Седмокласна Изпитна 21.07 - 27.07 Второ класиране!

• 60 132
  • 1 371
  •   2
Отговори
# 1 320
Опс, пак сбърках Simple Smile Ами извинявам се и благодаря за уточнението Simple Smile Ето затова дойдох да чета форума напоследък Simple Smile Добро решение!

Просто русалка, със сигурност - хора всякакви. А и ако около тях има гимназисти и кой да им обясни. Стават нещата. Човек се учи от опита или съседски/роднински деца.

# 1 321
  • София
Shushi2, не се притеснявай, вселената дава знаци и на незнаещите😃😃😃 Ето вас ви е отвела на отворени врати в НЕГ и каквото трябва ти се е изяснило. То и много информация понякога пречи. Ей сега ти например ме вкара в размисъл с тия резултати от НВО в 10 клас. И май желание номер 3 на детето за догодина ще мине пред номер 2.

# 1 322
  • София
dm-mamma, пропускате, че има 4 профила, а не два. В ДПП виждате само първите два профила, които в ЕГ са чужди езици, но после в 10 клас избират още два профила и често изборът е математика или природни науки. Това няма как да го видите в таблиците, защото там се виждат само първите два профилиращи предмета. Профилите се изучават еднакво и като материал, и като часове, независимо дали са 1-ви, 2-ри, 3-ти или 4-ти.

Отново благодаря. Така нещата са още по-ясни.

Аз съм гледал таблиците 3-ти и 4-ти профил (11-12 клас програмите) в училищата и паралелките, които нас ни интересуват, но просто не съм забелязал МАТ. Явно не съм отварял тези паралелки, от които не се интересувам и  по презюмпция не съм предполагал, че в ЕГ ще има МАТ профили.
Сега вече всичко ми се изясни относно МАТ, гимназиите, профилите и баланса на желанията на родители и деца.

И сега вече, почвам да разбирам МОН и промените, които ще се опитат да наложат в частта с математиката. В София картинката е - 2 училища МАТ гимназии + 4 профила МАТ + ХХ (колко ли са?) профила с МАТ като 3ти и 4ти избор (ако училището ги предложи, ако не ще каже изберете езици, ние все пак сме гимнация с ИИ на език).
Това сравнимо с десетки ЕГ и поне 100-150 профила с езици в първите 250 паралелки по бал. Като се има предвид, че всички профили Природни Науки + Икономически Развитие + Придприемачество + Обществени Науки и т.н. са си "замаскиран" езиков профил, то баланса е огромен в полза на езиците! На тези паралелки съм гледал програмата и броя часове за изучаване на езици е в огромна полза спрямо броя часове природните науки, икономиката, предприемачеството, история и т.н. в повечето гимназии. Сигурно не във всички, но в повечето съм гледал и е така! Тук имам предвид общо за целия гимнациален период от 8 до 12 клас включително.

# 1 323
И аз да се намеся , като някоя досадна лелка ...и аз уж се имам за човек дето се интересува , ама до матурите си гледах само 2-3 училища и хич не ме влечеше , да се интересувам , аджеба, в 35-то, 31 или 12...и някое си какво предлагат и какви профили . Та , идея си нямах за половината неща , ама неволята учи , дето викат хората ...🤣  Тук разбрах , че са 4 профилите , току що разбрах ,че и часовете по тези профили били еднакви ( винаги съм мислила ,че 3-ти и 4-ти са по-слаби застъпени), отварях и четях учебни планове( къде с разбиране , къде без Blush) , разбрах и за кандидатстването в Германия за ТУ , абе ...много ценна информация ..за което благодаря.
И за 3-то и 4-то класиране как става и какво св прави, пак от тук.
Ние със синчето, твърдо решихме ,че ще се пробваме на следващите две класирания , и каквото сабя покаже ...надявам се да не изпаднем по-ниско , ама винаги има и такава вероятност ...особено , ако гледаме миналогодишните балове Sad
Аз , тъпо и упорито , за професионалните момчешки гимназии ( Джон Атанасов , Телекомуникации, ТУЕС) , гледам и баловете от 23-та, защото продължавам , за себе си , да твърдя че са по- близки с тазгодишните резултати , отколкото до миналогодишните .
Та, ся ще го играем на запиши се ,отпиши се и се надявам детето да има късмет Simple Smile
И само да вметна , че в почти всички училища , на матурата за 10 клас , децата се оставят да преписват, дори и учители влизат да им подсказват ( камерите не записват звук ) ...негласно се знае това и от приятели квестори ми е казвано .Все пак това е атестация за училището и подготовката по БЕЛ и МАТ и ...в този смисъл , отново с едно на ум , за тези които си мислят, че видиш ли , в родното образование точно тези два изпита са реалистични Wink

# 1 324
paulieM, стискам палци за вас. Ще се наредят нещата по най-добрия начин

# 1 325
...на матурата за 10 клас , децата се оставят да преписват...
Разглеждайки резултатите  от линк, който някой вчера беше пуснал за 10-ти и 12-ти клас, и на мен ми минаха такива мисли. Има училища с доста "странни" резултати, които по друг начин трудно биха се обяснили. И се зачудих колко ли често се случва това, но няма как да се разбере.

Последна редакция: нд, 27 юли 2025, 13:39 от Mur

# 1 326
Е кои са тези училища, където влизат учители на НВО да подсказват? За каква статистика говорим тогава? 15тина години съм квестор и в 4, и в 7, и в 10, и в 12. Нито веднъж не се е случило. Чак пък квесторите да се похвалят, съвсем невъзможно ми се струва.

# 1 327
  • София
За 4ти клас е напълно възможно. Там квесторите са от училището, а въпросите елементарни.
НВО за 10 клас с външни квестори ли е?

# 1 328
Waterfall 13, това че на вас не ви се е случвало, не означава, че не се случва изобщо. Дори в тази тема имаше коментари за грешно подсказване от квестори на НВО-БЕЛ. Разбира се, че повечето подобни ситуации няма да се афишират, особено в публично пространство.

# 1 329
Аз само 3 пъти съм била квестор на 10клас, но не съм видяла да има подсказване. За София център става дума. В крайни квартали нямам идея как стоят нещата. Изненадващи резултати могат да идват от училища с по-малък брой деца, особено частните.  Не е същото среден резултат на 10 ученика и на 150. За мен голяама тежест има НВО резултат на голяма гимназия с много ученици.

# 1 330
Което идва да покаже,че квесторите и да подсказват - по-добре да не се слушат.

Ама ей така дойде някой-хвърли наконтвърдение и после ходи обяснявай, че нямаш сестра. С уговорката, че мегдан за злоупотреби има, резултатите на НВО 10 клас в горната част на таблицата ми се вижда съвсем логична. В кое училище да предполагаме подсказване?

(Колкото и да са лесни НВО, не са по силите на учител, който не се занимава с конкретния предмет)

# 1 331
  • София
Квестори едва ли подсказват масово, но оставят децата да си подсказват...А това не е  също никак малко, понеже те децата си знаят кой е на отлично ниво и ще им подшушне правилно. И тъй като от това НВО нищо не зависи, няма  никакъв състезателен елемент в него, знаещите/можещите наистина помагат, при това във всички училища най-вероятно, вкл. и в определяните за елитни.

# 1 332
Нали на сегашното НВО квесторите вместо документи, търсили аргументи. Толкова от учители по физическо. Не знам как подсказват в десети клас, но може да им оставят да си ползват телефоните

# 1 333
На НВО в 10 клас не са ли като цяло трагични резултатите? Ако това се постига с подсказване на квестори, представям си какво би било без...

# 1 334
Аз каквото съм видяла, а и от познати деца - винаги е имало строг контрол. Децата не си говорят помежду си, телефоните се взимат. Провеждат се отговорно и съвестно НВО в 10клас. Кой къде е дал сигнал за злоупотреби нямам идя, но можем да допуснем, че има такива случаи, както във всяко нещо в България - дали ще е движени по пътищата, съдилища - злоупотреби се случват.

Общи условия

Активация на акаунт