Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...8

• 5 829
  • 116
  •   1
Отговори
# 45
Ако още имаш оток, отиди сега в спешен кабинет - да те видят и да преценят положението. Те трябва да могат да отграничат алергична реакция от друго и да да сложат урбазон. И кажи в какво се съмняваш.
Въпреки, че няма часове за алерголога, утре отиди и го помоли да те прегледа срещу заплащане, кажи му за какво става въпрос. Все пак е спешен случай.  И трябва поне той да прави тестове.

Възможно е ЛЛ ти лекар не е достатъчно подготвен в областта на алергичните реакции. Не могат да знаят всичко.

Цитат
Минала седмица се събудих с подути устни от една страна ,а на следващата сутрин се събудих пак с подути устни,но от другата страна и обрив по тялото приличаш на  уртикария .След прием на алергозан се оправих ,но след като изпих в петък хапчето  на сутринта се събудих с подути клепачи и днес пак съм така.
Малко е странно подуване само от едната страна на устните. Това навежда повече на мисълта за контактен алерген.
Уртикарията може да е от контакт, но и от вътрешен прием на алерген.
Да много е странно,че беше само от едната страна .В аптеката казаха,че не е  нормално обикновено първо се подува езика или целите устни. Според тях  прилича повече на алергия,но не и на херпес.

# 46
На мен не ми е странно. Казах каква е вероятността. Оток на устни, клепачи, уртикария са типични алергични реакции. Но мисля, че няма да стане с алергозан.
Въпросът е да се реагира в спешен порядък - да се реагира на реакцията с урбазон, ако се налага, подходящи антихистамини,  да се изясни формата на реакцията - контактна, или реакция на вътрешен прием. Както и да се назначи подходящата терапия, ако се налага и кортикостероиди за известно време. Лекарите трябва да го преценят, но не ЛЛ, а специалисти - алерголог, може и в спешен кабинет, анестезиолозите също са наясно.
Защото такъв тип оток може да се прояви и в гърлото, да доведе до задушаване.

Тук са обяснения различните видове алергични реакции и други причини за оток на устните.
https://www.arsmedica.bg/krasota/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D1%83%D1%82% … D0%B8%D0%BD%D0%B8

Тук също:
https://medpedia.framar.bg/%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D1%82%D0%BE% … D0%B8%D1%82%D0%B5
Цитат
Алергии
Алергиите са реакции на тялото към определени вещества. При контакт с подобен агент в тялото се отделя вещество наречено хистамин. Под негово влияние се проявяват класическите алергични симптоми като: кихане, сърбеж, отоци. Алергиите, които се проявяват с оток на устните могат да са към плесени, домашен прах, домашни любимци, цветен прашец, храни и други.

Ангиоедем
Бързо развиващо се състояние, което се характеризира с оток на кожата. То най-често се причинява от алергии, непоносимост към медикаменти или наследствени състояния. Подуването може да засегне всяка част на тялото, но най-често се проявява в областта на устните или очите. Съпътства се от усещане за сърбеж, болка и копривна треска. Обикновено симптомите преминават в рамките на 24-48 часа. Необходимо е и приложение на някои медикаменти като: антихистамини, кортикостероиди или епинефрин.

Последна редакция: нд, 17 авг 2025, 16:43 от Diorela

# 47
На мен не ми е странно. Казах каква е вероятността. Оток на устни, клепачи, уртикария са типични алергични реакции. Но мисля, че няма да стане с алергозан.
Въпросът е да се реагира в спешен порядък - да се реагира на реакцията с урбазон, ако се налага, подходящи антихистамини,  да се изясни формата на реакцията - контактна, или реакция на вътрешен прием. Както и да се назначи подходящата терапия, ако се налага и кортикостероиди за известно време. Лекарите трябва да го преценят, но не ЛЛ, а специалисти - алерголог, може и в спешен кабинет, анестезиолозите също са наясно.
Защото такъв тип оток може да се прояви и в гърлото, да доведе до задушаване.

Тук са обяснения различните видове алергични реакции и други причини за оток на устните.
https://www.arsmedica.bg/krasota/%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D1%83%D1%82% … D0%B8%D0%BD%D0%B8

Тук също:
https://medpedia.framar.bg/%D1%81%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D1%82%D0%BE% … D0%B8%D1%82%D0%B5
Цитат
Алергии
Алергиите са реакции на тялото към определени вещества. При контакт с подобен агент в тялото се отделя вещество наречено хистамин. Под негово влияние се проявяват класическите алергични симптоми като: кихане, сърбеж, отоци. Алергиите, които се проявяват с оток на устните могат да са към плесени, домашен прах, домашни любимци, цветен прашец, храни и други.

Ангиоедем
Бързо развиващо се състояние, което се характеризира с оток на кожата. То най-често се причинява от алергии, непоносимост към медикаменти или наследствени състояния. Подуването може да засегне всяка част на тялото, но най-често се проявява в областта на устните или очите. Съпътства се от усещане за сърбеж, болка и копривна треска. Обикновено симптомите преминават в рамките на 24-48 часа. Необходимо е и приложение на някои медикаменти като: антихистамини, кортикостероиди или епинефрин.
Благодаря ви за информацията,ще посетя алерголог,за сега отока е спаднал след  алергозана и не се е появявал нов обрив от няколко дена.
Като цяло нямам много надежда в Шумен да ми обърнат внимание и ще трябва да отида до Варна .

# 48
Не мисля, че е толкова обречено в Шумен. Виждам, че има часове за алерголога ви в Шумен  за 29.08.. Щом отока е спаднал, не е спешно и може да се изчака 10-тина дни.
Продължавай с алергозана и ако си запишеш час, попитай колко време преди тест да го спреш, с оглед да ти направят при прегледа, имат телефон в супердок . Тест по времена прием на антихистамини и кортикостероиди не е верен.   Лекарката прави и тестове.
Проблемът е, че ако в момента на прегледа няма алергични симптоми - оток, уртикария, други, лекарят ще трябва да се ориентира само по преразказ. А е добре да види симптомите, за да прецени характера им и тежестта на реакция.

Ако ти се случи друг път, направо отивай в спешен кабинет.

# 49
Плюс и на такива видими отоци по една подробна фотосесия докато са налични, защото лекарят наистина трудно може да прецени после, а пациентът може и доста субективно да разкаже какво е било положението. То вече е минало на ако се случи пак е хубаво да го има предвид, а в такъв момент малко хора се сещат сами ако някой не им е споменал вече.

На мен също не ми звучи като да е от добавката или нещо друго прието вътрешно, щом е само от едната страна... Но по-добре да се проверят излишно много неща, отколкото да се пропусне някое.

# 50
С Хидроферол как се покачва вит. Д?

# 51
С Хидроферол как се покачва вит. Д?
Малко по-бързо от 'стандартния' витамин Д, тъй като прескача черния дроб, който иначе трябва да го обработи и да го остави в организма като полу-активната форма. Хидроферол прави точно това, доставя директно неактивната форма на Д3, за да може да стигне до бъбрека, където бива конвертиран вече в активен вит. Д.

Хидроферол се изписва основно по две парични:
1. Когато се търси по-бърза корекция нивата на вит.Д;
2. За пациенти със заболявания на храносмилателната система, най-вече черния дроб и пациенти с напреднала бъбречна недостатъчност, макар там вече да се изписва активната форма--калцитриол (Остео Д).

Една таблетка Хидроферол от 0.266мг се равнява на приблизително 32 000iU 'стандартен' D3.

# 52
Изписан ми е по 1 т. седмично, даже мислеше и по 2, но след месец прием не усещам промяна.

# 53
Какво очакваш да започнеш да усещаш, като промяна?

# 54
Един месец не е и много време, витамин Д често отнема доста дълго да се навакса, особено при голям дефицит.

# 55
Какво очакваш да започнеш да усещаш, като промяна?
В умората.

# 56
  • София
Когато има сериозен дефицит на вит. Д, почти винаги, има и други дефицити... не че вит. Д не е причина и за умората, но не винаги попълването само на този дефицит повлиява това неразположение.
Понякога, при попълване на вит. Д дефицит, тялото успява да попълни, само, донякъде, дефицита на желязо и от там да се получи като ефект - сила, тонус, енергия...
За умората - причина може да е дефицит на В12, Желязо .. В1,  ако си напр. с Хипофункция на ЩЖ ( тогава е почти перманентен) ...
Умората може да бъде причинена и от по-високи нива на Инсулин, Пролактин....
Т.е., според мен, фокусирането само върху вит. Д дефицита не е много правилно, защото приемът на този витамин не винаги се усеща като ефект (освен, ако не действа като плацебо... не че това е нещо лошо Simple Smile )

# 57
Какви показатели свързани с Вит Д, се пускаха? Тази седмица ще си правя изследвания.

# 58
Когато има сериозен дефицит на вит. Д, почти винаги, има и други дефицити... не че вит. Д не е причина и за умората, но не винаги попълването само на този дефицит повлиява това неразположение.
Понякога, при попълване на вит. Д дефицит, тялото успява да попълни, само, донякъде, дефицита на желязо и от там да се получи като ефект - сила, тонус, енергия...
За умората - причина може да е дефицит на В12, Желязо .. В1,  ако си напр. с Хипофункция на ЩЖ ( тогава е почти перманентен) ...
Умората може да бъде причинена и от по-високи нива на Инсулин, Пролактин....
Т.е., според мен, фокусирането само върху вит. Д дефицита не е много правилно, защото приемът на този витамин не винаги се усеща като ефект (освен, ако не действа като плацебо... не че това е нещо лошо Simple Smile )
Само В1 не е изследван.
Когато ми падне желязото, усещам сънливост, но не такова изтощение.
В12 трябва да го покача. Единствено с инжекции хидрокси задържах положението няколко години, сега съм поръчала таблетки хидроксокобаламин.

# 59
Наваксвай го и него, ти ясно че Д трябва да го качиш но нито ще стане скоро и бързо, нито пък очаквай да се почувстваш като нова само от това.
Понеже темата е тясно свързана с добавки - да напомня че на iHerb големите намаления за годишнината им започнаха - този уикенд е -29 процента на всички добавки с малки изключения. Че точно за този евтин витамин дето обсъждаме тук у нас някои марки са с абсурдни цени, а там са много по-изгодни.

Общи условия

Активация на акаунт