Фалшив лукс - марки, продукти и хора, които само изглеждат скъпи

• 14 851
  • 240
  •   1
Отговори
# 90
Не знам кой вярва, че българите ровят по кофите и къде видя такова изказване в темата.

Аз например прекарвам доста време в годината в България, имам семейство и много приятели и съм напълно наясно със стандарта на хората, който, за щастие, в повечето случаи е много далеч от ровене по кофата.

# 91
  • Пловдив
Аз горе имах предвид, че и дъщеря ми ходи с униформа (само блуза макар) и без телефон, защото така изисква училището. До четвърти клас беше така, в пети се очертава пак да е така, защото май искаха изобщо да въведат забрана за телефони в час за цялата страна, а не училище по училище.

А иначе у емигрантите понякога се усеща едно такова мнение не за ровене по кофите, а като да ни смятат останалите тук за някакви непросветени парвенюта и чалгари, живеещи в неприятелска среда без ред, вкус и правила, нещо такова. Ясно се вижда в темата за звездните компромати например. Конкретно за поста на ТеоЙо нямах това предвид. Развесели ме казаното "аз съм в чужбина и тук има униформи и в училище са без телефони" като нещо нетипично у нас, а то в повечето училища и тук е така.

А, и да, подсетих се от предходен пост - това, че в клас са без телефони, на нея, преди да и купя телефон, никак не и пречеше да мрънка, че "всички имат, само аз - не". Говорят си кой какво има и "всички", разбира се, беше леко преувеличено.
Същото е и за униформата, макар че там не знам едно дете колко ще отличи скъпото и качествено от веселото и шаренко.
За лабубутата (ония ухилени неща с по девет остри зъба) например тя ме светна не само какво е това, ами и че се делели на оригинални - скъпи, и неоригинални. Wink

Последна редакция: сб, 26 юли 2025, 19:30 от Магдена

# 92
Мерси за уточнението, Магдена! Коментарът ми беше в посока на съфорумката, която обясняваше, че съученици са обяснявали колко струва телефона им, или за тези, които имали ментета Баленсиага, пък лъжели, че са оригинал. Друга съфорумка написа, че децата в класа на дъщерята ходели с безбожно скъпи дрехи.

Споделих своя опит с униформи и мобилни телефони, без да намеквам, че това е нещо уникално за моята среда или деца.

А иначе, както казах, имам много приятели в България, които пътуват, живеят качествено, инвестират в децата си сериозно и ми е ясно, че не е джунгла от чалгари и парвенюта. Даже ми е малко неудобно да пиша това, сякаш се оправдавам, защото съм българка и не съм се вписвала в горните определения и допреди да заживея навън Grinning Grinning

# 93
Според мен в пре-тийн и тийн годините при повечето деца винаги ще има някаква доза на съревнование, сравнение с околните (ясно изразено или не), желание да си в определена група и съответно рязка смяна на интереси и социални групи, докато се оформи характера и тръгне по своя път. Всички тези неща, които сте описали до сега оказват влиание под някаква форма, дали за добро или лошо, върху подрастващите, но все пак да не забравяме, че това са деца - податливи са на много неща - ще правят и казват неща, които след години ще се червят за тях като домати. По-важно според мен е какво се случва след като порастнат и се очаква да са продължили да надграждат в посока интереси, собствено (логично) мнение и ценности, които вече е трябвало да бъдат до някаква степен поне основно дефинирани в главата им покрай 16-20 годишна възраст. Защото в противен случай сме изправени срещу едни отдавна порастнали 'деца' без никаква преспектива, които следват микро-трендове все едно живота им зависи от тях (примери: labubu, stanley), теглят бързи кредити за да са "готини" с нов телефон/дреха/бижу/почивка, прекомерно споделяне на личен живот в интернет, фалшив лукс за показност пред последователи и приятели... а накрая и някое курсче като пуснат "мога да ти кажа как да бъдеш като мен и да изкарваш по *накяква* сума на месец, само ми плати едни 500 лв." - не че има кой нормален да се върже, ама ненормалници много.
Това е другата страна на фалшивия лукс, която виждам от няколко години насам - всякакви гурута знайни и незнайни, пускат курсове за "материален успех" демонстрирайки колко са успешни самите те, а реалността е коренно различна. Всичко при тях е много зле направен ПР и лесно можеш да достъпиш информацията, че това за което претендират не отговаря на реалността. Сещам се за един определен образ в България, с име на летен месец, който залезе вече май (а дано)... и той учеше учениците си как ако ставаш рано ще станеш милионер като него.
При нашия образ мисля, че възрастовата група от заинтересовани беше малко по-висока, но в соц. мрежи като инстаграм и тикток е препълнено от всякакви такива образи, които демонстрират финансово състояние без реално покритие, а някои от тях са доста агресивни в посланията си и упреците към останалите които "нямат", подтиквайки по-младите да взимат глупави финансови решения.

# 94
Дъщеря ми има един лаф - "полубогати". За тях са луксозните стоки, за тях са рийловете от Дубай и от Малдивите. Например инфлуенсъри. Или хора от шоубизнеса, за чиято кариера и личен бранд е жизненоважно как ги вижда аудиторията. Богатите по български стандарт (изключвам типа едрокалибрени престъпници като Божков, Пеевски) също попадат в тази категория.
Сега вярно, че ние познаваме наистина заможни хора само в IT индустрията (примерно в порядъка $10-100 млн. лично имущество), но те масово ходят като прошляци. Единственото, по което си личи колко богати са, са хотелите, в които отсядат, и къщите, в които живеят. Но не и по облекло, маниери, аксесоари и т.н. Може в други бизнеси да е различно, все пак този не е "old money", а хората се издигат с други качества и не се гледа много за външната показност.

Реплики и ментета е ясно за кого са, мисля. За този, който иска, но не може. Щом има огромен пазар и половин Китай работи за това, очевидно има и потребност, и потребление.

# 95
Когато прочетох "Фалшив лукс" се сетих за пилетата от Монако. Иначе по темата от време на време нещо става модно и ако го притежаваш си вървежен. Мога да дам пример от маркови дрехи , от загубата на които някои хора изпадат в истерия все едно живота им е свършил, до закупването на Pandora, o bag, Nominations и т.н. И да, в повечето случаи това е демонстрация на стандарт. Срещала съм деца със слушалки за 1000 лв , които един от основните им проблеми беше , че вечер не могат да ходят до тоалетна, защото ще се пусне алармата в къщата . Тези, които не могат да си позволят оригинали си купуват ментета, за да се доближат до този стандарт и дори и да изглеждат зле и да се чувстват неудовлетворени , все пак се доближават до "свещената марка".

# 96
  • Най-красивата страна
Не знам какъв е този зор да изглеждаш богат,като всичките ти познати и близки знаят кой си и какви са ти възможностите...
И защо Пенка от квартал Сусурлево като види снимка на някоя милионерка облечена с Баленсиага ,решава,че като си купи съответното менте и нея ще я мислят за богаташка.Ами не става.

В много случаи носенето на качествени бижута не е показност.
Има хора страдат от алергии и не могат да носят друго освен злато и сребро,дрехи от качествени материи...
Или пък работят на такава позиция,че не могат да отидат на рaбота oблечени с Версаче и Армани от пазара.

И понеже споменахте за колички.
На нашата площадка идваше една доста заможна майка.Количката беше Стоке или някаква подобна марка и струваше около 2000лв.
Когато бебето порасна,жената я подари на самотна майка,която ревеше,че няма никаква количка.Дори втора употреба не можеше да си купи.При това и каза,че може да я ползва,а може и да я продаде ,за да купи по-евтина и да и останат пари...

Последна редакция: нд, 27 юли 2025, 16:47 от Veronikaaa

# 97
  • София
За мен възможностите не се афишират, те си личат.

Има хора, които теглят кредити, за да могат да си позволят стандарт, който не е за техния статус - не ги разбирам, но не ми и пречат.

На времето бивш на моя позната винаги ходеше с най-новите модели айфони, а нямаше 2 лева да си плати кафето, та девойката го издържаше и го обзаведе. Винаги естествено телефонът беше показван на масата - така да лъха на лукс и пари, дето се казва.

При избор на дрехи, техника, каквото и да е, винаги гледам и държа на качеството. Понякога прибягвам и до съвети на близки.

Не ме интересува кой как е облечен, интересува ме дали е добър човек или не е. Дали имаме общи теми на разговор, дали ми е приятна компанията му.

Един познат ми разказа наскоро за дискотеките какво се случва и как там "мацките" подбирали мъжете спрямо часовници и дрехи, които носят. Колкото с по-известна и разпознаваема марка е господинът - толкова повече са кандидатките за ... да кажем леглото му. И бих повярвала, има хора, които само от това се интересуват и това им е приоритетът в живота. Радвам се, че не са ми в обкръжението.

# 98
Знаете ли,че Крал Луи Четиринадесети първи започва да носи обувки с токове? Преди него мъжете са ходили с обувки с плоски подметки. Другите монарси в Европа почнали да имитират френския крал и постепенно и другите мъже от висшата класа – по-късно всички мъже – обули обувки с токове.
Модата винаги се налага от харизматичен човек с власт. Това че някой следва модата,не означава че непременно го прави с лош умисъл...

# 99
  • Най-красивата страна
В училище има някаква показност-да.На някои места..
Затова аз сметнах за правилно да обясня на детето си защо няма да дам 3000лв за айфон в първи клас..
както и други неща.
Дори и детето да се беше подразнило ,пак нямаше да купя въпросния айфон,защото така не му помагам,а му вредя
Не одобрявам никаква показност.Ами тя искаше и кон да и купя като беше на 5..
Смятам,че човек трябва да си знае чергата.Ако някой има частен самолет или яхта,трябва ли и ние да имаме....?
И това,че семейството има пари не означава,че те трябва да се пилеят ..защото в моето семейство ние работим за тези пари..и това трябва да се оценява.

След месец въпросния айфон беше счупен- и имаше голям скандал в училище.А после ги забраниха..

Сега в 9 клас-повечето деца имат.Ама едно е деца на 7 години,друго е на 15...
Но на никой не му пука.
Дъщеря ми си събра парите сама-от рожден ден,Коледа,от джобните ...

Последна редакция: нд, 27 юли 2025, 13:01 от Veronikaaa

# 100
  • Пловдив
Когато бебето порасна,жената я подари на самотна майка,която ревеше,че няма никаква количка.Дори втора употреба не можеше да си купи.При това и каза,че може да я ползва,а може и да я продаде ,за да купи по-евтина и да и останат пари...
А, това второто - втора ръка количка с голям избор има за 150 лв в ОЛХ. И ако нямаш 100 лв за количка, къде си тръгнала да раждаш!?!?!?!?!?! За мен такива са по-проблематични от тия с фалшивите Баленсиага.

# 101
  • София
Винаги като стане дума за тази тема се сещам за ето този абитуриент от преди 10 години.
https://www.youtube.com/watch?v=4RqdJq_BoiI
Чезаре Пачоти едва ли знае , че е произвел обувки за 11 000.

# 102
  • София
Това е пародия.

# 103
  • Най-красивата страна
Темата е много актуална.
Този проблем съществува от много години и оправия няма.

# 104
Абитуриентът е със скъпарски обувки,но е и джентълмен – държи и пази чашите на две приятелки абитуриентки...

Общи условия

Активация на акаунт