Седмокласна Изпитна 21.07 - 27.07 Второ класиране!

• 61 219
  • 1 371
  •   1
Отговори
# 420
След като минах миналата година кандидат-студентската кампания за Медицинския университет с голямата ми дъщеря,а тази година също съм пряк свидетел на КСК на щерките на приятели, съм категорично против квотите в университетите.

За квотите в гимназиален етап съм ОК.

# 421
Не е "нечестно". Усилието и възможността на едно средностатистическо момче да изкара бал Х е колкото за едно средностатистическо момиче да изкара Х+20.
И не, не е мързел - фаза на развитие е.

Глупости са това за мен. Пълни при това.
Моят тиквеник как изкара бал по-висок от най-голямата читанка и първа отличничка в класа...
Не обичав обобщения. Децата са различни и всеки случай си е сом за себе си.
Да..има статистика..на тя не помага на всеки защота всяко дете е различно.
+1.
Как пък не я хваща тази фаза младежите в СМГ, НПМГ...

Момчетата и момичетата винаги са се намирали и ще се намират и в компании и за гаджета и за всичко.

# 422
Направо е обидно да се изкарват момчетата бавноразвиващи се.

# 423
  • София
То е ясно, че всяко дете е различно, но от статистиката на РУО за всеки град може да се види как за всяка стойност на БЕЛ+МАТ момичетата са винаги повече.
Т.е. ако момче е със 180т, ще има примерно 50 момчета и 60 момичета с повече точки. Надолу ножицата се разкрачва: за момче със 170т ще има 1100 момчета и 1500 момичета с повече точки. Това са 400 момичета, което прави 15 желани паралелки, в които момчето няма да може да влезе.

Ако махнат квотите, Вълчев трябва да помисли за момчешки езикови, защото сегашните ще станат девически.

Е, ся, никой не казва, че са бавноразвиващи се, просто по-бавно се развиват. Не правите ли разликата. Момичетата знаят какво искат да учат и си следват целите, а момчетата изобщо не разбират какво ги ръчкаме за някакви си училища.

# 424
Интересно би било да чуем мнението на майки на момичета за квотите. Въпреки че аз самата имам син, смятам за много нечестно подобно разпределение. Склонността към интригантство и конфликти не е полово обусловено по мои наблюдения.
И преди това съм изказвала негативното си мнение по отношение на квотите и то предимно, защото ги смятам за несправедливи.
Иначе аз моята дъщеря я записах в училище без квоти, в мъжки клас. Ако са 5 момичета в класа ще си е постижение. Grinning
Но тя си предпочита и мъжки клас, де.

# 425
То е ясно, че всяко дете е различно, но от статистиката на РУО за всеки град може да се види как за всяка стойност на БЕЛ+МАТ момичетата са винаги повече.
Т.е. ако момче е със 180т, ще има примерно 50 момчета и 60 момичета с повече точки. Надолу ножицата се разкрачва: за момче със 170т ще има 1100 момчета и 1500 момичета с повече точки. Това са 400 момичета, което прави 15 желани паралелки, в които момчето няма да може да влезе.

Ако махнат квотите, Вълчев трябва да помисли за момчешки езикови, защото сегашните ще станат девически.

Е, ся, никой не казва, че са бавноразвиващи се, просто по-бавно се развиват. Не правите ли разликата. Момичетата знаят какво искат да учат и си следват целите, а момчетата изобщо не разбират какво ги ръчкаме за някакви си училища.
Това не означава, че се развиват по-бавно.
Аз знам за много момчета, които много добре знаят какво искат и се бореха здраво през годината.
И за също толкова момичета, за които беше поредната безметежна година.

Освен това много добре знаете как се гледа масово на жените в трудоспособна възраст...

# 426
Те и за университета още не са съзрели..... та и там има квоти.

# 427
Скрит текст:
Не е "нечестно". Усилието и възможността на едно средностатистическо момче да изкара бал Х е колкото за едно средностатистическо момиче да изкара Х+20.
И не, не е мързел - фаза на развитие е.

Моят тиквеник как изкара бал по-висок от най-голямата читанка и първа отличничка в класа...
Не обичав обобщения. Децата са различни и всеки случай си е сом за себе си.
Да..има статистика..на тя не помага на всеки защота всяко дете е различно.

Рядко отговарям на такива постинги с квалификации като:
Цитат
, но да приемем, че е въпрос на емоционална позиция, а не на отношение и липса на уважителен тон.

Няма обобщения, има научни изследвания. За да не съм голословна, ето ако ти се чете:
https://www.apa.org/monitor/2022/07/feature-neuroscience-teen-brain
https://www.apa.org/pubs/books/child-adolescent-development-cult … ample-chapter.pdf

Разликите са средни тенденции, а не универсални правила. Има много момчета, които се развиват по-бързо от момичетата в определени области, и обратно. Индивидуалните различия водят до ситуации, в които момчета се справят забележимо по-добре в тази възраст.

Допълвам се - не са бавноразвиващи се, а различно в етапите на биологичен, емоционален и когнитивен аспект.  В по-късен етап надминават в развитието си част от "отличничките" Simple Smile

Последна редакция: вт, 22 юли 2025, 13:05 от gato

# 428
Само да кажа, че след три години няма да са само момчета в СМГ. Досега момичетата не ги юркаха да учат по математика, защото беше ясно, че в седми могат да влязат в МГ ако искат и им спестяваха зора. Но сега при залог да не държат НВО и сигурно местенце, ще хукнат и момиченцата по курсове още от първи клас и ще се разбере, аджеба, могат ли я математиката или не. Да няма изненадани накрая и да не се наложи и там, в СМГ,  в пети клас спешно да въвеждат квоти

# 429
Абе те може да се оправят социално по-добре, ама който си има акъл, си го има независимо от пола.

ПС..да квалифицираш нещо като глупост не е обидно, защото не се квалифицира написалият го. Правете разлика.

# 430
Само да кажа, че след три години няма да са само момчета в СМГ. Досега момичетата не ги юркаха да учат по математика, защото беше ясно, че в седми могат да влязат в МГ ако искат и им спестяваха зора. Но сега при залог да не държат НВО и сигурно местенце, ще хукнат и момиченцата по курсове още от първи клас и ще се разбере, аджеба, могат ли я математиката или не. Да няма изненадани накрая и да не се наложи и там, в СМГ,  в пети клас спешно да въвеждат квоти

Това не се бях замислила, съдейки по себе си, аз наистина разсъждавах така и оставих детето на спокойствие 4 клас. Обаче, ако я бях натирила да си седне на задника и да я научи тая състезателна математика, може би щеше да влезе в СМГ. Момичетата са доста по-ученолюбиви като цяло и по-лесно се поддават на натиск. С повечко учене са компенсирали липсата на афинитет и особен талант. Не казвам, че щях да го направя, но определено залогът се вдига. Поне за ПЧМГ щях да я натисна повечко.

Последна редакция: вт, 22 юли 2025, 13:14 от slaveia84

# 431
  • Стара Загора
Абе хора, какви са тези безумни теми! Как изобщо имате сили за тях!
Аз съм доволна, класирането за нас беше страхотно. Благодаря на клакьорите срещу руския, че прецакаха прогнозата на Санака. Така и ние успяхме да се доберем до супер училище 😉. Много се радвам, че 7 клас за мен е в миналото и с двете деца!
Вече съм с коктейл в ръка. Наборът записан, баткото приет и записан в уни...даже квартира намерихме и резервирахме...вчера....прибирахме се когато беше пожарът! Няма такава идиотия човешка....сами сме си виновни..
Вече мисля малко да попия, че тази комбинация с който се явих тази година / 7-ми и 12-ти клас/: ми стопи нервната система от притесниние.
Наздраве от мен и успех на тези, които ще продължат за трето и честито на тези от второ класиране.

# 432
Момичета, сами потвърждавате тезата, че няма нужда от квоти, а само от способности и резултати.
Квотите са средство да се гарантира, че даден пол ще успее да се класира някъде (като не успее по резултати Grinning)

# 433
И с този закон всичко опира до проста сметка. Преди в София кандидатстваха около 1000 деца в четвърти клас за СМГ от около 12000 набори. Сега,  още тази година ще кандидатства поне 6000, защото могат да спестят НВО в седми и залогът се качи до небесата. Това прави шест пъти увеличаване на курсовете и частните уроци за малките, а които не влязат, ще плащат пак и в седми плюс допълнителна математика, за да се вредят след отделен изпит, ако има места в СМГ за осми клас.

# 434
  • София
Моето момиче кандидатства с рисуване към МОН, а това са доста малко училища.
Не сме гледали тоалетни, квоти, дворове и какво ли още не, дето се спомена, фокусирахме се върху специалностите.
Накрая все пак погледнахме и времето за път, т.к. имаше училище на час и половина от нас.
Днес я записахме по второ желаниез т.к. не ѝ стигна балът да се качи до първо желание.
Аз се чудех дали е добре така, тя беше доволна, че е в топ3 от желанията си, а денят се изпъстри с толкова много знаци, че вече и аз съм спокойна, че Съдбата я е пратила на точното място за нея. Дано съм права.
Очакваме смяна на статуса в системата и ще празнуваме с чисто сърце.

Успех на всички, които продължават с класиранията 🤞

Общи условия

Активация на акаунт