Металокерамика - искайте документ

• 558
  • 8
  •   1
Отговори
Металокерамика - зъбни импланти. Един мошеник.

Бих искала да разкажа следната история, която просто се моля да завърши добре, защото иначе не ми се мисли. Майка ми през 2020 г. отива при зъболекаря Георги Лалев с желанието да си направи липсващите зъби с металокерамика. Изключвам факта, че почти всичките й долни зъби са напълно прави и здрави по онова време, но въпросният доктор я съветва да “прави всичко”. Защо ли? Заради пари, по дяволите! Майка ми му се доверява и заплаща за най-качествените възможни зъби от металокерамика, но Г. Лалев ги изработва от никел - 65% (на онзи етап през 2020 г. майка ми все още не знае, че има 3-та степен алергия към никел). Но защо да не сложи от евтиното? Нали? Майка ми се издува веднага след поставяне на “новата усмивка”, но с времето затихва отокът. Тялото й се е борело успешно в продължение на 5 години, докато през 2025 г. февруари месец, след дентална манипулация майка ми получава алергичен шок - подуване и зачервяване на цялото лице, задушаване. Следва болнично лечение. Никой не предполага, че зъбите са проблемът. Следват 6 месеца ходене по мъките, изследвания за десетки алергии, часове при доценти и професори от всевъзможни специалности, оток след оток. За пари не говорим. Майка ми се срива психически - от ужас дали ще се събуди и ще може да диша (живее сама). След като се установява алергия от никел, майка ми звъни на Георги Лалев (нейният зъбо”лекар”, един пълен мошеник), който категорично твърди, че в зъбите й няма никел. Толкова е убеден, че няма да рови дори в архива. А без негово съгласие никой няма достъп. Тук идва моментът да кажа - мама няма никъде черно на бяло, че тъкмо той й е правил зъбите, камо ли съставът им. Иначе щяхме да го съдим. Съветвам хората да взимат документ за това. След още ходене по мъките, аз лично намерих вероятно единствената лаборатория в София, която изследва материала на металокерамиката. 65% никел! Заради алчността и лъжата на Георги Лалев майка ми получи 7 алергични шока, изпи тонове тежки лекарства и никой не знае колко е увреден още организмът й. Хора, изисквайте документи, защото заради пари може да ви убие някой “лекар”. Не че документът връща здраве и живот, но поне може да накаже виновника!

# 1
  • София
Съжалявам за трудностите на майка ти. Пожелавам й бързо и пълно възстановяване.

Може ли да споделиш коя е лабораторията, която прави такива тестове?

# 2
Съжалявам за това, през което сте минали.
Майка ти за пръв път ли е направила някаква алергична реакция? Преди това имала ли е алергични реакции от друго?
Аз  съм с тежка алергия откакто съм се родила, към много алергени, вкл. и медикаменти, които не са алерген. Зимата на 23-24 правих металокерамика. Доста подробно обсъдихме със зъболекарката, заедно със зъботехника този въпрос. Зъботехникът дори предложи да ми даде стърготинки от метала вътре, за да тествам дали имам алергия. Обясниха ми, че металът никъде няма да контактува, той е изцяло отвътре, под керамиката и контактува само с пълнежа. Керамиката го покрива изцяло отвсякъде. И не съм имала проблеми, освен това приличат на истинските ми зъби като цвят и форма.

Цитат
Майка ми се издува веднага след поставяне на “новата усмивка”, но с времето затихва отокът. Тялото й се е борело успешно в продължение на 5 години

Като човек с богат алергичен опит, ще ти кажа, че тялото не може да се бори успешно с алергиите. Винаги реагира на алергена.
Според мен, това, което се е случило е следното. При монтиране на металокерамиката е имало контакт с лигавицата, затова е отекла. После вече не е имало контакт, металът е бил покрит. При манипулацията 2025г. се е открил и затова е започнала да прави реакции.
За да има оток още първия път, най-вероятно е имала и преди някакъв контакт с никел. Често се среща в бижута, с тях също трябва да внимава, щом прави толкова тежки реакции от никела.
Обикновено така се случва, при първия контакт с алерген,  организмът се "запознава" с него и вече при всяка следваща среща реагира.
Бихте могли да се допитате до алерголози дали е възможна десенсибилизация при нея към никела, за да се намали тежестта на реакциите.

За зъболекаря:
Зъботехниците правят металокерамиката, а не зъболекарите. Те само вземат мярка, поръчват я на зъботехника, с когото работят и после я монтират. Винаги може да се докаже и със свидетели кой зъболекар и кога е посещавал даден човек, особено при повече посещения. Но той може да се измъкне с това, че е поръчал еди какви си на зъботехника, но той не ги е изработил  със съответния метал, а зъболекарят не е могъл да различи сплавите. Така, че дело би трябвало да се води и срещу двамата едновремнно.

ПС
Цитат
часове при доценти и професори от всевъзможни специалности, оток след оток
Не разбирам защо е било необходимо да посещавате лекари от различни специалности. Би трябвало всеки лекар да разпознае алергичен оток и да ви насочи само към алерголози. Спешните състояния се овладяват в спешен кабинет.
При хора, правещи такива реакции се препоръчва винаги да имат инжекция адреналин за овладяване.  Наскоро гледах разговор с алерголог по ТВ и той каза, че може да се носи спринцовка и адреналин, за да си я постави сам човекът при нужда. Каза, че у нас май не се продават такива автоинжектори с адреналин.
Обсъдете с алерголози такава възможност, да дадат съвет на майка ти, в каква доза, как и къде се поставя, ако й се случи да трябва да се справи сама. Може да потърсиш и от чужбина автоинжектор с адреналин, ако няма у нас.

Тези май са такива, не зная дали ги има по аптеките - анапен спринцовка.
https://apteka.framar.bg/30018758/%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%B5 … D1%82%D0%BD%D0%B8

Прочети внимателно и тази статия:
https://www.puls.bg/aktsenti-c-16/po-strogi-pravila-za-polzvane- … nzhektsii-n-22140

Последна редакция: пт, 25 юли 2025, 23:52 от Diorela

# 3
Съжалявам за трудностите на майка ти. Пожелавам й бързо и пълно възстановяване.

Може ли да споделиш коя е лабораторията, която прави такива тестове?

Разбира се - ЕВРОТЕСТ КОНТРОЛ е мястото, където направиха тестването

# 4
Предполагам, че металокерамиката с никел е свалена, нали?

# 5
Съжалявам за това, през което сте минали.
Майка ти за пръв път ли е направила някаква алергична реакция? Преди това имала ли е алергични реакции от друго?
Аз  съм с тежка алергия откакто съм се родила, към много алергени, вкл. и медикаменти, които не са алерген. Зимата на 23-24 правих металокерамика. Доста подробно обсъдихме със зъболекарката, заедно със зъботехника този въпрос. Зъботехникът дори предложи да ми даде стърготинки от метала вътре, за да тествам дали имам алергия. Обясниха ми, че металът никъде няма да контактува, той е изцяло отвътре, под керамиката и контактува само с пълнежа. Керамиката го покрива изцяло отвсякъде. И не съм имала проблеми, освен това приличат на истинските ми зъби като цвят и форма.

Цитат
Майка ми се издува веднага след поставяне на “новата усмивка”, но с времето затихва отокът. Тялото й се е борело успешно в продължение на 5 години

Като човек с богат алергичен опит, ще ти кажа, че тялото не може да се бори успешно с алергиите. Винаги реагира на алергена.
Според мен, това, което се е случило е следното. При монтиране на металокерамиката е имало контакт с лигавицата, затова е отекла. После вече не е имало контакт, металът е бил покрит. При манипулацията 2025г. се е открил и затова е започнала да прави реакции.
За да има оток още първия път, най-вероятно е имала и преди някакъв контакт с никел. Често се среща в бижута, с тях също трябва да внимава, щом прави толкова тежки реакции от никела.
Обикновено така се случва, при първия контакт с алерген,  организмът се "запознава" с него и вече при всяка следваща среща реагира.
Бихте могли да се допитате до алерголози дали е възможна десенсибилизация при нея към никела, за да се намали тежестта на реакциите.

За зъболекаря:
Зъботехниците правят металокерамиката, а не зъболекарите. Те само вземат мярка, поръчват я на зъботехника, с когото работят и после я монтират. Винаги може да се докаже и със свидетели кой зъболекар и кога е посещавал даден човек, особено при повече посещения. Но той може да се измъкне с това, че е поръчал еди какви си на зъботехника, но той не ги е изработил  със съответния метал, а зъболекарят не е могъл да различи сплавите. Така, че дело би трябвало да се води и срещу двамата едновремнно.

ПС
Цитат
часове при доценти и професори от всевъзможни специалности, оток след оток
Не разбирам защо е било необходимо да посещавате лекари от различни специалности. Би трябвало всеки лекар да разпознае алергичен оток и да ви насочи само към алерголози. Спешните състояния се овладяват в спешен кабинет.
При хора, правещи такива реакции се препоръчва винаги да имат инжекция адреналин за овладяване.  Наскоро гледах разговор с алерголог по ТВ и той каза, че може да се носи спринцовка и адреналин, за да си я постави сам човекът при нужда. Каза, че у нас май не се продават такива автоинжектори с адреналин.
Обсъдете с алерголози такава възможност, да дадат съвет на майка ти, в каква доза, как и къде се поставя, ако й се случи да трябва да се справи сама. Може да потърсиш и от чужбина автоинжектор с адреналин, ако няма у нас.

Тези май са такива, не зная дали ги има по аптеките - анапен спринцовка.
https://apteka.framar.bg/30018758/%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D0%B5 … D1%82%D0%BD%D0%B8

Прочети внимателно и тази статия:
https://www.puls.bg/aktsenti-c-16/po-strogi-pravila-za-polzvane- … nzhektsii-n-22140

Виждам, че имате доста въпроси. Ще се опитам да отговоря на всички - разбира се не сме искали да обиколим половин София по алерголози, имунолози, токсиколози и ендокринолози. Вие не разбирате, но и аз не разбирам как е възможно всеки да ни препраща нанякъде. Колкото до това, че алергията е била потисната и организмът се е борил с нея научихме от няколкото алерголози, с които се консултирахме. И на последно място - вероятно оневинявате зъболекаря като прехвърляте топката в зъботехника, но кой е човекът, който трябва да бръкне в архива - зъболекарят? Никой не знае личността на зъботехниците. Зъболекарят носи отговорност да съдейства.

# 6
Опитвам да помогна, а не да водя спорове.
Не са точно въпроси към теб, а споделих от какво съм изненадана, като човек, който цял живот живее с тежка полиалергия.
Опитах и да дам някои съвети и насоки, пак от опит, за да не се лашкате чак толкова в бъдеще. Според мен, това е по-важно, отколкото да се води дело със зъболекаря. Макар, че разбирам яда в момента. И там дадох съвет, юрист съм, не съм се опитвала да оневинявам никого. Но щом не е разбран, няма какво повече да направя.

Надявам се металокерамиката да е махната, за да се успокоят нещата и да няма повече рискове.

Споделих и за автоинжектори с адреналин, за оказване на първа помощ при анафилактичен шок. Снощи прочетох, че вече има разрешена форма и като еднократна доза спрей за нос с адреналин - Eurneffy. Не зная дали се намира в аптечната мрежа, разрешен е у нас. Те са по лекарско предписание.
https://www.bda.bg/images/stories/documents/new_registered/202408/1.pdf

https://www.zdrave.net/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/EMA-%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B8-%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D0%BE-%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D0%BD-%D1%81%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B9-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%88%D0%BD%D0%BE-%D0%BB%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8-%D1%80%D0%B5%D0%B0%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B8-/n30503

https://mediately.co/bg/drugs/NLFAqiP1fFuuisA7VEFc7Pa5SZQ/eurnef … al-spray-solution

Тук има добри насоки от алерголог. Независимо, че са за ужилвания, от тях са по-чести анафилаксиите, те важат за всички случаи на риск от анафилактичен шок, независимо от алергена.
https://bnr.bg/post/101149840/d-r-diana-hristova-alergichnite-re … dhojdashti-proavi

ПС В статията и д-р Диана Христова обяснява, че при всеки нов контакт с алергена, реакциите се очаква да стават по-тежки. Не зная при какви алерголози сте ходили, но аз бих се замислила да намеря по-добър, това направо е абсурдно, "алергията е била потисната и организмът се е борил с нея".Това е подобно на реакцията, когато режем лук и ни текат сълзи, организмът не може да я потиска и да се бори, без да реагира.

Цитат
"При първо ужилване (от пчела или оса) няма как да се появи нищо, защото алергията е заболяване, което включва имунологичния феномен сенсибилизация. Така че първо ужилване води до сенсибилизация, но при един генетично предразположен индивид - човек, който може да развие това заболяване. При следващо ужилване може да се появи реакция, която може да бъде различна по степен на тежест. Може да се очаква и всяка следваща реакция да е малко по-тежка от предходната".
Затова родителите и всички, които знаят, че са алергични, трябва да бъдат подготвени, освен с локални антихистамини и с медикаменти за системно приложение, обясни специалистът:

Във форума има алерголог, допитай се - д-р Мандажиева.
https://www.bg-mamma.com/?topic=1207947.750

Последна редакция: сб, 26 юли 2025, 13:14 от Diorela

# 7
  • София
Adel boka, от поста ти не става ясно на какъв етап е денталното лечение на майка ти. Ако трябва да изгражда зъби, да забрави за метало-керамиката. Да сложи циркониеви коронки - по-скъпи са, но мисля, че са по-щадящи за организма. И са по-скъпи, но в нейния случай това вероятно ще е само подробност. Имплантите мисля, че ги правят от титан и от други сплави, така че да не се отхвърлят от организма.

Успех!

# 8
Adel boka, от поста ти не става ясно на какъв етап е денталното лечение на майка ти. Ако трябва да изгражда зъби, да забрави за метало-керамиката. Да сложи циркониеви коронки - по-скъпи са, но мисля, че са по-щадящи за организма. И са по-скъпи, но в нейния случай това вероятно ще е само подробност. Имплантите мисля, че ги правят от титан и от други сплави, така че да не се отхвърлят от организма.

Успех!

Благодаря,
На етап лечение на последиците от дългото излагане на алергена. И когато организмът укрепне - поставяне на цирконий.

Общи условия

Активация на акаунт