Седмокласна Изпитна 21.07 - 27.07 Второ класиране!

• 60 132
  • 1 371
  •   2
Отговори
# 1 305
  • София
dm-mamma, пропускате, че има 4 профила, а не два. В ДПП виждате само първите два профила, които в ЕГ са чужди езици, но после в 10 клас избират още два профила и често изборът е математика или природни науки. Това няма как да го видите в таблиците, защото там се виждат само първите два профилиращи предмета. Профилите се изучават еднакво и като материал, и като часове, независимо дали са 1-ви, 2-ри, 3-ти или 4-ти.

Последна редакция: нд, 27 юли 2025, 11:45 от sanaka

# 1 306
И за мен беше изненада, че имало "математически профили" в ЕГ, оказва се, че такива се избират след 10клас. Не може да се види по обявените списъци с профили на паралелките, то се брояло за 3ти и 4ти профил, за които аз дори не знаех, че съществуват. За мен беше приятна изненада, че има такова чудо Simple Smile И по-добре, че ходихме на ден на отворените врати, защото в ДПП с имената на паралелките нямаше как да го разбера. Много е неприятно, че информацията не се предлага на сайтовете на ЕГ, нито в ДПП(както са описани например езиците в хуманитарна, математическа или прир. науки паралелка), нооо то и няма как да бъде като част от името на паралелката, защото не важи за цялата паралелка, а който си го избере. Абе сложно е, но поне на сайтовете на ЕГ трябваше да го има в табовете "прием в 8 клас".

# 1 307
  • София
Има я информацията на сайтовете на всички ЕГ. Просто трябва да отворите учебните планове за 11-ти и 12-ти клас и там се вижда какви профили предлага съответното училище.

# 1 308
.... Като добавим и нов директор, който ще е не по-малко амбициозен от този на Вазова.... очертава се една добра конкурентна среда, която ще повишава качеството в полза на учениците.

Конкурсът за директор още не е приключил. От къде знаете какъв ще е? да не би да има само 1 кандидат?

# 1 309
Това го разбирам, че ако се рови, ще се намери, ама като не знаеш, че такова чудо съществува, няма как да започнеш да ровиш.
Родителите отварят "прием в 8 клас" виждат предложените паралелки/профили и смятат, че това е то. Няма как да подозираш, че има неописани профили 3ти и 4ти. Четеш файловете ДПП и там същото. Няма как човек да се усъмни, че има нещо допълнително.
Например в сайта може да пише - профилите са ни тези, но погледнете учебните планове, защото след 10клас се появяват и допълнителни профили, които тук не са описани. Не е толкова сложно да се добави едно изречение под линия.

sunlight_eli, който и да стане, няма да е без амбиции.

# 1 310
  • София
Е, как да няма как да предполагаш, като по закон профилите са 3 или 4? Ясно е, че не са само два. Новата програма с профилирана подготовка е от 2017 и е странно някой да не знае колко са профилиращите предмети, които се изучават в гимназията. А като не знаеш къде да търсиш, четеш темата. Обяснявали сме го не веднъж. Simple Smile

# 1 311
  • Пловдив
Значи родителите не са наясно със системата на образовние в България.

# 1 312
  • Куциндрел
Нека да избират децата природни науки, все пак имаме нужда от лекари, физици, химици. Стига детето да има афинитет към тях, тъкмо за 5 години ще разбере дали това е за него.
Едно време и мен ме бяха навръткали родителите средно с биология. Разбрах, че от мен доктор няма да излезе, но не съжалявам, че учих това.

# 1 313
Профилираната подготовка е уредена в Наредба 7, винаги съветите да се четат първо нормативни документи и след това форуми Simple Smile За мен беше ключове да проуча какво предлагат като профил училищата след 10-ти клас и да видя дали във времето има големи промени, защото детето ми бяга усилено от някои неща, които не желае да профилира и ако се налагат поради една или друга причина училището отпада. Същото проучване направихме и за предлаганите в профи гимназии професии - какво, кога и колко се учи, така отпаднаха също част от предлаганите професии. Пиша всичко това за бъдещите седмокласници, които може би все още четат в темата. Още нещо - важно е и да се следи министерството какво замисля, защото това се отразява на посоката, която приемат училищата. Очаквам все по-вече СТЕМ профили в следващите години, обявени още от 8-и клас, но мисля, че те ще са маскирани чуждоезикови. Ще видим.

# 1 314
Вижте, има семейства, в които хората са по цял ден на работа и в различна професия и изобщо не знаят какво се случва в образованието. Купуват един справочник на детето и то си избира. Дори не отварят сайтове и Интернет.
Конкретно в моя случай, понеже комшийките ме имат за прекалено интересуваща се и бъркаща се в живота на детето - проучвах, следих класирания миналото лято, ноооооооо не съм се интересувала от ЕГ след 99та година, когато аз завърших такава (паралелка в СУ). Сега също не бях чела, защото детето искаше МГ. Та ето как и човек който уж се интересува, пропуска. БГмама не бях чела след карая на майчинството. Добре, че някой ме светна, че и седмокласни теми има в този форум, та се завърнах в правия път и редиците на бгмама.
Така че истории всякакви. Един не разбира от вътрешни болести, друг от профили на паралелки. Все някой не разбрал хахаха

# 1 315
  • София
Моля пак са споделите екселската таблица, направена от услужлив баща, с която можеше да погледнеш статистика за тази и миналата година за трето класиране. 3, 4 точки не достигат на сина ми за Гимназията по телекомуникации, в същото време има няколко свободни места в училището, в което го записах и се изкушавам да се пробваме на 3-то класиране.

# 1 316
  • София
Така е, само че това са основни неща. Предполага се, че образованият човек се информира за нещата, които пряко го касаят. А в МГ профилите също не са само два. Във СМГ са 4, в НПМГ - 3.

Последна редакция: нд, 27 юли 2025, 12:28 от sanaka

# 1 317
Санака, в СМГ профилите ги пише в таблиците ДПП и класиранията - математика и информатика +АЕ и НЕ примерно - ето ти ги 4 неща.

Честно ти казвам, че хората изобщо не подозират какво се пише в бгмама, нито какво всеки всяка година променя из всички системи и закони на България. Щом се допитват до мен като по-информирана, смятай, че нито знаят имената на училищата, нито номерата, нито къде се намират, а камо ли закони и наредби. И разлика между профилирана и професионална паралелка дори не знят, че има. Наистина тук е един балон, в който всеки смята, че нещата са елементарни, но извън вашия балон ситуацията е друга. Аз тук за 2месеца научих доста ценна информация, за което съм благодарна.

# 1 318
  • София
Санака, в СМГ профилите ги пише в таблиците ДПП и класиранията - математика и информатика +АЕ и НЕ примерно - ето ти ги 4 неща.

Честно ти казвам, че хората изобщо не подозират какво се пише в бгмама, нито какво всеки всяка година променя из всички системи и закони на България. Щом се допитват до мен като по-информирана, смятай, че нито знаят имената на училищата, нито номерата, нито къде се намират, а камо ли закони и наредби.
Не, не ги пише четирите профила на СМГ в ДПП. Пише само първите два - математика и информатика/физика. Езиците не са профил, а това  е само указание какви езици и в каква форма се изучават /и това сме го обяснявали/. И в СМГ, както и навсякъде другаде, с ДПП се определят само първите два профила, а другите два се избират в 10-ти клас. Може да са химия, биология, история, фирософия и т.н.

# 1 319
  • София
Ама това не ги оправдава, Shushi2, уви - кой да се поинтересува за детето, ако не родителите му, независимо дали са много заети и знаещи/незнаещи за бг мама..Има множество хора извън форума, които всичко си знаят. Тук става по-лесно, да, понеже винаги  има някой  за информация/коректив, но и иначе си има добре ориентирани в нещата хора.

Общи условия

Активация на акаунт