Как избирате заведенията за хранене, когато сте в чужбина?

• 2 337
  • 66
  •   1
Отговори
# 15
DiscoBiscuit не съм сигурна че е само от храната. От всичко може да е. От хотел, ръце, обувки и какво ли не. Толкова много хора и такава мърлявщина в тур. сезони ...
Т.че на места с много хора може да те хване не само от храната.

# 16
Така е, bella-ciao, съгласна съм. Отдавам го на храната, че ми се струва най-логично. Но си права по принцип.

# 17
Това на нас винаги ни е било проблем, всеки път е едно чудене, мислене....тегава работа. И сполучливите попадения да са били 50:50. Тази пролет бяхме в няколко града в Тоскана и се доверихме на синът ни (тийнейджър) да избира, а той питаше...Chat GPT. И нямахме нито едно лошо попадение, просто страхотни места ни подбраха "двамата".

# 18
Ако нямам препоръки от приятели, разчитам на Гугъл Мапс - избирам заведения с оценка 4.8-5.0, не по-ниска, и с 200-500 ревюта.

Избягвам заведения с висока оценка (4.5-4.7) и хиляди ревюта, това са типичните tourist traps. Избягвам и такива с твърде малко ревюта, защото не ми се струват достатъчно “проверени”, както и такива с ниска оценка, те очевидно не стават.

Вървейки по улицата, каквото ми хване окото, първо го проверявам в мапса и чак после евентуално влизам и сядам. Досега тази тактика не ме е подвела.

# 19
  • София
Аз избирам на око предимно - да има хора вътре, но не много, да не е прекалено лъскаво, гледам менюто отпред. Понякога търся с Гугъл, понякога питам и домакините.

# 20
  • Карлово
Тази пролет бяхме в няколко града в Тоскана и се доверихме на синът ни (тийнейджър) да избира, а той питаше...Chat GPT. И нямахме нито едно лошо попадение, просто страхотни места ни подбраха "двамата".
Благодаря за споделеното. Не се бях сетила за този вариант.

# 21
Не проучвам предварително. Когато огладнеем, започваме да се оглеждаме. Гледаме да е нещо обикновено, с прости неща за хапване. Ако може и на самообслужване - ресторанти с бели покривки, сложни менюта и обслужване само когато сме си у дома и само в изпитани такива, където детето ще яде нещо. Нямам време и нерви, когато съм на почивка, да преговарям с фамилията кой какво и къде иска да яде и какво всъщност действително ще бъде изядено. Яденето не ни е приоритет и определено не го помня при пътуванията ни - обичаме забележителности и природа.

# 22
Чета мнения на хора от разни заведения, слушам някой пътешественик youtuber - не може да не е споделил и за храната.
 По мнения си избрах и фризьор и бях много доволна.

# 23
Ние като пътуваме много обикаляме да разглеждаме и като решим, че сме гладни проато гледаме в гугъл мапс какво има наблизо и четем коментарите.

# 24
Ако нямам препоръки от приятели, разчитам на Гугъл Мапс - избирам заведения с оценка 4.8-5.0, не по-ниска
На 80% от дестинациите такива средни оценки на ресторанти изобщо не съществуват - знам, защото съм ги прегледала един по един, кулинарен туризъм практикувам активно и отдавна Simple Smile. Като правило най-високите оценки дават англичаните, непретенциозни към храната туристи, и невинаги може да им се вярва. Често барове/брънч/подобни имат доста по-висок среден рейтинг, но говоря все пак за "нормални" ресторанти.
Иначе и аз ползвам основно гугъл мапс, чета отзиви, гледам снимки, оценявам дали типът заведение и кухнята е по вкуса ни. Рейтингите и аз ги свалям Simple Smile - имам над 400 отзива, основно из Европа, 5 давам за изключителност. Все пак давам де, не съм зла. Дъщеря ми се сърди, като сложа 4 на заведение без значителни забележки, но това е. Има ли видими недостатъци - три, две звезди.
Трипадвайзър също ползвах по-рано, но той отживя времето си преди десетина години. По-рядко се актуализира вече с мнения и пак, почти не пишат хора извън англоезични в него.

Допреди 3-4 години сядахме и на случаен принцип, еми доста повече греди имаше. Неразположение никога не съм имала в ресторант извън България, а стомахът ми е от капризните. Но и нямам опит в развиващия се свят.

----
По повод формирането на рейтингите по-горе:
Ето пример за едно от местата с най-безупречна храна, където съм била - Италия, семеен малък ресторант, тотално нетуристически, невъзможен за достигане с обществен транспорт, малко бавно обслужване заради ограничения персонал и домашната кухня. Има 4.6 от 521 мнения. Дала съм с чиста съвест пълен брой звезди. https://maps.app.goo.gl/nWyCHUjMWKPaaBbaA

Последна редакция: чт, 24 юли 2025, 21:05 от Параход

# 25
  • There I was on a July morning
Как избираме заведения за хранене в чужбина:
1. Искаме препоръки от хазяите, ако ги видим разбира се. Понякога съм питала и на рецепция в по-малки хотелчета и градчета.
2. Избираме заведения, които са с повече посетители, а понякога и с опашка за свободни маси. Не, че бих чакала дълго на опашка пред ресторант, но поне го запомняме и в друг ден или час, когато е по-спокойно го посещаваме.
3. Избирам по рейтинг в Трипадвайзър, но понякога най-високо оцененото място в района не ми допада толкова, колкото някое друго с по-ниска оценка.

# 26
Ако нямам препоръки от приятели, разчитам на Гугъл Мапс - избирам заведения с оценка 4.8-5.0, не по-ниска
На 80% от дестинациите такива средни оценки на ресторанти изобщо не съществуват - знам, защото съм ги прегледала един по един, кулинарен туризъм практикувам активно и отдавна Simple Smile. Като правило най-високите оценки дават англичаните, непретенциозни към храната туристи, и невинаги може да им се вярва. Често барове/брънч/подобни имат доста по-висок среден рейтинг, но говоря все пак за "нормални" ресторанти.
Иначе и аз ползвам основно гугъл мапс, чета отзиви, гледам снимки, оценявам дали типът заведение и кухнята е по вкуса ни. Рейтингите и аз ги свалям Simple Smile - имам над 400 отзива, основно из Европа, 5 давам за изключителност. Все пак давам де, не съм зла. Дъщеря ми се сърди, като сложа 4 на заведение без значителни забележки, но това е. Има ли видими недостатъци - три, две звезди.
Трипадвайзър също ползвах по-рано, но той отживя времето си преди десетина години. По-рядко се актуализира вече с мнения и пак, почти не пишат хора извън англоезични в него.

Допреди 3-4 години сядахме и на случаен принцип, еми доста повече греди имаше. Неразположение никога не съм имала в ресторант извън България, а стомахът ми е от капризните. Но и нямам опит в развиващия се свят.

----
По повод формирането на рейтингите по-горе:
Ето пример за едно от местата с най-безупречна храна, където съм била - Италия, семеен малък ресторант, тотално нетуристически, невъзможен за достигане с обществен транспорт, малко бавно обслужване заради ограничения персонал и домашната кухня. Има 4.6 от 521 мнения. Дала съм с чиста съвест пълен брой звезди. https://maps.app.goo.gl/nWyCHUjMWKPaaBbaA

Ей така ги събирам препоръките.

Ние с мъжа ми също практикуваме кулинарен туризъм отдавна, права си, че на много места няма къде да се хапне наистина вкусно, особено в по-малки населени места изборът понякога е много ограничен.

Отделно от това, хората имат много различен вкус за храна. Някои просто обичат пастата преварена, пържолата суха, или ориза да тропа. Има хора (включително близки приятелки), с които вкусовете ни определено се разминават и от тях съм спряла да събирам препоръки за заведения.

# 27
По два начина - или чрез търсене в гугъл и четене на отзиви, или ако нещо ни хване окото, докато се разхождаме. Във втория случай винаги гледаме колко хора има вътре. Ако има опашка или повечето маси са заети - значи има нещо, което си заслужава вниманието. Аз лично нямам много претенции към заведенията, важното е да ми е вкусно

# 28
Макдоналдс.
Нали знаете защо Макдоналдс е най-голямата верига ресторанти в света? Защото знаете какво ядете в техните ресторанти.

# 29
  • Карлово
Аз лично нямам много претенции към заведенията, важното е да ми е вкусно
Да де, да е вкусно и чисто, това е главното което искаме всички. Не от 4-5 поръчани неща, едно да Уау, а другите да не стават.

Последна редакция: пт, 25 юли 2025, 10:25 от ДамаТрефа

Общи условия

Активация на акаунт