ДВАНАДЕСЕТИ клас 2025/2026

• 13 794
  • 280
  •   1
Отговори
# 45
На мен ми се струва, че ако наборът реши да има gap year, ще му се избистри главата, защото досега още не е сигурен какво иска да учи. Това, дето го влече, не е стабилно като професия, разбира, че му трябва нещо "сериозно", но подозирам, че сериозното ще му е скучно. Има пред себе си пресен пример с брат си, който убедено замина да следва в чужбина и две години по-късно реши, че не е неговото и се прибра в Сф и кандидатства наново нещо различно. То хубаво да пробваш, ама две години отлетяха без никаква полза и надграждане.

# 46
  • Пловдив
Vox,
наскоро си мислех за теб,че се "изгуби" в темата.
Hug

# 47
  • София
... Има пред себе си пресен пример с брат си, който убедено замина да следва в чужбина и две години по-късно реши, че не е неговото и се прибра в Сф и кандидатства наново нещо различно. То хубаво да пробваш, ама две години отлетяха без никаква полза и надграждане.

Не бих казала никаква полза - това е сериозен опит, вкл. житейски - да живееш сам на друго място, доста различно от България, пък и да се убедиш, че това поприще не е за теб.

Девойката говореше за gap year, защото не е наясно какво иска да прави, но може и още 5 г. да не й се изясни, а какво ще прави през това време, не беше ясно. Поне се убеди, че ресторантската дейност не е много за нея, иначе, като всички, смяташе, че понеже няма някакви сериозни умения, може да я работи. Но то и за това се изискват специфични умения, не може да си разсеяна блейка и да я вършиш. Grinning
От една страна съм За това да избистрят плановете си, от друга - губи се инерцията за учене, а и не съм сигурна в каква среда ще попаднат, защото колко хубава работа може да си намериш без определена квалификация.

# 48
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
На мнението на олив съм.
Много деца решават за Гап година, но аз съм стара да приемам подобни новости. Дори да е неподходящия университет и неточната специалност има надграждане и най-важното, в академична среда е.

Какво решихте за срещата? Joy другата седмица щяло да вали всеки ден.
Не е невъзможно да намерим затворено място.

# 49
  • София
vox, радвам се, че се появи Kissing Heart Малките са заедно, в училището на батко си.

Май за пръв път говорим толкова сериозно за среща, дайте направо предложения за ден и място Hug

# 50
Зачудих се за какво пътуване точно товорите! Незнам дали MianaNia е споделяла подробности, но големия ми син заминава на подобно пътешествие другата седмица. Аз знам, че кандидатстваха по някаква програма за седемкратно безплатно пътуване с влак в цяла Европа. Попълва се въпросник и не всеки се одобрява, но все пак голям процент от съучениците му са одобрени. За над 18 години е, затова набора нямаше как да участва. Пътуванията няма нужда да са в последователни дни и нашите си направиха   двуседмична програма. Дано е много забавно и интересно и на нашите и на девойката на MianaNia и на всички предприемащи това приключение!

# 51
Синът ми искаше да кандидатства по тази програма: https://youth.europa.eu/discovereu/rules_bg. Предполагам става въпрос за същото.

# 52
  • София
Здравейте и от мен!

След няколкогодишна пауза - от емоциите покрай 7ми клас, отново се завръщам, за да споделяме емоциите вече в 12 клас Simple Smile

За моят младеж изобщо не е на дневен ред бал или организацията покрай него. Питах го, каза ми, че не е мислил и е рано. Балът му се пада в събота - в зависимост от това как ще протече самият ден, явно ще се организираме и ние покрай него. Имаме опции извън заведение, което ни дава така необходимата гъвкавост. Няма претенции за костюм - може би нещо различно от черно и сиво, каквото прецени. Но не залита към някакви известни марки.

За кандидатстването повече се е замислил, като че ли. От право, което мислеше да учи в България в 10 клас, минахме през 180 градусов завой към маркетинг в Холандия в 11 клас и сега отново завой на 180 обратно към право в България или даже, по-скоро нещо с бизнес в СУ. Да, ама стопанският факултет в СУ се влиза с математика, география и прочие, но не и с БЕЛ и история, които той профилира. Та май ще държи допълнително ДЗИ по география. За негов голям късмет, СУ имат бизнес администрация с френски, където балът ме е срам да кажа колко е нисък, та ако не се закачи другаде, поне там ще влезе. Иначе се очертава доста заета година - ще държи Делф по френски, уроци по БЕЛ и какво ще я правим географията, ще видим. Английският поне го приключихме още миналата година и даже ме е яд, че не го приключи и френския, а оставихме за последно.

И аз я бях загледала програмата на ЕС за влаковете, но той няма 18 години още, което доста го спираше и през годината и изпусна няколко пътувания в чужбина от гимназията. Ама това е положението, за догодина.

# 53
  • София
Здравейте,
тази година беше доста натоварена. Много проекти, които запълниха почти всичкото свободно време.
Домът ми беше "работлница", три деца успяваха да окупиран всички стаи. Но явно другите родители не приемат "гости".
Освен това до 15 юли имаха практика и ваканцията почна доста късно.
От практиката е много доволен. В екипа бяха десет ученика, но от различни училища, в това число и изнън София.
Та е имало напасване на знания, напасване на екипа и т.н. Считам, че е било доста полезно, не толкова като научаване на нещо ново, колкото от реална представа какво е да ходиш на работа. И да, вечер се прибираше уморен.
Миналата седмица беше на екскурзия от МОН за стипендианти и от нея е доста доволен.
За бала не се вълнува. За това, какво да учи не е наясно, но пък се е заел да помисли по въпроса.

# 54
  • Plovdiv, Bulgaria
Привет и от мен! Лятото е в разгара и хич не сме и отваряли и дума за бал. На дневен ред е избор на университет, все още няма решение. То и време не му е останало да избира-работи на макс, една седмица тренировъчен морски лагер, шофьорски курсове, срещи с приятелката и така. Дала съм му срок да мисли и споделя, а ние ще помагаме, когато е необходимо с обективно мнение за плюсове и минуси. Много разчитам и на преценката на брат му.
Какъв е списъка с произведенията по БЕЛ?

# 55
  • Варна
Здравейте, момичета ! От векове сякаш не съм се записвала . През това време минахме със сестрата на набора през седмокласната мелачка. Тя обаче се справи толкова категорично,че още на първо класиране и първо желание приключихме . И тя като набора ще учи в ЕГ с немски и втори английски език, но си избра друга гимназия и няма да са заедно на есен.
Иначе наборът е добре, работи втора поредна година през лятото. В понеделник започва шофьорските курсове.
Виждам,че вече обсъждате баловете. Ние вече сме запазили мястото, живот и здраве! От училище знаят кога и къде ще ходят. Ще видим дали ще им предложат и екскурзия в Гърция.
Иначе за университетите - започнахме да говорим, но нищо конкретно. Все още не е взел ДАФ-а . На два пъти един от елементите му се изплъзва. Към момента сякаш клони към Австрия, но първо трябва да видим дали ще пребори изпита.

Радвам се да видя толкова познати лица Simple Smile С радост ви изчетох . Сега ще съм по-редовна Simple Smile

Последна редакция: вт, 29 юли 2025, 19:44 от Лилла

# 56
Лилла, за сина ми Виена беше резервен вариант с немски, тъй като там приемат и без взет даф, т. е. Можеш да го предоставиш чак при записване. И той се явява няколко пъти и дори ходи на ТЕЛК, който отново не беше с задоволителен резултат. Но имат техен изпит. Успех!

# 57
Уау,Лила, вие вече два пъти сте се явявали на ДАФ. Браво!
Какви са впечатленията на младежа от устния? Казаха ми, че било голяма какафония с 10 човека, говорещи едновременно в микрофоните.

# 58
  • Варна
Благодаря, Моли! Ще проуча по-подробно какви са му опции за Виена и какво предлага самият университет. Фокусирали сме се върху този ДАФ , а изглежда трудно достижим на този етап.

Дъждец, правилно са ти казали за устния. Точно той ни спря първият път. Били са 4-5 деца в стаята , стари слушалки и е било пълна какафония . Говорихме дори с директорката на центъра в нашия град, предложихме да дарим дори нови слушали, но ни беше обяснено, че е неприемливо и ако не ни допада, можем да пробваме в някой от другите градове . На второто явяване взе успешно устния , но за всеобща изненада на слушането имаше 3. И така . Уговорката ни с него е, че ние сме платили курса и първото явяване. Всяко следващо се плаща от неговите парички. Да видим за колко още пъти ще има сили и желание.

# 59
Нямам думи! Но явно и в София е така. Не мога да си обясня как допускат такова нещо?!
Аз съм се явявала на ДАФ преди повече от 20 години в Търново и нямам никакъв спомен да е имало проблем с шум. Не знам как са го провеждали тогава.
Моли, синът ти къде се явява на ДАФ?

Общи условия

Активация на акаунт