Седмокласна Изпитна 21.07 - 27.07 Второ класиране!

• 61 225
  • 1 371
  •   1
Отговори
# 390
Аз също предпочитам да са поравно или почти по равно раззпределени девойките и младежите в един клас. Но пък каквото такова.

Смяна на профил - само ако се освободи място след началото на учебната година. Сега няма как. .. освен да играете на трето и четвърто класиране.

# 391
  • София
Много интересни претенции, все едно за първи път чувате, че като цяло има специалности и езици, които са по-предпочитани от момичета и такива, които са предпочитани от момчета. 🙂 Трябвало е предварително да се поинтересувате. В езикови, икономически училища, такива по дизайн и хранене - ако няма квоти са с преобладаващо момичета.

# 392
  • у дома
Детето ми в гимназията  беше в клас 18 момчета на 8 момичета-не е имало никакви проблеми,за обратното съотношение не знам.
Иначе първи и втори пп се променят само със смяна на паралелката и то до края на 10 кл и ако има свободно място за което пак има конкурс -след това се държат доста приравнителни,защото часовете най-вече по ИУЧ се различават .

# 393
Интересно наблюдение - в Джон Атанасов за приложно и системно програмиране баловете са паднали значително спрамо 2класиране на 2024, а в ТУЕС по-малко, но пак са паднали и по-конкретно в двете специалности, в които добавиха руски език (не искам да започваме отново темата за РЕ). Дали е спаднал интересът към програмирането като цяло или е временно явление? Ще видим догодина с дребното чавенце Simple Smile
Подозирам обаче, че на фона на успехите на Вазова и Багряна с анимация и графика, ще видим догодина  да се появят такива паралелки и на други места.

vania_svet и Ариана, предполагам, че сте хванали точно от тези места и вие Simple Smile няма лошо Simple Smile Честито на прекласираните по горно желание!

Не считам, че има намалял интерес. Оценките по МАТ са по-ниски тази година, а в тези училища тя се утроява. С бал над този на сина ми по МАТ тази година са 400 деца спрямо миналата година, въпреки многото 100 точки. Това са достатъчно деца за 3-4 гимназии. Тези със 100т определено са по-насочени към СМГ, НПМГ и ПЧМГ. ТУЕС не толкова, защото не е математическо. Ако видите бала на новата паралелка, програмиране на изкуствен интелект /където е основно математика и статискика/ ще видите къде са математиците 🙃.
Джон Атанасов не дава толкова добри резултати след 10 и 12 клас. Там програмиранията може би са ок, но компромис спрямо ТУЕС, който се е доказал с времето. Попов, Ломоносов и т. н. са на доста по-ниско ниво. Багряна и Вазова са странни феномени. Поне ще са в добра среда с тези високи балове.

Ако видите броя паралелки свързани с ИТ ще видите, че няма отлив.
О, да. Сигурна съм, че към ИТ няма спад в интереса. Особено в анимация и графика явно има дори повишаване на интерес (а там няма утрояване на математика). Конкретно за програмирането се чудех, но вероятно имате право. Аз като гледах статисктики останах с впечатление, че има повишаване на баловете по математика, защото НВО беше лесно.
Ще си следя нещата, че ме чака още една година 7 клас. Тъкмо ще стана факир и ще остана без седмокласници хахахаха

# 394
  • София
Явно тепърва ще видим каква ще е програмата в 31-во, профил математика, в основното училище имаше 6 часа математика с иуч и фуч.
И аз търся балансирано съотношение девойки младежи, дано в тази паралелка е така горе-долу

# 395
Интересно би било да чуем мнението на майки на момичета за квотите. Въпреки че аз самата имам син, смятам за много нечестно подобно разпределение. Склонността към интригантство и конфликти не е полово обусловено по мои наблюдения.

# 396
Интересно би било да чуем мнението на майки на момичета за квотите. Въпреки че аз самата имам син, смятам за много нечестно подобно разпределение. Склонността към интригантство и конфликти не е полово обусловено по мои наблюдения.
O, говорихме го вече.
Не се наемам да обобщя какво беше мнението.
Но родители на момчета същи писаха, че ги считат за несправедливи.
Аз също.

# 397
Ех, защо отвори темата Joy
Естествено, че против квотите. Бих ги махнала навсякъде!

# 398
  • София
Явно тепърва ще видим каква ще е програмата в 31-во, профил математика, в основното училище имаше 6 часа математика с иуч и фуч.
Учебните планове липсваха от сайта на училището, на мен също ми беше интересно. Позната каза, че май са имали по 1 час мат и КМИТ допълнително, но не беше сигурна.

# 399

Тази тема наскоро доста я разисквахме, аз поне много изписах за квотите, колко ощетяват момичетата. Ако навсякъде имаше квоти, не само в момичешки ориентираните училища, щеше да е честно за всички, според мен. Като цяло виждам само позитиви за децата и тяхното емоционално развитие в баланса момчета/момичета. Докато обаче в СМГ, НПМГ и ТУЕС няма квоти, а в елитните ЕГ-та има, момичетата са прецакани. От догодина вероятно още по-прецакани, когато влезе в сила новото правило за МГ-тата, да си продължават децата от 5 клас директно, които са около 80% момчета. Една майка много ме докосна с коментар, как нейното момиченце имало много по-висок бал от някакво момченце, но то влязло във ФЕГ, а тя в някое по-скромно училище, заради квотите. Той я скъсал от подигравки, задето ще учи в по-елитно училище от нея. Не е ок това със сигурност...

Последна редакция: вт, 22 юли 2025, 13:01 от slaveia84

# 400
Ех, защо отвори темата Joy
Естествено, че против квотите. Бих ги махнала навсякъде!
Да, разбира се, те и американците са много прости, че в АК също има квоти, или пък понеже е в България, са прихванали от българската простотия 🤣

# 401
Аз също го играх челно това с квотите миналото лято Imp
И моята дъщеря, естествено, пострада!

Мъже тук не се питат! Разбира се, че ще си съгласен да вземеш мястото на жена с повече професионални резултати от теб, само по полов признак, нали!? Но не вярвам някоя жена да е доволна от това!
Защото е доказано, че момчетата влизат с доста по-ниски балове в паралелките с квоти (на мястото на момичета с по-високи резултати).

# 402
  • София

Тази тема наскоро доста я разисквахме, аз поне много изписах за квотите, колко ощетяват момичетата. Ако навсякъде имаше квоти, не само в момичешки ориентираните училища, щеше да е честно за всички, според мен. Докато в СМГ, НПМГ и ТУЕС няма квоти, а в елитните ЕГ-та има, момичетата са прецакани. От догодина вероятно още по-прецакани, когато влезе в сила новото правило за МГ-тата, да си продължават децата от 5 клас директно, които са около 80% момчета.
Няма да влезе в сила от догодина. Във внесения в НС проект има промени от първоначалния и действието на тези разпоредби е отложено. Децата, които към момента на влизане на закона в сила, са в прогимназията в МГ/ПМГ, ще кандидатстват наново в 8-ми клас с НВО, както досега. Промяната ще влезе в сила чак за следващия набор, който ще постъпи в 5-ти клас след влизане в сила на закона.

Аз съм жена с две дъщери и съм за квотите.

# 403
  • София
Навремето като учех в езикова гимназия, в класа ни имаше само едно момче Simple Smile Ами живеехме си царски !
И през ум не ми минава да се интересувам колко момчета и момичета има в класа- важно ми е качество на образованието, дисциплина и ред и да е мотивиран да доказва себе си (то се отразява и в оценките).

# 404
И един син, все пак Wink

А, защо си за квотите? Интересно ми е да чуя мнението ти Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт