В момента чета... 96

• 52 566
  • 745
  •   1
Отговори
# 615
Прочетох "Котаракът, който спасяваше книги" на Сосуке Нацукава и ме заплени ❤
...
Ако Ви се намира в електронен вид, споделете я, моля. А ако е на хартия и си направите труда да я сканирате на 300 dpi и да качите скановете (виждам, че е 208 страници, значи ще стане сравнително бързо), аз съм готов да поема следващата обработка - OCR, форматиране, изчистване на грешките, редакция и конвертиране в различни формати - и да пусна линкове за свалянето и.

По темата: довърших цикъла "Кръвта на василиска" и съм доволен. Не е с отворен край, не е и претупан набързо. Като цяло - много добре написан. И оставя възможност за евентуално продължение, така че ще хвърлям по едно око на автора. Започнах "Какво да правим по-нататък, мисис Норидж?" на Елена Михалкова, но не съм особено очарован от първия разказ. Първо, заради прекалено моралната главна героиня - за нея "убийството си е убийство и трябва да бъде наказано". Докато в другия известен цикъл на авторката - за Бабкин и Илюшин - Сергей Бабкин е бивш полицай, който разсъждава по същия начин, но Макар Илюшин, лидерът в двойката следователи, е типичен евреин - не страда от излишни предразсъдъци и скрупуили и всичко, извършено за защита на близките му хора, в т.ч. на приятеля и сътрудника му Бабкин, за него е напълно допустимо и оправдано. Второто, което ме разочарова, беше една слабост в сюжета:
Скрит текст:
мащехата на жертвата нямаше никаква причина да споделя с мисис Норидж, която не познава, отношенията си с доведения си син, което в крайна сметка позволи на ГГ да разкрие убиеца
. Ще видим как ще са следващите разкази...  Би било жалко, ако авторката е започнала да се изчерпва и да допуска подобни недомислици.
Има я електронна в Ozon.bg

# 616
Марипоза, ще чакам мнение, защото съм загледала книгата. 💐
Мога да дам мнение. Книгата е тънка, към 170 стр. Разглежда живота на една корейска жена родена 1982 година. Това е време, в което жените се сблъскват със света, в който старите правила вече не са това, което са били за предишните поколения. Показва как жените искат да живеят живота си без да потъпкват себе си и какво срещат от обществото срещу своето желание. Като качество на писане, не е нищо особено. Интересно, че авторката е сценаристка и разказвайки живота на жената, през цялото време цитира статистически данни от националния им статистически и институт и други сериозни източници. На корицата пише, че тази книга е популяризирала съвременната корейска литература по света. Не съжалявам, че я прочетох, от всички котки, кафенета, клиники и тем подобни корейски тъпотии, тази книга  ми хареса най- много, но спирам с опознаването на Корея вече.

Последна редакция: пн, 03 ное 2025, 08:35 от mariposa333

# 617
Аз снощи гледах филма, та няма да чета книгата. Филмът не е лош.

# 618
Завърших "Кестеновия човек" - дадох 4 * в ГР. Като цяло не беше лоша книгата, но не ми беше безкрайно завладяваща и интересна. Обема също ми дойде в повече. Харесах доста Хес - беше ми много симпатичен герой. Ще видя дали ще си взимам следващата на автора.
Започвам" Ще ви предпишем котка" - чете ми се нещо леко и позитивно.

# 619
Дъщеря ми прочетете за 2 дни Прислужницата. Щом е толкова интересна ще я подхвана днес

# 620
В момента чета "Човекът, който разхождаше книги".

Не съм уау, със сигурност не е литературен шедьовър, но е приятна и лека.

Всяка вечер книжарят Карл Колхоф тръгва по живописните улички на града, за да носи книги по домовете на своите най-верни клиенти. Приятелството им е специално – за него те са като любими литературни герои, а за тях той е незаменима връзка със света.

Но един ден всичко се променя. Останал без работа, той губи най-голямата радост в живота си. Единствено силата на думите и смелостта на едно деветгодишно момиче могат да окуражат Карл и клиентите му да открият отново пътя един към друг.

# 621
  • в сърцето на един мъж...
Уикендът завърших "Реката, която помним". Хареса ми, не е лека книга и се оказа неочаквана. Започва с едно убийство и от там нататък се развиват тайните на едно малко населено място. Място, в което всички се познават и всеки един има причина да е убиец. В хода на разследването стават ясни доста неща, разкриват се много проблеми, оказва се, че убитият никак не е бил света вода ненапита и едва ли не е напълно заслужено убит. Понякога в старанието си да предпазим любимите си хора, можем много повече да им навредим. Книгата изкарва наяве състоянието на мъжете, преживели войната, опитът им да се завърнат в обществото и да не позволят ужасите й да ги пречупят, също така ни сблъсква с омразата между бели и индианци, бели и японци, между местни и пришълци... Много ми хареса една мисъл от книгата - "Нашият живот и този на любимите ни хора се слива, за да създаде река, чиито течения ни носят напред от началото до самия ни край. Тъй като ние сме само една част от цялото, реката, която всеки от нас помни, е различна и историите ни за миналото имат множество различни версии. Във всяка от тях има истина, а също и голяма доза невинно преиначени спомени."

# 622
Geia, благодаря за отзива ти! Добавям си книгата в листа за четене! 💐

# 623
  • Mediterraneo
Дъщеря ми прочетете за 2 дни Прислужницата. Щом е толкова интересна ще я подхвана днес

Не, че е чак толкова интересна, просто стилът е лесно смилаем и книгите се четат бързо. Аз изгълтах и следващата за ден. Ще си запазя няколко за ваканцията.

# 624
  • в сърцето на един мъж...
Sparks надявам се да не съм те подвела и на теб да ти хареса!

# 625
Започнах книгата от кутията на Чарли - “Нещо много лошо” на Дж. Т. Елисън. Уютна мистерия, напредвам бавно, ама .. 🤣 Харесва ми, има интрига, интригуваща е. По нататък пак ще споделя, но за сега ми допада.

После ще видим какво ще подхвана.

# 626
  • София
Препоръчвам "Убийства в Грейт Дидлинг" от Катарина Бивалд. Много приятно, "уютно" криминале, а и книгите играят съществена роля в интригата. Wink Добре заплетен сюжет, мистериозно убийство в библиотека в старо имение, симпатичен криминален инспектор..... изобщо, идеално четиво за сезона. Stuck Out Tongue На мен ми достави удоволствие.

Авторката има преведени още 2 романа на български, които все още не съм чела - "Читателите от Броукън Уийл препоръчват" (това е нейният дебютен роман, който бързо се превръща в международен бестселър) и "Животът, мотоциклетите и други невъзможни начинания".

# 627
Прочетох "Ще ви предпишем котка"  - оценена с 4* в ГР. Като цяло ми хареса, въпреки че това което бях чела, че първата история е най-интересна, е абсолютно вярно и според мен. Там героите бяха най-пълнокръвни, най-много им симпатизират. Останалите истории не бяха лоши, но сякаш автора е искал просто да ги напише набързо, без да задълбава. Не съм сигурна дали ще си взема втората част поради тази причина.
Започвам някакво роментъзи дето ми виси на рафта от година - "Беладона" на изд. Сиела. Дано ми допадне, че в последно време избягвам издателството поради постоянното издаване на тук-ток сензации.

# 628
На Катарина Бивалд трябваше да излезе още една книга, втора от поредицата за писателката Берит Гарднър, но се забави доста, не знам дали не са се отказали да я издадат. На мен и тя ми хареса много, там действието се развива във Франция.

А аз започнах "Тайнствената пекарна на улица "Париж" на Иви Удс, на английски я чета, но виждам, че скоро ще излезе и на български. Отдавна не бях чела нещо подобно, леко и приятно, харесва ми засега.

# 629
  • Пловдив

Прочетох Принцесата от "Бухенвалд" - Ана Андреу Бакеро
Тъжна история, наистина с печален край. Много малко е оставало до приключването на ВСВ и свободата. Дори в лагера е живеела добре, на фона на евреи и т.н., кофти случайност и може би лекарска намеса за приключване на един живот. Има приятни размисли относно войната, как всички онези, които нищо не са направили са съучастници, които пасивно са наблюдавали и вярвали, че няма как Хитлер да успее в намеренията си. Историята не е натоварваща, не е толкова богата на факти, просто отрязък от живота на Мафалда Савойска.

Общи условия

Активация на акаунт