ТЕЛК и НЕЛК - въпроси и отговори - ТЕМА 3

• 12 163
  • 417
  •   1
Отговори
# 375
  • Добрич
Не зная какъв точно е проблемът със ССЕВ, но на мен ми се обадиха и ми казаха, че изпращането през нея е по-сложно и предложиха да пратят ЕР по ел. поща, а аз да върна обратен e-mail, че съм получила ЕР. Естествено съгласих се.

didona666, не че ще ти стане по-лесно, но и ние сме чакали секретар в болницата да се завърне на работа. На свекъра ми преди няколко години не ѝ даваха епикриза от болницата, защото нямало кой да я напечата, че и питаха за какво ни била.... А вече бяха минали дни от изписването...

# 376
БЪЛГАРИЯ - СТРАНАТА НА ПАРАДОКСИТЕ

# 377
Чак да трябва специалист, за да го изпрати по ССЕВ? Извинявам се, обаче човек с елементарни компютърни умения може да го направи, стига да му е показано веднъж.
Да,това ми заявиха в прав текст...по телефона,и да съм търпелива,че по пощата изпращането ще отнеме време,много бумащина ..
Както е казал народа...питай патило.

# 378
Майка ми обжалва телк и вчера щяха да преразглеждат в нашия град и и казали да отиде лично да го вземе в 15.30. Отиде, въпреки дъжда, и едва успяла да разбере поне процента, не и го дали, защото нямало подписи от лекарите, та да отидела за по-сигурно в понеделник 🤔 добре, че макар и с бастунката, обича да върви , но не ми се струва нормално да разхождаш така болни хора.

# 379
Майка ми обжалва телк и вчера щяха да преразглеждат в нашия град и и казали да отиде лично да го вземе в 15.30. Отиде, въпреки дъжда, и едва успяла да разбере поне процента, не и го дали, защото нямало подписи от лекарите, та да отидела за по-сигурно в понеделник 🤔 добре, че макар и с бастунката, обича да върви , но не ми се струва нормално да разхождаш така болни хора.
Това е още по-абсурдно.Вече няма подписи в ТЕЛК -овете.
Вероятно нещо в протоколите не е довършено,което също е абсурд...да я извикат лично,и да я отпратят .

# 380
SANDS Щом все още не е влязло в сила, подайте запитване към НОИ дали решението е изпратено към тях от РКМЕ
Благодаря за съвета! Снощи им писах и днес сутринта получих този отговор.
Това което разбирам е, че нещата се случват бавно и статус “връчено” може да стои още дълго време. Знам за четиримесечния срок, но мислех че срокът за промяна във “влязло в сила” е доста по кратък. Ще се чака. Не мога да не призная, че реагират бързо с отговор, за което имат моите похвали.
Скрит текст:

# 381
SANDS Егати клиширания отговор са ви изпратили! Да, то се знае, че е 4-месечен срок, ама вас ви интересува дали е изпратено към тях от РКМЕ, защото след решението на тяхната комисия започва да тече този срок.

# 382
  • Пловдив
В нашия случай, съпругът ми подаде документи докато беше безработен, започна работа 7 дни преди заседанието, като по имейл изпратихме информация до РКМЕ, че е започнал работа, те отговориха, че са предали на комисията на ТЕЛК, която ще гледа документите и поискаха да прикачим производствена характеристика. Но нямаше време да предадем такава, защото работодателят не я изготви в този срок, съответно в ЕР пише безработен, като неговия договор е от 31.09.2025 г., а инвалидизацията в  ЕР е  вписана датата на подаване на документите. Иначе ЕР е валидно 1 година от 01.10.2025 г., а заседанието беше на 09.10.2025 г. От днес е със статус влязло в сила, това означава ли, че НОИ не са обжалвали и няма да има проблем при тях?
Защото доколкото знам те обжалват освен процента и датата на инвалидизация, защото е различна при работещи и безработни.

# 383
В нашия случай, съпругът ми подаде документи докато беше безработен, започна работа 7 дни преди заседанието, като по имейл изпратихме информация до РКМЕ, че е започнал работа, те отговориха, че са предали на комисията на ТЕЛК, която ще гледа документите и поискаха да прикачим производствена характеристика. Но нямаше време да предадем такава, защото работодателят не я изготви в този срок, съответно в ЕР пише безработен, като неговия договор е от 31.09.2025 г., а инвалидизацията в  ЕР е  вписана датата на подаване на документите. Иначе ЕР е валидно 1 година от 01.10.2025 г., а заседанието беше на 09.10.2025 г. От днес е със статус влязло в сила, това означава ли, че НОИ не са обжалвали и няма да има проблем при тях?
Защото доколкото знам те обжалват освен процента и датата на инвалидизация, защото е различна при работещи и безработни.
НОИ не винаги реагират,особено ако не е в тяхна полза...
При неработещи,дата на инвалидизация е дата на направление от ЛЛ
При работещи,дата на ТЕЛК решението.
Но дали ще обжалват...50/50

SANDS,доколкото разбирам този отговор не касае ТЕЛК ,а решение за пенсия?Вие подали ли сте документи за пенсия?

# 384
Да, подадох на 15.10. Все още е “връчено”. Никой не ми се е обадил, нито имам някакво известие от тях по пощата.

# 385
Да, подадох на 15.10. Все още е “връчено”. Никой не ми се е обадил, нито имам някакво известие от тях по пощата.

Тогава ,да, срока е 4 месеца...ще Ви уведомят с обратна разписка,ако имате възражения,срока за възражения е 1 месец.
Въобще не търсете и не очаквайте,друго...
Дъщеря ми получи по пощата,преди месец,изплатени са за 5 м...
Никъде не е отразено.

# 386
# 387
От много отдавна е така.
РЕДАКТИРАМ: Еййй, най-накрая ще отиват автоматично🥳

# 388
От много отдавна е така.
РЕДАКТИРАМ: Еййй, най-накрая ще отиват автоматично🥳
Статията е от вчера.

# 389
Отдавна е така....и всъщност почти нищо не се е променило...
Остава да подсигурят кадри..

Общи условия

Активация на акаунт