Седмокласна Изпитна 21.07 - 27.07 Второ класиране!

• 61 224
  • 1 371
  •   1
Отговори
# 435
Следя ви от скоро, тъй като направих една страничка, целяща да обхване цялата кампания по прием в гимназиите в София и да даде възможност за ориентиране чрез реални, обогатени и систематизирани данни, които РУО пуска.

Та, току-що обработих и качих второто класиране за София и следейки разгорещения дебат и многото емоции, надявам се да Ви бъде полезна на всички.
https://www.infopriem.fyi/klasiraniya-svobodni-mesta/

Hands Thumbsup Успех!
БГ татко, свършили сте голяма работа, но искам да обърна внимание, че класирането по място спрямо предходна година/години за хора, които не разбират как работи тази статистика е доста заблуждаваща. Такива хора не отчитат, че при по-ниски резултати по математика, паралелките в които се удвоява и утроява математиката(изключвам СМГ, където кандидатстват най-силните математици) ще изглежда, че бележат голям спад, а тези в които се утроява БЕЛ- ще има значително покачване. Погледнете, например 7-мо СУ - паралелката с 3хБЕЛ бележи възход, другите - или няма промян, или има спад. И не само това училище. Това не е реална класация, не само заради това, но и заради различните балообразуващи предмети, които се вземат от дипломата. Това е все едно да направиш класация по точки и място между състезаващи се в ралични спортове.Единствената обективна класация е между паралелки, които се състезват с едни и същи балообразуващи оценки.
За мен мястото в общото класиране не е толкова важно, както не е толкова важно, дали дететето ще учи например в 31 СУ или 32 СУ, където баловете се различават с няколко точки, а и ако съм честна, единственото, което ме интересува е децата да не са в най-слабите училища, в които учителите са вдигнали ръце и да са в баласирани паралелки(да не са две момчета или момичета в класа), но доста хора се ориентират по тези класации и им отдават огромно значение. Мисля, че би било добре към инструмента да се добави и кратко разяснение.

# 436
След като минах миналата година кандидат-студентската кампания за Медицинския университет с голямата ми дъщеря,а тази година също съм пряк свидетел на КСК на щерките на приятели, съм категорично против квотите в университетите.

За квотите в гимназиален етап съм ОК.
За медицина абсолютно трябва да има квоти. Как си представяте ортопеди, психиатри и хирурзи само жени? За някои клиники трябват физическа и психическа сила, която мъжете притежават в доста по-голяма степен от жените. Така че нека не си пожелаваме медицина само от жени, за всяка друга специалност съм съгласна.

# 437
  • София
И аз съм "за" квотите, защото ако сега свикнат да се делят, после това разделение може да продължи, а според мен това е много лошо. Трябва да има баланс.

# 438
Аз съм на мнение, че не можеш да наложиш насила общуване с квоти.
Хората имат различен темперамент, различно усещане за взаимоотношения и търсят сходни до тях личности, с които да общуват. Какво ми гарантира, че като съм в клас с квоти, аз ще си контактувам с всичко по равно, а няма да го правя само с момчета, ако съм момиче и обратното?
Сега като възрастни броите ли си колко приятели имате от единя пол и колко от другия и дали са по равен брой иначе нарушавате баланса?

# 439
Какво е разпределението по полове в смг?

За Туес превеса на мъжко присъствие може да се дължи и на разликата в интереса към този тип специалности. Тя до голяма степен се запазва и след това в университета и реализацията.

Междудругото когато аз кандидатствах в ТУ имаше квоти(сега не знам как е), които по-скоро за тези специалности бяха в ущърб на мъжете, не на жените.

шмърциплянку, не е въпрос само на общуване.

# 440
шмърциплянку, не е въпрос само на общуване.
А на какво?
До сега само този аргумент срещнах "за" квотите - на тази възраст имали нужда от общуване с противоположния пол. Друго като аргумент "за" квотите не съм видяла, но може и да съм пропуснала.

# 441
Много е грешно схващането, че квотата иска да гарантира на някого да бъде приет с нисък бал! Че за какво им е на училищата нискобалови деца? Всеки учител иска да работи с високобалови деца, мотивирани, знаещи, старателни.

Квотата иска да гарантира, че няма превес на един пол и да бъде набедена за "женска" или "мъжка" паралелка. Тръгне ли ти имидж, край. Например в Елисавета Вазова, която е толкова модерно да се дискутира, и до ден днешен се знае, че е женско училище и по тази причина момчета от тазгодишните седмокласници не желаеха да се поробват там. Въпреки квотите. Страх ги е, че ще им се подиграват. Ще трябва да минат няколко години да се види, че нещата са регулирани. Както казват някои женски майки - самите момичета не искат да бъдат в женски класове.
Именно от това бягат и езиковите гимназии и както виждаме стратегията им е правилна, защото баловете растат. Ако бяха девически, нямаше да се вдига толкова. Директорите си знаят интереса. Изобщо не ги интересува кой ще се чувства, че имал предимство. Важно е да има баланс и търсенето да расте. Учители също се намират по-лесно за балансирани класове. Не забравяйте, че и учителите са фактор.
Квотите са уравнение с много събираеми, не е толкова проста сметка. И най-значимите събираеми са качеството на образованието и качеството на учителите, както и мотивацията (не баловете, но те са все пак показател за мотивация) на учениците.

Последна редакция: вт, 22 юли 2025, 13:40 от Shushi2

# 442
С малко закъснение по въпроса с квотите - категорично против съм да ги има. Това е дискриминация от всяка гледна точка. .... и за протокола имам двама сина и една дъщеря!  Дискриминацията започва още от детска възраст и продължава после цял живот.

# 443
  • София

За медицина абсолютно трябва да има квоти. Как си представяте ортопеди, психиатри и хирурзи само жени? За някои клиники трябват физическа и психическа сила, която мъжете притежават в доста по-голяма степен от жените. Така че нека не си пожелаваме медицина само от жени, за всяка друга специалност съм съгласна.
AKO няма квоти, момчетата ще се напънат повечко , нищо не им липсва, и ще изкарат такъв бал, какъвто и кандидат-медичките, че даже и по-висок . Докато сега им е  широко около врата и знаят, че и с по-малко усилия, и със значително по-нисък бал са вътре. Докато за някакви стотни момиче с отлични оценки и с мнооого по-висок бал  от приети момчета остава навън  и опциите  са две - или  следващата година кандидатства пак, или  отива платено (ако има кой да му плаща баснословните такси 6 поредни години, разбира се).. Няма ли квоти, пак ще има мъже и за бъдещи ортопеди, и за бъдещи  хирурзи. Просто ще трябва малко повече зор да си дадат младежите на старта  с цел прием...Как извън БГ приемът за медици е без квоти, пък има толкова мъже лекари? Да не говорим, че е нужно и малко разчупване на стереотипите.. Преди време  точно това пак се коментираше в друга тема и тогава споделих, че в Швейцария има  специална организация,  стимулираща жени да специализират именно ортопедия. Две от създателките й са на ръководни позиции в  клиника по ортопедия във Fribourg,а  в самата клиника работят  общо 23 жени-ортопеди. Значи може Simple Smile. Какво остава пък за хирурзи..

Последна редакция: вт, 22 юли 2025, 13:47 от Просто русалка

# 444
Само да кажа за дискриминацията. За дискриминацията над жените, повече от 50 процента вина носят жените. Това по мои наблюдения. За дискриминацията над мъже, ако има такава, защото не съм я усетила, понеже у нас и мухите са женски, ще питам благоверния кой е виновен

# 445
Само да кажа за дискриминацията. За дискриминацията над жените, повече от 50 процента вина носят жените. Това по мои наблюдения. За дискриминацията над мъже, ако има такава, защото не съм я усетила, ще питам благоверния кой е виновен
И то по същата причина, поради която жените избягват девическите класове...

# 446
След като минах миналата година кандидат-студентската кампания за Медицинския университет с голямата ми дъщеря,а тази година също съм пряк свидетел на КСК на щерките на приятели, съм категорично против квотите в университетите.

За квотите в гимназиален етап съм ОК.

Нека си пожелаем за в бъдеще да ни лекуват лекари, които са учили и са печелили конкурси и  специализации в сравнение с други БЕЗ оглед на пола! Няма специалност, която да не може да се практикува и от жени и мъже.
И ортопедия и хирургия може да се практикува от жени. Психическата сила е индивидуална и не е полово свързана. А съвременната ортопедия далече на е тази,която беше преди 10 години, че да изисква  такава физическа сила!

# 447
  • София
Някой запознат ли е? В други държави има ли квоти? Защо в АК има каквоти? Имало ли е там дискусия в годините, ако някой е запознат?

# 448
Скрит текст:
Просто като гледате свободните места си бройте само общи + момичета или общи + момчета, в зависимост от това какво ви е детето.

И за не ме нахейтите сега ще кажа, че имам и момиче, на което му предстои кандидатстване. Сега когато кандидатствахме с момчето бях скрила баловете за момичета, така че той дори не знае, че някъде са по-високи. На нея мисля да скрия мъжете.
Големите разлики са при типично желани езици и паралелки от жени. В НЕГ, 73-то, ТБГ например са почти еднакви въпреки квотите.

Как се крие нещо (визирам баловете), което е в публичното пространство и има свободен достъп? На 13-14г са достатъчно големи и интелигентни да стигнат до тази информация сами.

# 449
Предполагам, че жената е свалила файловете и ги показва вкъщи на детето като премахва излишните колони.
Така правя и аз, само че ги премахвам в присъствието на детето, защото то няма нерви и желание да гледа огромни таблици, а само нужната информация.
Пък дали децата й ще видят цялата таблица... Децата не си ги търсят сами, защото не знаят, че има нещо скрито и не ги интересува освен това.

Общи условия

Активация на акаунт