ДВАНАДЕСЕТИ клас 2025/2026

• 13 847
  • 280
  •   1
Отговори
# 270
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Първи учебен ден и за Горинич. Hug
Събраха всички, разведоха ги из квартала, показаха им къде ще учат, къде са им библиотеките... Цветни, пъстри, весели деца навсякъде наоколо.
Да са все така.

# 271
Попътен вятър и успехи!

# 272
Честит последен първи учебен ден на наборите! Да им е спорна годината.
Аз се ядосвах сутринта, че не ми даде дъщерята да я снимам за спомен и хоп - звънна ми роднина, в обедната емисия новини цъфнала моята. Оказа се, че президентът бил в тяхната гимназия и тя се оказала в кадър как големите въвеждат първолачетата.

# 273
  • София
Честит последен 15-ти септември на наборите! Нека учебната година да е здрава и успешна! Да е изпълнена с приятни изненади и положителни емоции, да е специална и неповторима за всеки от тях! Flowers Four Leaf Clover

# 274
Честит празник на всички, честито начало на последната учебна година в училище!
Нека децата ни бъдат здрави и успешни!

...не искам децата да остават тук.
Аз също. За съжаление имам много сблъсъци със системата. И смея да твърдя, че ако не си държавен служител ( полицай, общинар и др.) -  в България е страшно. Не съм романтична , нито патриотка. Всички тези възприятия се изпариха яко дим от "челен удар"  с реалността. Осъждала съм системата и е все тая. Една малка назад и после пак те правят на две стотинки, харчейки наши си пари от данъци, а всъщност преследват свои си собствени лични интереси,като използват правомощията на държавни служители.
Така, че едното дете сме го избутали вече да ми е живо и здраво. Остана другото.

Последна редакция: вт, 16 сеп 2025, 11:02 от _re_ge

# 275
  • Сливен
Здравейте и от мен. Идвам с един въпрос относно ДЗИ. Синът ми е с профил Математика и информатика. Иска да държи задължителната дзи по Математика, а да избере като допълнителна матура Информатика. Но казват че като доп.матура не може Информатика. Това вярно ли е?

# 276
Здравейте и от мен. Идвам с един въпрос относно ДЗИ. Синът ми е с профил Математика и информатика. Иска да държи задължителната дзи по Математика, а да избере като допълнителна матура Информатика. Но казват че като доп.матура не може Информатика. Това вярно ли е?
Аз мисля, че може да избере трета матура информатика,но ще е на ниво Профилирана подготовка .
Сега влязох в таблицата за датите за допълнителните матури на МОН за 2025 - на 29 май  2025 е била матурата по Информатика ПП.

# 277
  • Варна
Разбира се, че може да държи допълнителна матура по информатика. И да, ще е върху профила, но това си важи за всички предмети, които са изучавани като профил. Нека който твърди, че не може, да Ви покаже в кой нормативен документ го пише.

# 278
  • Сливен
Това се извежда от чл.135 от Закона за предучилищното и училично образование Чл. 135. (1) По свое желание зрелостникът може да положи и до два допълнителни държавни зрелостни изпита по избрани от него учебни предмети измежду учебните предмети Български език и литература, Чужд език - английски, френски, немски, италиански, испански или руски, Математика, Информационни технологии, Физика и астрономия, Биология и здравно образование, Химия и опазване на околната среда, История и цивилизации, География и икономика и Философия.
(2) В случай че избраният учебен предмет по ал. 1 е изучаван от ученика като профилиращ, държавният зрелостен изпит се полага върху учебното......
Но в Наредба 7 за профилна подготовка пише
Чл. 11. (Изм. - ДВ, бр. 80 от 2018 г., в сила от 28.09.2018 г., отм. - ДВ, бр. 71 от 2019 г., в сила от 10.09.2019 г., нов - ДВ, бр. 80 от 2020 г.) Учебно-изпитните програми за допълнителните държавни зрелостни изпити по избрани от зрелостника учебни предмети от учебните предмети по чл. 134, ал. 2 и по чл. 135, ал. 2 и 4 от Закона за предучилищното и училищното образование включват учебно съдържание от задължителните модули, изучавано в избираемите учебни часове във втория гимназиален етап на средното образование. Така че аз мисля че допълнително ДЗИ може и по учебните предмети изброени в чл. 134 от ЗПУО а именно и Информатика. Но какво аз мисля и ръководството на училище и РИО на МОН е друг въпрос. Затова ако може да ми помогнете със законов текст и опит ще ви бъда благодарна.

# 279
Направете официално запитване. Входирайте го до вашето училище, с копие до Руо. Настоявайте да ви отговорят в уредени от закона срок.

# 280
  • Варна
От този линк съдя, че тази година е имало ДЗИ по желание по информатика ПП - https://data.egov.bg/data/resourceView/e98e4650-d3fe-4bac-b3e4-941091190a40 (някъде из последните колони вижте).
Според легендата със съкращения това се води и Валидиране. Може да греша, но не виждам причина ученик, който е учил предмета като ПП да се яви на такава матура… Може в нормативен документ за валидирането да е описано по-подробно, но  признавам не съм търсила.

Общи условия

Активация на акаунт