Седмокласна Изпитна 21.07 - 27.07 Второ класиране!

• 61 278
  • 1 371
  •   1
Отговори
# 570
Абе и по мат бая разплакани момчета също имаше при нас поне .
Да се твърди че щом е момче и мат му е в кръвта...мнеее...няма такжва нещо изобщо.

# 571
Аз пък не разбирам каква е тази омраза към мъжете.  И каква е гаранцията, че ако няма квоти ще е същия минимален бал като ня въпросното момче и задължително ще влезе дадено момиче. Тази фиксация в дадено училище не е здравословна.

# 572
Момичетата узряват по-рано и имат по-добри езикови и комуникативни умения, заради по-силната връзка между мозъчните полукълба. Момчетата показват по-добро пространствено мислене и склонност към риск заради засилена активност в едно полукълбо, но често имат проблеми с внимание и дисциплина в ранна възраст. С времето обаче част от тези разлики се изравняват - особено в самоконтрола, езика и училищните резултати. Все пак биологията не изчезва – хормоните и структурата на мозъка си остават различни и влияят на стила на учене и поведение.
Най-важни обаче, си остават усилията и мотивацията на всеки човек.
Видно от резултатите, повечето  момичетата полагат повече усилия и са по-мотивирани от повечето момчета.

# 573
Боряна, прочете ли горната схема? Не си я разбрала явно.Точно, че без квоти Мин. бал ще е по-висок, защото няма да има момчета с толкова нисък резултат (както е обикновено, не навсякъде, разбира се)

Последна редакция: вт, 22 юли 2025, 22:48 от bubanka

# 574
  • София
Абе и по мат бая разплакани момчета също имаше при нас поне .
Да се твърди че щом е момче и мат му е в кръвта...мнеее...няма такжва нещо изобщо.

Според мен може заслужено да се каже, че за повечето момичета МАТ е по-стресиращ и психологически шокиращ отколкото за момчетата БЕЛ е такъв.
За момчетата БЕЛ - тук-там ще сгрешат, защото не са назубрили, ще пропуснат някои моменти в преразказа и подсвирквайки ще излезнат. В резултат ще загубят 5.5 точки средно повече от момичетата по БЕЛ
При момичетата по МАТ има следния ефект - виждане на задача, шок, треперене, самоуспокоение, насълзяване, борба, друга задача, втори шок и т.н. И така, в края на тези 3 часа не се знае, дали съответно момичетата ще излезнат с някакъв що годе добър резултат адекватен на техните реални знания от НВО по МАТ.

Но, какво да се прави, живот.. ясно е, че и едните и другите си имат своите трудности. Не искам в никакъв случай да казвам как на едните им е лесно, на другите трудно, едните страдат, другите го карат леката. Просто изразявам моите наблюдения.

Моята статистистика от родители наоколо за тази година това показва. Това, което чета тук в темите от тази година за HBO МАТ и БЕЛ също се препокрива донякъде.

# 575
  • София
Моите наблюдения и статистика са различни. И при двете ми дъщери мат е по-силният предмет. При много от съученичките им също. Нищо подобно от описания ефект не предизвикват задачите у тях.

# 576
Не обичам да бъдат подценявани както момчетата, така и момичетата. Първите може би имат повече проблем с концентрацията, вторите с психиката, но в крайна сметка всичко е до дете. Моята девойка показа характер, въпреки че е момиче, а стресът беше убийствен, за нея план Б нямаше. Едно единствено желание и това е. Като включим и цял март месец пропуснат, без училище, заради сериозни здравословни проблеми, от които още се възстановява, хич не и беше лесно.

# 577
Като ви чета, направо взех да подкрепям Стаматов за интегрирания изпит.
Излиза, че хората се измерват само с БЕЛ и математика Simple Smile

# 578
Моите наблюдения и статистика са различни. И при двете ми дъщери мат е по-силният предмет. При много от съученичките им също. Нищо подобно от описания ефект не предизвикват задачите у тях.
Моята, голямата също е перфектна по Мат. Бел също й е силен, но хич не обича Литературата и основно тя я спъва.

# 579
Май всички, които обичаме МАТ, не обичаме литературата Simple Smile

# 580
Странно, но моето момиче, което сега ще е 4 клас обожава математиката. Ходи на някаква допълнителна в училище, където са избрани деца на които им харесва. Ходи на програмиране и другата година я записах в изимат, защото пожела. БЕЛ и е скучен. Чете много книги и тя като батко си, но и е скучно в училище.
Наборът има повече по БЕЛ, въпреки че МАТ му е силата. Бал имаше и за езикова като на момиче. В неговия клас 2 момчета са с най-високите резултати. Училището е квартално в краен квартал. Резултатите на момичетата са като средните за София. Та тези обобщения и класификации по полов признак кой какъв бил нещо са ми странни.
Само с едно съм съгласна. Щерката по малко трябва да се контролира. Някак знае, че нещото трябва да се направи и си го прави, докато брат и ако не му е интересно става буря докато седне да учи. В дългосрочен план не е ясно коя стратегия е по-печеливша.

# 581
  • София
Аз също се притеснявам от женско царство в университетите. Повече, отколкото в гимназията. Но тези пусти мъже все към ИТ ги тегли, не щат да се пробват медицина, архитектура. А жени в технически университети без квоти са живи да ги ожали човек. Така че за мен трябва да има квоти навсякъде в университетите, да им натресат във ФМИ малко моми на онези монаси и сектанти там, да се смирят, а в останалите университети да отидат достатъчно мъже, да има за кой да се омъжи човек. Разбирам образование, ама трябва и да се живее

Ааа не е толкова зле във ФМИ, има си моми, по-малко от мъжете, но има. И защото са кът, ухажори бол, аз моя от там го забърсах, ама не прилича на монах и сектант. Има и такива де, но голямата част от тях са страхотни добряци. Преродих се направо във ФМИ от кокошарника в ЕГ-то.
Вярно, че карах магистратура във ФМИ, но всъщност всички бяхме жени, имахме един мъж за разкош 🤭

# 582
Е то зависи от специалността. В моята имаше основно мъже Blush Явно не е имало квоти Grinning

# 583
От написаните психопортрети тук установих, че най-им е гадно на момичетата с развити по момчешки полукълба, които са добри по математика и не толкова по бел. Хем не си дават зор по второто, хем нямат от какви квоти да се възползват.

# 584
Май всички, които обичаме МАТ, не обичаме литературата Simple Smile
Аз я обичам. Има хора на които им върви и мат и литература. Само че, НВО нищо общо няма с литературата.
И за задачи по мат съм ревала, ама от яд, че не мога да  реша някои. Порева си малко, тресна нещо, пък пак седна и си блъскам главата, докато я реша. Това е част от забавлението.
Математиката ми вървеше и българският ми вървеше, пък съм жена, много странно как стават тези работи. Тези обобщаващи клишета как жените такива, мъжете онакива, за мен показват тесногръдие.
И за квотите в университетите. Няма нужда да ходиш в университет, за да се жениш, майтапих се, това е тежка работа, да си търсиш за кой да се жениш. Но не мога да си представя студентските си години да прекарам някъде, където има само жени или само мъже, страшна скука е това, освен учене на професия, трябва да има и забавление, да е весело, да има купон. Но все пак търсенето на баланс не бива да е и самоцел. Най-трудното нещо е именно това, да се намери баланса.

Последна редакция: ср, 23 юли 2025, 01:59 от Априлски душ

Общи условия

Активация на акаунт