Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 43

• 26 566
  • 822
  •   1
Отговори
# 90
Ох кажи какво стана с мама..

# 91
Как наемателите ще перат килими, матраци? Филтри на климатиците?
-това, според мен е за Наемодателя.

# 92
  • Бургас
Ей така ще ги перат, както биха си ги прали у тях.
Филтрите на климатиците не си ли чистиш сам? Или ги чакаш да се набият с боклуци пет години? Елементарно е да отвориш решетката на климатика и да измиеш филтъра. Ако не знаят как, ще им покажа.
След като съм им дала изпран килим, искам да ми го върнат изпран.
Викат фирма, дават килима, плащат 30 лева и готово.
По същия начин стоят нещата и с матрака. Ако искат, да не го перат през годините, докато го ползват, но като го връщат - да извикат фирма, да го изперат и да го върнат изпран.
Ако не са съгласни, да не подписват. Или да платят стойността на прането.
Няма тепърва да ги уча на хигиенни навици.

second
Скрит текст:
Нищо не стана, на съд ще ходят. Пишат ми разни писма как си искали депозита обратно, щото не съм им била пратила фактури, следователно съм нямала основание да им го задържам. А сметките за юни излизат в края на юли, то малоумен да си, ще загрееш, че няма как да ти дам фактура за тока за юни на 20 юни. Не отричат щетите, ама парите им били много Simple Smile На тях са им много, ами на мен Simple Smile.

# 93
Леле, Тинтина,
аз не знам да чистя климатик! Още повече пък чужд да отворя.
А килимите са доста тежки, за да тръгна да ги нося на пране. И няма да избера жилище с килим.

А една моя приятелка дойде да спи у нас, и к'во правила на матрака ми, не знам, изглежда нещо е разляла, че решила да го мине с вода и го унищожи дето се вика, та как може да имаш доверие наемателите да ти го перат?
Как се пере матрак във фирма, те ги минават с парочистачка само повърхностно, предполагам? Има ли ефект наистина от професионално чистене на матрак?

Ако видя договор за наем подобен на твоя,  с толкова много изисквания, ще бъде повод да не наема това жилище, някак си, това би ме отблъснало, ще си кажа, тази хазайка,,. ще ме побърква.

# 94
  • Варна
Ами тя Тинтина не отдава от вчера. Явно достатъчно хора не се притесняват от такива условия, защото ги намират за съвсем естествени.
И по-добре, че не би наела нейното жилище, защото и тя не би го отдала на хора, които не са наясно с елементарни нужни действия като почистване на филтрите на климатика през 21ви век…
Ето че такъв договор е полезен и би предотвратил неподходяща връзка между вас. 😀

# 95
  • Бургас
Матрак се пере идеално от фирма. Казвам от личен опит. Идват на място със съответните машини и го перат.Не е само с парочистачка. После е влажен и изисква малко време да изсъхне.
Чистенето на климатик и да не е включено в задълженията на наемателя няма как да не се прави по времето, когато се ползва апартамента. Колкото по-мръсен е филтъра, толкова по неефективен е климатика.
За килимите- наистина трябва някой да ги вдигне и навие. Вече не знам дали фирмите ги вземат от вратата на жилището или искат да им се свалят до улицата.
Като цяло мисля, че описаните от Tintina задължения на наемателите включват нормалната поддръжка на обитавано жилище. Просто са разписани подробно за да няма после сърдити и за да се обърне внимание на младите хора, които за пръв път живеят самостоятелно какво се изисква от тях.

# 96
Леле, Тинтина,
аз не знам да чистя климатик! Още повече пък чужд да отворя.

Pepina, нали си чистиш филтрите на сушилнята за дрехи - отваряш една вратичка, вадиш филтрите, пускаш ги на душ-слушалката или чешмата, оставяш ги да се изсушат и ги връщаш.

Същото е с климатика - с две ръце вдигаш нагоре капака, филтрите се виждат. Дърпаш ги, леко, те сами си излизат. Отиваш в банята, пускаш първо водата да отмие част от чернилката (прах). А след това си сапунисвам ръцете и с длани мажа по филтрите, оставям за няколко минути и изплаквам с душ-слушалка (най-лесно ми е).
Ако са много замърсени, примерно от пушене/готвене (така бяха мои филтри на климатици, поради някаква причина не ги бях чистила доста време), тогава ги мокря и ги пръскам с домакински обезмаслител. После пак с длани, ако трябва втори път и измивам отново. Оставят се да изсъхнат и се слагат по същия начин като когато са махнати. Те са извити и си влизат лесно на мястото. Затваряш капака на климатика и си готова. Дълго стана, отне ми време да напиша това почти колкото да измия единия от двата филтъра. Laughing

# 97
  • Бургас
Освен, че договорите ми са подробни, в края имам приложение с подробно описание на поддръжката на техниката. То не е задължително, препоръчително е, но все пак не всеки знае, че в отделението на съдомиялната за гланца не трябва да се сипва веро, например Simple Smile

Филтрите на климатиците се чистят елементарно и наистина ми е странно, че има хора, които не го правят. То е същото, като да чистиш филтъра на пералнята, на съдомиялната, на сушилнята...

Килимите не виждам какво има сложно да се навият на руло, да се изправят и добутат до вратата. В Бургас, а сигурна съм и във всеки голям град, има фирми, които ги взимат от вратата. Сега ще слагам едни килими от Тему, те са леки и могат да се перат в пералнята. Ако не искат килими наемателите, навивам ги и ги прибирам, още по-лесно.

Матраците се перат от фирма. Досега съм осигурявала нов матрак на всичките си наематели, само на украинците отдадох с 5-годишен матрак, но бях извикала преди това фирма да го изпере.
Дамаските на диваните също ги пере фирма.

Нямам проблем да се откажат от мен заради договора, затова го изпращам предварително, хубаво да го прочетат и осмислят.

Скрит текст:
Но ето - въпреки договора, последните наематели не са спазили нищо от него, а имат и наглостта да си искат депозита. Един такъв договор е прекрасно доказателство в съда, защото много въпроси отпадат.
Единствената, която прочете внимателно целия договор, записа си някои неща и попита после, беше украинката. Тя ме помоли да покажа и как се чистят филтрите на климатиците, защото са подови и моделите са различни. Така че хора има всякакви, аз искам да срещна такива, с които сме на една вълна по отношение на хигиената и поддръжката на дома.

# 98
Договорите ми са едни и същи от около 10 г. Аз отдавам основно почистено или след ремонт. Очаквам да се върне основно почистено. И българи съм имала и никой не е питал какво е това подробно описано почистване. Отказвали са се заради двойния депозит, който искаме, но не и заради чистене. Аз им предоставям неща, които се амортизират и това е за моя сметка, но мърлящина и непочистено няма как да приема. Ако те не викнат фирма, викам аз. Има такива, които всичко перат. Или се обаждам на фирма за пране на килими отделно и те вземат, перат и връщат до вратата на жилището.
И аз като Тинтина съм писала, че имам инструкции за стопанисване на имота, които давам и искам да се разпишат, както и инструкции на уредите оставям и показвам къде седят.
От километри си личи дали текстилът е изпран. Да не говорим и че мирише Simple Smile (калъфите на икейския диван и пердетата ухаеха страхотно).

# 99
Освобождават ми се един голям 3стаен и 1ст в Бургас, да видим какво ще се случи.
3ст ще го мъчим около 1000лв. Студиото си мисля около 400, без ремонт и стари мебели. То си има кусури, таван е, НС.

# 100
  • Бургас
dany1, ще чакам да споделиш. Моят двустаен все още не е готов.

# 101
  • Варна
Замъкването на стари мебели в НС за мен е осакатяване на имота.

# 102
Дани писа преди, че мебелите в студиото са за смяна. Аз останах с впечатлението, че просто са вече остарели, не че са соц.мебели. Един Виденов на 10 години вече е стар/остарял.

# 103
Мебелите са били нови, като са сложени, но вече не са.
Отделно, че за годините има и морално остаряване, стандартите са вече по-високи. Жилището е на около 27г. За момента роднините не желаят да подменяме нищо. Най-вече, няма кой да се занимава.

# 104
  • Варна
27 годишна сграда не е НС в никакъв случай. Това е строено миналия век, по стари стандарти, още слагаха дървени дограми тогава….

Общи условия

Активация на акаунт