Седмокласна Изпитна 21.07 - 27.07 Второ класиране!

• 61 221
  • 1 371
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Казвала съм го многократно, включително в тази тема. И бях за квотите доста преди синът ми да стигне до 7-ми клас. Дъщерите ми също са за квотите. Никоя от тях не искаше да учи в женско училище.

# 406
Просто като гледате свободните места си бройте само общи + момичета или общи + момчета, в зависимост от това какво ви е детето.

И за не ме нахейтите сега ще кажа, че имам и момиче, на което му предстои кандидатстване. Сега когато кандидатствахме с момчето бях скрила баловете за момичета, така че той дори не знае, че някъде са по-високи. На нея мисля да скрия мъжете.
Големите разлики са при типично желани езици и паралелки от жени. В НЕГ, 73-то, ТБГ например са почти еднакви въпреки квотите.

# 407
На какъв принцип се решава къде да има квоти? В по-“мъжки” ориентираните училища защо няма квоти?

# 408
Аз съм за квотите. Тези деца не са в лаборатория и не всичко в живота е учене. Как може да мислите, че момчетата заемат места на момичетата...
Преди всичко това са деца и им трябва социален живот, те навлизат във възраст, в която ще е полезно да общуват с деца от другия пол. Нито харесвам само момчешки класове, нито само момичешки...

Последна редакция: вт, 22 юли 2025, 18:49 от jiji_bs

# 409
Моето момче има бал над минималния за класиране на момичета за желаната паралелка още на първо класиране.
Въпреки това, отчетохме като част от позитивите за тази паралелка точно наличието на квоти. Смятам, че е добре за децата в тази възраст да са в смесена среда, а не приоритетно мъжка или женска.
Имайки предвид развитието на децата в тази възраст и разликата за различните полове, квотите са не само нужни, но и справедливи.
За университет не трябва да има квоти, тъй като вече нивото на зрялост е различно и всеки има шанс, ако не през годината на завършване на средно образование, то следващата да се класира за желаната специалност.

# 410
  • София
Моето настояваше за момичета, та написа и езикови гимназии заради квотите, макар да не искаше такива.
Хубави училища като ТУЕС и Джон Атанасов отпаднаха от желанията заради това.

И момичетата страдат, ако си нямат момчета. В 35то, 22ро, 127мо има такива класове. То само като се види бала на 22ро и е ясно, че момче трудно ще се класира там.

# 411
Като цяло съм съгласна, че в настоящия вид за момичета е по-трудно в елитните гимназии, но все пак има места, където  квотата дава предимство на жените:
НАЦИОНАЛНА ТЪРГОВСКО - БАНКОВА ГИМНАЗИЯ   Електронна търговия - АЕ интензивно, ИЕ   мъже413.5   жени410
НАЦИОНАЛНА ТЪРГОВСКО - БАНКОВА ГИМНАЗИЯ   Икономическа информатика - АЕ интензивно, ИЕ   мъже413   жени406
121 СРЕДНО УЧИЛИЩЕ "ГЕОРГИ ИЗМИРЛИЕВ"   Софтуерни и хардуерни науки - АЕ; ИЕ   354.5   323.5
И все пак традиционно мъжки са техникуми като Хенри Форд, Ломоносов, Попов. Ако имаше там квоти, щеше да е по-добре за онези дами, които искат, но не смеят да отидат, защото ще са единствена жена при 20 + мъже.
Според мен те не слагат квоти, защото при тях няма наплив и ще им останат свободни женски места. Липсата на квота им дава шанс да си запълнят бройките. Било то и само с мъже.

Квотите според мен са хубава практика и дава шанс да се включат хора от другия пол, без предразсъдъци. За съжаление на практика квотите функционират само при високобалови гимназии, където е сигурно, че местата ще бъдат заети. Заради това се изкривяват нещата. Просто "мъжките" специалности са нискобалови повечето (освен математика и програмиране).
А от наблюденията на тазгодишните файлове забелязвам, че и без това в СМГ и НПМГ момичетата са с по-високи балове от момчетата, така че излиза, че не е нужна квота, за да чакат шанс за по-нисък бал. Има отлични момичета и там. Но нямам информация в паралелките дали са голям брой жени или сравнително равно.

Да не забравяме и стигмата - мъж в женска паралелка е "женчо", а жена в мъжка е "браво, ти си силна жена". Така че в традиционно мъжките по-често се случва да дойде жена, докато обратното без квоти няма как да стане.

# 412
  • София
Не знам, за дъщеря ми търсих профилирана  паралелка, не професионална, с горе-долу балансирано съотношение, в основното училище така се стекоха нещата, имаше момичета трарторки, заради ковид, дълго време онлайн, не можа да стане сплотен клас, може би класната пети седми клас не се справи, нищо, сега се надяваме да е по-добре

# 413
Здравейте.Имам нужда от малко ориентиране за третото класиране.Обмисляме(аз и детето) дали да участва на трето,на второ класиране не мръдна нагоре,а сегашния вариант е нежелан.Та въпросът ми е след записване по второ класиране се обявяват свободните места не само по паралелки ,но и съответната бройка свободни места в дадена паралелка?Както и това се вижда къде?В страницата на infopriem.bg предполагам,но къде точно...

# 414
Ок съм да има квоти навсякъде. В този период на "изоставане" и незрялост на момчетиите явно е добре да има баланс при разпределението. Иначе ще бъдат женски класове и тук там, някое момче, а надолу по веригата ще са смесени. Да, нечестно е за девойките, съгласна съм. Не отричам, че момчета влизат с по- ниски балове, но досега не съм го мислела по този начин. От тук разбирам за тази нагласа и негативно отношение към това, че видиш ли момчетата не трябва да си дават зор. За нас това не е било фактор, зорът сме си го давали на равни начала и кой колкото може. Синко се класира в 22-ро, но нямам информация за броя на девойките. Ще треперим Wink

# 415
  • София
Свободните места /бройки по паралелки, вкл. и по квоти/ се обявяват на сайта на съответното РУО. В инфоприем при попълване на заявлението за трето класиране ще излязат само паралелките със свободни места.

# 416
  • София
Като майка на момче в ЕГ с квоти, определено бих го избрала и за по-малкото ми дете момиче. Както е написала gato децата работят по проекти в групи и излизат след училище в смесена среда, което е важно според мен в тази възраст. И това за ощетяването на момичетата някак ми е странно, предвид, че в класа на сина ми има само 3 момичета с успех над неговия ... с което искам да кажа, че нивото и на двата пола е горе-долу еднакво.

# 417
Не е "нечестно". Усилието и възможността на едно средностатистическо момче да изкара бал Х е колкото за едно средностатистическо момиче да изкара Х+20.
И не, не е мързел - фаза на развитие е.

# 418
Не е "нечестно". Усилието и възможността на едно средностатистическо момче да изкара бал Х е колкото за едно средностатистическо момиче да изкара Х+20.
И не, не е мързел - фаза на развитие е.

Глупости са това за мен. Пълни при това.
Моят тиквеник как изкара бал по-висок от най-голямата читанка и първа отличничка в класа...
Не обичам обобщения. Децата са различни и всеки случай си е сам за себе си.
Да..има статистика..на тя не помага на всеки защото всяко дете е различно.

Последна редакция: вт, 22 юли 2025, 13:35 от teta75

# 419
  • Куциндрел
Аз не познавам мъж, който да страда, че е попаднал сред повече жени. Сега все още са в началото на пубертета, кой го е треснал тестостерона, кой не, но след 2 години всички ще искат да има повече момичета около тях.

Общи условия

Активация на акаунт