Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 43

• 26 541
  • 822
  •   1
Отговори
# 765
  • Варна
За мен тази новина не е изненада. От край време се говори за това. А и предвид ниските данъци, го смятам за напълно логична стъпка. Няма как да искаме висок стандарт като на запад, а данъците ни да са в пъти по-ниски.

# 766
За мен тази новина не е изненада. От край време се говори за това. А и предвид ниските данъци, го смятам за напълно логична стъпка. Няма как да искаме висок стандарт като на запад, а данъците ни да са в пъти по-ниски.
Как ще имаме висок стандарт както на запад, след като и работещите бедни, и милионерите плащат плосък ДОД 10%?
В нито една от страните с висок стандарт няма плосък данък.

Последна редакция: нд, 24 авг 2025, 13:02 от bgladybg

# 767
Висок стандарт няма да имаме никога. Ако ще и 200% да вдигнат данъците.

# 768
Висок стандарт няма да имаме никога. Ако ще и 200% да вдигнат данъците.

Напротив! Цените на които се отдават жилищата в момента показват точно това.

# 769
  • Варна
ДОД също няма да остане завинаги със сегашната си ставка. Спокойно.

# 770
"Световната банка препоръча на България да актуализира данъка върху имотите
Трябва да отпадне данъчната отстъпка от 50% за основното жилище
...... препоръчва актуализация на данъка върху имотите в България в следващите 12 - до 18 месеца и да отпадне данъчната отстъпка от 50% за основното жилище.
Икономисти смятат, че е време за реформата, за да се стабилизира финансовото състояние на общините ......
А някой пита ли я, или тя така си препоръчва ?Satisfied Smiley
Що вместо да отпадне отстъпката, да вдигнат на не основните жилища = така по ще стабилизират фин си състояние.
Пък ако спрат да крадат нашите политициииии , още по добре.

във Варна ни вдигнаха такса смет тази година.

# 771
  • Бургас
В Бургас вдигнаха и данък сгради, и такса кмет, пардон, смет.
Разликата е 30-40% нагоре в сравнение с м.г. Актуализирах наемите и обясних причината  на наемателите.

# 772
Всяка година се вдигат, или поне би трябвало, особено ТБО. Но, след години отлагане нали от 01.01.26 трябва да влезне новата методика за изчисляване. Предварителните разчети бяха, че ще е между 3 и 10 пъти по-висока от до момента.
До сега трябваше да са решили общините как ще я начисляват - на брой хора в домакинството, или на брой изхвърлени торби боклук.

п.с. извън темата за наемите, изобщо не знам как ще понесат повечето хора такова увеличение, дори да оставим настрана евентуалното вдигане и на данък сгради.

# 773
  • Варна
Какво има за понасяне? Имаш имущество, плащаш данъци. Така е навсякъде. Като не ти харесва, продаваш и купуваш на място, където данъчната политика те устройва, или живееш под наем без да плащаш и стотинка данък. Притежаването на имущество не е задължително. Половината коли по улиците са с по-високи данъци от данъка на тристаен в София. Няма да минем без драма, ясно е.

# 774
Как ще се изчислява на брой торби? Аз имам наемателка, възрастна жена. Тя почти не готви /врата до врата сме, не усещам никакви миризми освен някой кекс или нещо подобно/. Понякога я виждам с едно опаковъчно пликче, вътре 3 шепи боклук максимум. Ако много се вдигне ТБО, как да й искам пари. В София, в нашия квартал и досега цените са достатъчно високи.

# 775
  • Варна
Например в Швейцария се плаща на брой торби. Имаш право да си изхвърлиш битовия отпадък единствено в специален вид торби, които са доста скъпи. Реално така си плащаш за сметоизвозването. Нямаш право да си хвърлиш боклука в торбичката от Кауфланд. Затова всички хубаво си тъпчат торбите до 100%. Всичко се смачква и компресира. Казаните са в заключени ограждения и всеки живущ има достъп само до неговите си контейнери. Има солени глоби за нарушители. Майка ми я бяха намерили по адрес от писмо, което е изхвърлила. Беше объркала не вида на чувала, а сложила някакъв найлонов отпадък, който е за рециклиране за друг цвят контейнер, не за общия. Те там са малко лудички на тема боклук, но мисълта ми е, че няма нещо, което да не може да се измисли. И каквото и да измислят, все ще се намери кой да мрънка. Няма как да се угоди на всички.

# 776
Didi168, има една категория хора, които не карат скъпи коли, не ходят по почивки, нямат възможност дори да си помислят за много неща, и няма да могат да плащат и наем. Няма значение де, дълга тема.

jfjallen, например така. И както Диди казва за Швейцария.

https://news.bg/regions/chipirat-konteyneri-eksperimentalno-za-o … v-kyustendil.html

# 777
Аз мнението съм си го казвал.
Заради загубите по бюрокрация и кражба новата система ще е в пъти по-неефективна и скъпа.
Дори и най-малко изхвърлящите боклук ще плащат повече от преди.

Повтарям си една моя идея от зимата.
По-добре да има изкупни центрове, ако ще и мобилни да са и си плащаш на жив човек. Така ще излезе в пъти по-евтино, отколкото смарт контейнери с ключове, пръстови отпечатъци, везни и лазерно мерене.
А и не дай Боже и малко конкуренция, спокойно може да има повече фирми, които да извършват тази дейност.

Фактът, че реформата се прави по принуда от ЕС говори колко е неефективна

# 778
  • Варна
Какво мрънкане бе, Диди..заплатите тук като в Швейцария ли са..че даваш пример с тази държава.
Май някой хора губят връзка с реалността...
Моля? Аз ли мрънкам?!? Май се обърка. Аз казах, че съм окей с вдигането на данъка. Зададе се конкретен въпрос как би се плащало на брой торби и отговорих с конкретен пример.
То няма и как да са ни швейцарски заплатите, при български данъци, български политици и най-вече българския манталитет да не се минем. За да получиш, първо трябва да дадеш.

# 779
Поредните глупости.
Като историята с лихвите. Колко били ниски при нас, само дето в Италия е 3.4% ГПР за кредит от миналата година с фиксирана лихва за целия период.
В Италия данъкът е 0 евро на първо жилище. Практика е имуществото да е разделено, т.е. едно семейство има 2 имота, които са първи за двамата съпрузи.
Освен това, при придобиване на 1-во жилище данъкът е доста по-нисък. Да не говорим за възстановяване на разходи след ГДД от ипотечни кредити, медицински разноски, ремонти (не нашите смешни 200 лв) и какво ли още не.
Боклукът ни е около 350 лв по спомен на година за апартамент в нашата община. Обаче е такава мръсотия по всякакви отбивки. Масово се изхвърлят чували с боклуци, защото няма как да те задължат да си вземеш кофи. Съседът ни, например, не си плаща боклук и няма, хвърля си торбичките при родителите си, които живеят над нас, но другите където сварят...
И за да е по темата:
Такса смет и всички сметки задължително са на името на наемателя и той си ги плаща.

Ако вдигнат в България смятам, че ще стане по-масова практиката и тя да се начислява. Аз например съм я разделила на 12 месечни вноски и я прибавям към сметките заедно с режийните за блока, ток, вода, ТЕЦ/газ, интернет и т.н.

Общи условия

Активация на акаунт