Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 43

• 26 520
  • 822
  •   1
Отговори
# 45
  • Варна
@Didi168, не е точно така. Наемател търсещ апартамент среден /както споменава Beretsheri/ или висок клас взема всичко под внимание, включително и цвета на стените. Това е едно от първите неща, които правят впечатление при разглеждане на обявите в интернет.

Извинявай, но ти разлика между думите нюанс и цвят правиш ли?

Естествено, че са важни цветовете и не е все едно дали холът е бежов, червен или зелен. Дамата вече си и е избрала цветова гама. Казвам, че не е от значение кой точно нюанс на сивото ще избере ако се чуди между 3 почти еднакви съседни сиви в каталог с 300 цвята и 60 вида сиво.

За преустройството - освен архитектура, ще трябва и инсталации да се преправят. Вземате елката и смятате за колко години ще си избиете ремонта с разликата в наема (която според мен няма да е значителна). Има хора - държат точно на отделна кухня от хола, търсят и плащат точно за това.

# 46
@Didi168, не е точно така. Наемател търсещ апартамент среден /както споменава Beretsheri/ или висок клас взема всичко под внимание, включително и цвета на стените. Това е едно от първите неща, които правят впечатление при разглеждане на обявите в интернет.

Извинявай, но ти разлика между думите нюанс и цвят правиш ли?

Естествено, че са важни цветовете и не е все едно дали холът е бежов, червен или зелен. Дамата вече си и е избрала цветова гама. Казвам, че не е от значение кой точно нюанс на сивото ще избере ако се чуди между 3 почти еднакви съседни сиви в каталог с 300 цвята и 60 вида сиво.

За преустройството - освен архитектура, ще трябва и инсталации да се преправят. Вземате елката и смятате за колко години ще си избиете ремонта с разликата в наема (която според мен няма да е значителна). Има хора - държат точно на отделна кухня от хола, търсят и плащат точно за това.

Много добре правим разлика, Диди Sunglasses :

Та, молбата ми е - дали би могъл някой да сподели конкретен цвят на топло бяло (Vitex или Леко), който проверено да се съчетава със светлосиви дамаски и с ламинат и гранитогрес цвят натурален дъб? А също така евентуално - някакъв сив акцентен цвят, който да хармонира със светлия?

# 47
50 нюанса сиво въобще не е хит, за съжаление може толкова евтино и студено да изглежда, че не знам как може да се проектира още в тази палитра. Извинете, че съм толкова рязка, ама в повече ми идва тази комбинация.В сиво боядисах 2017 г, когато не се боядисваше в този цвят в България и нямах друго нищо сиво у дома.
Драго те много хора сега стигнаха до тази тенденция. Хит е още, като гледам групите.
Научих се да не съдя по себе си, когато 2016 една кандидат наемателка се подигра на сивo белия интериор с акцент черна стена.
След 1-2 години можех да избирам м/у 4ма кандидат наематели.
И на мен вече ми се повдига от имитация на мрамор, но масово се ползва.

Последна редакция: сб, 26 юли 2025, 11:33 от Casual

# 48
Аз боядисах в бяло стени и тавани, страхотно е усещането и във всяко помещение е с различен нюанс, в зависимост от това дали е коридор, хол, спалня, кухня. В кухнята само една къса стена е графит с неочакван син оттенък.  Навсякъде съм с крушки 3000К.
Много ми е приятно да се занимавам с преобразяването на апартамента. Искам да го направя хубав, все едно си е за мен. Ще го декорирам както ми харесва и се надявам да се хареса на поне един. Наемът ще го определя като го завърша. Целта ми е до септември да е готов за отдаване.

# 49
При последното пребоядисване на апартаментите за под наем, аз заложих не толкова на цвят колкото на качеството на латекса. И преди съм правила същото, когато латексът е добър и позволява известно миене на места с "магическата" гъба, аз съм ОК с това. Не мога на 2-3-5 г. да пребоядисвам /освежавам/ отново, не само заради пари, а заради всичките занимания с майстори, облепване /от моя страна, за да съм сигурна и да си спестя след това чистенето със шпакли и разтворители/. Цветовете, които използвам са нещо като "карамел", или като много "бледа праскова" /не знам как се води в магазините/. Т.е почти няма цвят, но все пак има, съобразен с дървото на обзавеждането. Чисто бялото звучи добре, но не винаги пасва на 100 % с мебелировката. Но, ако наемодателите си имат майстори, по-важното да са до 50-55+ възраст, е по-лесно, след това с годините става по-трудно, особено ако отдаването не е "на живот и смърт".

# 50
Ако има зацапвания по стените предпочитате ли наемателите да не ги пипат или с риск да направят петно да ги чистят?

# 51
Да, предпочитам да не правят нищо. Не знам какви са познанията им за това кое, как и с какво да почистят. Аз на синът ми продължавам да обяснявам тези неща /мъж е, не е младеж/ за неговия апартамент, уж нещо запомня, или забравя какво точно да купи /ако аз не съм го купила и дала/. Така че, предпочитам аз да се справя, ако е възможно.

# 52
Ако има зацапвания по стените предпочитате ли наемателите да не ги пипат или с риск да направят петно да ги чистят?
Нищо не искам да ми пипат, дори с майстори. Те вместо да почистят боята могат да свалят шпакловката от търкане...

# 53
Здравейте, пиша за съвет. Имам апартамент в София (център), който искам да отдавам под наем. Триестаен е, но с една спалня. Мисля да го трансформирам в две, за повече доходност и има място. Кухнята съответно ще е чисто нова преместена в хола, но се чудя струва ли си по-стабилна инвестиция там, при положение, че ще е за под наем. Искам да е светла т.е много място за цапане

Също и от евентуалните две спални една двойна на другата. Дали по-голямата спалня да не е детска с две легла и място за игра, пък малката само с легло и гардероб. Моля, за акъл
Колко ще Ви струва трансформацията е основният въпрос и после ще караме натам с насоките Wink ?

Визирам архитектурната, не мебелите!

Ами нямам идея какво точно ще струва, затова и питам, понеже ремонт основен на кухня си трябва. И се опитвам да си го представя дългосрочно, ако наема ще може да е с едни 400-500 за две спални срещу една,  може би си струва едни 5хил допълнителен бюджет за тръби и каквото там трябва да се направи за да се обособи. Ако това изобщо е сметката

# 54
Здравейте, въпросът ми е конкретно за пазара в Пловдив. Може ли оценка какъв наем и дали има търсене да района бул Руски стара тухла с асансьор, двустаен. Състояние поръчкови мебели.
Не търся насилена цена наем, а реално за търсене, знам че има огромно предлагане в града. Снимките са на поръчаните мебели + нормална нова баня, ремонтът и мебелите са без компромис нормални неща не готови нискокачествени.
Питането спрямо наем е дали да продам или да стои наем няколко години

# 55
Продавай. Ще ти го съсипят.

За двустайния с идея за тристаен - наемите са много близки между двустаен и тристаен и не си заслужава разправията по ремонта. Такива с разлика 400-500 лв спрямо двустаен са надценени спрямо масовото търсене и като имаш празни месеци,пак става същото.

# 56
  • Бургас
dakota, 5000 ако е в лева и апартаментът е в София, е нереално ниска цена за такъв ремонт.
В момента местя кухня и съм вече над 6000 лв., като това е в Бургас, където цените на услугите са доста по-ниски и се ползва налична ВиК инсталация. Ти трябва да прекараш ел., който ще тръгне от централно табло, защото за уредите в кухнята трябват силни отделни кръгове. Това е разбиване на всички стени от таблото до хола. Никой майстор читав няма да се съгласи да ти върже фурна, котлони, съдомиялна, аспиратор, хладилник, климатик, на стара ел. инсталация с разчет за крушки.
Което значи - загуба на месеци в ремонти, нови ВиК, Ел., шпакловки, боядисване на всички стени до новата кухня, шпакловки на стени на свалената кухня, затапване на стари изводи, боя.
Минимум 10-15 000 лв.

Освежи старата кухня, изчисти добре, подмени туй онуй и пускай така.

# 57
И аз си мисля, че парите за трансформиране на 2-стаен в 3-стаен няма да се избият с наем. Отделно, за 3-стаен кандидатите са по-малко. В най-честия случай - съквартиранти-студенти, което е по-рисков вариант.
(Голям) 2-стаен е по-търсен - и от по-заможни студенти, от работещи 1-ци или млади 2-ки. Просто по-голям потенциален контингент от наематели има, чисто количествено. Ако не са едните, ще са другите кандидат-наематели. Освен парите за преустройството, предвиди си и вероятно 2 пъти по-дълго време, заради търсенето и чакането на майсторите, а след това и самия ремонт. А времето е пари, може да откара до някакъв мъртъв период на отдаване, с по-малко кандидат-наематели и с по-нисък наем.

# 58
  • Варна
И аз мисля, че няма да вземеш 500 лева отгоре за една малка спалня отгоре, за сметка на кухня, скътана в хола. Колкото и да преграждаш, апартаментът няма да стане по-широк.
Сигурно сравняваш с цени на нормални тристайни, с нормално проектирани спални и дневна с кухненска част, но при преустройства винаги си личи, и помещенията си остават с чувството че са по-малки за целта и именно, че да преправяни.
Такива преустройства ги разбирам единствено ако и за лично ползване и собствениците нямат избор - например при поява на дете. Но за под наем - не си струва.

За апартаментът в Пловдив не разбрах много защо ни питаш. Отдаването си е бизнес и като във всеки такъв, има риск. Дали ще ти го съсипят или ще си на плюс с няколко хиляди за няколко години, зависи от това на какви наематели попаднеш. След като можеш да си позволиш и да седи празен години преди продажбата, съвсем не разбирам какви са ти съображенията и идеите и защо си наляла едни хилядарки в ремонт сега, който да заключиш и да старее морално и физически с години, докато се решиш на продажба. Аз не бих могла да си го позволя.

# 59
Dakota,  мисля че много хора вече не търсят отделен хол. Просто НС рядко предлага такъв и вече е леко размита нуждата. В този смисъл обнови си кухнята където е, ако имаш опция приобщи някой балкон за да стане по-просторно; а двете други стаи си ги направи тип спални. Но не прави детска, може малката да я оставиш полупразна - гардероб примерно сложи, може работна маса и нещо дребно- така ще имаш опция за по-широк кръг наематели. Никви детски и кътове за игра.
За пловдив - мисля че има тема за имоти в Пловдив, по добре попитай там.

Общи условия

Активация на акаунт