня всичко, но отговорът беше, че докато са живи кучета ще има и те са ми предплатили всичко, което правя,като ми са дали апартамент и къща. На мен било повече и затова аз съм тичала повече. ( Не повече, аз тичам за всичко). Да съм кажела, че не искам и те щели да се молят на хората. Да съм била спокойна , защото скоро ще се отърва от тях. Чувствам се още по-зле след разговора. Ако наистина някой почине, наистина не знам. На тях наистина не им остава много.

# 369
Не искам да съм груба, но какво значи "ако някой почине".  Не знам някой да живее вечно. Такъв е естествения порядък  - всички ще умрем.
Майка ми казваше, че така е редно - родителите да си отиват преди децата. Другото е по-лошо и жестоко.
И в тоя ред на мисли, осъзнай се, че имаш деца.
Ако някой от родителите ти умре, ти и сестра ти ще останете сираци, ама възрастни хора.
Но ако с теб стане нещо, знаеш ли какво ще стане с твоите деца? С тоя баща работохолик ще ги подхвърлят насам натам.
Вземи работи с психолог, дано най-накроя проумееш, че от егоизъм и инат не се умира, а страдат близките хора.

# 370
  • Be realistic - plan for a miracle.
Incantrix, това са многоооо токсични хора със силно изразен нарцисизъм - по учебник. Отмятат всички квадратчета, могат да се диагностицират с въпросното разстройство само от описанието на поведението им, което си сложила в поста си.
Съжалявам, че си в тази ситуация. Но трябва да прекъснеш "пъпната връв". Крайно време е да избереш себе си - и без вина. Най-отровното нещо, което можем да си причиним е вината. А те ти я набиват на щедри порции. Направо и аз се разгневих четейки нищожното, не - несъществуващо съобразяване и грижа за собственото им дете. ТИ важна ли си им изобщо? Биха ли искали да си добре? Важно ли им е да се чувстваш щастлива и да си здрава, най-вече? Тези въпроси са риторични... надявам се да си ги зададеш вътрешно и след като си дадеш отговорите, да продължиш напред по нов начин. С граници. Жизненоважно ти е! Пази се... и успех!

# 371
Просто успяха да ме разплачат и то много. Нещата които ми наговори много ме засегнаха.Чувствам се много зле, наистина.

# 372
Просто успяха да ме разплачат и то много. Нещата които ми наговори много ме засегнаха.Чувствам се много зле, наистина.
Задай си въпроса ти би ли постъпила така с твоите деца? Отговори си честно това нормални родители ли са. В имот от преписан от тях ли живееш? Ако да има ли къде да се изнесете? Аз лично бих им хвърлила ключовете и да се оправят. Особено след този токсичен разговор.

# 373
  • София
Само да кажа, че това е тема да свекървите. За.отрвните родители има друга. Става и за "Въпроси всякакви", може и отделна.

# 374
  • Варна
Що не пробваш да не им вдигаш телефона 1-2 седмици?

Общи условия

Активация на акаунт