ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори - ТЕМА 3

• 10 337
  • 340
  •   1
Отговори
# 330
Вела Аз го тълкувам по друг начин. Според мен, ако е подадено заявление в регламентирания срок, то няма да има прекъсване на пенсията.

# 331
  • Добрич
В момента, ако е подадено заявление до 3 месеца преди да изтече срокът на ЕР няма прекъсване на пенсията.

Обаче реално пенсията се спира, чака се новото ЕР и после се изплаща със задна дата. Има "забавяне",, но няма "прекъсване".

Изхождам от тази практика в предположението си.

Има немалко случаи, в които новото ЕР е с % за по-ниска група или даже под 50%... Ако в такива случаи НОИ плати предварително после какво се случва?...

Както написах, ще поживеем, ще видим...

# 332
Телкът ми е издаден на 12.03.25, получих писмо, че три месеца, смятано до 01.03. 26 трябва подам документи. Ето първо "съкращение" на срок и пари. Подавам на 1.12. 25 документи и какво става? Спират веднага пенсията, защото не знаят какъв ще е новият процент, така ли? Аз нали имам първо решение за една година, зали се губят три пенсии? Второ, от първи януари имам ново решения, много бързо действа забелязвам при освидетелстване, та.. ако процентът е под 50 трите месеца , неплатени по високия процент, къде остават? Малко работата е както отърва на държавата, не в полза на пациента 🥹 правилно ли съм разбрала от всичко написано тук и по други групи?

# 333
  • Пловдив
Здравейте, имам питане:
на съпруга ми е издадено ЕР на 09.10.2025 г. В Е-здраве статуса вече е връчено, но той не го е получил. При подаване на документите е посочил, че иска да го получи по пощата.  В ССЕВ има профил и там не е изпратено. Как тогава се води връчено?
Какво да правим сега, след като нямаме оригиналното решение?
Тече ли вече 14 дневния срок за обжалване?

# 334
Elitta Проверете на място в пощата. Срокът за обжалване започва да тече от датата, на която се е подписал на обратната разписка.

# 335
  • Пловдив
Elitta Проверете на място в пощата. Срокът за обжалване започва да тече от датата, на която се е подписал на обратната разписка.
Проверихме последно в сряда и нямаше. Мислех, че връчено де води след като получат обратната разписка.
Пак ще проверим в понеделник.

# 336
Elitta Ако го няма, пишете на РКМЕ през ССЕВ.

# 337
  • Sofia
В момента, ако е подадено заявление до 3 месеца преди да изтече срокът на ЕР няма прекъсване на пенсията.

Обаче реално пенсията се спира, чака се новото ЕР и после се изплаща със задна дата. Има "забавяне",, но няма "прекъсване".

Изхождам от тази практика в предположението си.

Има немалко случаи, в които новото ЕР е с % за по-ниска група или даже под 50%... Ако в такива случаи НОИ плати предварително после какво се случва?...

Както написах, ще поживеем, ще видим...
Точно така! Изплащането на пенсията ПАК ЩЕ СЕ СПИРА от датата на изтичане на старото ЕР и ще се възобнови от тази дата след ново влязло в сила ЕР, ако документите за преосвидетелстване са подадени в срок. Зависи кога постъпи в НОИ новото ЕР, след което има срок за възобновяване с разпореждане, който регламентирано е до 4м. Просто в тази редакция на измененията в НПОС са прецизирани датите на възобновяване на пенсията - дали лицето е подало в срок заявление за преосвидетелстване. Не означава, че НОИ няма да спира пенсията, ако няма постъпило ново ЕР, влязло вече в сила. Ако има и уведомление от РЗИ, че лицето е подало в срок, но има забавяне в ТЕЛК, се продължава изплащането до датата на преосвидетелстване.

# 338
Здравейте, знаете ли дали при вече издадена преференциална карта за човек с ТЕЛК тя може да се презареди онлайн и как става това, при положение че досега тя не е била регистрирана в сайта? За София става въпрос.

# 339
Трябва да отидете в някой обект на ЦГМ и да оставите мейл и телефон. После си правите регистрация в сайта и картата ви става видима. Можете да я зареждате до срока на телка. След изтичането му, той може да бъде удължен отново в обект на ЦГМ.

# 340
SANDS, благодаря много за указанията!

Общи условия

Активация на акаунт