Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 43

• 26 627
  • 822
  •   1
Отговори
# 630
Разбира се, че не трябва да се приспадат дните, ако наемателят е поискал да се изнася. Апартаментът няма как да се сложи в кутия.

Има други аналогии колко щеш.
Като идеш на кино и си тръгнеш по средата нима ти връщат парите от билета, или може би ти слагат филмовата лента в кутия да си я гледаш в къщи.
Като прекъснеш договор за ТВ или телефон също има неустойки за няколко месеца.
Там е работата, че цената, която се предлага е за "дългосрочен наем". А това си върви с определени условия. Все едно купуваш "на едро". По-ниска цена е, но пък не можеш да "делиш" на дребно.
Съответно ти си си планирал времето, до кога ще е зает този апартамент, може да имаш твои си плащания към банки, за които са ти необходими тия пари. Планирал си кога да дойдат бъдещи кандидати, огледи, брокери, почистващи фирми.

# 631
И аз се опитвам да не съм дребнава, но за някои неща умишлено се придържам към договора, чисто дисциплиниращо. За да не се очкава после, че почистването ще е за моя сметка, че последната сметка за ток/вода ще е пак за моя и т.н. А и честите жестове започват да бъдат приемани не като такива, а като нещо, което им се дължи.  В случая с 2-та дни по-ранно изнасяне жестът е напълно излишен, от една страна, от друга - ако бях наемател, щях да го откажа.
10 дни преди наемане и 10 дни след наемане по моите критерии е прекалено дълъг период за ползване без наем.

# 632
Хора,и моята любима наемателка е с паяжини. Разумен компромис трябва и неголеми очаквания. И вкъщи някой ако дойде,сигурно ще каже,че е мръсно. Според мъжа ми само на жилищата под наем гледам мръсотията. Ама то са паяжини по лампи,1 пръст прахоляк по прозорци и щори, гардеробът от бял е почернял от мръсотия. То ясно,че не всеки ден жилището трябва да изглежда като от обява,ама все пак някаква поддръжка не правят ли тия хора. При мен до момента - не. Кажете за френско легло оранжеви петна по тапицерията от какво може да са? Уж няма животни, влага няма.

# 633
Хора,и моята любима наемателка е с паяжини. Разумен компромис трябва и неголеми очаквания. И вкъщи някой ако дойде,сигурно ще каже,че е мръсно. Според мъжа ми само на жилищата под наем гледам мръсотията. Ама то са паяжини по лампи,1 пръст прахоляк по прозорци и щори, гардеробът от бял е почернял от мръсотия. То ясно,че не всеки ден жилището трябва да изглежда като от обява,ама все пак някаква поддръжка не правят ли тия хора. При мен до момента - не. Кажете за френско легло оранжеви петна по тапицерията от какво може да са? Уж няма животни, влага няма.
Скривам го, че е дълго - версията на ChatGPT за оранжевите петна:
Скрит текст:
Възможни причини за оранжеви петна по тапицерията:
1. Милдью или мухъл

Дори при липса на видима влага или животни, натрупване на влага в текстила (от въздуха) може да доведе до образуване на мухъл с оранжеви петна. Това често се среща при натурални влакна.
TMF Community Cleaners Network

2. Химикали или миграция на бои

Понякога химикали от други материали (например пластмаса или каучук от мебели) могат да мигрират към тъканта и да предизвикат оцветяване. Това особенно засяга деликатни материали или тапицерии с висока влажност.
Reddit
Mikey's Board

3. Оксидирала влага или минерали

Водата, съдържаща минерали, след изпаряване може да остави оранжеви отлагания по текстила. Това е често при влага във форума на подложки или платове.
Apartment Therapy
+3
Premium Clean
+3
prosofaclean.com.au
+3

4. Оцветители от храна или прах

Най-яркият вариант е петно от храна, особено ако е мазно или оцветено (напр. закуска с прахи като чедър). Маслата могат да очертаят цвета дълбоко навътре в тъканта.
bissell.com

Коментар от потребител във форум (на английски):

“Unknown orange stains on white vinyl upholstery are often caused by mildew, especially in marine environments, or by the migration of chemicals from other materials.”
Reddit
+1

Обобщение:
Причина   Обяснение
Милдью / мухъл   Влага в тъканта води до оранжево плесенясване
Химикали / пластмаса   Оцветяване от съседни или контактни материали
Минерали от влага   Остават като окисляващи петна
Храна / прах   Особено мазни или оцветяващи вещества остават
Препоръчителни действия:

Проверка за влага или мухъл — особено при тапицерия от естествени влакна.

Почистване с кислороден препарат или 3% водороден прекис, ако материята позволява.
Premium Clean
Reddit
+2
Mikey's Board
+2

Преди използване на препарат, пробвайте на скрит участък, за да се уверите че не поврежда цвета или структурата.

При несигурност — консултация с професионална почистваща фирма, специализирана в тапицерии.

# 634
Оранжевите петна може да са и от калъфки за възглавници или скоро боядисана коса, ако са на таблата.

# 635
ИИ явно не се справя на този въпрос.

Оранжевите петна може да са и от калъфки за възглавници или скоро боядисана коса, ако са на таблата.

Това е по-близо до истината като вероятност, по мое мнение. Hands Thumbsup

# 636
Не,долу са,по-близо до пода. Все едно че животно е пишкало,а уж няма такива.

# 637
  • Бургас
Тя каква версия има за произхода на петната?
Може да е мухъл, вижте под леглото как е, вътре в него.
Може и да е излято нещо, тя да се е опитала да чисти и да се е получил този резултат.

# 638
Да са разливали чаши, наредени по пода - кафе, сок, вино... и после да са опитвали да търкат петната?

# 639
  • София
Не,долу са,по-близо до пода. Все едно че животно е пишкало,а уж няма такива.
Най-вероятно има обаче Simple Smile
Ти беше на проверка или напуска? Може да е имало временно - да гледа на някой за кратко.

# 640
  • Варна
От пишано не остават оранжеви петна, а бледо жълти. Оранжевото ми звучи като петно от лютеница.

# 641
На мен ми звучи като пример защо да не слагам френски легла т. е. тапицирани за наематели. Успех с почистването, пробвайте с обезмаслител на малък участатък.

# 642
На мен ми звучи като пример защо да не слагам френски легла т. е. тапицирани за наематели. Успех с почистването, пробвайте с обезмаслител на малък участатък.

Ох, аз тъкмо гледам легла и съм отделила няколко линка с тапицирани Grin

# 643
  • Бургас
И аз поради същата причина се отказах от тапицираните.

# 644
Ако е чистила пода с парцал и с някакъв препарат за почистване по-оцветен... Но пък би имало и на други места по тапицерията. Едно петно ли е?

Общи условия

Активация на акаунт