В момента чета... 96

• 33 108
  • 439
  •   4
Отговори
# 45
Мислех, че само аз не помня книгите, направо ги изтривам от харда и помня дали са ми харесали или не. Успокоих се, че не съм сама.

В “Игра на криеница” в един момент се спомена случая с Кестеновия човек и аз зацепих, че явно разследващите са същите. Имах абсолютно бяло петно, имената нищичко не ми говореха. Отворих “Кестеновия човек” и попрочетох малко да си припомня личните им истории, ами все едно никога не съм чела за тях…

Последна редакция: ср, 30 юли 2025, 12:38 от Морско_момиче

# 46
Аз последната на Кинг изобщо не смятам да си я купувам, по принцип харесвам "по-новия Кинг", но Холи ми е изключително антипатичен персонаж и ще я пропусна.

Поне не съм само аз с диагноза "читателска амнезия"... 😃

# 47
  • София
Прочетох "Стъклени съдби" на Людмила Флипова. Първа среща с авторката, макар и много, след като е излязла тази книга... Пише изненадващо не по женски, по-скоро като разследващ журналист, който живее в соц-а и героите са доста плоско черно-бели. Не ми допадна стилово. Самата тема е силно провокативна, както и изразената позиция, но не е разгледана мащабно, а по-скоро частно. Проучването само по себе си поставя доста въпроси и ми беше интерсно, но сюжета, в който го е вплела, не става.

Сега си оправям стиловия вкус със "Страх от светлината" на Дъглъс Кенеди.

# 48
Дойде време и аз да се запозная с творчеството на Дъгони и неговата Трейси Кросуайт. Мисля, че ще ми хареса тази поредица. "Гробът на сестра ми" се очертава стегнат, интересен и без излишен екшън криминален роман, дано задържи темпото до края.
Чудя се какво да си пусна да слушам, обикновено гледам да е различен жанр от този на книгата, която чета. Може би някоя позабравена класика, или нечия биография.

# 49
Започнах “Две седмици в друг град” на Ъ. Шоу, още съм в началото, засега не съм особено впечатлена, ще видим как ще се развие. Връщам си назад хубавите думи за “Луси Краун” на същия автор, тръгна добре и след това книгата се изпълни с излишни диалози и драми. След “Хляб по водите”, “Богат беден” и “Просяк крадец” имах големи очаквания и за останалото му творчество.

# 50
  • Карлово
Аз много харесах и "Младите лъвове". Но тази не съм я чела:
“Две седмици в друг град” на Ъ. Шоу, още съм в началото, засега не съм особено впечатлена, ще видим как ще се развие.

# 51
Чудя ви се с вашите "книжни дупки"... Никога не ми се е случвало да нямам интересна книга за четене. В последно време прочетох:

Цикъла "Кости" на Кати Райкс, без 6-ти, 7-ми и 9-ти роман, защото не са преведени нито на български, нито на руски. Авторката е сертифициран криминален антрополог, така че очаквах нещо, подобно на цикъла на Саймън Бекет за д-р Дейвид Хънтър. Уви - останах разочарован. Като описание на детайлите от чисто техническа гледна точка поредицата е на ниво. Но по отношение на героите, най-вече на главната героиня д-р Темпъранс Бренан, която очевидно е литературен образ на авторката - майко, майко, майко... Просто не знам какво да кажа в ситуации като тази: ГГ получава заплаха за убийство по телефона, прибира се вечерта в къщата, в която живее под наем и първата и работа е да изведе кучето си на разходка в близката безлюдна гора. Разбира се, оръжие няма, въпреки че живее в САЩ, където всеки има гарантирано от Конституцията право да притежава, разработва и носи каквото си пожелае оръжие - но тя е психично увредена либерутка, която в прав текст заявява, че изпитва по-голям страх от това да използва пистолет, отколкото да стане жертва на престъпник! Или: отсяда в пансион под наем заедно с кучето си, което настаняват в клетка на двора. По време на разследване на убийство, в което тя участва, някой обръща с главата надолу стаята и и оставя в банята и стъклена фигурка на жена с отчупени крайници и на обесено куче. А тя дълго и напоително се чуди дали това е заплаха спрямо нея, или някой от другите гости на хотела се е подразнил, че понякога кучето и лае нощем... 😁 Да не говорим, че разнася през цялото време котарака си като ръчен багаж, предизвиквайки у всеки истински коткар спонтанно желание да я хване за косата, да избере достатъчно здрава стена, и да я блъска, да блъска, да блъска... С две думи - блондинка, сър!

Двете части на цикъла за Ребека Мартинсон на Оса Ларшон (благодаря на БезДелник за предоставените линкове). Чудесни шведски криминалета! Особено ми допадна начина, по който авторката решава проблема с "политкоректните" елементи, без които вече никое западно издателство не публикува произведения на нови автори. За да заобиколи "новонормалната" цензура, тя изгражда образите на жертвите (лесбийки и религиозни проповедници) като комиксови герои - абсурдно идеални и лишени от каквито и да е слабости и недостатъци, с което елегантно постига обратния ефект - читателят изпитва чисто и неподправено удоволствие от смъртта им Wink В "следговора" на втората книга, "Погълнатата от земята кръв", писателката си признава, че майка и е била лесбийка, а самата тя като малка е попаднала под влияние на фанатична религиозна секта, което и е причинило много страдания. Затова с удоволствие убива лесбийки и проповедници, заявявайки, че "в света на произведението си авторът е бог и има право да върши каквото си пожелае".

Шестологията за "Злия демон Василий" - много приятно фентъзи тип попаденец, в което демоните от различните раси са подобни на расите на Земята - сред тях се срещат и добри, и зли същества. А основните злодеи са "светлоликите" твари, които хората възприемат като ангели. И които са абсолютните, безскрупули и безчувствени егоисти, готови да унищожават цели планети и населението им, ако имат интерес да го направят. Последната част е с отворен край и авторът споделя, че не е изключено след време да продължи цикъла.

Довърших една отдавна започната петология - за "неправилния войник Забабашкин", прочитайки последните три романа. Като цяло - приятно бояр-аниме, в което наш съвременник е пренесен в началото на ВСВ и преходът във времето му дава едно необичайно умение - способност да вижда къде ще попадне всеки изстрелян от него куршум още преди изстрела, което го прави съвършения снайпер.

Днес започнах трилогията "Господарят на душите" ("Мастер душ") на Илья Ангел - също леко и приятно фентъзи тип попаденец, в което могъщ повелител на духове умира при последната битка със сестра си, която се е продала на мрака и е получила срещу това изключителни сили. Но вместо да изчезне напълно, въпросният повелител се озовава в тялото на сина на благородник от Руската империя, току-що убит, за да бъде похитено магическото ядро на силите му...

# 52
  • Mediterraneo
Аз също трия харда след всяка прочетена книга. Добре, че е ГР да си отбелязвам някои неща. Остава ми само общото впечатление. Разбира се, някои книги не се забравят, но като чета много, няма достатъчно място за съхранение на всеки сюжет, който е минал през мозъка ми.

# 53
А аз си приготвих за ваканцията тези книги:
Изгубената принцеса- Джил Пол. Чела съм доста за Романови, но все различни версии.
Джаки и Мария- Джил Пол
Смок, село по време на любов- Ели Лозанова
Грехът на монаха[/b.]- Ваня Бойчева
Затворничка в Техеран- Марина Немат
Обречената любов на Ататюрк- Лиляна Серафимова
Тайната съпруга- Джил Пол

Харесвам исторически романи, биографии и автобиографии.
Преди време прочетох "Трето царство" на Костадина Костова. Въпреки непретенциозната корица, се оказа интересно четиво. Препоръча ми я библиотекарката.
Задълбоченост и развитие на образите на героите.

# 54
Водена от положителните коментари тук, си взех "Тайната на пациента" на Лорет Ан Уайт. Снощи я почнах, нямам наблюдения все още Simple Smile

# 55
Страхотен списък, МАРИ77! И аз съм приготвила "Изгубената принцеса" от известно време. Надявах се да я изберем за книжния клуб, но ще си я чета сама явно.

Под влиянието на сериала The Gilded Age, който гледам това лято, съм събрала няколко книги по темата. Започнах "Американска херцогиня" на Керън Харпър. Романът е за живота на Консуело Вандербилт, която изглежда е прототипът на Гладис в сериала. Пиша "изглежда", защото е имало много други т.нар. dollar принцеси--дъщери на новоизлюпени милионери в Щатите, намиращи си съпрузи сред английската аристокрация, която е страдала от липса на пари за стопанисване на имотите.

Прочетох и няколко други летни. От тях исках да спомена "Риалити" на Мария Пеева. Не гледам риалити шоута. Самият принцип, на който са изградени, ме отблъсква. Книгата се оказа динамична и увличаща, с привлекателната природа във Фиджи като фон. Бих прочела и нещо друго от авторката.

# 56
Страхотен списък, МАРИ77! И аз съм приготвила "Изгубената принцеса" от известно време. Надявах се да я изберем за книжния клуб, но ще си я чета сама явно.
Купила ли си я?
Ако не, ще ти я изпратя . Когато я прочета.

# 57
  • Пловдив

Прочетох "Изчезналата криптокралица" - Джейми Бартлет. Беше ми много интересна, любопитно ми беше каква е Ружа като човек, за съжаление няма чак такъв профил /общо взето информация, коята я има на доста места/. Никаква информация при кого е останала дъщеря ѝ, съпругът ѝ е бегла фигура в книгата /присъствал е, когато има възможност на събитията ѝ, гордеел се с постиженията ѝ/.
И недоумявам как може да се знае, че е изчезнала и да има хора, които продължават да купуват уанкойни 🤦🏽‍♀️.
Алчността явно се услажда, защото съм сигурна, че тази жена е щяла да е успешна и без измами. Вероятно има замесени и доста "силни на деня" по онова време, които и до днес са в сянка. Надявам се да е жива и някой ден да разкаже собствената си история.
Дали има някой чел книгата на брат ѝ?

# 58
Купила ли си я?
Ако не, ще ти я изпратя . Когато я прочета.

Да, имам я. Но благодаря сърдечно за предложението!

# 59
Мили хора,

Ще посетя днес “Море от книги” във Варна. Моля, ако ви се занимава препоръчайте ми книги от издателствата, които ще бъдат на изложението. По принцип чета криминални и трилъри, но няма да откажа и някои разтърсващи романи и истории.
За дечица на възраст 11-12 години също бих се радвала на препоръки.

Ако някой е посетил вече, моля за отзиви. Вълнувам се, никога не съм ходила на подобно събитие, ако на някой му идва твърде пресилено написаното. 🤣

Благодаря ви предварително от сърце и приятен уикенд на всички!

П.П. Чета в момента “Следващата госпожа Периш” за сега ми харесва.

Общи условия

Активация на акаунт