ДВАНАДЕСЕТИ клас 2025/2026

• 32 013
  • 582
  •   1
Отговори
# 360
На една позната синът ѝ дълго време ѝ излизаше с това - да си вземел гап. Търпя го, търпя го и на поредното такова изказване му рече, че и тя ще си вземе почивка една година от всичко, защото определено има повече нужда от него. И резонно го попита кой ще плаща сметките за ток, вода, телефон, кой ще пазарува, готви, щото и тя е Гап. Та набързо го приземи.

А гап не предполага ли да работи,  докато мисли?

Моят май ще остане в Бг - София. Брат му след 2 години в Нидерландия също не издържа на учебната  самодейност, в която трябваше да участва, и кандидатства наново в ТУ-София. Малкият иска да си спести такова лутане, въпреки че още не е решил какво точно да учи.

# 361
  • София
Тези мераци за gap year бързо ги пресякох, след като поиска да се изнесе в другия ни апартамент като завърши училище, с идеята че можела да работи като сервитьорка през тази gap година. Казах, че плуване по течението не спонсорираме баща й с безплатен апартамент и ако може да си плаща квартира със сервитьорска заплата - да си потърси такава. Не можела…ами, в такъв случай си стоиш вкъщи и не ставаш независим, независим си когато можеш да си платиш всичко със собствената заплата. При нас тази уговорка да се изнесе след завършване я има отдавна, но ако учи, и на нея и е доста важно. Доста помогна за отказа също работата от 16 г. на морето и в едно кафе тук през учебно време. За 2 години се изпари романтиката и установи, че си е тежък физически труд за много часове с ниско заплащане. Много съм доволна, че й разрешихме да работи, явно човек докато не изпита нещо на собствен гръб, не се научава.

# 362
Аз гап си го представям само в чужбина, за да научи немски и да работи поне за джобни, докато трае това. Проблемът е, че хич не си го представям, ако дори я приемат нещо в Германия, как ще учи на езика. Без подготвителна езикова година имам предвид.
Ако остане в Бг,  нито на нея, нито на мен ми се иска да живее вкъщи, но и квартирите са супер скъпи, та ще видим.

Последна редакция: пт, 03 окт 2025, 16:47 от Дъждец

# 363
да и на нас не ни се иска заедното живеене, щяла да работи, за това обаче аз не съм съгласна в 1ви курс, та... ще видим

гимнастиката на очи в кръг при нас е на голяма мода също Simple Smile Simple Smile

# 364
Категорично пресякох всякакви опити дори да се спомене за почивна година. Има си до нас цял апарамент за самостоятелно живеене, но аз искам да остане празен, а тя да отиде да учи в чужбина. Дано!
Искам много да работи, но тя не иска на този етап. Да не е луда да иска.

# 365
  • София
Ако сега пращах студент в Нидерландия, щях да го посъветвам за гап-година. Там приемът важи за 2 години, намирането на квартира след април е пълно безумие. Но пък след декември се намират квартири доста по-лесно. И с удостоверението, че е приет, ще си наеме на спокойствие квартира след Нова година и ще поработи нещо там, да я изплаща поне. Хем ще работи, хем сам, хем ще си започне следването мотивиран. Забелязала съм, че като поработят истински и рязко им се доучва! 😉

# 366
  • у дома с любимите си хора
тити, нямам представа какво си е мислел младежът, но явно е очаквал майка му да го издържа докато реши какво ще прави с живота си през тази година.

# 367
  • Русе
Във вашите училища има ли ограничение на отсъствията по семейни причини не повече от 5 дни? Ако има такова ограничение спазва ли се и има ли начин ученикът да отсъства повече по семейни причини?

# 368
Във вашите училища има ли ограничение на отсъствията по семейни причини не повече от 5 дни? Ако има такова ограничение спазва ли се и има ли начин ученикът да отсъства повече по семейни причини?
Нали имахме право до 15 дни по семейни причини? Министърът искаше да ги намалява, но май не успя.

# 369
  • Русе
Да, дните са 15, но не повече от 5 наведнъж, а аз искам 6 наведнъж. Ще ходя да говоря с директорката, затова питам доколко е задължително да са само 5 наведнъж .

# 370
Да, дните са 15, но не повече от 5 наведнъж, а аз искам 6 наведнъж. Ще ходя да говоря с директорката, затова питам доколко е задължително да са само 5 наведнъж .
Ами то така е записано в Наредбата за тези 15 дни. Моята не е ползвала повече от три дни, та не знам как би могло.

# 371
Ноември ще отсъства 7 учебни дни, ще му пусна 5 по семейни и 2 дни болнични.

# 372
  • София
По семейни причини може да попълните 2 заявления - първото, за 5 учебни дена, а второто - за останалия 1 ден. Има прекъсване в датите - за събота и неделя. Или от вторник до петък 4 дена, а после - от понеделник до вторник за още 2 дена. Така може, почти на 100 % съм убедена, но попитайте.

# 373
По семейни причини може да попълните 2 заявления - първото, за 5 учебни дена, а второто - за останалия 1 ден. Има прекъсване в датите - за събота и неделя. Или от вторник до петък 4 дена, а после - от понеделник до вторник за още 2 дена. Така може, почти на 100 % съм убедена, но попитайте.
Класният каза, че събота и неделя не прекъсват учебните дни.

# 374
  • Русе
Аз попитах, но класната отговори, че Школо не разрешавало да се въведат повече от 5 дни наведнъж, затова и питам в групата. Има деца, които вече поредна година почти не ходят на училище, но вероятно вземат болнични.

Общи условия

Активация на акаунт