ДВАНАДЕСЕТИ клас 2025/2026

• 14 175
  • 286
  •   2
Отговори
# 270
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Първи учебен ден и за Горинич. Hug
Събраха всички, разведоха ги из квартала, показаха им къде ще учат, къде са им библиотеките... Цветни, пъстри, весели деца навсякъде наоколо.
Да са все така.

# 271
Попътен вятър и успехи!

# 272
Честит последен първи учебен ден на наборите! Да им е спорна годината.
Аз се ядосвах сутринта, че не ми даде дъщерята да я снимам за спомен и хоп - звънна ми роднина, в обедната емисия новини цъфнала моята. Оказа се, че президентът бил в тяхната гимназия и тя се оказала в кадър как големите въвеждат първолачетата.

# 273
  • София
Честит последен 15-ти септември на наборите! Нека учебната година да е здрава и успешна! Да е изпълнена с приятни изненади и положителни емоции, да е специална и неповторима за всеки от тях! Flowers Four Leaf Clover

# 274
Честит празник на всички, честито начало на последната учебна година в училище!
Нека децата ни бъдат здрави и успешни!

...не искам децата да остават тук.
Аз също. За съжаление имам много сблъсъци със системата. И смея да твърдя, че ако не си държавен служител ( полицай, общинар и др.) -  в България е страшно. Не съм романтична , нито патриотка. Всички тези възприятия се изпариха яко дим от "челен удар"  с реалността. Осъждала съм системата и е все тая. Една малка назад и после пак те правят на две стотинки, харчейки наши си пари от данъци, а всъщност преследват свои си собствени лични интереси,като използват правомощията на държавни служители.
Така, че едното дете сме го избутали вече да ми е живо и здраво. Остана другото.

Последна редакция: вт, 16 сеп 2025, 11:02 от _re_ge

# 275
  • Сливен
Здравейте и от мен. Идвам с един въпрос относно ДЗИ. Синът ми е с профил Математика и информатика. Иска да държи задължителната дзи по Математика, а да избере като допълнителна матура Информатика. Но казват че като доп.матура не може Информатика. Това вярно ли е?

# 276
Здравейте и от мен. Идвам с един въпрос относно ДЗИ. Синът ми е с профил Математика и информатика. Иска да държи задължителната дзи по Математика, а да избере като допълнителна матура Информатика. Но казват че като доп.матура не може Информатика. Това вярно ли е?
Аз мисля, че може да избере трета матура информатика,но ще е на ниво Профилирана подготовка .
Сега влязох в таблицата за датите за допълнителните матури на МОН за 2025 - на 29 май  2025 е била матурата по Информатика ПП.

# 277
  • Варна
Разбира се, че може да държи допълнителна матура по информатика. И да, ще е върху профила, но това си важи за всички предмети, които са изучавани като профил. Нека който твърди, че не може, да Ви покаже в кой нормативен документ го пише.

# 278
  • Сливен
Това се извежда от чл.135 от Закона за предучилищното и училично образование Чл. 135. (1) По свое желание зрелостникът може да положи и до два допълнителни държавни зрелостни изпита по избрани от него учебни предмети измежду учебните предмети Български език и литература, Чужд език - английски, френски, немски, италиански, испански или руски, Математика, Информационни технологии, Физика и астрономия, Биология и здравно образование, Химия и опазване на околната среда, История и цивилизации, География и икономика и Философия.
(2) В случай че избраният учебен предмет по ал. 1 е изучаван от ученика като профилиращ, държавният зрелостен изпит се полага върху учебното......
Но в Наредба 7 за профилна подготовка пише
Чл. 11. (Изм. - ДВ, бр. 80 от 2018 г., в сила от 28.09.2018 г., отм. - ДВ, бр. 71 от 2019 г., в сила от 10.09.2019 г., нов - ДВ, бр. 80 от 2020 г.) Учебно-изпитните програми за допълнителните държавни зрелостни изпити по избрани от зрелостника учебни предмети от учебните предмети по чл. 134, ал. 2 и по чл. 135, ал. 2 и 4 от Закона за предучилищното и училищното образование включват учебно съдържание от задължителните модули, изучавано в избираемите учебни часове във втория гимназиален етап на средното образование. Така че аз мисля че допълнително ДЗИ може и по учебните предмети изброени в чл. 134 от ЗПУО а именно и Информатика. Но какво аз мисля и ръководството на училище и РИО на МОН е друг въпрос. Затова ако може да ми помогнете със законов текст и опит ще ви бъда благодарна.

# 279
Направете официално запитване. Входирайте го до вашето училище, с копие до Руо. Настоявайте да ви отговорят в уредени от закона срок.

# 280
  • Варна
От този линк съдя, че тази година е имало ДЗИ по желание по информатика ПП - https://data.egov.bg/data/resourceView/e98e4650-d3fe-4bac-b3e4-941091190a40 (някъде из последните колони вижте).
Според легендата със съкращения това се води и Валидиране. Може да греша, но не виждам причина ученик, който е учил предмета като ПП да се яви на такава матура… Може в нормативен документ за валидирането да е описано по-подробно, но  признавам не съм търсила.

# 281
  • София
Успешна учебна година и от мен!
Не съм се вясвала тук около година Sad

# 282
Аз пък нещо се притесних за втората матура. При дъщеря ми ще е по английски език- той се явява втори чужд език. Знаете ли кое ниво се държи. Гледам в МОН има примерни от минали години за B1, B1.1, и B2.
Че пък са и с нов учител по английски тази година. А за родителски срещи не се чува нищо..

# 283
Аз пък нещо се притесних за втората матура. При дъщеря ми ще е по английски език- той се явява втори чужд език. Знаете ли кое ниво се държи. Гледам в МОН има примерни от минали години за B1, B1.1, и B2.
Че пък са и с нов учител по английски тази година. А за родителски срещи не се чува нищо..

Мисля, че е В 1.1

# 284
честит последен първи учебен ден и от мен! да са живи и здрави и да сме доволни от развитието през годината и решенията след това!

при нас теорията беше взета, тече практиката, но бавно, защото почти цяло лято я нямаше в софия Simple Smile кара на ръчна, но много се дразни на скоростите, както и аз - нашата кола е автоматик, съответно Simple Smile (леле, как скоростите на волана този вартбург, чието име смътно помня... иначе москвич, жигула, лада... да!)
взе английския CAE, доволна съм!

много ми става тема бал, рокля, празнуване Simple SmileSimple SmileSimple Smile
покрай темата набелязах две места за шивачи, които не са с баснословни суми. мисля да ходим октомври, като така и не съм сигурна дали не е по-добър вариант готова рокля, поради незнайния изход от общуването с шивач и какво си мислех - какво излезе... но засега дъщерята има дизайнерско виждане и ще опитаме Simple Smile ако някой има препоръка, освен оксана и ексуара, да сподели, моля!
търся заведение, което е наистина малко ресторантче, знаете ли такова в София, с градина? да е капацитетът към 30 човека. не искам да го отбелязваме сред друг народ, а хора като за сватба няма да събирам.

моята ще е на матури бел и английски, но нищо чудно да реши да се пусне на математика за спорта, щото й е профил и щото й е тръпка. тази пожелателна матура ще е по профилната математика, нали? а влияе ли на успеха, брои ли се в точките?

Общи условия

Активация на акаунт