Как избирате заведенията за хранене, когато сте в чужбина?

  • 2 209
  • 66
  •   1
Отговори
  • Карлово
  • Мнения: 5 299
Едно от нещата, за което си спомняме след пътуване или почивка е къде какво сме яли.
Ние понякога спонтанно, като минаваме покрай някое заведение , моите хора почват да мрънкат, че са уморени или гладни и сядаме, но не винаги е добро попадение. Друг път, по препоръки от форумите на бг-мама разбира се, търсим някое заведение, но вместо цитираното, попадаме на съседно не достатъчно добро.
Имам вече принцип, където има повечко местни, там сядаме.
Лятото е и малко опасно с храните, които бързо се развалят.
Вашите критерии за хранене по време летните пътувания?

Последна редакция: чт, 24 юли 2025, 09:59 от ДамаТрефа

# 1
  • Мнения: 51 155
Преди първо посещение гледаме да ни хареса, да има типичен местен вид - кнайпе в Германия, пъб в Англия, таверна в Гърция...
Да са чисти, с хубав тематичен интериор, посетени и да пасват на идеята ни за местни характеристики. А после вече повтаряме според качеството.
Разбира се, има и изключения. Дъщеря ми например казва, че никой не ходи в Лондон за да яде фиш енд чипс в пъб и все ни води по азиатски и италиански заведения. А най-хубавите ребра съм яла в една американска лръчма в Париж Simple Smile

# 2
  • Карлово
  • Мнения: 5 299
Преди първо посещение гледаме да ни хареса, да има типичен местен вид - кнайпе в Германия, пъб в Англия, таверна в Гърция...
Да са чисти, с хубав тематичен интериор, посетени и да пасват на идеята ни за местни характеристики. А после вече повтаряме според качеството.
Разбира се, има и изключения. Дъщеря ми например казва, че никой не ходи в Лондон за да яде фиш енд чипс в пъб и все ни води по азиатски и италиански заведения. А най-хубавите ребра съм яла в една американска лръчма в Париж Simple Smile
Ей на тази кръчма, ще бъда много щастлива, ако споделиш адреса.

А иначе и дъщеря ми в Лондон, не яде типични англиски храни, също я влече азиатската кухня.

# 3
  • Мнения: 51 155
Ха, от де да го знам, а и беше много отдавна. Беше голяма улица, продължение на Шанзелизе, или самото то, но вече в навалицата/центъра.

# 4
  • Мнения: 8 175
Гледам в tripadvisor винаги и избирам предварително още в Бг.

# 5
  • Melmak
  • Мнения: 8 905
Старая се да избирам още от България и си правя нещо като списък в гугъл мапс. Старая се да опитваме от местната кухня. В Италия примерно гледаме да сме извън най-туристическите места и най-добре е в разни семейни ресторантчета.

Извън Европа и САЩ, водеща е хигиената, ако ми се стори гадно или мръсно не сядам.

# 6
  • Мнения: 1 196
Избирам с предварително проучване в нета, като тръгвам от това какво е характерно и специфично за ядене в мястото, което отивам. И после търся къде точно да ям най-доброто "едисикакво" ястие. В най-туристическите места често има някои легендарни заведения, проучвам, резервирам предварително и съм спокойна, но не винаги съм доволна от тези места, така че с едно на ум отивам.
Проучвам и уличната храна, на места тя е толкова вкусна и известна, че с кеф пропускам ресторантите. В някои прекалено туристически места може и напълно да пропусна ресторантите, като в Париж например или Барселона. Дори и най-скъп ресторант може да ти докара чревна инфекция по тези места. Аз съм пас, мерси боку!

# 7
  • Мнения: 598
Проучвам предварително каква е местната кухня и кои са местата, на които местните ходят и където се предлага нещо, което искам.
Поне по дестинации като Япония, Корея е важно, защото иначе на място ще гледаме да е заведение с английско меню, което често изключва наистина традиционните и качествени места. Е, после естествено превеждаме с гугъл и махама с ръце и крака, но човек винаги се оправя.

# 8
  • Beyond the stars
  • Мнения: 9 115
Гледам в tripadvisor винаги и избирам предварително още в Бг.

+1
Tripadvisor, instragram, google. Горе долу да имам картина на нещата.
Понякога и случайно избираме пътьом, разочарования драматични не помня  да сме имали. Гледаме да избираме ресторанти с повече местни клиенти.

# 9
  • Карлово
  • Мнения: 5 299
В някои прекалено туристически места може и напълно да пропусна ресторантите, като в Париж например или Барселона. Дори и най-скъп ресторант може да ти докара чревна инфекция по тези места. Аз съм пас, мерси боку!
Верно ли? Аз явно съм в заблуда като си мислех, че ресторантите са по-стрикни относно продуктите.
Не говоря за България.
Например миди от сергия в Итамбул, все още не смея да опитам от страх да не изкарам време в хтела с коремно неразположение.

***
Гледам в tripadvisor винаги и избирам предварително още в Бг.

+1
Tripadvisor, instragram, google. Горе долу да имам картина на нещата.
Понякога и случайно избираме пътьом, разочарования драматични не помня  да сме имали. Гледаме да избираме ресторанти с повече местни клиенти.
Е да, но местните ги виждах на мястото за хранене. От гореиброените, няма как да добиеш представа. Те рядко оставят коментари.

# 10
  • Beyond the stars
  • Мнения: 9 115

Гледам в tripadvisor винаги и избирам предварително още в Бг.

+1
Tripadvisor, instragram, google. Горе долу да имам картина на нещата.
Понякога и случайно избираме пътьом, разочарования драматични не помня  да сме имали. Гледаме да избираме ресторанти с повече местни клиенти.
Е да, но местните ги виждах на мястото за хранене. От гореиброените, няма как да добиеш представа. Те рядко оставят коментари.

Това е в случаите, когато избираме случайно просто минавайки. Ресторант в квартала с опашка от италианци, чакащи да ги настанят и само италианска реч докато минаваме.. примерно.

Често питаме и домакините, където сме настанени, за препоръки.

# 11
  • Карлово
  • Мнения: 5 299
Да, домакините са сигурни като препоръчители, ако ги видиш обаче.

# 12
  • Мнения: 10 865
tripadvisor и като се настаняваме винаги питаме първо за добри заведения и други препоръки.

# 13
  • Beyond the stars
  • Мнения: 9 115
Да, домакините са сигурни като препоръчители, ако ги видиш обаче.

И да не ги видиш, пак можеш да питаш. Не ми се е случвало да не отговорят.

# 14
  • Мнения: 1 196
В някои прекалено туристически места може и напълно да пропусна ресторантите, като в Париж например или Барселона. Дори и най-скъп ресторант може да ти докара чревна инфекция по тези места. Аз съм пас, мерси боку!
Верно ли? Аз явно съм в заблуда като си мислех, че ресторантите са по-стрикни относно продуктите.
Не говоря за България.
Например миди от сергия в Итамбул, все още не смея да опитам от страх да не изкарам време в хтела с коремно неразположение.

Така би трябвало да е по принцип, но туристите в някои градове са много повече от местните, просто няма как да изхраниш милиони хора всеки ден в малки, местни ресторанчета. Във Франция поне аз винаги хващам някакво стомашно неразположение, хем си избирам ресторантите и си плащам доволно скъпо за храната. Достатъчна е една не добре измита чаша или лъжица, или дори повърхност на масата с бактерии. От толкова много хора, които даже чакат на опашка да влязат, представи си как смогват да почистят добре. Точно такива места вече избягвам аз, защото съм си научила урока.

Общи условия

Активация на акаунт