В момента чета... 96

• 52 542
  • 745
  •   2
Отговори
# 645
*Бялата гвардия* страшно много ми хареса и я подарих на няколко приятели 🙂

Тия дни нямам време за четене, почнах *Хагабула*, добре тръгна, но по 1-2 страници на ден не си е работа....

# 646
Айде пак ще ме зарибите сега с Бялата гвардия след като ударно прочетох Децата на Арбат/по тукашна препоръка Grinning
(И едва този месец стигнах до останалите 3 на Рибаков)

Чета Керана Ангелова в момента/ хубаво начало но не ми върви -  и си мисля, трябва да направим годишна класация на харесани и нехаресани книги. Защо все литераторите да задават тон какво да се чете, може и форумните ревюта да свършат работа

# 647
Започвам "Момчето на татко" от Дино Пешут

Скрит текст:

# 648
Чета Керана Ангелова в момента/ хубаво начало но не ми върви -  и си мисля, трябва да направим годишна класация на харесани и нехаресани книги. Защо все литераторите да задават тон какво да се чете, може и форумните ревюта да свършат работа
Кое четеш от нея? Аз съм чела само "Улицата на пеперудите" и по-скоро не ми хареса - историята сама по себе си интересна, обаче имаше едни продължителни и досадни разсъждения по екзистенциални теми, за които се съмнявам, че са следствие от експериментиране с психеделици и точно те много пречеха на гладкото четене и следене на действието. Не бих я определила като неталантлива писателка, но и едва ли ще прочета друга нейна книга.
Започнах "Пътуване по посока на сянката" от Яна Букова - 50 стр. едва съм прочела, а вече се случиха 1000 неща, заинтригува ме определено и дотук ми е много интересна, да видим натам.

# 649
"Пътуване по посока на сянката " много ми хареса. Ще чакам да споделиш мнението си, след края.
Тук съм писала за нея

# 650
Искам да благодаря на Еле и W., благодарение на които джржа в ръцете си " Хана " на Алейна Морнщайнова.
Силно начало, увлекателно написана и предполагам разтърсващ край, като всички книги на авторката.
Благодаря ви момичета.

# 651
  • София
"Признания" е поредната книга, която удря като с чук, а Канае Минато ми е откритието на годината!
Ревюто ми е по-надолу. Спойлери няма.

Скрит текст:
"Признания" е втората книга, която чета от Канае Минато (след Penance) и си мислех, че съм подготвена за поредната порция иямису-ужас, написан от японската авторка. Как само съм се заблуждавала!
"Признания" се оказа един изключително угнетяващ психо-трилър, който буквално вледенява на много фино ниво и шокира дълбините на психиката.
Ужасът започва от самото начало. Тялото на 4-годишната дъщеричка на самотна майка е намерено в басейна на училището, където тя е учителка. Убийците са малолетни ученици от класа, на който тя е класна. Какво се крие зад този брутален и напълно лишен от смисъл акт на жестокост? Възможно ли е причината да е невинна забележка да не говорят в час? Или зад убийството се крият причини, които са много по-дълбоки и фундаментални?
Историята се разгръща бавно като всяка една от главите разкрива гледната точка на героите. Разбира се, най-интересни бяха главите с разказите на убийците.
И едва накрая, когато видиш цялата картина от различните гледни точки, след всички разкрития, осъзнаш цялата дълбочина, цялата взаимосвързаност, цялата трагичност на историята.  Това е книга, с която абсолютно всеки от героите е убиец по един или друг начин.
И след последната страница ти става страшно като се замислиш  над всичко, което си прочел, как допуснати родитетелски грешки в ранното детство на децата до какви чудовищни последици могат да доведат по-късно . Грешки, в резултат на които  могат да бъдат съсипани съдбите на напълно невинни хора...
Пет звезди без уговорки, а Канае Минато е откритието ми на годината!

Започвам "Ким Джийон, родена 1982"

# 652
  • някъде другаде
Завърших "Брит - Мари беше тук" много ми хареса 5/5 . Имам няколко приготвени книги , утре ще реша , коя да започна.

# 653
  • Русе

Аз приключих тази книга. Авторката е собственичката на Пепърмил букс. Ако обичате книги за нещата от живота, поднесе с  откровена циничност, болезнена откровеност и хумор, ще ви допадне. Може да ви се стори леко разхвърляна ,и да си призная си направих едно ,,родословно дърво,, , докато схвана кой на кого какъв е : майка,баща,син, дъщеря, мъж , първа,втора жена и т.н. А най-хубава новина ,е че до два месеца ще излезе нова книга от Гери Дечева .
Отделно, която и да съм прочела от издателство й няма слаба книга или история или писател .

# 654
"Признания" е поредната книга, която удря като с чук, а Канае Минато ми е откритието на годината!
Хмммм... Не е лоша конкретната книга, както и другите две от същата авторка - "Изкупление" и "Виновен", но не бих ги оценил толкова високо. Героите в "Признания" са по-скоро от комиксов топ, отколкото реални, пълноценни личности. Описаните технически подробности, например да замразиш детонатор, за да не може да избухне, и да го пренесеш в портативен хладилник, са откровени дивотии. А третата книга - "Виновен" е още по-скучна, в нея дори няма реално престъпление. Непосредствено след Канае Минато прочетох "Homo combini" ("Жената комбини"), "Земляни" и "Церемонията на живота" на друга японска авторка - Саяка Мурата - която вече мога да нарека "откритие на годината".

В момента съм в началото на трети роман от един нов цикъл от 11 книги на Джон Голд - "Калибър на личността". Фентъзи тип "попаденец", но авторът успява удивително добре да вмъкне елементи от RealRPG, без да превръща книгата в сюжет за компютърна игра, каквито са типичните произведения от жанра. Като добавим и свежото и "малко" черно чувство за хумор на ГГ (напр. наказва изпратените му инквизитори така, че те "придобиват дарбата чревовещание", а дядо му като вижда какво е направил, го потупва одобрително по рамото и добавя "Аз обикновено им местя и очите там!" Joy), резултатът е наистина леко, приятно и забавно четиво.

# 655
В момента чета „Убивай ме нежно“ на Дейвид Елис

# 656
  • София
atravel, оценката ми е за цялостния замисъл на книгата и за историята, която ми хареса. Не съм отдавала вниманието си върху техническата част от нещата. Все пак книгата не е разработка по физика и химия.

Чела съм и "Жената конбини". Беше ми харесала и тя, но не колкото книгите на Минато.
Ето какво съм писала за книгата:

Скрит текст:
Любопитна и малко тъжна книжка за това какво е да си различен в едно унифицирано общество.
Историята е за Кейко Фурукура - една с нищо незабележима 36-годишна жена- неомъжена, без деца и без приятел . Тя е с явни дефицити и е способна за функционира единствено, когато следва конкретни инструкции. Затова и работата ѝ в продължение на 18 години в един и същ магазин за хранителни стоки /на японски - конбини/ я удовлетворява със спокойствието на своята автоматизираност и стриктното почасово разпределение на дейностите в рамките на работния ден. Щастлива и удовлетворена от съдбата си , Кейко живее единствено за конбини, без други интереси, цели или планове. В конбини няма какво да сбърка.
Сякаш умишлено лишена от всякакви човешки черти  личността на Кейко е сведена до една-единствена функция: да бъде съвършеното зъбно колело в един системен свят. С маска на приветливост, тя знае как да услужи на клиент или да подреди стоките на рафта. Най-вълнуващите ѝ моменти са, когато продава промотираните за деня продукти за по сто йени за брой или раздава талони за отстъпка за готови салати. Тя изпитва радост и спокойствие само от факта, че на следващата сутрин ще се върне в конбини, за да поздравява жизнерадостно клиентите и да подрежда стоките по рафтовете. Кейко не е човек, а механизъм, който всячески се опитва да прилича на "нормален човек": тя механично копира стила, разговорите и интонациите на колегите си и дори се опитва да съжителства с друг човек (един противен „домашен любимец“) само и само за да отговаря на някакви предварително зададени норми на обществото.
Постепенно конбини и Кейко се превръщат в единно цяло - Кейко живее и спи заради конбини,  поддържа тялото си и се грижи за здравето си единствено заради работата си там,  храни се с храна от конбини, пие сокове от конбини, всяка частица от тялото ѝ е пропита с храна от конбини, а мозъка и съзнанието ѝ - с мисли за конбини.
Накрая симбиозата между жената и магазина е тотална. Кейко се оказва буквално погълната от конбини и измъкване от тази хватка няма. А и самата Кейко не го желае.

# 657
"Жената конбини" е страхотна книга.

Сетих се за "Жената от пясъците", искам да я прочета отново

# 658
И аз чета “Улицата на пеперудите”, така хубаво започна, с приятни описания и заявка за интересна история и после авторката се впусна във въображаеми сценарии по пет страници, които се развиват в ума на героите и всичко се обърква, да не говорим и че е безинтересно.

Понеже е приятна като автор и идеи, Керана е трябвало да ползва помощта на безкомпромисен редактор, който да насочва историята и да маха общите приказки, но явно не е имала такъв.
Стана нечитаема по средата и въпреки, че не оставям недочетени книги, тая я оставих

# 659
  • Пловдив

Прочетох "Лято по френски" - София Наш. Приятна книжка, чете се бързо.

Общи условия

Активация на акаунт